Zuurvrij Reuma Dieet

Mensen met reuma ondervinden vroeg of laat dat ze met medicijnen niet geholpen kunnen worden, want medicamenten onderdrukken of verdoven enkel de symptomen. Het gezegde “Voor iedere kwaal is een kruid gewassen” is jammer genoeg bij reuma niet van toepassing. Kruiden noch medicijnen kunnen de eigenlijke oorzaak van deze ziekte wegnemen. De enige die dat in de meeste gevallen wel kan, is de reumapatiënten zelf, hoe onwaarschijnlijk dit ook klinkt. Hij schept zijn ziekte zelf en hij alleen is in staat de oorzaak ervan weg te nemen, namelijk door zijn voeding te veranderen. De meeste reumatische aandoeningen zijn immers het gevolg van een overgevoeligheid voor zuren. Het is toch niet meer normaal dat mensen van 40 jaar al knie of heupprothesen moeten krijgen. Dit hebben ze te danken aan onze moderne voeding.

Wie zichzelf van reumatische klachten wil bevrijden, moet alle zure voeding en zure drank vermijden. Zuur tast de kalk in het lichaam aan. Ons koffiezetapparaat ontkalken we met azijn. In ons lichaam werkt het zuur uit de voeding ook kalk-oplossend.

Verlost van reuma door dieetVerlost van reuma door dieet

De auteur van dit artikel is Jeanine van Belle. Ze heeft een boek uitgegeven met de titel ‘verlost van reuma door dieet’ Je kunt meer informatie over dit boek aanvragen, of bestellen via het onderstaande formulier.

Je naam

Je E-Mail adres

Vragen en Ervaringen met het Reuma Dieet

Heb je een vraag aan auteur Jeanine Van Belle Dan kun je deze hier aan haar stellen. Of lees hier alle reacties.

Zuurvrij Reuma Dieet

Het beste voorbeeld dat zuur agressief op onze beenderen inwerkt, vinden we bij de archeologen. Bij opgravingen vinden ze in zure gronden geen skeletten meer terug. De beenderen teren weg door de zuurheid van de grond. Enkel de metalen sieraden kan men nog terug vinden.

Een ander voorbeeld zien we in de kalk-groten, waar door insijpelen van zuurhoudend water de kalk oplost, en zo de stalactieten (druipstenen) en stalagmieten gevormd worden. De stalactieten zou men kunnen vergelijken met de misvormingen die sommige mensen met reuma aan de gewrichten krijgen. De kalk in de gewrichten gaat ook oplossen door het zuur uit de voeding en daardoor krijgt men uitstulpingen en knobbels aan de gewrichten. Zo zou ook discus-hernia, een kwaal van de wervelkolom, verklaard kunnen worden. De kern van de tussenwervelschijf wordt malser door de opgestapelde zuren uit de voeding. Door overbelasting of een bepaalde beweging kan die kern dan gemakkelijk uittreden en gaat hij op een zenuw drukken. Dit veroorzaakt afschuwelijke pijnen!

Jeanine van Belle

Jeanine van Belle is auteur van het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ en heeft de volgende artikelen gepubliceerd.

Poreus

Verder kan het hele beendergestel poreus worden door gebruik van te veel zuren in de voeding. Als dit euvel zich voordoet, is er sprake van osteoporose. Postmenopauzale osteoporose zou, volgens specialisten ter zake, hoe langer hoe meer voorkomen. Volgens hen zou dat vooral bij vrouwen in de menopauze voorkomen omdat dan bepaalde hormonen wegvallen. Als dit waar zou zijn dan zouden de vrouwen wel erg slecht bedeeld zijn door de natuur. Hoe was het dan vroeger gesteld met de vrouwen? Bij hen vielen toch ook die hormonen weg tijdens de menopauze en toch kwam er niet zo veel osteoporose voor zoals nu. Het verschil ligt weer in de voeding, maar ook in de cortisone die te pas en te onpas voor alles en nog wat voorgeschreven wordt, en die gekend is voor zijn botafbrekende werking. Wat de voeding betreft, geeft men aan de vrouwen, die aan de overgang toe zijn, wel heel slechte adviezen. Men raadt hen aan, zogezegd om kalk aan te maken, vooral veel zure melkproducten te gebruiken, zoals kwark, yoghurt en karnemelk. Slechtere raad kan men hen inderdaad niet geven, want het is allemaal veel te zuur!

Vroeger werden veel minder zure voedingsmiddelen gebruikt. Er kwam toen ook veel minder reuma en osteoporose voor. De enige zure voedingsmiddelen, waarvan men destijds reuma kon krijgen, en die men toen ook veel gebruikte, waren karnemelk en haring in azijn. Wijn, fruitsap, yoghurt, kwark, rauwkost en citrusvruchten werden weinig of niet gebruikt. Rauwkost werd indertijd ook niet zo gepropageerd zoals ze nu doen in verband met kankerpreventie. Ten eerste kende men vroeger nog geen vitaminen en ten tweede bestond er nog niet zoveel kanker zoals nu.

Fruit, van eigen streek, werd enkel in het seizoen gegeten, want er bestond toen nog geen mogelijkheid om het fruit zo lang te bewaren zoals nu. Citrusvruchten en andere exotisch fruit waren hier nog onbekend. Enkel de rijke mensen dronken toen wijn, maar bij hen kwam dan ook veel jicht voor, ook een vorm van reuma. Destijds was jicht bekend als de rijke-mensenziekte. In onze tijd, waar iedereen zich wijn en van alles kan veroorloven, zijn de mensen, maar vooral reumapatiënten. het slachtoffer geworden van hun weelde.

Boeken tips over Reuma

Gezond koken bij reuma
Gezond koken bij reuma
Friedrich Bohlmann & Keysser, G.

Reuma natuurlijk genezen
Reuma natuurlijk genezen
S. de Wever

Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
Voorkom en behandel reuma met kruiden en juiste voeding
Jaap Huibers

Vitaminen

Over vitaminen braken de mensen zich vroeger het hoofd niet, want ze hadden er nog nooit van gehoord. Het is pas in het begin van de vorige eeuw dat ze de vitaminen ontdekt hebben. Met die kennis is het er voor reumapatiënten. niet op verbeterd, integendeel. Veel vitaminen, maar vooral vitamine C, wordt gevonden in zuur fruit. Vele mensen denken: als een beetje vitamine goed en gezond is, dan zal veel vitaminen nog beter en nog gezonder zijn. Niets is echter minder waar voor reumapatiënten., want hier geldt ook weer het gezegde “Overdaad schaadt”.

Ook bij de jeugd, en zelfs bij kleine kinderen, wordt tegenwoordig meer reuma vastgesteld dan vroeger. In plaats van een slechte houding en gebrek aan beweging de schuld te geven, zou men ook bij hen de voeding eens moeten nagaan. Als baby krijgen ze reeds fruitpap, iets dat baby’s vroeger niet kregen. Als ze wat groter zijn, wordt het dan kwark, yoghurt, fruitsap, frisdrank, citrusvruchten en ander fruit, om nog te zwijgen over de vele liters cola en andere frisdranken die sommige tieners wekelijks drinken. Allemaal dingen die de kinderen en de jeugd vroeger weinig of niet kregen, of zelfs helemaal niet kenden. Veel van die producten zoals cola, fruitsap en andere frisdranken bestonden toen trouwens nog niet.

In gezondheidsmagazines en alle mogelijke informatiebronnen over de gezondheid wordt ons voorgehouden dat we meer fruit, fruitsap en rauwkost moeten gebruiken. Er is nog nooit meer fruit en fruitsap gebruikt dan heden ten dage. De winkels en zuurvrij-nederlands-wincesupermarkten liggen er winter en zomer vol van, en dat wordt toch allemaal gekocht en verbruikt. Is het dan een wonder dat er hoe langer hoe meer reumapatiënten. bijkomen?

Een reumapatiënt die vlug wil genezen, zal niet enkel alle zuur-makend en zuur-bevattende voeding en drank uit zijn voedselpakket moeten weglaten, maar zal er goed aan doen ook al het zoete fruit een tijdje te vermijden. Want ook het zoetste fruit bevat nog te veel zuur voor een reumapatiënt zolang hij nog pijn heeft. Dit is het enige afdoende middel om zo vlug mogelijk van de pijnen verlost te geraken. Ook geen fruitsap of andere sappen gebruiken zoals wortel- of groentesap. Alhoewel wortels erg zoet smaken, kan men van te veel wortelsap ook een aanval van pijn krijgen.

Als men dus alle zuursmakende en zuur bevattende voedingsmiddelen en drank, maar ook alle fruit weglaat, kan men na veertien dagen al een begin van beterschap bekomen. Na twee tot drie maanden kan men reeds veel beterschap tot zelfs volledige genezing vaststellen. Het spreekt vanzelf dat de genezing afhankelijk zal zijn van de graad waarin men reuma heeft. Wie al tien jaar of meer met reuma geplaagd wordt, zal toch op een vijftal maanden moeten rekenen om volledige genezing te bekomen. Alhoewel het begin van beterschap misschien wat langer op zich zal laten wachten, speelt het aantal jaren dat men reuma heeft geen rol, want zelfs mensen die twintig tot veertig jaar reuma hadden, zijn met het zuur-arm dieet veel verbeterd of volledig genezen. Hiervan getuigen de vele brieven van reumapatiënten die in het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ gepubliceerd zijn.

Reumapijnen

Om zichzelf van reumapijnen te kunnen verlossen, moet men het dieet zo goed mogelijk toepassen. Bij de één zal het vlugger werken dan bij de ander. Bij sommige mensen kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. In dat geval zullen de pijnen de eerste dagen zelfs wat opflakkeren. Men mag daardoor de moed niet verliezen en vooral niet denken dat het niet helpt. Integendeel is dit een teken dat het wel werkt. De ontwenningsverschijnselen kunnen soms tot veertien dagen duren. Men kan er zich echt ziek door voelen, alsof men griep heeft. Bij mensen die ontwenningsverschijnselen krijgen, zullen de eerste tekenen van beterschap, die men gewoonlijk na veertien dagen krijgt, natuurlijk langer uitblijven. Ze moeten er dan nog de dagen van de ontwenningsverschijnselen bijrekenen, zodat het bij hen soms vier weken kan duren eer ze de eerste tekens van beterschap gewaarworden. De meeste reumapatiënten bij wie de genezing zo lang uitblijft, worden daardoor ontmoedigd en denken dan dat het dieet niet helpt. Ze geven het dan ook veel te vroeg op. Bij de meeste reumapatiënten echter komen geen ontwenningsverschijnselen voor. Indien men schrik heeft voor te felle reacties, kan men ook de zuren geleidelijk afbouwen.

Als men reuma wil genezen met een zuurvrij dieet, heeft men echt geen medicijnen meer nodig, want men geneest dan vanzelf. Medicatie geeft een vals beeld aan de echte toestand van de mensen met reuma. Men doet er dus goed aan zo vlug mogelijk de reuma-middelen af te bouwen. Mensen die cortisone nemen, moeten die afbouwen onder controle van hun dokter. Een goede vervanger voor medicijnen is visolie of levertraan.

Ook bij de Eskimo’s zou men het bewijs kunnen vinden dat visolie heilzaam is, want zij kenden vroeger geen reuma en ook geen hart- of vaatziekte. Destijds bestond hun voeding uitsluitend uit karieboe-vlees en vis, dat natuurlijk veel visolie opleverde. Ook zullen ze geen schadelijke gevolgen gehad hebben van zuren, want fruit, rauwkost en andere zure voeding hadden ze niet. Oorspronkelijk dacht men dat ze geen reuma kregen door een genetisch verschil. Sedert ze echter met de westerse beschaving in aanraking gekomen zijn, krijgen ze ook dezelfde welvaart-ziekten als wij. Dit stemt toch wel tot nadenken.

Bestel het boek ‘verlost van Reuma door dieet’ bij bol·com

Verlost van reuma door dieet
Verlost van reuma door dieet

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Titel: ‘Verlost van reuma door dieet’ door Jeanine Van Belle
Uitgeverij Van Hemeldonck nv

update, dit boek is niet meer leverbaar via de boekwinkel of bol.com Vul het formulier onder dit artikel in om het boek rechtstreeks bij de auteur te bestellen

Ervaring met het Reuma Dieet

Heb je ervaring met Zuurvrij Reumadieet? Een vraag aan auteur Jeanine Van Belle? Heb je zelf reuma of ken je iemand die reuma heeft? Denk je baat te hebben bij dit dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

329 Reacties

 1. Mijn man heeft zojuist de diagnose spierreuma gekregen. Wij willen graag proberen of er met behulp van het juiste dieet verbetering van de klachten kan komen.
  Graag wil ik uw boekje bestellen. Ik hoor graag hoe ik dit kan doen.
  Met vriendelijke groeten,
  Anita

 2. In het boek van Jeanine van Belle lees ik dat veel mensen een lijst toegestuurd kregen van Jeanine.
  Daar zij is overleden kan ik haar de lijst van de verboden produkten voor mensen met artrose en reuma zoals ik zelf niet meer vragen om op te sturen.Weet jij waar ik deze kan aanvragen ?Dan bedoel ik wel deze van Jeanine zelf .Op het internet kom ik dikwijls tabellen tegen maar deze zijn dikwijls tegenstrijdend met elkaar .Bedankt alvast.
  Groetjes,
  Diana

 3. Vele jaren geleden had ik erge reuma. Door het lezen van een boekje ben ik er, tot mijn eigen grote verbazing, helemaal van af geraakt. Met heel hartelijk dank aan de schrijfster, die een huisvrouw bleek te zijn.

  Nu ben ik op zoek naar datzelfde boekje. Ik kreeg het nog mijn moeder zaliger, die in 1999 stierf.

  Bent u mogelijk die mevrouw?

  Met de beste groeten,

  Koen Vandevelde

 4. Beste Jeanine, Ik ben sinds ± 9 maanden geplaagd door reuma en ik neem medicatie. Maar ik vind dat dit weinig zoden aan de dijk brengt. Daarom wil ik het eens proberen met een dieet. Ik wil wel graag het boek eens bekijken, stuurt u mij eventueel een inkijk exemplaar AUB?
  Met de beste groeten,
  Aerts François

 5. Dag Jeanine,
  Graag zou ik uw boek bestellen, maar ik heb het nog nergens kunnnen vinden…misschien
  rechtstreeks bij u?
  Ik hoor het graag, vriendelijke groeten, Jolanda de Klerk

 6. het boek in het Duits gekocht. Dat was nog gewoon te bestellen in de boekwinkel. Maakt het nog uit wat voor levertraan ? Overal zitten bijvoegingen in van vit. a en d . En visolie en levertraan worden ook doorelkaar genoemd. Wat is wijsheid volgens u ?? B.v.d. voor antwoord
  Vriendelijke groet Iris

  • Hallo Jeanine,

   Ik heb echt mijn best gedaan om je boekje te pakken te krijgen, maar het wil maar niet lukken. ik heb spierreuma en wil heel graag proberen om met jouw dieet de pijn en moeheid onder controle te krijgen.
   Heb jij misschien kopieen van jouw boekje?? uiteraard worden de kosten vergoed.

   groetjes

   Rianne

 7. Goedenavond mevr. van Belle
  Geldt een zuurarm dieet ook voor spierreuma?
  Wij (mijn vrouw en ik) gebruiken de laatste 6 maanden appelazijn.
  Valt dit ook onder het zuurarm dieet?
  Hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet.

 8. Hallo Jeanine,

  Hoe zit het met citroen en appelazijn ? deze zijn alkalisch en werken niet verzurend voor het lichaam.
  Kan ik beide gewoon nuttigen ?

  mvg Henry

 9. Goedendag, ik zou heel graag het boek van u “bevrijd van reuma” willen bestellen
  Indien het boek niet meer voorradig is zou ik ook willen betalen voor kopieen
  Hoor graag van u

 10. Beste,
  Ik heb al jaren reuma, de ziekte van Bechterew, in een ver gevorderd stadium. Sinds 1987 neem ik medicijnen en heb dus al een hele serie medicamenten achter de rug. Deze medicijnen stoppen of remmen de ziekte niet. Ik weet dat de ziekte onomkeerbaar is maar zoek alternatieven om de pijn te bestrijden.

  werkt een zuurvrij/ arm dieet ook tegen pijn?
  Met vriendelijke groet, Henk.

 11. Dag Mevrouw Van Belle,

  Deze week ben ik , ten einde raad, met uw zuurvrij dieet begonnen. Ik had uw boek al enkele
  jaren, maar omdat er zich allerlei gezondheidsproblemen aandienden, heb ik er niet meer aan gedacht.
  Het reumatoloog gaf mij bij mijn laatste bezoek als enig mogelijke behandeling het gebruik van morfinepleisters.
  Dit heb ik geweigerd, in het verleden werd ik daar al mee behandeld na rug en nek operaties.
  Ik heb dan wel de lichtere morfinepillen genomen, in hoge dosis, en pijnstillers (tramadol) ook in hoge dosis. Daarbij nam ik ook zware ontstekingsremmers (en dit al meer dan 40 jaar) voor psoriatische spondylartitis, ziekte van Bechterew. Ook heb ik fibromyalgie.
  De pijn verminderde niet echt . Daarom begon ik maandag met het eliminatiedieet. Dus wortel-rijst dieet en geen enkele medicatie meer. Veel water en elke dag levertraan. Nu 4 dagen verder heb ik natuurlijk héél
  veel pijn, maar ik weet dat dit nu normaal is. Maar ik krijg nu geen eten meer binnen, voel me heel erg flauw, heb het steeds koud, geen energie. Op 3 dagen ben ik drie kilo vermagerd en mijn gewicht is al laag. Graag wil ik van u weten of ik die week moet volmaken, of toch al naar een verdere stap kan overgaan. Zelf weet ik niet wat ik moet doen. Ik wil het zeker niet verknoeien.
  Zou u zo vriendelijk willen zijn mij zo vlug mogelijk hierop te antwoorden? Ik zou u zeer dankbaar zijn.

  Met vriendelijke groeten,

  Lut

 12. Ik heb sinds 4 jaar de ziekte ,genaamd fibromyalgie gekregen.
  Ik heb de commentaar over je boek gelezen van reuma patienten en vraag mij af of dit ook van toepassing is voor mijn ziekte?
  Zijn er ook fibromyalgie patienten die dat dieet volgen en beterschap hebben ?
  Wat kost dat boek als ik het bestel bij jou?
  Graag je info aub

  Mvg
  Christiane

 13. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik ben 6 weken bezig met een dieet tegen reuma maar heb nu zoveel klachten dat ik niet weet hoe ik verder moet. Is er geen enkele manier te bedenken waarop ik dit boek (tweede hands) te pakken kan krijgen.
  Met vriendelijke groet
  Liesbeth

  • Hallo Liesbeth,
   Ook ik ben helaas getroffen door Reuma ( op mn 35 ste) en wil geen chemische mediactie slikken.
   Ik volg al 2 mnd het AIP dieet, Auto Immuun Protocol, en wanneer ik me hier steng aan houdt, ben ik volledig klachten vrij!
   Dus het proberen waard misschien?
   AIP is een wetenschaopelijk bewezen en ontworpen dieet bij Auto Immuunziektes, lees er maar eens over op internet.

   Succes!

 14. Ik ga voor mijn partner, die RA, spierreuma en artrose heeft, uw boek bestellen. Om hem zo veel mogelijk te steunen denk ik in eerste instantie aan het dagelijkse eetpatroon. U adviseert om het zuur vooral te schrappen in de dagelijkse eetgewoontes. Toch vreemd dat wanneer ik verder google ik andere beweringen tegenkom m.b.t. zuren. Zo vind ik o.a op een andere site de bewering waar veel vers fruit en yoghurt en karnemelk wordt aanbevolen. Niet dat ik twijfel aan uw advies hoor. We gaan in ieder geval over op zuurvrij.

  * Zorg voor een evenwichtige basisvoeding met veel verse groenten en fruit en voldoende granen. Wees matig met zuivelproducten, eieren, vet (varkens) vlees, suiker en zout. Eet of drink liever yoghurt, karnemelk of biogarde dan volle melk.

 15. Beste,

  Ik heb in december 2012 het nieuws gekregen dat ik Colitis Ulcerosa heb na vele jaren sukkelen.
  Ik had al jaren hevige hoofdpijn, migraine dacht ik altijd. Tot ik verder zocht op eigen houtje via die Colitis en kwam bij de ziekte van Bechterew terecht. Ik zocht een reumatoloog, ik was wel positief voor het HLA-B27 gen, maar de reumatoloog zei dat ik niets had en stuurde me door naar een neurochirurg, die opereerde me van een hernia in de nek, de arts zei nu zal je geen pijn meer hebben. Tijdens mijn revalidatie kreeg ik terug een zware aanval en die sloeg op mijn ogen, verdroeg geen licht en kreeg mijn ogen niet meer open. Mijn man voerde me naar de oogarts en die bevestigde dat ik een reumatische ziekte had die op mijn ogen sloeg. Dus zocht een andere reumatoloog die bevestigde dat ik inderdaad spondiloartritis heb. Ik gebruik celebrex ’s morgens en ’s avonds en salazopyrine 2x ’s morgens en 2x ’s avonds. Ik gebruik ook homeopathie, ik heb nog aanvallen, maar minder. door de medicatie hield ik vocht op en het was onverklaarbaar maar was 7kg verdikt en dit was erover. Dus eind juli startte ik met gezondere voeding. En verloor op 4 weken 7kg en ik hou die eetgewoonte aan, de pijn is hetzelfde gebleven, via facebook zeiden reumapatiënten me dat ik de verkeerde dingen eet en drink. Kan u mij helpen? Kan ik het boek nog ergens aankopen? Met vriendelijke groeten Heidi Vlaminck

 16. Hallo Jeanine,
  Mijn moeder van 73 heeft plots last van reuma en bijkomend verschijnselen van psoriasis. Ik zie her en der op het net in forums dat die combinatie bij bestrijding door eetgedrag vaker voorkomt. Hiervoor heeft ze deze verschijnselen nooit gehad… Ik las over je boek en wil het graag kopen, maar het is nergens meer te krijgen.
  Ik denk altijd: probeer zo’n dieet een maand of zo en dan kan je altijd nog beslissen of het voor je weggelegd is. Maar goed… hoe kom ik aan het boek? Is er bv geen ‘betaal-PDF’ of iets dergelijks te krijgen?
  Ik ben heel benieuwd! Vriendelijke groet, en fijn om te lezen dat zoveel mensen (helaas niet allemaal) baat bij jouw methode hebben!
  Charley Dumerniet

  • Al zo’n 20 jaar heb ik pijn in mijn onderrug, ben een 36 jarige moeder van 3 jonge dochters.
   Na de laatste bevalling (3 jaar geleden) kreeg ik een burn out/ angststoornis.
   Alle jaren van teveel pijn, stress en maar doorgaan kwamen eruit.
   Ik ben er goed uitgekomen alleen heb ik er veel pijn aan over gehouden, mn bovenrug, schouders nek etc.
   Kreeg de diagnose Fibromyalgie, naast PDS (ook al jaren veel buikpijn).
   De huisarts kan er momenteel niets mee..
   Mijn gewrichten gaan nu ook opspelen, zou zo maar Arthrose kunnen zijn/ worden, vrees ik.
   Knie knispert en doet pijn zoals ook in mijn vingerkootje en schoudergewricht.
   Ik ben altijd een enorme snoepkont geweest en na lang te hebben gegoogled, werd mij steeds duidelijker dat ik ws wel helemaal verzuurd ben..
   Zou ik uw boek kunnen bestellen?

   Hopende op uw antwoord..

   Met vriendelijke groet,

   Marijke

 17. Graag zou ik het boek Verlost van reuma door dieet bij u bestellen.
  Ik heb artritis. En ben al begonnen met een zuurvrij dieet.
  Vandaag naar het ziekenhuis geweest voor controle en de ontstekingen waren al weg.
  Ik gebruik n.l. geen medicijnen. Het enige wat ik erbij slik is duivelsklauw en druppels om te ontzuren .
  Verder zijn we bezig me de voeding. En zo te zien slaat het aan.
  Ik heb nog wel zwellingen en die moeten ook nog weg. Ik heb in september weer een afspraak met de arts en hoop dat ik dan de zwellingen ook heb vermindert of weg heb.

  Vriendelijke groet.
  Cristine

  • Hallo mevrouw,
   Ik ben geïnteresseerd in uw boek. Graag zou ik voor ik bestel willen weten of hier ook recepten in staanof alleen voedingsmiddelen die je wel/niet mag eten en waarom. Mijn zoon van 17 heeft reuma en was sowieso al geen makkelijke eter …
   Oja en de prijs graag.

   Alvast dank, met vriendelijke groet,

   Pascale Ossevoort

 18. Ik heb reumatoide artritis en auto immune hepatitis ik las over je boek.staat daar specifiek een dieet in?
  Of kun je mij diëtiste doorgeven ben hopeloos op zoek
  Ik Woubrugge Christine Tobback gaan maat wachttijd tot september.

  Als je me kan helpen zou ik heel blij zijn.

  Mvg,

  Isabel

  • Hallo,
   Ik wil maar een boek.
   Hoe lang duurt t voor het boek weer uit komt?
   Ik heb last van reuma en ben het ZAT!
   Wat kunnen jullie mij adviseren?

   Hartelijke groet,
   Antoinet

  • Beste Jeanine van Belle
   Mijn dochter van 23 heeft in beide knieen voortdurend ontstekingen en slikt nu prednison en metatraxaat. Ik zag uw boek op internet. Het lijkt me goed om een dieet te proberen
   Kunnen we uw boek ergens vinden?
   Met vriendelijke groet,
   Forie

 19. ik heb enkele artiekelen gelezen over het zuurvrij dieet
  als ik het goed begrijp mag je bij dit dieet vooral geen fruit en rauwkost eten
  Dit kan je toch niet je hele leven volhouden waar haal je dan je vitamines vandaan?
  en welk fruit / groenten / dranken zijn ‘minder zwaar’ verboden?
  Is dit het zelfde als het alkaline dieet?
  helpt dit alkaline dieet ook bij reuma?

  vriendelijke groet,

  Rachel

  • Beste mevrouw,

   Is het mogelijk uw boek : verlost van reuma door dieet via u te bestellen ?
   Hoe ga ik dan te werk ,aub

   Met dank en vriendelijke groeten

   Ingrid

 20. Hallo ,

  Naar aanleiding van dit boek heb ik een vraag over hoe het dan zit met fibromyalgie ?? Omdat ik afgelopen maanden veel pijnstillers heb geslikt was ik in maart begonnen met de lever te ontgiften door op nuchtere maag versgeperste citroensap met lauw water te drinken iedere ochtend. Ik heb wel sindsdien meer pijnklachten is dit bekend ? Of past fibromyalgie niet in dit plaatje??

  Vr groet linda struwer

 21. Na het lezen van je forum ben ik enthousiast geworden en zou graag het boek willen bestellen. Momenteel heb ik als 39 jarige helaas al 6 jaar lang last van lichamelijke klachten. Het is begonnen met pijnlijke en vastzittende schouders, vervolgens 2 ontstoken knieën welke niet meer volledig doorbuigen(hurken gaat nauwelijks). Bij de linkerknie inmiddels een soort vergroeiing alsmede een knobbel bij mijn linkerhand. Momenteel zijn er meerdere ontstekingen actief. De reumatoloog kan niets vreemds ontdekken op foto’s en in de bloedtest. Sinds een aantal jaren gebruik ik een lichte ontstekingsremmer(Celebrex), dit om de meest heftige pijn te onderdrukken. Daar ik liever geen medicijnen gebruik, ben ik, zoals de meeste lotgenoten, actief zoekende naar oplossingen voor verbeteringen. Momenteel ben ik al twee weken gestopt met gebruik van vlees, koffie, producten waar suiker in zit, melkproducten en alcohol. Nu nog een zuurvrij dieet.
  Hopelijk kun je me informatie sturen betreft de bestelmogelijkheden van je boek en mocht je nog persoonlijke tips hebben, verneem ik deze graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Ferry

 22. Dag MOEYKENS LUTGARDE

  Als u mijn boek gelezen hebt dan weet u wat u moet doen: Namelijk alle zuren weglaten want een speciaal dieet kan ik u niet bezorgen.

  Wat ik wel nog kan aanraden is om ook de glucosamine en vitaminen weg te laten want dat zit ook vol zuren.

  Het beste middel voor depri is veel volle rijst (zilvervlies) eten.

  Ik hoop u zo op de goede weg naar genezing te kunnen helpen.

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 23. dag mevrouw,
  ik heb je boek van de bib geleend wel het zit zo ik weet dat voeding een grote rol speelt voor mijn gezondheid ik sport graag en heb momenteel een pijnlijk verschot al van voor kerstmis .het begint al bij spanningen en dan eet ik te veel zuren ik heb veel pijnstillers genomen en werd er moe van en maagpijn
  ik volg nu manuele therapie maar de pijn blijft ik neem glucosamine en vitaminen ik zou graag ook dat dieet willen proberen moet ik dat aanvragen ? bij spanningen krijg ik spierpijn en kom dan depri
  gr lutgarde

 24. Dag Frida van Erkelens

  Ik zelf heb geen ondervinding met een hoge bloeddruk. Maar een hoge bloeddruk belet niet om toch het dieet te doen.

  Wel heb ik indertijd van een reumapatiënte een telefoon geregen om mij te vertellen dat haar bloeddruk omlaag was gegaan door het tweede dieet uit mijn boek dat ze onder dokterscontrole gedaan heeft. Het was een mevrouw uit Emblem en haar getuigenis van genezing staat in een brief op blz 67en 68 van mijn boek.

  Ik hoop dat ik u op de goede weg naar genezing kan helpen.

  Met vriendelijke groeten.

  Jeanine

 25. Goedendag

  ik heb een vraag .
  Dat zuurvrije dieet klinkt goed maar dat is bestemd voor reuma patienten toch .
  Hoe zit het met mensen met reuma en een hoge bloeddruk . ?

  Ik zoek me kapot naar recepten die goed zijn voor reuma patienten maar tegelijk ook goed zijn voor iemand met een te hoge bloeddruk .

  Mvg. F van erkelens .

 26. Dag Geeta Ghoerbien

  Ik heb u de voorwaarden voor het aanvragen van mijn boek laten weten maar heb de mail terug gekregen. Het émail-adres die u mij stuurde, is dus niet juist. Zou u het eens willen controleren?

  Groeten

  Jeanine

 27. Dag John

  Ik zelf heb geen ervaring met psoriasis maar het zuurarm dieet zal er zeker geen kwaad aan doen. Integendeel het is altijd het proberen waard.

  Met vriendelijke groeten.

  Jeanine

 28. Dag mevrouw van Belle. Zou uw dieet ook kunnen werken bij psoriatica. Bij deze ziekte worden nl ook de gewrichten aangetast. Mvg John

 29. Dag mevrouw van Belle,

  Glucosemine gebruikte ik al, en ben daar verder mee gegaan. Omdat het bijna op is dacht ik dat ik er misschien mee kan stoppen. Dus begin ik daar nu maar mee.
  Trouwens afgelopen weekend weer erg veel pijn gehad door verkeerd voedsel denk ik.
  Iemand anders had voor mij gekookt en gebruik gemaakt van bouillonblokjes en witte wijn.
  Ik hoop dat dit de reden is geweest van de pijn, op dat moment kon ik echt niet zonder pijnstilling.
  Het is inderdaad iets met een lange adem, maar ik houd hoop.

  Vriendelijke groet.

  Cilia
  Ik ben het nu weer aan het afbouwen en zal er morgen weer mee stoppen.

 30. Dag Cilia

  Ik heb persoonlijk geen ondervinding met Glucosamine maar zou het toch zelf niet innemen. Neemt u het soms zelf in?

  Als u nog niet volledig pijnvrij bent. maakt u misschien nog fouten. Bent u zeker dat u absoluut geen zuren meer gebruikt?

  U moet ook nog al die opgestapelde producten, die u in de loop van uw ziekte ingenomen hebt, kwijt geraken en dat gaat niet zo vlug. U zal toch nog wat geduld moeten hebben vrees ik voor u volledig pijnvrij bent.

  U bent in ieder geval op de goede weg!

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 31. Dag mevrouw van Belle,

  Is het nodig volgens u om naast vette vis of levertraan ook nog glucosemine te moeten gebruiken?
  Omdat dit ook een suplement is wat van de vis afkomstig is.
  Verder gaat het nog steeds goed, niet geheel pijnloos maar wel nog steeds zonder medicatie dankzij uw dieet!

  Groetjes Cilia.

 32. Dag Cilia

  Olijfolie kan absoluut geen kwaad voor reuma. Maar het mag niet oververhit worden. Het gezondste is om het rauw te gebruiken.

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 33. Goede middag mevrouw Belle,

  Is het gebruik van olijfolie schadelijk? En wat is anders de beste olie om te gebruiken?

  Met vriendelijke groet,

  Cilia.

  • Goedemiddag,

   Heeft u enig idee hoe lang het gaat duren voordat het boek weer is te bestellen.

   Met vriendelijke groet,

   Dirk

 34. Dag Vogeltje

  Wat betreft dat Hyralonzuur:

  Het woord zegt het zelf het is een zuur dus absoluut niet geschikt voor iemand met reuma. Aloevera gel zal ook wel zuren bevatten.

  Als men reuma wil genezen moet men zoveel mogelijk zuren weglaten en er geen bijsteken. Het is niet wat men eet, drinkt of inneemt die genezend werkt maar hetgeen men weg laat!!!

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 35. Uw info vind ik heel interessant, heeft u ook ervaring met pure aloeveragel (niet de schil) om in te nemen of hyralonzuur?
  Grrag uw info

 36. Dag Cilia

  De dagen dat u vette vis eet, zou u beter geen levertraan nemen want het zou inderdaad te veel worden.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 37. Goedenavond mevrouw Belle,

  Nog even een vraagje omtrent levertraan. Is het ook verstandig dit in te nemen als ik op de dag al vette vis heb gegeten? Wordt het dan niet te veel of is het zowiezo toch nodig vanwege de vit. D?

  Met vriendelijke groet,

  Cilia.

 38. Dag Cilia

  Ik ben blij voor u dat u al zoveel beter bent.

  Wat die visolie betreft: Ik hoop dat die vit. A en D er van nature inzit. Als het er extra bijgevoegd is, heb ik toch mijn twijfels want die supplementen zijn niet altijd zo onschuldig als men zou denken.

  Als de visolie dus in haar natuurlijke vorm in een fles of in capsules zit, is het wel goed want levertraan of visolie werken ontstekingsremmend. Dus mag u daar nu al mee beginnen.

  Uit een fles mag u daar per dag een koffielepel van nemen. In capsules moet u zelf zien wat ze aanraden.

  Ik wens u dan ook een vlugge en volledige genezing.

  Met vriendelijke groeten.

  Jeanine

 39. Goedenavond mevrouw Belle,

  Ik heb een visolie met vit. A en D. Er staat dat het te gebruiken is als levertraan.
  Is dit een goede denkt u?
  En mag ik dit al aan het begin van het dieet gebruiken of moet de pijn eerst helemaal weg zijn?
  Ik slik al sinds 6 dagen geen medicatie meer en ben hier erg blij over!

  Met vriendelijke groet,

  Cilia.

 40. Hallo Jeanine,
  Een tijd geleden heb ik uw boekje al gekocht. Inderdaad krijg ook ik (reumatische artritis) veel pijn na het eten van zuursmakende producten. Daarbij krijg ik ook pijn van dierlijke eiwitten. Ik kom er steeds meer achter dat veel te maken heeft met de spijsvertering en kan iedereen aanraden zich daarin te verdiepen. Er wordt steeds meer over geschreven. In Amerika hebben ze nu ook bewezen dat reuma uit de darm komt.
  Hartelijke groet, J.

 41. Dag Jikke,

  Volgens de huisarts heb ik inderdaad het syndroom van Tietze.
  Volgens de reumatoloog ongedifferentieerde spondilatritus, maar uiteindelijk valt het allemaal onder reuma.
  Ik heb echt heel veel baat bij dit dieet! Ik slikte vanaf september 2012 ontstekingremmers.
  Zodra ik met het zuurvrije dieet begon had ik na 2 dagen al heel veel verbetering.
  Ik heb in 2 weken tijd mijn medicatie af kunnen bouwen en ben sinds 3 dagen helemaal zonder.
  En het gaat nog steeds goed. Het kan bij een ander natuurlijk wat langer duren voor het werkt.
  Mijn borstbeen zelf is nog wel gevoelig, maar het niet meer die ontstekingspijn.
  Ik kan het iedereen aanraden.
  Ik heb bij de Tietzevereniging ook een kopje voeding geplaatst, dit kan je dus ook nog even nalezen op Tietze.nl.
  Succes als je ermee begint en misschien hoor ik nog wel eens hoe het verloopt bij jou.

  Gr. Cilia.

 42. Dag mevrouw Belle,

  U heeft gelijk wat de thee aangaat.
  Van de Urticalsin heb ik gelukkig het goede aangeschaft, maar zal dit inderdaad sporadisch gebruiken.
  Ik slik snacht nog medicatie omdat ik het eng vind om te stoppen. Vooral snachts krijg ik vaak meer last van pijn omdat ik dan vaak in dezelfde houding ligt.Bij mij zit de pijn vooral op het borstbeen.
  De pijnuitstraling naar mijn oksels en sleutelpijn is hoegenaamd weg. Erg fijn.
  Misschien ga ik het aanstaande nacht wel proberen zonder pijnstilling.\

  Met vriendelijke groet,

  Cilia.

  • hoi Cilia ,gewoon even een vraag aan jou ik lees dat je pijn heb op je borstbeen en oksels en sleutelbeen ,heb jij het syndroom van tietze ?en zo ja helpt dit dieet bij jou .ikzelf heb tietze en fybromyalgie en veel pijn .dus was zeer benieuwd grt jikke

 43. Dag Cilia

  Eerst en vooral heb ik geen Urticalon aangeraden maar wel Urticalcin van Dr. Vogel. Dat mag u enkel eens sporadisch gebruiken aks u uitzonderlijk eens iets zuur zou eten. Dan neemt u het best te samen met de zure voeding in.

  Hebt u ’s nachts nog zo veel pijn dat u dan nog Ibuprofen neemt?

  Tracht zoveel mogelijk die voeding met zuurextract of citroenzuur te vermijden.

  Wat die groene thee betreft dat staat niet in mijn boekje, dat moet u elders gelezen hebben. Ik raad integendeel groene thee af want ik kreeg er nog meer pijn van. Ook gewone thee kan zuren bevatten dus niet te veel thee drinken.

  Ik hoop dat u de moed vindt om het dieet zo goed mogelijk te doen en wens u dan ook vlugge beterschap.

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 44. Beste mevrouw Belle,

  Ik las net bij een reactie van iemand die u geschreven heeft dat u bij hem groene- en kruidenthee afraad.
  Maar in het boekje staat dat je juist wel groene thee kan drinken. Hoe verklaart u dit.
  Dit is namelijk wat ik drink in plaats van gewone thee.

  Vriendelijke groet,

  Cilia Olijerhoek.

 45. Goedemorgen mevrouw Belle,

  Raad u aan om Urticalon voor of na het eten te gebruiken of verschillende keren per dag zoals op de bijsluiter.
  De bijsluiter geeft aan om ze voor het eten in te nemen.
  Misschien heeft u hier zelf ervaring mee?

  Betekent het ook dat als ik een voedingsmiddel koop waar citroenzuur in verwerkt is niet meer moet eten? Er zit namelijk in verschrikkelijk veel voedsel een of andere zuurextract.
  Ik probeer vandaag voor het eerst overdag geen medicatie in te nemen, best eng.
  Gedurende de nacht neem in nog 1x 200 Ibuprofen in.
  Ik ben nog steeds erg tevreden over hoe het verloopt verder, Vooral omdat ik van gedachte was dat ik voor de rest van mijn leven veel pijn zou houden en altijd medicatie nodig zou hebben.
  Nu ziet het er gelijk heel anders uit. Mijn dank nogmaals daarvoor!

  Met vriendelijke groet,

  Cilia Olijerhoek.

 46. Dag Cilia

  Ik ben blij voor u dat u al beterschap krijgt na zo korte tijd.

  Wat die kalk- of calciumtabletjes betreft daar mag u toch geen misbruik van maken. Het zit namelijk zo: als men te veel kalk binnen krijgt men een magnesium tekort kan krijgen want een te veel aan kalk verstoord de opname van magnesium.

  Het beste koopt u tabletjes van dokter Vogel: Urticalcin

  Als u verder doet zoals u bezig bent, kan u na één tot twee maanden volledig pijnvrij zijn.

  Ik wens u dan ook een spoedig herstel.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 47. Geachte mevrouw Belle,

  Ik ben sinds een weekje bezig met het zuurvrije dieet.
  Ik dronk wel 2 bekers karnemelk per dag en veel fruit, juist ook de zure soorten.
  Na hiermee en met andere voeding dat niet goed is gestopt te zijn, merkte ik al na 2 dagen een vooruitgang. Ik ben hier dan ook bijzonder blij over. Het geeft weer perspectief voor nu en de toekomst.
  In uw boekje staat dat u na soms toch iets zuurs gegeten te hebben kalktabletjes slikte.
  Bij de drogist zijn deze niet te verkrijgen, mijn vraag is of calsiumtabletjes hetzelfde is.
  Ik heb dit wel aangeschaft maar heb er nog geen gebruik van gemaakt.
  Ik ben ook niet van plan om nog vaak zuren te gebruiken, maar soms zal het misschien toch gebeuren.
  Mocht het in de toekomst blijken dat ik echt van al mijn pijn afkom, ben ik u voor eeuwig dankbaar.
  Ik ben lid van de Tietze vereniging en heb u naam en boekje daar ook in vernoemd.
  Hopelijk kunnen meer mensen hier gebruik van gaan maken.

  Met vriendelijke groet,

  Cilia Olijerhoek.

 48. Dag Riet

  Mijn zuurarm dieet is enkel bestemd voor mensen met reumaproblemen. Het spijt mij maar raad om af te vallen kan ik u niet geven.

  Er zijn wel mensen die van het reumadieet vermageren maar dan moet u het natuurlijk eerst proberen ik kan u niet beloven dat het bij u ook zou lukken.

  Met vriendelijke groeten

  Jeanine

 49. Hallo Jeanine, met riet ik ben 73jaar en zit veel wegens mijn Reuma en rug kan niet lang staan maar zou graag wat afvallen wil je mij eens helpen met advies ik ben geen snoeper heb wel veel medicijnen

  Riet

 50. Dag Hannie

  Bij het zuurvrij reuma dieet mogen soja producten gebruikt worden op voorwaarde dat ze niet zuur smaken.

  Vriendelijke groeten.

  Jeanine

 51. Dag Janine

  U hebt het nu zelf ondervonden dat u last hebt geregen aan alle gewrichten sedert u die zuursmakende producten eet en drinkt. Dat al die producten basisch of alkalisch zouden zijn, is niet wetenschappelijk bewezen.

  Ik kan enkel maar van mijn ondervinding spreken en dat is dat ik van al die (zogezegde basische) producten kreupel word. Ze zijn zuur en blijven zuur in het lichaam!

  Met vriendelijke groeten.

  jeanine

 52. Hallo Jeanine, mij werd pas een dieet aangeraden, niet zozeer bij reuma, maar wel om slanker te worden door meer eten (Lindlahr) Je moet dan elke dag beginnen met citroen in lauw water, met grapefruits en appel, veel groene thee en rauwkost. De zure grapefruit en citroen zijn wel zeer basisch (alkalisch), dus niet verzurend in het lichaam. Kan het dan desondanks zo zijn dat de basische zuren de gewrichten aantasten? Ik heb n.l. wel meer last gekregen van alle gewrichten! Kunt u uitleggen hoe iets basisch kan zijn en tegelijkertijd als een zuur kan inwerken op botten? Hartelijk dank vast!

  • Ik wil het boek verlost van reuma bestellen.
   Mijn vriendin heeft last van Reuma Artritis en het wordt alleen maar erger.
   We proberen alles maar hebben nog steeds weinig resultaat.
   Nu is onze hoop gevestigd op u boek.
   Ik hoor het graag van u waar ik het kan bestellen.

   Met vriendelijke groet,

   Dirk

Klik hier voor meer ervaringen

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Jeanine van Belle is een ervaring-deskundige op het gebied van reumatische aandoeningen en auteur van het boek ‘verlost van Reuma door dieet' Dit boek is helaas moeilijk verkrijgbaar. Stuur een mailtje naar Jeanine om het te bestellen.