SmartPoints van WeightWatchers

Uitleg over het SmartPoints programma van WeightWatchers

Steeds meer mensen beseffen dat ze het probleem van overgewicht om gezondheidsredenen moeten aanpakken. Weight Watchers kan je hierbij helpen.

WeightWatchers heeft in 2018 het nieuwe WeightWatchers Flex programma gelanceerd. Wat kun je verwachten van het Flex Programma? Wij zochten het voor je uit. Tijdelijk kun je tijdelijk starten met Weight Watchers Korting.

Door gebruik te maken van het SmartPoints® programma van Weight Watchers kies je bewust voor voedingsmiddelen met weinig punten (lage SmartPoints waarde) SmartPoints waarden houden rekening met calorieën, eiwitten, verzadigde vetten en suikers.

kortingscode weightwatchers

Hoe werkt Het SmartPoints programma?

Het SmartPoints programma is het puntensysteem van Weight Watchers Feel Good Online. Het is de variant van het Weight Watchers programma die je online kunt volgen. Het is aangepast aan de allernieuwste wetenschappelijke inzichten en laat je automatisch kiezen voor gezondere voedingsmiddelen. Tijdelijk kun je tijdelijk starten met Weight Watchers Korting.

Alle voedingsmiddelen hebben een SmartPoints waarde,  berekend aan de hand van het aantal calorieën, eiwitten, suikers en verzadigde vetzuren. Fruit en groente bevatten 0 SmartPoints waarden (eet er een lekker vol bord van!). Eiwitrijke producten hebben een lage SmartPoints waarde en geven een verzadigd gevoel. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker en verzadigde vetzuren hebben een hoge SmartPoints waarde.

Meerdere  studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van minder suiker en verzadigde vetzuren en meer eiwitten. Bij het SmartPoints programma hebben voedingsmiddelen met meer suiker en verzadigde vetzuren een hogere SmartPoints waarde.  Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten, hebben juist een lage SmartPoints waarde. Met SmartPoints waarden helpen we je om gezondere keuzes te maken.

Naast je SmartPoints dagtotaal krijg je een persoonlijk weekextra. Dit kun je flexibel besteden zoals het jou het beste uitkomt. Je zult al snel tot de conclusie komen dat je met voeding dat rijk is aan volle graanproducten, magere eiwitrijke producten, groente en fruit het beste af bent.

Weet wat je eet

Laat je niet misleiden door het woord ‘light’. As je twijfelt, bereken dan eerst de SmartPoints waarden met de calculator die je in je online dagboek vindt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Onthoud dat je soms ook magere producten kan kiezen die geen light label hebben. Drink bijvoorbeeld eens een lekkere kruidenthee in plaats van een blikje cola light.

Waarom geen blikje cola light? In light frisdrank is de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam (E951) en cyclamaat (E952). De SmartPoints waarde is dan wel 0, maar uit onderzoek blijkt dat zoete lightproducten je zin in zoet kunnen bevorderen. De ideale dorstlesser is water, maar wissel het gerust eens af met light frisdrank. Hou er rekening mee dat de zoete smaak je zin in zoetigheid kan aanwakkeren, maar zolang je binnen je SmartPoints budget blijft zul je afvallen.

Wat mag je eten op het SmartPoints programma?

Om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen inneemt, is variatie belangrijk en raden wij je bovendien onderstaande gezonde richtlijnen aan.

Voldoende porties groenten en fruit

Eet dagelijks drie porties groenten en twee porties fruit. Een praktische tip voor de portiegrootte: een portie past in je hand, bijvoorbeeld een appel, een paprika of een kleine koolrabi. Een portie bessen of salade past in twee handen. Groenten en fruit leveren in verhouding weinig calorieën en bevatten vocht en belangrijke voedingsstoffen. Let op: het eten van groenten en fruit zorgen meer voor een voldaan gevoel dan het drinken van groenten en fruit.

2 tot 3 calciumrijke voedingsmiddelen

Calcium zorgt voor sterke botten en tanden. Melk en zuivelproducten zijn een prima bron van calcium. Daarnaast bevatten ze hoogwaardige eiwitten, vitamines A*, D*, B12 en zink. Eet dus dagelijks twee tot drie calciumrijke producten, zoals een plak 30+ kaas en 250 g magere yoghurt. Ook groenten zoals venkel, boerenkool, bleekselderij of rucola bevatten calcium.

1,5 tot 2 liter vocht

Water is van levensbelang. Het regelt de lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Bovendien is water betrokken bij nagenoeg alle processen in je lichaam. Drink daarom dagelijks 1,5 tot 2 liter (ongeveer 10 glazen). Het beste kun je je dorst lessen met water, ongezoete kruiden- of vruchtenthee.

2 tot 3 porties plantaardige vetten

Minstens twee tot drie porties plantaardig vet per dag zijn echt nodig voor je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld 1 koffielepel olijfolie of zonnebloemolie gebruiken in de bereiding van je maaltijd, 2 koffielepels halvarine op je brood smeren of 1 koffielepel gehakte noten toevoegen aan je salade. Zo houd je je lichaam fit met de essentiële vetzuren en de vetoplosbare vitamines, zoals vitamine E.

1 à 2 keer per week vis, bij voorkeur 1 keer vette vis

Vis is een belangrijke bron van onverzadigde vetzuren en essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, jodium en selenium. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld haring, zalm en makreel. Magere vissoorten zijn bijvoorbeeld koolvis, kabeljauw en schol. Bij de keuze van de vis is het verstandig om niet alleen magere, maar juist ook vette vissoorten te eten, omdat die meer visvetzuren bevatten dan magere vissoorten.

Kies voor volkoren

Neem volkorenproducten i.p.v. geraffineerde graanproducten. Denk hierbij aan: volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Volkorenproducten zijn een belangrijke leverancier van koolhydraten, ijzer, vitamines B en voedingsvezels. Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stoelgang. Tevens zorgen ze voor een voldaan gevoel na het eten. Naast volkorenproducten vind je voedingsvezels ook in groenten, fruit en peulvruchten.

Een paar dingen om te weten

Je SmartPoints dagtotaal kun je niet meenemen naar de volgende dag. Het zelfde geldt voor je weekextra, dat kun je niet meenemen naar volgende week.

Overleg met je huisarts als je met bijzonderheden rekening moet houden. Geef je borstvoeding, voeg dan 16 SmartPoints waarden aan je dagtotaal toe (ga niet lager dan 52 SmartPoints waarden per dag). Geef je gedeeltelijk borstvoeding, voeg dan 6 SmartPoints waarden aan het dagtotaal toe.

Probeer dit puntensysteem zoveel mogelijk te volgen. Houd je aan je budget, maak gezonde keuzes en probeer het zo goed mogelijk vol te houden op weg naar een gezondere, nieuwe levensstijl. 

Start ook met Weight Watchers

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid? Dan is Weight Watchers iets voor jou. Het is een misverstand dat Weight Watchers uitsluitend geschikt is voor iedereen die wil afvallen. Ook voor iedereen die gezond wil eten, leven en sporten is Weight Watchers de ideale partner! Ga naar de website van WeightWatchers en start vandaag nog!

Gezonde Groeten,

 

*Enkel in halfvolle en volle zuivelproducten


REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

WeightWatchers
Bij Weight Watchers kan je rekenen op de steun van leden en ervaringsdeskundigen. In de cursus, maar ook online of via de online community en dat op elk moment van de dag. De Weight Watchers punten (SmartPoints®) zijn berekend op basis van calorieën, verzadigde vetten, suikers en eiwitten. Als je binnen je puntentotaal blijft, komen de resultaten vanzelf.