Zijn Gezondheidsdrankjes wel Gezond?

Start met KetoX

De gezonde groente- en fruitdrankjes waaraan Nederland massaal verslaafd is zijn wederom in opspraak. Eerder ging het over de gigantische prijsstijging van deze producten, nu wordt er getwijfeld aan de werking van de gezondheidsdrankjes zoals Yakult en Knorr Vie.

Voedingscentrum

Volgens het Nederlandse voedingscentrum zijn de groentesappen erg eenzijdig: je kunt er niet genoeg mee afwisselen. In beide soorten sap zitten ook minder vezels dan in groenten en fruit.

Foodwatch

De drankjes zijn duur en eerder slecht dan goed voor de gezondheid volgens de onafhankelijke non-profitorganisatie Foodwatch. Welke voedselfabrikant vertelt de grootste leugen? Wat vindt de Nederlandse consument het meest opgeblazen marketingverhaal? De nieuwe consumentenorganisatie foodwatch heeft dertien producten onderzocht en een deskundige jury gevraagd om de meest misleidende voor Het Gouden Windei 2010 te nomineren. Op deze vijf kan iedereen zijn stem uitbrengen om te bepalen wie de grootste misleider van 2010 in Nederland is.

Gezonde Bacteriën

Eerder deden wetenschappers N. de Roos en M. Katan al onderzoek naar gezonde bacteriën in de drankjes. ‘Er zijn geen harde bewijzen dat die producten goed zijn voor de gezondheid.’  De wetenschappers onderzochten onder andere de werking van Mona Fysiq, dat volgens de verpakking goed is voor het cholesterolgehalte van gebruikers. Volgens De Roos en Katan verlaagt het product de cholesterol met precies 0,00 procent.

Vara Kassa

Op dit moment kun je bij Vara Kassa stemmen op een product wat het volgens jou echt te bont maakt met loze beweringen en vage claims op de verpakking. Op de vraag welk product het meest leugenachtig is, kun je  invloed uitoefenen door je stem uit te brengen op één van de volgende vijf genomineerden.

Yokidrink van Mona *

Deze yoghurtdrank bevat maar liefst 29 suikerklontjes. Dat is net zoveel suiker als in frisdrank, zoals bijvoorbeeld cola. Dat maakt het een ongelooflijke dikmaker die ook slecht voor de tanden is. En er zit slechts een klein treurig stukje aardbei in, voor de rest zijn de kunstmatige toevoegingen dus verantwoordelijk voor de aardbeismaak.

Active O2 zuurstofwater van Adenholzener

Dit bronwater met 15% extra zuurstof is in alle opzichten een wassen neus. Zuurstof haalt de mens namelijk gewoon uit de lucht dus toegevoegd aan water doet het helemaal niets. En het staat stijf van de suiker met 8 suikerklontjes in één flesje. En daar betaal je ook nog eens de hoofdprijs voor, terwijl je veel beter gewoon kraanwater kan drinken.

Sourcy Vitamin Water van Vrumona

Vitamin Water impliceert een gezonde, caloriearme vloeistof te zijn, maar het bevat 5% suiker, toegevoegde vitamine C in een hoge dosering die volstrekt overbodig is en fruitaroma’s. Gek genoeg heeft dit flesje limonade wel het ‘Ik Kies Bewust-logo’, maar het is dus net zo `gezond` als een glas frisdrank.

Actimel van Danone

Als we Danone moeten geloven, kun je je weerstand aanzienlijk verbeteren door dagelijks Actimel met probiotica te drinken, maar dat is niet bewezen. Danone heeft de door de EU verplichte beoordeling van de gezondheidsclaim weer weten uit te stellen. Ongetwijfeld uit ge