Zembla noemt alternatieve geneeskunde ‘Levensgevaarlijks Genezers’

Afvallen in 2021

Heb je last van Chronische hoofdpijn, ADHD, astma, of kun je ’s nachts niet slapen door je huilbaby?  Ben je uitgedokterd bij de reguliere geneeskunde en overweeg je de stap te maken naar de alternatieve geneeskunde let dan op. Zondag 17 januari 2010 wordt in Zembla de alternatieve geneeskunde tegen het licht gehouden. Het resultaat is verbluffend: alternatieve genezers zijn ‘levensgevaarlijke genezers’ volgens Zembla. Naast enkele medisch specialisten  is oud-minister Borst van Volksgezondheid te zien tijdens het tv-programma Zembla.

Volgens wetenschappelijk onderzoek helpt het manipuleren van wervels hoogstens bij lage rugpijn. Toch vergoeden ziektekostenverzekeraars ‘kraken’ voor alle mogelijke ziektebeelden. Ook consultatiebureaus of huisartsen bevelen de alternatieve behandeling steeds vaker aan. Het vertrouwen van patiënten is daardoor groot. Maar is dat terecht?

In ZEMBLA komen de ouders van baby Marloe aan het woord, die hun drie maanden oude dochter verloren door de behandeling van een craniosacraal therapeut. Marloe was een zogenaamde ‘onrustige baby’. Het consultatiebureau attendeerde de ouders op de mogelijkheid van een alternatieve genezer.Al voor de dood van Marloe is er in medische tijdschriften gewaarschuwd voor de behandeling. En na haar dood gebeurde dat opnieuw. Toch past de praktijk waaraan de therapeut verbonden was, de omstreden holding-methode nog steeds toe op baby’s. Ouders krijgen voorgehouden dat het ‘volstrekt ongevaarlijk’ is.

In de uitzending komt ook een 42-jarige man aan het woord, die een herseninfarct kreeg door de behandeling van een chiropractor. Van chiropractie is al tientallen jaren bekend dat het tot hersenbloedingen kan leiden.

De ZEMBLA-aflevering ‘Levensgevaarlijke genezers’ wordt uitgezonden op zondag 17 januari om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

bron: zembla

3 Reacties