Zelfdiscipline Tips

Afvallen in 2021

Zelfdiscipline Is Een Belangrijke Mindset Voor Het Behalen Van Je Persoonlijke Successen

Even voorstellen

Via een van mijn blogs waarin ik mijn persoonlijke reden omschrijf waarom ik sinds enkele maanden geen koemelk meer drink, ben ik in contact gekomen met Sanne. Ze heeft mij gevraagd een gastblog te schrijven voor deze website.

Verrast, maar zeer verheugd reageerde ik enthousiast! Natuurlijk wilde ik dat wel. Al was het wel een uitdaging omdat ik eigenlijk helemaal geen ervaring heb met een dieet en daardoor niet bewust bezig ben met voeding. Natuurlijk doen we ons best om zo gezond mogelijk te leven. Elk gezinslid zit lekker in zijn of haar vel. Ons gezin bestaat uit 4 personen: vader Arthur, moeder Petra (ikzelf), dochter Esra en zoon Arlin.

bloem

We zijn allevier energiek hoe druk we ook zijn en eigenlijk haast nooit ziek. De diverse griepepidemieën in de afgelopen jaren zijn allemaal stilletjes aan ons huisje voorbij gegaan. Ik durf te stellen dat ik zowel een ochtendmens als een avondmens ben. Zo kan ik gerust uit de voeten met ‘slechts’ 6 uurtjes slaap. Mijn voordeel is het feit dat ik een bezige bij ben en het daarom té zonde vind om lang in bed te blijven liggen.

Of bovenstaande de juiste graadmeters zijn om te bepalen of het met je gezondheid goed zit, weet ik eerlijk gezegd niet. Belangrijker vind ik dat het voor ons wel goed voelt, dat komt mede door onze mindset denk ik persoonlijk.

Via dit bruggetje kom ik dan bij het onderwerp van dit blog: zelfdiscipline.

Zelfdiscipline

Ik ben ervan overtuigd dat zelfdiscipline een belangrijke mindset is voor het behalen van je persoonlijke successen, op welk vlak dan ook. Ik denk dat je op élk vlak successen kunt scoren wanneer je over een gezonde dosis zelfdiscipline beschikt.

Ik wil voorop stellen dat ik absoluut geen achtergrond heb als psycholoog, therapeut, (gezondheids)coach, voedingsdeskundige of wat dan ook. Maar ik ontdek de laatste jaren meer en meer dat onze leefwijze bijzonder overeenstemt met hetgeen psychologen, therapeuten, (gezondheids)coaches, voedingsdeskundigen of wie dan ook hun cliënten willen laten inzien. Voor mij is een positieve mindset niet iets waarover ik van nature beschik. Wel een sterkte wil. Door de jaren heen, heb ik me zowel die positieve mindset als een gezonde dosis zelfdiscipline (onbewust) eigen gemaakt. Waardoor het voor mij een gewoonte is geworden.

Misschien is dit wel het positieve resultaat van de levenslessen die ik al erg jong heb ervaren? Mijn ultieme drive om een zeer negatieve gebeurtenis in mijn leven beet te pakken en er iets positiefs mee doen. Zodat de vreselijk nare herinnering aan bijvoorbeeld de plotselinge dood van mijn vader op mijn 19e of de plotselinge dood van onze eerste twee kinderen, onze tweeling Milan & Timo op mijn 28e wat beter te dragen zou zijn.

Wat is zelfdiscipline?

Wat is dat eigenlijk? Zelfdiscipline? Persoonlijk vind ik de volgende omschrijving over zelfdiscipline wel aardig:

Zelfdiscipline is het vermogen om bepaalde dingen te doen, of je het nu leuk vindt of niet, of er nu zin in hebt of niet.

De sleutel naar persoonlijke groei is zelfdiscipline.

Door een juiste mindset, door een voldoende dosis zelfdiscipline zul je je persoonlijke successen eerder bereiken. Waardoor je jezelf persoonlijk ontwikkelt. Als je jezelf wel al doelen stelt, maar jezelf steeds weer een reden geeft om toch (weer) geen actie te ondernemen, vertoon je uitstelgedrag.

Herken je dat stemmetje in je hoofd? Dat stemmetje dat altijd tegen je praat en vaak juist datgene tegen je zegt dat je eigenlijk niet wilt horen? Zoals: dat kun je (toch) niet, dat lukt je (toch) niet, dat is (toch) veel te moeilijk, steeds weer opnieuw dag in dag uit. Door dat stemmetje dat tegen je ‘praat’ heb je niet eens meer de moéd om actie te nemen. Dat stemmetje wil je eigenlijk ‘beschermen’ voor onheil. Maar dat stemmetje zorgt er stiekem voor dat het je remt in alles wat je probeert aan te pakken.

De volgende keer als dat stemmetje weer tegen je ‘praat’, bedank het en zeg tegen jezelf: ‘Maar ik doe het toch!’

Alle successen (hoe klein of hoe groot ook) daarop volgend, schrijf je op een gekleurde post-it en stop je in een glazen pot. Op die manier kun je je eigen successen herbeleven als het even wat moeilijker voor je is om aan je zelfdiscipline op te bouwen. Hierdoor train je jezelf om te gaan voor dat doel dat je voor ogen hebt.

zelfdiscipline

Wij hebben onze kinderen toen ze heel klein waren bijvoorbeeld altijd gezegd:

Van proberen kun je leren

Want ook zi