Uitleg over weblogbeheer

Nadat we een weblog voor je hebben aangemaakt kun je aan de slag.

Je kunt je weblog benaderen via jouw persoonlijke adres. Dit is een standaard adres aangevuld met jouw weblognaam. bijvoorbeeld: http://gebruiker.vetvrij.com/weblogs

Daarnaast kun je naar je weblog via het weblog hoofdmenu. Tevens kun je daar het laatste weblog nieuws en alle nieuwe weblog berichten lezen.

Inloggen op je weblog om berichten te schrijven kan op verschillende manieren.

1. via het login scherm in de rechter kolom van het weblog hoofdmenu

2. via de link “inloggen” in de rechter kolom van jouw weblog

3. via deze link

Je komt vervolgens in het weblogsysteem. De balk bovenaan het weblogsysteem ziet er ongeveer zo uit.

Allereerst zullen we een beknopte uitleg geven van de opties die noodzakelijk zijn voor het opstarten en beheren van je weblog zoals het plaatsen en bewerken van een bericht. Als je dat niet genoeg vindt kun je daarna ook nog de uitgebreide informatie doorlezen.

De eerste keer dat je inlogt op je weblog klik je eerst op de knop “mijn profiel” (10) rechts boven in het scherm. Hier kun je jouw gegevens invullen. Dit scherm ziet er ongeveer zo uit:

Tevens kun je hier je wachtwoord wijzigen.

TIP: We adviseren om een vinkje te plaatsen bij de optie “Gebruik de visuele editor bij het schrijven” Hierdoor kun je straks op een eenvoudige manier tekst, foto’s en filmpjes plaatsen op je weblog. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld klik je op “werk profiel bij” om het op te slaan.

Om je weblog een persoonlijk tintje te geven kun je in dit scherm voor “weergave” (6) kiezen. Je krijgt een scherm te zien waar je uit alle beschikbare weblog thema’s kan kiezen. Je kiest een specifiek weblog thema door op de naam boven het weblog thema te klikken.

TIP: Kun je geen geschikt thema vinden in de lijst? dan kunnen we ook jouw eigen weblog thema maken. Stuur een foto (van bijvoorbeeld je huisdier) naar de redactie van vetvrij.com en wij zullen jouw persoonlijke weblog thema vervolgens aanmaken.

Nu kun je berichten gaan plaatsen op je weblog. Dit kan via het tabblad “schrijven” (2)

Een bericht schrijven doe je met de editor. Je kunt teksten, plaatjes en filmpjes uit bijvoorbeeld youtube toevoegen. Ook kun je voor verschillende lettertypen en kleuren kiezen. Je kunt kiezen om een bericht of pagina te schrijven. Een van de verschillen is dat op een pagina geen reacties kunnen worden gegeven. We adviseren je om altijd voor een bericht te kiezen.

TIP: Als je het venster waar je een bericht in typt te klein vindt kun je dit eenvoudig vergroten. Dit doe je door met je muis op het de rechter onderhoek van je berichtenvenster te gaan staan, vervolgens druk je op de linker muisknop en houdt deze vast. Sleep nu je muis naar beneden en je venster wordt groter. Als je venster het correcte formaat heeft laat je de muisknop los.

In het knoppenpaneel aan de rechterkant staan een venster met opties. Op de smiley’s na hoef je hier in principe niets te veranderen. Je mag natuurlijk altijd even rondneuzen.

De smliley’s staan in het onderste blokje van de kolom. Je kunt het blokje openen door op het kruisje te klikken (+) Als je de smiley’s altijd bij de hand wil hebben kun je op het blauwe venstertje gaan staan en hem naar boven slepen zodat hij hoger in de lijst komt te staan. In het voorbeeld hieronder heb ik het venster bovenaan gezet.

Als je een smiley in je bericht wil plaatsen sleep je hem naar het berichtenvenster (smiley aanklikken, linker muisknop indrukken en vasthouden, muis naar berichtenvenster verplaatsen, muisknop loslaten) voor meer informatie over smilies kun je hier terrecht

K L E U R E N

Wil je een kleurtje aan je weblog geven, een ander lettertype of grote? dat kan vrij eenvoudig. In de editor kies je eerst voor de extra optie balk (zie het rode cirkeltje in de afbeelding hieronder) vervolgens klik je voor kleuren op het kleurenpallet (het kleurenpallet krijg je te zien als je op het pijltje naast de “A” klikt. Nog niet genoeg kleuren? klik dan op “more colors” De lettergrote kun je instellen bij “Paragraph” ook de andere opties kun je proberen.

Je kunt een afbeelding op een andere website publiceren door op het icoon van het boompje te klikken of je kunt een afbeelding uploaden naar vetvrij.com dit doe je in het onderste scherm van het tabblad “schrijven

Door op het icoon van de “ketting” te klikken kun je een link naar een andere site toevoegen aan je bericht.

Ben je klaar met je artikel dan kun je het op je weblog plaatsen door op de knop “publiceer” te klikken. Vergeet niet om ook een onderwerp aan je bericht te geven.

Je kunt je weblog bekijken door op de link “site bekijken” (11) te klikken.

Mocht je een eerder geplaatst weblog onderwerp willen aanpassen of verwijderen dan kan dat via het tabblad “beheren” (3)

Je kunt daar een speciefiek onderwerp bekijken, bewerken, of verwijderen

Mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Veel plezier met je weblog!

Tot zover de beknopte informatie. Dan volgt nu de uitgebreide informatie over alle opties van het weblogsysteem.

We zullen dit uitleggen met behulp van een afbeelding van de navigatiebalk van het weblogsysteem. bij iedere optie staat een cijfer. dit cijfer kun je opzoeken in de lijst en er op die manier achterkomen waar je deze optie voor kunt gebruiken.

1. Dashbord

Dit is de eerste pagina die je ziet als je inlogt. Je ziet er recente berichten, reacties en er staan links om direct nieuwe berichten te plaatsen of je thema te veranderen.

2. Schrijven

Hier kun je berichten of pagina’s schrijven. We adviseren je om een bericht te plaatsen. Een bericht komt standaard op je weblog te staan. Pagina’s zijn bedoeld voor specifieke onderwerpen en komen niet standaard naar voren op je weblog.

3. Beheren

Hier kun je eerder geplaatste berichten bekijken, bewerken of verwijderen.

uploads: Hier kun je eerder geuploade foto’s bekijken

rubrieken: standaard komen je weblog berichten in de catagorie “standaard” hier kun je eventueel andere rubrieken aanmaken.

custom smilies: Hier kun je andere snelcode’s toekennen aan je smilies.

De overige opties zijn niet van toepassing.

4. Reacties

Hier kun je alle geplaatste reacties bekijken.

5. Links

Je kunt hier links toevoegen en beheren die je op jouw weblog wil weergeven.

6. Weergave

Thema’s: Hier kun je jouw weblog thema kiezen

Elementen: Hier staan alle elementen waaruit de balk aan de rechtekant van je weblog is opgebouwd zoals bijvoorbeeld een kalender. Je bent vrij om hier aanpassingen te maken maar LET OP Aanpassingen in deze balk kunnen grote gevolgen hebben voor je weblog. We adviseren je om contact met ons op te nemen als je een aanpassing in je balk wil maken. We kunnen je er dan mee helpen.

Hoofdafbeelding en kleur: Hier kun je onder andere de kleur van de letters boven