Wat is Raw Food?

Afvallen in 2021

Door Drs. Annet van Dorsser exclusief voor vetvrij.com

De geschiedenis van raw food

Misschien heb je al vaker gehoord over raw food, misschien is het nog helemaal nieuw voor je.

De letterlijke vertaling van raw food is rauwe voeding, voeding die niet verhit is geweest boven de 45 graden Celsius. Het gaat hier niet om een dieet, maar om een levensstijl die al heel oud is.

In Amerika is raw food heel erg populair. Door onafhankelijke marketing bureaus wordt wel gesproken van “de voedingstrend van de 21ste eeuw”. Raw food producten zijn daar gewoon in de supermarkt te koop, er zijn veel raw food restaurants en ook in de media wordt er veel aandacht aan raw food besteed. Beroemde Hollywood sterren eet rauw, omdat ze zich er beter bij voelen en merken dat ze er mooier en jeugdiger door uit blijven zien.

Toch komt de raw food lifestyle oorspronkelijk niet uit Amerika. In de 70er jaren was raw food onder de naam rauwkost in Europa erg populair. Denk aan dokter Vogel, dokter Moerman, Bircher Brenner en Christine Nolfi. Ga je veel verder in de geschiedenis terug op zoek naar raw food, dan kom je onder andere rondom het begin van onze jaartelling bij de Essenen terecht. Zij aten bijna al hun voeding rauw. Eigenlijk is deze levensstijl dus al heel oud.

Bestel deze Rawfood boeken bij bol.com

Het pure eten van raw food
Het pure eten van raw food
(nieuw)
Leeuw, A. de

Rox Rauw !
Rox Rauw !
R. Catz

Rauwe smaaksensaties
Rauwe smaaksensaties
H. Beliën

voor 17.00 besteld, morgen in huis.

Waarom is raw food in Amerika zo populair?

De grote interesse in raw food in het Westen is goed te verklaren. Als je onze moderne voeding kritisch bekijkt, dan is er veel mee mis. We eten veel te veel geraffineerde producten zoals wit meel, witte rijst en suiker. We krijgen teveel verzadigde- en transvetten binnen. Onze voeding zit vol met geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Onze groenten en fruit bevatten onvoldoende vitaminen en mineralen door de manier waarop ze verbouwd worden. Er wordt bovendien rijkelijk gebruik gemaakt van allerlei bestrijdingsmiddelen, die onze gezondheid niet ten goed komen.

Het aantal chronisch zieke mensen is nog nooit zo groot geweest als tegenwoordig in de westerse landen. Uit meer en meer modern wetenschappelijk onderzoek blijkt het verband tussen voeding en gezondheid. Verse plantaardige voeding blijkt enorm veel gezondheidsvoordelen te hebben in vergelijking met dierlijk en bewerkt voedsel.

Waaruit bestaat raw food?

Raw food bestaat uit volwaardige, verse, onbewerkte, plantaardige voeding. Hierbij kun je denken aan verse seizoengroente, fruit, noten, zaden, gekiemde granen, gekiemde bonen, algen (spirulina en chlorella), zeewier en wilde planten. Er zijn ook mensen die hier rauwe vis (haring of koudgerookte zalm) of rauwe melkproducten (geitenkaas, boerenkaas) bij eten.

Als je rauw eet, hoeft je niet alleen op blaadjes sla te kauwen. Je kunt met behulp van een sapcentrifuge, blender of keukenmachine de lekkerste gerechten klaarmaken, zoals een rauwe appeltaart, rauwe lasagne, pesto, lijnzaadcrackers etc.

Niet iedereen die rauw eet, eet alleen maar rauwe voeding. Er zijn vele tussenvormen waarbij je een groot gedeelte van je voeding rauw eet en een gedeelte gekookt, gestoomd of gebakken. Zeker in het begin zou ik dit aanraden. Zo geef krijgt je lichaam de tijd om zich aan te passen, wordt je steeds handiger in het bereiden van lekkere gerechten en voorkom je tekorten.

Krijg je tekorten door het eten van raw food?

De opmerking dat je tekorten zou krijgen door raw food kom ik regelmatig tegen, zelfs bij het Voedingscentrum. Als je rustig aan begint, je er voldoende over leest en er niet te fanatiek mee aan de slag gaat, brengt raw food alleen maar gezondheidsvoordelen met zich mee. Je doet precies wat ook het Voedingscentrum adviseert, namelijk veel meer plantaardige voeding rijk aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren toevoegen.

Persoonlijk denk ik dat mensen die “gewoon” westers eten vaak meer tekorten hebben. De moderne voeding bestaat voor een groot deel uit lege calorieën, verzadigde vetten, ongezonde transvetten, belastende toevoegingen en lege koolhydraten. Vervang je die lege calorieën door verse plantaardige voeding vol met voedingsstoffen en levenskracht, dan kan dit je gezondheid alleen maar ten goede komen.

Meer informatie over raw food

Wil je meer informatie hebben over gezonde voeding en raw food in het bijzonder, kijk dan op rawfood.nl Je kunt hier gratis en geheel vrijblijvend een serie lekkere raw food recepten aanvragen om eens wat mee te experimenteren.

Veel succes!

Drs. Annet van Dorsser

Annet van Dorsser is voedingsdeskundige, pedagoog/psycholoog, acupuncturist (lid NVA) en oprichtster van Raw Food Nederland en België. Zij heeft vier kinderen van 7, 8, 17 en 19 jaar.

Annet helpt al 30 jaar mensen met gezonde voeding op weg naar een betere gezondheid. Wil je hier meer over weten of persoonlijke begeleidin