Wangslijmvlies bepaalt ochtendhumeur

Of je een ochtendmens bent of een avondmens is genetisch bepaald. Voorheen kon dit gemeten worden met een bloedtest, maar nu is er een eenvoudigere test ontwikkeld.

Voor de test halen de onderzoekers van Swansea University uit Wales simpelweg een wattenstaafje over de binnenkant van de wang. Zo krijgen ze voldoende informatie om te kunnen bepalen of iemand een ochtend- of avondmens is.

Op een Wetenschapsfestival in Cheltenham in Engeland testten zij mensen voor en na een praatje. Door een bepaald gen (REV-ERB) te bestuderen bepalen ze op welk tijdstip je het meest wakker bent. Dit doen ze door te kijken hoeveel moleculen (RNA) dit gen maakt. Wanneer dit gen om 4 uur ‘s nachts veel RNA maakt, ben je waarschijnlijk een avondmens.

Deze informatie kan goed van pas komen bij andere onderzoeken. Bij slaaponderzoek, maar ook bij de behandeling van kanker. Zo slaan bepaalde chemokuren alleen op specifieke tijden aan. Door te bepalen of iemand een avond- of ochtendmens is, kun je hier de beste tijd voor berekenen.

Bron: Gezondheidsnet


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Sanne
Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.