Waarom kunstmatige zoetstoffen dikmaken

Afvallen in 2021

Zoetstoffen zoals bijvoorbeeld Aspartaam worden tegenwoordig in ongelofelijk veel producten gestopt. Ook de zoetjes voor in de koffie en thee gaan als zoete broodjes over de toonbank.

Mensen denken dat dit beter is dan suiker, omdat men weet dat je van suiker dik wordt en dat dit ongezond is. Maar kunstmatige zoetstoffen zijn net zo erg, misschien zelf erger nog [1]

Het is aangetoond dat er zelfs vraatzucht door zoetstoffen kan ontstaan. Deze zoetstoffen hebben namelijk een invloed op het hersengebied dat de verzadiging regelt. Zodra de mond zoet proeft zal hij de alvleesklier een seintje sturen om insuline aan te maken. Insuline is een hormoon dat de suikerspiegel regelt. Maar op het moment dat er helemaal geen zoetigheid het lichaam inkomt, omdat het nep is, zal de insuline toch zijn werk doen en dat is namelijk suiker uit het bloed halen, maar als er geen extra suiker binnenkomt zakt de bloedsuikerspiegel. Wanneer de suikerspiegel zakt krijg je honger, en die honger is dan voornamelijk naar koolhydraten.

Wist je dat ze zoetstoffen inzetten bij het fokken van dieren. Ze geven de dieren dezelfde zoetstoffen die bij ons in het eten zitten. De dieren blijven honger houden (door die te lage bloedsuiker) en eten de hele dag door. Hierdoor worden ze snel dik en gaan ze sneller naar de slacht, kassa.

Maar mensen worden er dus ook dik van en gaan lijnen en nog meer light producten gebruiken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het begon als een kind met een cola light en eindigt als een dikke volwassene met een lage eigenwaarde die zich ongelukkig voelt en heel boos is op zichzelf omdat hij of zij constant wil eten.

Niet alleen zoetstoffen hebben dit effect op de bloedsuikerspiegel. Ook de grote hoeveelheden suiker die de meesten dagelijks naar binnen werken. De alvleesklier is totaal overwerkt en de suikerspiegel schiet de hele dag door van boven naar onder. Eet je suiker en witte meelproducten (snelle koolhydraten) dan stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Ons systeem is helemaal niet gemaakt voor snelle koolhydraten omdat deze niet in de natuur voorkomen, maar de insuline wordt langzaam afgegeven dat betekent dat de suikerspiegel na een piek wel weer zakt maar omdat de insuline nog een tijdje doorwerkt, er uiteindelijk te veel bloedsuiker verdwijnt. Hierdoor krijg je snel na de maaltijd weer honger, vooral de koolhydraten zijn dan een gewenste lekkernij omdat deze weer snel de bloedsuiker laat stijgen. Een lage bloedsuikerspiegel geeft vervelende klachten en je voelt je moe en chagrijnig, een hoge bloedsuiker geeft energie. Dat stijgen en dalen gaat constant de hele dag door. Hierdoor ontstaat hypoglycemie wat ook weer een reden is waarom we steeds dikker worden met z’n allen. Bovendien krijg je veel lichamelijke klachten die gepaard gaan met hypoglycemie wat de voorloper is van suikerziekte 2

Op dit moment is het koolhydraatarme en eiwitrijke dieet helemaal hot. Na de Sonja Bakkerhype, die merkbaar ook maar tijdelijk werkt, gaat iedereen weer koortsachtig op zoek naar nieuwe dieetstijlen om af te vallen. En natuurlijk zit in alle boeken een kern van waarheid, maar waar het mij omgaat is dat je moet weten welk voedingspatroon bij jou persoonlijk past. Je kunt wel weer wat proberen zoals het eiwitrijke dieet wat nu zo in is, maar ik erger me daar persoonlijk wel aan. Omdat men weer op een dieet gaat wat maar tijdelijk vol te houden is, want wie wil er elke dag alleen maar eieren, vlees, kaas, yoghurt, vis, olie, roomboter, noten en groente? Voor een tijdje is dat te doen ja, en je zult er zeker van afvallen, maar volhouden vergeet het maar en of je lichaam dat zo leuk vindt betwijfel ik. Welvaartziektes zullen hierdoor verergeren. Ik raad deze eetstijl ook ten zeerste af.

Je mist een heleboel zinvolle vitaminen en mineralen die in fruit en volle granen zitten. En al die dierlijke producten zijn echt heel ongezond. En dat we minder koolhydraten moeten eten daar ben ik het helemaal mee eens. Want ons dieet bestaat voornamelijk uit koolhydraten en dus meestal ook nog de verkeerde. Brood, in de ochtend en als lunch, aardappelen of pasta’s als avondeten, tussendoortjes koek, gebak, snoep, enz. Bovendien zijn al die producten voornamelijk van witte bloem gemaakt, het beleg bestaat uit snijvlees waar bijna altijd suiker of dextrose in zit. Of we doen er jam, pasta, stroop hagelslag en dergelijke op, wat ook weer stijf staat van de suiker. Dan drinken we frisdranken, fruitsappen met suiker of zoetstoffen, koffie of thee met suiker of zoetjes. Je kunt ervan uitgaan dat alles wat je kant en klaar koopt in de supermarkt, suiker of witte bloem bevat.

Wat ik me afvraag is regelmatig, is er nou niemand die mensen leert wat gezonde voeding is? En wanneer kunnen we in de supermarkt gewoon gezonde producten kopen?

Ik ben gewoon wekelijks handenvol geld kwijt om de reformzaken af te lopen voor eerlijk en gezonde voeding. Ik vind echt dat supermarkten dit ook allemaal moeten bieden.

In het BEM! Magazine van April 2010 staat een stuk van mij over hoe je gezond moet eten. In juli staat dit artikel op mijn hyvessite [2]

Beter nog is om je te laten testen door mij zodat ik kan uitzoeken waarom je overgewicht hebt. Dit kunnen namelijk veel redenen zijn. Ga niet zomaar zelf op dieet. Eet volgens een persoonlijke voedingstest dit zal niet alleen je gewicht maar ook je gezondheid stimuleren. [3]

[1] externe link: Het gevaar van kunstmatig zoetstoffen
[2] externe link: Hyves Irene Lelieveld
[3] externe link: website Irene Lelieveld

Waarom kunstmatige zoetstoffen dikmaken is een column Irene Lelieveld exclusief voor vetvrij.com