“Vitaminen slikken schadelijk voor gezondheid”

Afvallen in 2021

We slikken ze in grote aantallen, maar na onderzoek hebben wetenschappers geen enkel bewijs gevonden dat vitaminepillen daadwerkelijk goed zijn voor de gezondheid. In sommige gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn. Dat is de conclusie van wetenschappers van The Cochrane Collaboration international research group na het onderzoeken van 67 verschillende vitaminepillen.

Bij het laatste onderzoek werden 232.000 mensen getest. Een deel kreeg vitaminepillen voorgeschreven, een deel kreeg placebo’s terwijl anderen niets kregen toegediend. De supplementen die getest werden, waren: bètacaroteen (provitamine A), vitamine A, vitamine C, vitamine E en seleen.

Volgens Goran Bjelakovich die het onderzoek leidde, werd er geen bewijs gevonden dat vitaminen slikken de kans op een vroege dood doet slinken. Zowel bij gezonde mensen als mensen met een of andere ziekte. “Integendeel, in de groep van mensen die bètacaroteen, vitamine A en vitamine E namen zagen we zelfs een stijging van het aantal overlijdens”, aldus Bjelakovich. “Voor vitamine C en seleen hebben we geen eenduidige resultaten. Daar moeten we nog meer onderzoek naar verrichten.”

bron: sinfos.nl