Afvallen in 2021

Visolie Capsules Concentratie en Kwaliteit

Er zijn ontzettend veel verschillende merken met visolie supplementen verkrijgbaar en de prijzen lopen nogal uiteen. Om je keuze makkelijker te maken heb ik daarom een overzicht gemaakt van de 20 meest populaire visolie supplementen en een vergelijking gemaakt op basis van prijs en kwaliteit.

De drie punten waarop mijn oordeel voornamelijk is gebaseerd bij het vergelijken van deze visolie supplementen zijn:

Het gehalte omega-3 vetzuren (EPA en DHA)

Dit zijn de werkzame stoffen in visolie supplementen die belangrijke functies hebben in het lichaam. Omega-3 vetzuren goed zijn o.a. goed voor het cholesterolgehalte, voor de hersenen, voor het hart en de bloedvaten, voor de ogen etc. Het gehalte aan deze werkzame stoffen wil nog weleens verschillen tussen merken.

Vrijwel altijd is de prijs voor meer geconcentreerde visoliesupplementen ook hoger dan voor minder geconcentreerde visolie supplementen. De meeste visolie supplementen bevatten 1000 mg visolie waarvan 180 mg EPA (Eicosapentaeenzuur) en 120 mg DHA (Docosahexaeenzuur)

Om geen appels met peren te vergelijken heb ik de visolie supplementen met dit gehalte aan omega-3 vetzuren onder elkaar gezet en de hoger geconcentreerde visolie supplementen eveneens onder elkaar. Normaliter is 1 capsule met 180 mg EPA en 120 mg DHA voldoende wanneer je dagelijks 1 capsule slikt. Omdat merken pas gezondheidsclaims op hun verpakkingen mogen gebruiken bij en bepaald dagelijks aanbevolen gehalte aan omega-3 staat op veel verpakkingen aangegeven dat je 3 capsules per dag moet nemen.

Visolie Capsules Action
Visolie Capsules Action

Ik zelf vind dat wat overdreven. Personen die visolie voor therapeutische doeleinden gebruiken kunnen soms baat hebben bij een visolie supplement met een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. Merken zoals Royal Green of Nutrivian hebben zeer geconcentreerde visolie producten. Supplementen met maar 500 mg visolie per capsule heb ik niet in de vergelijking meegenomen. Hiervan moet je vaak veel meer capsules nemen om aan hetzelfde gehalte omega-3 te komen. Voor het vergelijk was het ook wat overzichtelijker om alleen capsules met 1000 mg visolie naast elkaar te leggen.

De prijs

Zeker wanneer het gehalte omega-3 vetzuren per capsule gelijk is aan elkaar is de prijs de meest doorslaggevende factor geweest. Vrijwel alle visolie supplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn zijn wel gezuiverd van giftige stoffen zoals dioxines, PCB’s en zware metalen. Hier zijn namelijk strenge wettelijke eisen aan verbonden.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van kleinere vissoorten zoals ansjovis en sardines omdat deze minder gifstoffen bevatten dan roofvissen, die hoger in de voedselketen staan en deze gifstoffen op den duur kunnen opstapelen

Bevat de visolie een kleine hoeveelheid vitamine E per capsule?

Om de visolie te beschermen tegen oxidatie bevatten de meeste visolie supplementen per capsule een kleine hoeveelheid van de antioxidant vitamine E. Een aantal merken hebben dit echter niet, dus dit heb ik in de laatste kolom gezet.

Een aantal opmerkingen

Ik heb de meest populaire visolie supplementen met elkaar vergeleken. Ongetwijfeld zijn er nog andere merken die wellicht niet in deze lijst staan. Als er een tijdelijke aanbiedingsprijs zichtbaar was heb ik gewoon de adviesprijs aangehouden om verwarring te voorkomen. Om het vergelijk is prijs eerlijk te houden heb ik altijd de prijs van de grootst mogelijke verpakking aangehouden omdat die namelijk altijd voordeliger zijn dan de kleinere verpakking. Sommige merken hebben meerdere visolie supplementen met 1000 mg per capsule leverbaar. Alleen het gehalte omega-3 vetzuren verschilt dan per product. In dat geval heb ik dan beide producten in de lijst gezet met het gehalte omega-3 vetzuren erbij.

visolie prijs kwaliteit tabel
visolie prijs kwaliteit tabel

Conclusie

Ik vind een supplement met een gehalte omega-3 vetzuren van 180 mg EPA en 120 mg DHA per capsule meer dan voldoende voor dagelijks gebruik. Het blijft ten slotte een aanvulling op je dagelijkse voeding.

Premium Fish Oil Omega-3 van het merk Ocean’s Essentials, die ook een kleine hoeveelheid vitamine E bevat, komt qua prijs-kwaliteit het beste uit de bus met 300 capsules voor € 8,95. Deze viso