Vijfentwintig jaar voedingsleer – voedselintolerantie

Start met KetoX

Waar is de tijd gebleven? 25 jaar geleden kwam ik in contact met de diëtiste, met al mijn psychische en lichamelijke klachten. Al snel was duidelijk dat er sprake was van voedselintolerantie. Vanaf die dag is mijn interesse voor de ‘voedingsleer’ geboren en heeft deze mij niet meer losgelaten. Vooral het onderwerp ‘voeding en gedrag/psyche’ boeit mij zeer. Nieuwsgierig als ik ben wil ik altijd de oorzaak van een probleem weten en dan zoeken naar de oplossing. Voedselintolerantie was de oorzaak van al mijn problemen. Door mijn voedingspatroon aan te passen, voelde ik mij lichamelijk en psychisch veel beter.

Ik werd steeds enthousiaster, heb diverse cursussen gevolgd over de voedingsleer en voedingstherapie. Al vele jaren mag ik mensen voedingsadviezen geven via internet. Ook heb ik lezingen bezocht over ‘levend voedsel’. Zelf heb ik een jaar lang mijn lichaam gevoed met 100% ‘levend voedsel’, een bijzondere ervaring. Levend voedsel was mij voor het beste medicijn. Sinds vijf jaar heb ik mijn eigen website: www.levendvoedsel.nl.

Steeds kreeg ik de opmerking van mensen: ‘Didy, je weet zoveel over de voedingsleer, waarom schrijf je er niet over?’ Vijfentwintig jaar onderzoek heeft mij veel geleerd. Mijn eigen ervaring is de beste leermeester geweest. Zo is vijf jaar geleden mijn eerste boekje ofwel de syllabus Nieuw Leven deel 1 geboren. In deze syllabus schrijf ik over diverse lichamelijke en psychische aandoeningen en gedragsveranderingen, geef daarbij de nodige informatie over de oorzaak en voedingsadviezen. Ik ontvang positieve reacties van de lezers, enkele kun je vinden op mijn website.

Tot op de dag van vandaag ben ik niet gestopt met schrijven, de volgende boekjes heb ik geschreven:

Het Nieuw Leven receptenboekje

In dit receptenboekje staan recepten van plantaardige gerechten, speciaal voor mensen met voedselintolerantie.

Hieronder vind je een recept, heerlijk! Samen met een salade vooraf.

Veganistische paella (4 personen)

ingrediënten

2 kopjes zilvervliesrijst
1 rode ui
1 courgette
1/2 rode, gele en oranje paprika
1 stengel bleekselderij
4 kopjes water
3 e.l. olijfolie
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 theel. groentebouillonpoeder zonder gist en soja-eiwit (natuurwinkel)
1 theel. geelwortelpoeder ofwel kurkuma
peterselie
Herbamare

bereiding

Was de groenten en snijd deze. Fruit de ui in de olie. Doe dan de fijngesneden groenten, groentebouillonpoeder en knoflook erbij. Voeg de rijst bij het groentemengsel en laat deze even meesmoren. Doe water en kurkuma bij de groenten en rijst. Breng het water aan de kook en laat het gerecht ongeveer 20 minuten op een laag vuurtje gaar worden. Indien nodig, nog wat water toevoegen. Op smaak brengen met Herbamare. Op het laatst wat fijngesneden peterselie toevoegen. Eventueel kun je er doperwten en artisjokharten bij doen. Buen provecho ofwel eet smakelijk!

Levend voedsel bereidingsboekje

Hierin vind je ‘levend voedsel’ (onbewerkte plantaardige voeding) gerechten, rekening houdend met voedselintolerantie. Hieronder vind je een recept:

Didy’s favoriete rauwe soep

ingrediënten

1 stengel bleekselderij met blad
1 stukje rode paprika
1 middelgrote wortel
stukje Chinese kool
1 e.l. zonnebloemolie
provencaalse kruiden
1/4 theel. groentebouillonpoeder zonder gist
1 kop lauw water
1 teentje knoflook of bieslook
een plukje peterselie
sap van een halve limoen
Herbamare

bereiding

Maak van bovenstaande ingrediënten een gezonde en smaakvolle rauwe soep, met behulp van een blender. Doe de soep in een kom. Maak op smaak met Herbamare en voeg eventueel tuinkers, radijs- of broccolikiemen toe. Bij voorkeur wordt gekozen voor biologische producten. Deze zijn smaakvoller en gezonder. Je kunt bij de soep wat tortillachips (naturel) nemen of een rijstwafel met humus en wat rauwkost of kiemen, lekker en gezond.