Vetten en Transvet

Afvallen in 2021

Column Jolanda: Vet vrij?!

“Vet COOL” Een uitspraak die we vaak horen onder jongeren. Is vet COOL? In dieetland zijn de meningen redelijk verdeeld over hoe COOL vet is. Vandaag zet ik de feiten op een rij voor je omtrent hoe gezond vet is. Je mag kiezen waarvoor je kiest, besef alleen dat niet kiezen ook een keuze is.

Dat bepaalde vetten niet goed voor je lichaam zijn, weten we zo langzamerhand wel. We letten op wat we op onze boterham smeren, we bakken en braden in vloeibare producten en olijfolie. Bij de meesten onder ons is de vetconsumptie te hoog, en bestaat het uit de verkeerde vetten.

Vet heb je nodig voor het goed functioneren van je lichaam

Er zijn vitamines alleen in vet oplosbaar, handig om te weten; Deze kunnen alleen hun werk dus als er vet in de voeding zit. Belangrijk is om het accent op de onverzadigde vetten te leggen. Deze zitten onder andere in noten, vis, avocado’s, olijven en plantaardige olie. Verzadigd vet komt vanuit de natuur voor in dierlijk vet, melk en soorten plantaardige olie (palmolie, kokosolie). Verzadigd = verkeerd en onverzadigd is Oké hebben we geleerd, toch? Helaas, plantaardige olie is vaak onverzadigd, maar in veel producten worden deze omgebouwd tot transvet.

Wat is transvet?

vooreengoedelijn

Transvet ontstaat door vetzuren om te bouwen van plantaardige olie tot het hard vet. Waarom? Gehard vet is langer houdbaar, in veel koekjes, snoep en kant-en-klaar producten zitten transvetten.

Plantaardige olie is toch gezond vet? Ja, een onverzadigd vet, totdat we dit dus gaan verharden!

Een voorbeeld : Roomboter! Tja, je wilt op je Goede lijn denken en dan is roomboter ‘NOT DONE’ toch? Neem je een kijkje op de verpakking van roomboter, je hebt een keuze om deze wel of niet te kopen. De ingrediëntenlijst laat weinig ter verbeelding over. Inhoud: roomboter. Neem van een willekeurig merk, halvarine of margarineproduct. De lijst met ingrediënten is fors, met plantaardige olie. Dit is onverzadigd en Oké, toch? Plantaardig vet, wat niet meer vloeibaar is, is gehard plantaardig vet. Dus transvet!

Nu we de roomboter in beeld hebben, neem een blik op andere smeersels. De pindakaas, chocopasta en dat soort producten. Gehard plantaardig vet, vermijden! Niet voor een Goedelijn. Wat dacht je van koekjes, drop en kant-en-klaar producten? lang houdbaar: met transvet dus. In mijn praktijk leer ik je etiketten lezen, leer je slim boodschappen doen, leer je hoe je soepel over kunt stappen naar een puur gezond eetpatroon, voor je Goedelijn.

Met deze kennis ga je toch anders kijken naar Vet vrij?! Moeten we vet dan toch gaan vermijden? Nee! Vet hebben we nodig. Zonder vet kan ons lichaam niet goed functioneren. Ons lichaam doet lang over het verteren van vetten, het eten van een beetje vet zorgt ervoor dat je lang verzadigd blijft. Erg handig wanneer je wilt afvallen J Belangrijk is het juiste vet eten.

Kies voor puur natuur vet , dat zonder chemische processen in het product zit. Gebruik met mate verzadigd vet, veel onverzadigd vet en vermijd transvet. Een handig hulpmiddel? Kies voor PUUR gezonde voeding, rechtstreeks uit de natuur. Geen geknutsel, geen gedoe, gewoon puur!

Gezonde groet, JOLANDA
Coach voor je Goede lijn

Jolanda is trainer / coach gespecialiseerd in voeding,beweging en afvallen

2 Reacties

  1. Hallo,

    Ik schrijf u graag hoe ik de laatste drie jaar eet en drink en ik me perfect goed voel. (Ben van 1958)

    Ik verbruik voor persoonlijk gebruik zo’n drie pakjes roomboter per week. Kerrygold. Deze boter gebruik ik voor alles, dus voor op mijn volkorenbrood van een warme bakker. Om mijn groenten (bv. witlof) te stoven, om mijn lever te bakken, kortom, voor bijna alles.

    Ik eet één keer per week croque-monsi