Vetten en Transvet

Column Jolanda: Vet vrij?!

“Vet COOL” Een uitspraak die we vaak horen onder jongeren. Is vet COOL? In dieetland zijn de meningen redelijk verdeeld over hoe COOL vet is. Vandaag zet ik de feiten op een rij voor je omtrent hoe gezond vet is. Je mag kiezen waarvoor je kiest, besef alleen dat niet kiezen ook een keuze is.

Dat bepaalde vetten niet goed voor je lichaam zijn, weten we zo langzamerhand wel. We letten op wat we op onze boterham smeren, we bakken en braden in vloeibare producten en olijfolie. Bij de meesten onder ons is de vetconsumptie te hoog, en bestaat het uit de verkeerde vetten.

Vet heb je nodig voor het goed functioneren van je lichaam

Er zijn vitamines alleen in vet oplosbaar, handig om te weten; Deze kunnen alleen hun werk dus als er vet in de voeding zit. Belangrijk is om het accent op de onverzadigde vetten te leggen. Deze zitten onder andere in noten, vis, avocado’s, olijven en plantaardige olie. Verzadigd vet komt vanuit de natuur voor in dierlijk vet, melk en soorten plantaardige olie (palmolie, kokosolie). Verzadigd = verkeerd en onverzadigd is Oké hebben we geleerd, toch? Helaas, plantaardige olie is vaak onverzadigd, maar in veel producten worden deze omgebouwd tot transvet.

Wat is transvet?

vooreengoedelijn

Transvet ontstaat door vetzuren om te bouwen van plantaardige olie tot het hard vet. Waarom? Gehard vet is langer houdbaar, in veel koekjes, snoep en kant-en-klaar producten zitten transvetten.

Plantaardige olie is toch gezond vet? Ja, een onverzadigd vet, totdat we dit dus gaan verharden!

Een voorbeeld : Roomboter! Tja, je wilt op je Goede lijn denken en dan is roomboter ‘NOT DONE’ toch? Neem je een kijkje op de verpakking van roomboter, je hebt een keuze om deze wel of niet te kopen. De ingrediëntenlijst laat weinig ter verbeelding over. Inhoud: roomboter. Neem van een willekeurig merk, halvarine of margarineproduct. De lijst met ingrediënten is fors, met plantaardige olie. Dit is onverzadigd en Oké, toch? Plantaardig vet, wat niet meer vloeibaar is, is gehard plantaardig vet. Dus transvet!

Nu we de roomboter in beeld hebben, neem een blik op andere smeersels. De pindakaas, chocopasta en dat soort producten. Gehard plantaardig vet, vermijden! Niet voor een Goedelijn. Wat dacht je van koekjes, drop en kant-en-klaar producten? lang houdbaar: met transvet dus. In mijn praktijk leer ik je etiketten lezen, leer je slim boodschappen doen, leer je hoe je soepel over kunt stappen naar een puur gezond eetpatroon, voor je Goedelijn.

Met deze kennis ga je toch anders kijken naar Vet vrij?! Moeten we vet dan toch gaan vermijden? Nee! Vet hebben we nodig. Zonder vet kan ons lichaam niet goed functioneren. Ons lichaam doet lang over het verteren van vetten, het eten van een beetje vet zorgt ervoor dat je lang verzadigd blijft. Erg handig wanneer je wilt afvallen J Belangrijk is het juiste vet eten.

Kies voor puur natuur vet , dat zonder chemische processen in het product zit. Gebruik met mate verzadigd vet, veel onverzadigd vet en vermijd transvet. Een handig hulpmiddel? Kies voor PUUR gezonde voeding, rechtstreeks uit de natuur. Geen geknutsel, geen gedoe, gewoon puur!

Gezonde groet, JOLANDA
Coach voor je Goede lijn

Jolanda is trainer / coach gespecialiseerd in voeding,beweging en afvallen


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

1 reactie

  1. Met belangstelling heb ik het verhaal over de vetten, transvet en vetzuren gelezen, vooral vanwege E471. Op de meeste blogs en websites staat dat dit meestal wordt gemaakt van plantaardige vetten en dat je als consument dat verschil niet kunt merken. Daarop wil ik als volgt reageren. Misschien kun je in smaak of structuur geen verschil proeven, en is door de chemische bewerking het product “halal” zoals voor moslims belangrijk is. Voor mensen met een allergie voor varkensvet zoals ikzelf, geen moslim zijnde en niet bezig met afslanken, kan het toch ook belangrijk zijn te weten waarvan het product precies gemaakt is. Ik heb ooit een heftige allergische reactie gekregen van slagroom uit een spuitbus van Super De Boer. Uiteindelijk ben ik via een website voor moslims en na contact met de leverancier er achter gekomen dat er inderdaad varkensvet in zat. Heel vervelend, drie weken erg veel pijn gehad en me beroerd gevoeld. Jammer dat het zo moeilijk op de “normale” Nederlandse websites te achterhalen is en dat ik hiervoor terecht moet op moslimfora (gelukkig maar dat die wel bestaan). Het zou fijn zijn als producenten en leveranciers wat minder nonchalant en wat meer betrokken bij de gezondheid van hun klanten zouden zijn over dit soort zaken. Wellicht is er ook nog niet veel bekend over mensen met een allergie voor varkensvet, of wordt dit ten bate van een zo goedkoop mogelijk productieproces bewust uit de aandacht gehouden. Hopelijk komt er via blogs zoals deze wat meer bewustwording hierover.

Klik hier voor meer ervaringen