Cryolipolyse CoolSculpting, Afvallen door Vet te Bevriezen. Review en Ervaringen.

Het is sinds kort mogelijk om afvallen door je vetcellen te laten bevriezen. Cryolipolyse of CoolSculpting heet deze nieuwe afslankmethode waarbij men selectief vetweefsel afbreekt door middel van gecontroleerde koeling van je huid. Het resultaat is meestal pas enkele maanden na de behandeling zichtbaar. Het wordt nu verkocht als een alternatief voor liposuctie voor personen die kleine hoeveelheden vet kwijt willen raken. Op het internet vind je heel wat informatie over de behandeling.

Doe je onderzoek over Coolsculpting de dan wordt je meteen geconfronteerd met een overdaad aan ‘gouden bergen’

De ene grootse belofte na de andere. Maar is deze methode wel effectief in het bestrijden van vet? Lees hier wat vet bevriezen eigenlijk inhoudt en welke resultaten je kunt verwachten.

Hoe werkt het?

Voor deze behandeling maakt men gebruik van de Cryolipolyse techniek welke op Harvard Universiteit is ontwikkeld. Coolsculpting kent dus zijn oorsprong in Harvard, waar een team onder leiding van de dermatoloog Dr. Dieter Manstein aantoonde dat vetcellen zeer gevoelig zijn voor de kou. Door kou toe te passen op vetcellen worden ze op een natuurlijke en onschadelijke manier afgebroken. Deze afgebroken vetcellen worden dan door je lichaam geëlimineerd. Zo wordt de vetlaag in je lichaam met tot wel 20% verminderd. Deze methode is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Coolsculpting werd in 2009 in Nederland geïntroduceerd door Dr. Farid Kazem van Kazem Aesthetica. Sindsdien zijn er heel wat klinieken die soortgelijke behandelingen bieden verrezen.

Vet bevriezen of toch liever Liposuctie?

Cryolipolyse is een minder invasieve ingreep als je het vergelijkt met liposuctie. Bij liposuctie bestaat er altijd nog de kans op onregelmatige vetdistributie en het is ook een pijnlijke ingreep. Daarom wordt Cryolipolyse door sommigen gezien als een veilig en minder ingrijpend alternatief voor liposuctie. Echter is Cryolipolyse minder effectief wanneer het om grotere hoeveelheden vet gaat. In zulke gevallen is liposuctie toch veel effectiever.

Op welke Lichaamsdelen kan je vet laten Bevriezen?

Elk geval vraagt een andere aanpak en je kan Cryolipolyse niet op alle delen van je lichaam toepassen. De beste resultaten merk je bij:

  • heupen
  • billen
  • buik
  • taille
  • bovenarmen
  • lovehandles
  • Op de ledematen is het effect bijna niet te merken

De bijwerkingen van Coolsculpting

Enkele bijwerkingen die je kunt ervaren bij Coolsculpting zijn onder andere:

lichte gevoelloosheid,
lokale roodheid of
blauwe plekken.
Bovenstaande bijwerkingen verdwenen na verloop van tijd.

Welke klinieken doen aan vet bevriezen?

Op dit moment heb je best veel keuze. Er zijn verschillende klinieken actief in Nederland, en allemaal met een eigen type Cryolipolyse apparaat of een variant daarvan. Enkele van deze klinieken doen deze ingreep zonder medisch personeel. Om zo een ingreep uit te voeren is er ook geen officiële opleiding uitgebracht en je hoeft er geen medisch achtergrond voor te hebben. Wees daarom heel kritisch bij het kiezen van een kliniek. Bekijk tijdens je intake-gesprek kritisch naar de voor en na beelden en stel vragen over de deskundigheid van het personeel.

2hf

Heb je liever een kliniek met een ZKN certificaat dan heb je keuze uit 2 klinieken binnen Nederland. Deze twee klinieken zitten in Noord Holland.

Imitatie Cryolipolyse apparaten

Ook zijn er heel wat imitatie apparaten op de markt die beweren dat zij even effectief zijn in het verminderen van het hoeveelheid vet in je lichaam als de Cryolipolyse apparaat. De SlimFreezer is zo een apparaat en het staat bekend op de markt als een goedkoop Cryolipolyse apparaat dat je zelf kan gebruiken.

Helaas is de SlimFreezer veel minder effectief en mogelijk heel gevaarlijk

Apparaten als SlimFreezer beweren even veilig te zijn als de officiële Coolsculpting, maar ze gebruiken andere methodes die geen veiligheidstests hebben ondergaan. Wees daarom heel kritisch en doe genoeg onderzoek voor je een keuze maakt.

Werkt het laten bevriezen van je vet bij iedereen?

Helaas niet. De resultaten zijn tot nu toe heel onregelmatig geweest. Deze behandeling is overigens niet geschikt voor personen met obesitas, hartkwalen, huidaandoeningen, ontstekingen, zij die lijden aan epilepsie of een ernstige ziekte, personen die in de verwachting zijn of koorts hebben.

De geschiktste kandidaten zijn personen met kleine en specifieke probleemzones. Het is niet voor personen met een body mass index van boven de 30. Vet bevriezing is voor kleine vet hoeveelheden.

De resultaten van het bevriezingsproces merk je pas na 3 à 4 weken, en de meest opvallende resultaten zie je pas na bijkans 2 tot 6 maanden. De resultaten kunnen in de maanden na de behandeling er steeds beter uitzien.

Op dit moment is er te weinig informatie over het effect of mogelijke bijwerkingen op lang termijn. Deze methode is veels te nieuw en het aantal behandelingen is nog te klein om conclusies te kunnen trekken.

Onderhoud

De resultaten van Coolsculpting kunnen permanent zijn omdat de vetcellen vernietigd worden. Voorkom dat er nieuwe vetcellen worden aangemaakt door genoeg te bewegen en gezond te eten. Wat dat betreft komt de nazorg en onderhoud van een Cryolipolyse-behandeling overeen met dat van de duurdere liposuctie-behandeling.

Gezonde Groeten,

natascha


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Natascha
Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com