Verantwoorde Voedingsmiddelen

Start met KetoX

Ken je het gevoel dat je uitgeteld bent?

Al jaren proberen we massaal kilo’s kwijt te raken door het aantal calorieën in onze voedingsmiddelen te tellen. We letten dan echter niet op de voedingswaarde van wat we in onze mond stoppen, en komen zo toch steeds weer aan.

De oplossing; calorierestrictie. Hierbij let je op de voedingswaarde van je eten en zal je uiteindelijk afvallen. Het enige wat je dan nog telt zijn de verloren kilo’s.

Vrouwen2 Resized

Wat we fout doen

Onderzoekers weten al jaren dat vooral koolhydraten en suikers bijdragen tot overgewicht. Het New England Journal of Medicine heeft in 2011 bijvoorbeeld een rapport gepubliceerd waarin werd aangetoond dat het vooral de koolhydraten en suikers in onze voeding zijn die zorgen dat je aankomt. En de Harvard Universiteit heeft laten zien dat testpersonen die meer suikers en koolhydraten aten over de jaren meer aankwamen dan de personen die daar minder van in hun dieet toelieten. En toch blijven we allemaal stug deze voedingsstoffen dooreten. Zolang we maar onder ons maximaal aantal calorieën per dag blijven.

We varen blind op de redenering dat je afvalt als je maar voorkomt dat je teveel eet. Maar bedenk je eens wat er zou gebeuren wanneer je dagelijks alleen maar koek en snoep zou eten, zolang je maar niet boven je maximale caloriehoeveelheid uitkomt. Je zal dan absoluut aankomen. Het maakt namelijk niet uit hoeveel calorieën er in je voeding zitten. Waar je met name op zou moeten letten is de voedingswaarde.

Hoe het zou moeten

Calorierestrictie werkt volgens dit principe; bij de keuze voor bepaalde voedingsstoffen word niet gekeken naar de hoeveelheid calorieën, maar naar de voedingswaarde. Op deze wijze wordt geprobeerd om voedingsstoffen met een lage voedingswaarde zo veel mogelijk te vermijden. Deze stoffen zijn slechts belastend voor je lichaam.

Als je last hebt van overgewicht en wilt afvallen dan is het aan te raden zo min mogelijk koolhydraten en suikers toe te laten in je voedingspatroon. Beweeg je daarnaast ook nog eens weinig, dan is het achterwege laten van zoveel mogelijk eiwitten ook geen slecht idee.

Als je eet volgens dit principe zal je merken dat je gewicht zal kwijtraken. Calorieën tellen is dan echt verleden tijd. Deze manier van op je voeding letten zorgt er ook nog eens voor dat je immuunsysteem versterkt wordt waardoor ziektes en kwalen minder snel vat op je zullen krijgen (González et al. 2012). En, wanneer je ook je eiwitten inname mindert, zal zelfs het verouderingsproces worden vertraagd (Heilbronn & Ravussin, 2003). Hierdoor zal je lichaam beter beschermd zijn tegen leeftijdsgerelateerde ziektes en kwalen zoals hart- en vaatziekten en diabetes, omdat eiwitten de celdeling versnellen.

Hoe verander je je voedingspatroon

Stop dus met calorieën tellen en start met afvallen. Het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk is, en ook nog eens erg lekker kan zijn. Houd je vast aan het principe dat je alleen gezonde en voedzame producten eet. Zo heb je de hele dag energie en zal je lichaam voorzien zijn van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Het programma Gezonde Gewoontes leert je hoe je stap voor stap nutteloze calorieën uit je voedingspatroon kunt schrappen en die kunt vervangen door gezonde en veel lekkerdere alternatieven, die je gewoon in elke supermarkt kunt kopen. Start dus met gezond en gevarieerd eten volgens gezonde gewoontes en het enige wat jij straks nog telt zijn verloren kilo’s.