Van koolhydraten word je dik ?

Afvallen in 2021

2010 was het jaar van de Koolhydraten. ‘Koolhydraatarm’ leek het toverwoord om af te vallen. Vooral Dr. Frank heeft het Koolhydraatarme Dieet op de kaart gezet, maar wat is nu eigenlijk het geheim van koolhydraatarm eten? En wordt je van van koolhydraten eigenlijk wel dik?? Comuniste Irene Lelieveld begint het nieuwe jaar goed met een column over Koolhydraten!

Column door Irene Lelieveld

Van koolhydraten word je dik ?

Klopt dat eigenlijk wel dat je van koolhydraten dik wordt en is het weglaten daarvan de oplossing?

Koolhydraten zijn echt heel belangrijk, veel belangrijker dan vele koolhydraatarme diëten ons doen geloven. Ons energieniveau, hormonen huishouding, humeur enzovoorts zijn afhankelijk van goede koolhydraten, maar ook onze hersenen en onze positieve kijk op het leven worden beïnvloed door goede koolhydraten.

Het is alleen wel belangrijk dat je de juist koolhydraten neemt.

Je hebt namelijk de;

Snelle koolhydraten en langzame koolhydraten

Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die zo zijn bewerkt dat ze helemaal leeg zijn gemaakt. Dat betekend dat alle voedingswaarde en alle vezels uit het product zijn gehaald.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan witte suiker, witte bloem en witte rijst. Hiervan zijn ontelbaar producten gemaakt zoals koekjes, wit brood, witte pasta, taart, broodjes, frisdranken en noem maar op.

Deze producten maken inderdaad WEL dik vooral op de heupen en voeden het lichaam niet. Sterker nog ze roven het lichaam leeg van voedingsstoffen (vandaar dat zoveel mensen vitamine en mineralen tekorten hebben tegenwoordig). Bovendien zal het de suikerspiegel negatief beïnvloeden, hierdoor ontstaan dipjes en krijgt je meer behoefte aan nog meer suiker of witte bloemproducten. Op die manier blijf je in de cirkel ronddraaien en uiteindelijk ontstaat hypoglycemie (suikerspiegelschommelingen) of diabetes. Vandaar dat je ook regelmatig rond een uur of 3 mensen met allerlei zoete ongezonde dingen ziet lopen en misschien jij zelf ook wel.

Fruit hoort ook bij de snelle koolhydraten maar omdat er zoveel vezels inzitten zal het niet dat negatieve effect hebben als de andere. Sterker nog fruit is mega gezond. Fruitsappen missen wel de vezels dus hiervoor moet je wel oppassen.

Langzame koolhydraten zijn niet bewerkt en bevatten nog alle voedingsstoffen en vezels. Deze voedingswaarde en vezels zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en een goede darm werking en vooral om slanker te worden. Producten die van langzame koolhydraten gemaakt worden zijn: volkoren brood, volkoren pasta en koekjes. Verder moet je ook denken aan zilvervliesrijst, bonen, enz…

Van goede koolhydraten wordt je niet dik omdat deze koolhydraten minder snel als vet worden opgeslagen (mits je natuurlijk heel erg veel ervan eet).

Vezels: Doordat de goede koolhydraten vezels bevatten zal dit ervoor zorgen dat deze producten langzaam verteerd worden, dit heeft op zijn beurt weer het voordeel dat de suikerspiegel mooi in balans blijft en je dus geen vreetbuien krijgt of behoefte aan eten omdat je plotseling slap voelt.

Vezels zitten in plantaardig voedsel en zijn onmisbaar voor een gezonde darmhuishouding. Ze maken de darmen schoon en zorgen voor een mooie stoelgang. Bovendien geven vezels een snel en verzadigd gevoel, ze helpen ook mee bij een gezond cholesterolniveau.

Deze en nog meer voordelen mis je dus als je kiest voor een eiwitrijk dieet.

Dus wil je afvallen dan eet je producten waar veel langzame koolhydraten inzitten met veel vezels zoals: groente, fruit, volkoren graan, bonen, peulvruchten, zaden, pitten, noten.

Drink verder veel water want dorst wordt vaak verward met honger. Ook leidt een tekort aan vocht tot het opslaan van meer vet en raar maar waar je gaat meer vocht vasthouden en daardoor ook extra kilo’s. Drink altijd veel tussen de maaltijden maar zeker niet tijdens het eten.

Kauw goed en neem de tijd voor het eten, please denk daar allemaal toch aan. We willen allemaal zo graag snel zijn en eten vaak even tussendoor of voor de pc vooral niet doen. Kauw minimaal 20 keer op een hapje, alleen zo zal het beter verteren en minder snel omgezet worden in vet.

Irene Lelieveld

Bezoek voor meer informatie de website van Irene