Afvallen in 2021

TRX Workout: De 5 meest effectieve TRX oefeningen voor een strakke buik

Na Amerika is ook Nederland helemaal enthousiast van de TRX workout! En niet zonder reden. Dankzij TRX kun je thuis eenvoudige en effectieve workouts doen. Voor elk doel en lichaamstype is er een passende trainingsvorm ontwikkeld. Eentje waarbij je je prettig voelt. En zo ook is TRX in het leven geroepen. Dit volledig mobiel trainingsapparaat maakt fitnessen toegankelijker voor een ieder. Met TRX (Total Resistance eXercise) ontwikkel je je spieren middels verschillende bewegingen in dynamische posities. Het leuke van dit apparaat is dat je de moeilijkheidsgraad zelf kan bepalen door de stand van je lichaam aan te passen. Met een TRX kan je je spieren ontwikkelen, werken aan je coördinatie en houding, en daarnaast ook nog eens je conditie en vetverbranding verbeteren.

Wat is TRX?

TRX is in de Verenigde Staten ontwikkeld door Navy Seals. Het apparaat bestaat uit twee touwen met handvatten en die hang je aan een ankerpunt, zoals een deur, balk of boom. Hij is lekker mobiel dus. Het idee achter de TRX was om een trainingsapparaat te creëren waarmee je onderweg nog je oefeningen kon doen. Met weinig materiaal kan je nog effectief trainen. Er zijn ontelbaar vele oefeningen die je dan kunt doen. Met deze trainingsvorm ontwikkel je kracht, balans, flexibiliteit en core stabiliteit tegelijkertijd.

Voordelen TRX

Oefeningen doen met de TRX heeft een aantal voordelen, zoals:

  • Het verstevigen van je core
  • Het verbeterd je uithoudingsvermogen en conditie
  • Het verbeterd je stabiliteit
  • Met 1 apparaat kan je alle spiergroepen trainen
  • Het apparaat is verplaatsbaar, zo kan je trainen waar je wilt.

Waarom TRX?

Kracht, concentratie en uithoudingsvermogen; al deze eigenschappen maken van TRX een ideale trainingsvorm bij uitstek. TRX is voor een ieder, ongeacht hun fitness niveau, geschikt. Ook personen met rugklachten of zij die nog herstellen na een blessure kunnen de TRX goed gebruiken. Overbelasting is eigenlijk niet mogelijk en je kan de intensiteit zelf bepalen. Een van de sleutelelementen van TRX is spiercontrole. Omdat je bij TRX je eigen lichaam en gewicht gebruikt in plaats van allerhande apparaten, stijgt de kracht in je lijf.

TRX voor Thuis

Het mooie van TRX is dat je de workout eenvoudig thuis kunt uitvoeren. Je kunt de TRX vastmaken aan een deur of bijvoorbeeld aan de trap. Train je liever in de buitenlucht? zoek dan een klimrek of boom om je TRX aan vast te maken.

TRX Alternatieven

TRX staat voor kwaliteit maar daar hangt ook een prijskaartje aan. voor een echte TRX moet je rekenen op minimaal 200 euro. Er zijn uiteraard ook beter betaalbare alternatieven maar houdt hierbij rekening met de prijs/kwaliteit verhouding. We hebben een overzicht van alle TRX producten en alternatieven voor je gemaakt. Bekijk het complete overzicht van TRX en Alternatieve producten.

Effectieve TRX Voorbeeld oefeningen

Je kunt met een TRX ontzettend veel verschillende oefeningen uitvoeren. De TRX Suspension Trainer is een mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en je eigen lichaamsgewicht om de oefeningen uit te voeren.

TRX Pushups

Hang met je voeten in de TRX. Let wel dat je lichaam recht blijft. Alleen zo ben je op de juiste hoogte. Zak door je ellebogen en duw daarna jezelf weer op. Probeer je lichaam recht te houden en span je buikspieren aan. Door je buikspieren aan te spannen werk je meteen ook aan je core.

TRX Tricep Oefeningen

De TRX is ook ideaal voor het trainen van je triceps. Met deze oefening train je de triceps, de achterkant van de bovenarmen. Houd de handvatten van de TRX boven je hoofd, span je buik aan en houd je lichaam recht. Buig in je ellebogen en strek je armen vervolgens weer uit.

TRX Core Oefening

Als je de TRX op enkelhoogte instelt, kun je je voeten erin doen en een schuine plank maken. Dit is een wat zwaardere core-oefening. Hij is helemaal perfect voor het krijgen van strak plat buikje. Is deze houding nog te zwaar voor je? Plaats dan één knie op de grond voor extra steun. Wil je hem juist zwaarder maken? Ga dan op je hand staan, of trek je knieën richting je neus.

TRX Pike Crunch

Hang met je voeten in de TRX. Duw je billen omhoog en trek je enkels richting je borst, en houd je benen gestrekt. Deze is ook goed voor je core.

TRX Mountainclimber

Een andere oefening vanuit de plankhouding  is de mountainclimber. Hierbij zet je iets meer het accent op de schuine buikspieren. Trek om en om een knie richting je borst. Houd je lichaam zo stabiel mogelijk.

Download TRX PDF Workouts

In de onderstaande lijst st