Tros Radar Test Dr. Frank Dieet

Afvallen in 2021

Naar aanleiding van de recente uitspraken van het voedingscentrum over het dr. Frank Dieet heeft Tros Radar aandacht besteed aan het dr. Frank eiwitdieet. Is het dr. Frank Dieet inderdaad een ongezonde hype? Tros Radar zocht het uit.

Afslankhype *

Het dieet van dr. Frank is de nieuwste afslankhype. De internist die verbonden is aan de Ziekenhuisgroep Twente beweert dat mensen met zijn eiwitdieet een kilo per week kunnen vermageren. Hij spoort Nederland via zijn website en via zijn boek aan in tien weken tien kilo af te vallen. Het zogenaamde persoonlijke advies dat mensen via de website kunnen krijgen, is helemaal niet persoonlijk. Iedereen krijgt dezelfde recepten.

Wetenschappelijk Onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen die met een dergelijk dieet afvallen, Slank met dokter Frankbinnen een jaar weer terug zijn op het oude gewicht. In het dieet van dr. Frank zit veel verzadigd vet. Het is niet verstandig om veel verzadigd vet te eten. In het dieet van Dr Frank zit 2,5 keer meer verzading vet dan je volgens het voedingscentrum per dag zou mogen eten. Ook zitten er in het dieet veel dierlijke eiwitten. Door veel dierlijke eiwitten te eten verzuurt het lichaam en om dat zure milieu te compenseren gebruikt het lichaam mineralen uit voeding of uit het eigen lichaam, namelijk de botten. Dit verhoogt de kans op botontkalking.

4 uur Dieetadvies vergoed door Basisverzekering

Mensen die willen afvallen kunnen dat het beste onder begeleiding doen. In de basisverzekering zit een vergoeding voor vier uur dieetadvisering. Als u hiervan gebruik wilt maken, moet u een verwijsbrief hebben van uw huisarts.

Reactie van dr. Frank

Wat vindt Frank van Berkum eigenlijk van de kritiek van Tros Radar? Hier zijn reactie: Heb je gisteravond, maandag 26 april, de uitzending van Tros Radar gezien? Het hoofdonderwerp was het dr. Frank-dieet, met als gast dr. Frank.

Hoewel Tros Radar van tevoren had aangekondigd met ‘opmerkelijke conclusies te komen’, bleek de meeste kritiek te gaan over toegang tot het dr. Frank-dieet door minderjarigen en mensen met een te laag BMI, en over de mate waarin de recepten van het dr. Frank-dieet ‘persoonlijk’ zijn.

In hoeverre is jouw dieet-advies persoonlijk?
Zoals je weet, bestaat je dieet-advies uit twee onderdelen: tips en recepten. Beide, zowel de tips als de recepten, zijn afgestemd op een aantal persoonlijke kenmerken. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Je eetgedrag (ben je een emotionele eter, een lijn-eter of een externe eter?)
  • Je gewicht (weeg je meer of minder dan honderd kilo?)
  • Of je allergisch bent voor bijvoorbeeld koemelk en kippenei
  • Of je vegetariër bent

Uitzending Tros Radar Bekijken

Heb je de uitzending van Tros Radar over het dr. Frank Dieet gemist? Dan kun je hier alsnog de uitzending bekijken.

Vereniging tegen de Kwakzalverij **

Niet alleen Tros Radar heeft kritiek op het dr. Frank Dieet. Ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij is kritisch over zijn dieet en zegt er het volgende over:

Een internist uit Hengelo, dr. Frank van Berkum, maakt via verschillende media uitgebreid reclame voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet met weinig koolhydraten. Een deugdelijk wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van dit dieet ontbreekt. Voedingswetenschappers vinden dit dieet dan ook niet beter dan de vele andere die in omloop zijn. Met zijn misleidende reclame overtreedt van Berkum de gedragsregels van de KNMG.

Waren we net van het dieet van Sonja Bakker af, is er weer een nieuw wonderdieet geïntroduceerd en wel door Frank van Berkum, een internist uit Hengelo. Met de slagzin ‘Gezond slank met dr. Frank’ schreef hij een boek en maakt hij reclame op ten minste twee websites op internet (www.drfrank.nl en www.previtas.nl) en in verschillende andere media voor een revolutionair, eiwitrijk vermageringsdieet, naar zijn zeggen ‘ontwikkeld op basis van ruim zes jaar wetenschappelijk onderzoek’. Van Berkum etaleert zich nadrukkelijk als arts en specialist met veel ervaring op het gebied van gewichtsvermindering. Zijn reclame is zeer effectief. Er hebben zich al ruim een kwart miljoen deelnemers aangemeld op zijn website.

Een grimmig goeroe sprookje

Peter van der Zon schreef onlangs een kritisch artikel over het dr. Frank Dieet met de titel: ‘Eet je slank met dr. Frank. Een grimmig goeroe sprookje’. Dit artikel kun je via deze link downloaden in PDF formaat.

* bron: trosradar.nl
* bron: kwakzalverij.nl