Trage Stofwisseling door Leptine Tekort

Afvallen in 2021

Wanneer je vaak gelijnd hebt of een periode weinig hebt gegeten, dan val je af. Je stofwisseling gaat door te weinig calorieën te eten op een lager pitje staan. Vaak na een tijdje schreeuwt het lichaam om eten en de hele dag denk je alleen nog maar aan eten en vooral lekkers.

actief

Je wordt boos op jezelf dat je de discipline niet meer hebt om het allemaal te laten staan, je weet dat je moet gaan sporten maar de zin heb je gewoon niet meer en je geeft het maar weer op en snel weeg je weer wat je woog en vaak een beetje erbij. Dan wacht je een tijdje tot je alle moed weer verzameld hebt en je begint weer een nieuwe poging. Bekend  verhaal?

Vele zeggen stop met diëten je wordt er dikker van, en weet je ze hebben gelijk maar men legt niet uit hoe dat komt. Dat zal ik in dit stuk uitleggen zodat je eens en voor altijd stopt met diëten en gewoon gezond gaat eten.

Insuline en Leptine

Er zijn een paar hormonen die in het proces van afvallen beïnvloeden. Ze zorgen voor een hongergevoel en de behoefte om te snoepen. Deze hormonen heten insuline en leptine.

Leptine regelt de vetconcentratie in het lichaam en je vetstofwisseling.
Wanneer je eet wordt leptine vrijgemaakt uit het vetweefsel, het komt in je bloedbaan en vertelt de hersenen wanneer je verzadigd bent en de hoeveelheid energie die er in je lichaam zit. Het hormoon regelt dus als het ware je vetgehalte. Een tekort aan leptine zorgt ervoor dat je continue trek hebt in van alles. Je ziet dat vaak aan snaaigedrag of misschien ben je een stiekeme eter die af en toe lekkers in de mond stopt. Het lijkt niet veel wat je eet maar als je alle hapjes op een dag bij elkaar telt, is het toch schrikken en dan heb ik het niet over gezonde dingen zoals een stuk fruit of groente maar dan heb ik natuurlijk over een koekje, een stukje chocolade, stukje kaas en dergelijke.

reset-2014-small In het e-book dat ik geschreven heb ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start’ kun je lezen hoe je het lichaam ontgift, je ontspanning kunt verhogen en je lichamelijke activiteiten kunt verbeteren. Maar ook hoe en met welke voeding je het leptinegehalte in je lichaam kan beïnvloeden.

Wanneer de leptine stijgt vermindert juist je eetlust en heb je geen snaaizin meer, je stofwisseling verhoogt de vetverbranding, komt beter op gang en het leptine gehalte zakt weer langzaam naar een normale waarde, en dan krijg je weer honger omdat de hersenen te weinig leptine meten in het bloed. Wanneer je op dieet gaat of je eet minder omdat je kilo’s wilt verliezen, maakt het lichaam minder leptine aan en dat gaat een paar dagen goed en je valt af (ongeveer 7 dagen) maar op een gegeven moment heb je alleen nog maar trek omdat het leptine niveau steeds minder en minder aangemaakt wordt.

Koolhydraten Verslaving

Wanneer je gaat lijnen duurt het vaak een paar dagen voordat de koolhydraten verslaving overwonnen is en vraagt je lichaam niet continue meer om koolhydraten. Ook de suikerspiegelschommelingen en de insuline zullen stabieler worden. Maar dan krijg je opeens een paar dagen daarna toch weer veel honger en heb je trek in van alles. Je denkt de hele dag aan eten en het grappige is alles smaakt opeens ook veel lekkerder en dat komt doordat de leptine enorm aan het zakken is en dat wil het lichaam niet dus vandaar dat je smaak beter wordt. Je stofwisseling gaat automatisch omlaag want het lichaam denkt dat het hongersnood is en om te overleven moet hij zuinig omgaan met het vet dat opgeslagen zit in het lichaam.

Om voldoende leptine aan te maken heeft het lichaam voldoende gezonde vetten nodig. Eet je voldoende ben je verzadigd, eet je te weinig gezonde vetten dan krijg je snaaizin.

Wanneer je overgewicht hebt en je valt slecht af dan kun je er bijna zeker van zijn dat je een insuline resistentie en een leptineresistentie hebt. Dat komt omdat de hersenen door de hoge mate van leptine uit het bloed dit niet meer kan herkennen, dus ook al is er veel leptine in het bloed en is er teveel vet aanwezig in het lichaam toch denken de hersenen dat er te weinig is omdat ze niet meer in staat zijn goed te kunnen meten. Dus gaan de hersenen meer honger impulsen geven zodat je eet want ze denken immers dat er hongersnood is.

Bloedsuikerspiegel

Dat zie je vaak gebeuren bij mensen die een hele erge vorm van obesitas hebben en gewoon niet meer kunnen lijnen. Vrouwen zijn hier ook gevoeliger voor dan mannen. Vaak komt er nog bij dat het lichaam ook aan insulineresistentie lijdt wat inhoudt dat doordat er steeds veel snelle koolhydraten zijn gegeten de bloedsuikerspiegel zo onstabiel is geworden dat er continue het hormoon insuline in het bloed rond sluist zodat ook hierop het lichaam niet meer reageert. Een teveel aan insuline in het bloed is voor het lichaam een seintje om vet aan te maken. Als dit samen gaat met de leptine intolerantie kun je wel voorstellen wat er gebeurt in het lichaam.

Dan is er nog een bijkomstigheid en dat is het hormoon ghreline, dat aangemaakt wordt in de maag ook nog eens enorm uit balans is geraakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ook honger ervaart. Voordat je gaat eten is hij hoog (veel honger) na het eten zakt hij (honger verdwijnt) wanneer dit hormoon ook uit balans is voel je een continue hongerig gevoel in de maag.

Er zijn veel afslankmiddelen, pillen en dieetsnacks op de markt. De meeste hebben geen of nauwelijks effect. Het kan zijn dat je vocht vasthoudt en dit verliest door een pil en