Tips voor een gezond examen zonder stress

Afvallen in 2021

6 tips voor een succesvol examen zonder inzinking en minder stress door Irene Lelieveld

examen

Tip 1: Slaap Voldoende

Slaap minimaal 8 uur, ga op tijd naar bed en sta niet te laat op. Te weinig slaap veroorzaakt concentratie- en prestatieproblemen. Drink geen alcohol tijdens de examenperiode en zeker niet in de avond. Met alcohol slaap je wel snel in maar je slaap is oppervlakkiger. Ook in de avond teveel of te vet eten en veel drinken zal de slaap verstoren. Laat ook cafeïnerijke producten zoveel mogelijk staan, dus neem geen chocolade, koffie, zwarte en groene thee, cola en energiedranken want ze houden je uit de slaap en continue die kick werkt negatief en verzwakt de bijnieren die weer verantwoordelijk zijn voor een goede stress en ontspanningshuishouding.

Tip 2: Beweeg Regelmatig

Ook beweging voor en tijdens de examenperiode is belangrijk. Vooral buiten een stuk lopen, fietsen en licht sporten zijn erg goed voor je geheugen en concentratie. Bij inspanning blijkt dat er nieuwe hersencellen aangemaakt wordt en vooral in het geheugengebied. Bovendien ontspan je en raak je negatieve energie en spanningen kwijt.

Tip 3: Ademhaling

Belangrijk is om voldoende buiten te komen en frisse lucht op te snuiven. Dit bevordert de hoeveelheid zuurstof in je bloed en hersenen wat voordelig werkt op je examen. Zorg dat je bewust ademt vanuit je buik. Vaak ga je oppervlakkig ademhalen waardoor spanning opbouwt in je lichaam en je onvoldoende zuurstof in je bloed krijgt en hierdoor kun je snel moe worden en je concentratie verzwakt. Let hier ook op tijdens het examen. Voeten op de grond, diepe ademhaling en houd je tong ontspannen in je mond.

Tip 4: Ontspanning

Ook is het tijdens de examenperiode belangrijk dat je naast veel leren ook veel ontspanning neemt. Een paar uur leren moet je afwisselen met leuke dingen maar wel actieve dingen. Dus ga niet gamen of hangen. Beweeg, ga naar buiten en geniet. Ook een dik uur voor je examen even afschakelen en stoppen met leren. Het heeft geen zin om maar door en door te gaan. Heb je veel stress zou je met valeriaan tabletten of thee wat rust krijgen. Laat ook de cafeïne en frisdranken en snelle koolhydraten weg en drink liever water of kamillethee voor rust.

Tip 5: Begin op tijd met leren

Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar zoals hieronder beschreven is zoals wij het doen. Begin al heel ruim van te voren met de stof samen te vatten en door te nemen. Elke dag 2 uurtjes eraan besteden, flink wat weken voor het examen. De twee weken voor het examen leer je gemiddeld 3 tot 4 uur per dag. Natuurlijk ligt het aan je niveau en hoe goed je de stof beheerst en hoeveel vakken je hebt maar als je er 7 hebt is dat goed te doen. Twee weken ervoor zou je in principe de stof al moeten beheersen en ga je twee weken lang examens oefenen die je kunt downloaden of die je van school hebt gekregen. Een examen oefenen duurt ongeveer 3 uur net zolang als dat op het examen ook duurt. Je maakt ze, kijkt ze na en wat je fout hebt die stof leer je die dag opnieuw. Dan kom je ongeveer uit op 4 uur leren. Je kunt beter 1 vak heel intensief leren op 1 dag dan allemaal vakken door elkaar. Leg je mobiel weg en ga op een rustige plek zitten zonder muziek en afleiding. Hierna ben je de rest van de dag vrij. Heb je meer dan 7 vakken dan zul je eerder moeten beginnen of doe twee vakken op een dag, maar dat is meestal teveel en dan neem je niet meer zoveel op. Dan zou je het tweede vak het gemakkelijkste kunnen doen.

Tip 6: Goede Voeding

Ook dit is een zeer belangrijk punt om voor en tijdens de examens mee bezig te zijn. Eigenlijk zou je altijd gezond moeten eten wat vaak bij pubers ver te zoeken valt. Ze drinken cola, frisdranken en energiedranken vol suiker, cafeïne, en chemische stoffen om de dag door te komen. Ze gaan vaak te laat naar bed en gamen veel of zitten de hele dag op hun mobiel. Daarnaast eten ze vaak snacks chips, ontbijten niet of slecht en als lunch nemen ze dikwijls een mars en dergelijke vol verkeerde suikers. Hierdoor heeft je geheugen, concentratie- en prestatievermogen enorm te leiden. Daarom is het belangrijk om al ver voor de examens te beginnen met gezonde voeding en te stoppen met alles wat je eigenlijk geen voeding mag noemen. Als je daar een week van te voren aan begint ben je te laat want dan krijg je afkick verschijnselen en presteer je helemaal niet meer zoals je zou moeten. Ook als je aan het lijnen bent, stop er meteen mee want het is gebleken dat ook dan het prestatievermogen enorm afneemt.

Vaak is er veel stress, of bouwt de stress zich op rond de examens en zeker als de 6 examenregels niet toegepast worden. Bij Stress verbruikt het lichaam veel vitamine en mineralen. Vaak zijn mensen geneigd om suiker en vetrijke dingen te eten maar dit verhoogt de stress alleen maar net als cafeïne rijke producten.[quote_box_left]

 

reset-2014-small In het e-book dat ik geschreven heb ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start’ kun je lezen hoe je het lichaam ontgift, je ontspanning kunt verhogen en je lichamelijke activiteiten kunt verbeteren. Maar ook hoe en met welke voeding je op een goede manier je examenperiode door kan komen.

[/quote_box_left]

Zorg dat je vitamine- en mineralenpijl goed zijn door goed en gezond te eten en neem eventue