Afvallen in 2021

Vitamine D tekort door een gebrek aan zonlicht

Wil je zonder griep, verkoudheid of winterdip de winter doorkomen? Denk dan aan vitamine D. Deze vitamine is namelijk heel erg belangrijk voor een goede weerstand en kan depressieve gevoelens voorkomen of tegen gaan. Daarnaast heeft vitamine D talloze andere functies in ons lichaam waardoor een tekort aan deze vitamine voorkomen dient te worden. Helaas heeft een groot deel van de bevolking in Nederland een tekort aan vitamine D. Dit komt met name door de ligging van ons land en het feit dat we te weinig zonlicht op onze huid krijgen waardoor we niet genoeg vitamine D aanmaken.

Slechts een klein percentage van het gehalte vitamine D in ons lichaam krijgen we via de voeding binnen. Met name vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn, haring en paling bevatten relatief veel vitamine D, maar verreweg het grootste gedeelte maken we zelf aan onder invloed van zonlicht (ultra violet straling). Met name UV-B straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Om vitamine D aan te kunnen maken dient de zonkracht hoger te zijn dan factor 3. Helaas is dit in Nederland slechts in de maanden mei t/m september het geval. En dan nog is er in deze periode vaak te veel bewolking, of we dragen te veel kleding die het contact van de zon op de huid belemmert. Ook zonnebrandcrèmes kunnen de aanmaak van vitamine D tegen gaan. Het aanbrengen van een zonnebrandcrème met factor 8 kan de aanmaak van vitamine D voor meer dan 95% doen afnemen. Wanneer we op een onbewolkte zomerdag onbedekt in de zon verblijven maken we in 10 minuten zo’n 25 µg (1000 IE) vitamine D aan. Mensen met een donkere huidskleur maken, doordat ze meer melanine in de huid hebben, minder vitamine D aan. Deze mensen lopen een verhoogd risico op een vitamine D tekort.

Vitamine D voor ouderen

Nadat het lichaam vitamine D heeft aangemaakt wordt dit in de lever en de nieren omgezet in de actieve vorm van vitamine D, genaamd calcitrol. Calcitrol zorgt ervoor dat calcium beter in de darmen kan worden opgenomen waardoor het een versterkende werking heeft op de botdichtheid. Hierdoor kan het de kans op botbreuken verminderen. Ook heeft calcitrol een positieve invloed op de spieren en op het evenwichtsgevoel waardoor de kans op valpartijen minder wordt. Dit is de reden waarom ouderen altijd geadviseerd wordt om extra vitamine D te nemen.

Vitamine D en de weerstand

Om de weerstand een flinke boost te geven is in tegenstelling wat veel mensen denken niet vitamine C maar vitamine D de belangrijkste vitamine. Een tekort aan vitamine D maakt het lichaam veel vatbaarder voor een griep of verkoudheid. Vitamine D helpt virussen en bacteriën onschadelijk te maken waardoor je minder snel griep of een verkoudheid oploopt als er voldoende van deze vitamine in het lichaam aanwezig is. Dit is de reden waarom we in de zomermaanden veel minder vaak ziek zijn omdat dan de aanmaak van vitamine D hoger is dan in de wintermaanden.

Vitamine D als voedingssupplement

In de maanden oktober t/m april is de zonkracht niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Aanvulling van vitamine D middels een voedingssupplement is dan sterk aan te bevelen. Maar ook in de zomermaanden is het aan te raden om dagelijks vitamine D te nemen. Er zijn twee soorten vitamine D verkrijgbaar. Ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Ergocalciferol is de plantaardige vorm van vitamine D. Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D. Vitamine D3 is een zeer goede vorm als voedingssupplement omdat dit ook de vorm van vitamine D is die het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Ik werk bij mijn klanten vaak met Vitamine D3 van het merk Nutrivian. Deze bevat per capsule 25 µg (1000 IE) vitamine D3 (cholecalciferol), wat ongeveer overeenkomt met 10 minuten op een onbewolkte dag zonnebaden met onbedekte huid. 100 capsules kosten € 12,95. Iedere dag één capsule is een uitstekende manier om het gehalte vitamine D in het lichaam op peil te houden. Een verpakking gaat dus ruim drie maanden mee. Kijk voor meer informatie op de website van nutrivian.

kirsten