Tijd voor verandering tijdens de menopauze

Afvallen in 2021

De reacties van de vrouwen op dat belangrijke moment van verandering zijn verre van identiek. Voor bepaalde vrouwen staat die periode synoniem met zich vragen stellen over hun leven, soms met angst in het hart, en voor andere met zich slecht voelen en zelfs afzien, ook al komen de meeste vrouwen die verandering gelukkig door.

De menopauze is ook synoniem voor veranderingen. Op het commerciële vlak hebben de merken daar zeker oog voor en bieden ze tal van producten aan – die de vrouwen zelf niet altijd als nuttig bestempelen – om die overgangsperiode goed door te komen.

Voeding

Op het vlak van de voeding geven de vrouwen in (pre)menopauze blijk van tweeslachtige gevoelens. Terwijl ze op het rationele vlak bijzondere aandacht tonen voor hun voeding (door onder andere meer groenten en fruit te eten), neigen ze op het gevoelsvlak meer naar de logica van het genot. Ze zoeken weinig naar informatie over de voedingswaarde, maar nemen wel vaak hun toevlucht tot diëten. Tijdens hun menopauze veranderen ze hun voeding door meer light producten te eten om hun cholesterol te verlagen of door producten te consumeren die « goed zijn voor de gezondheid ». Er is duidelijke beïnvloeding door de reclame om ze aan te zetten tot het consumeren van voedingssupplementen.

Gezinsleven
Op het persoonlijke vlak hebben de vrouwen heel bijzondere aandacht voor het gezinsleven en beleven ze het uit huis gaan van de kinderen in diezelfde periode heel vaak als een moeilijk moment. Op het gevoelsvlak voelen de meeste zich voldaan en jong. Maar wanneer de menopauze begint of er gezondheidsproblemen optreden, voelen ze zich minder begrepen door hun partner en is hun seksleven minder bevredigend. Vooral wanneer ze zeggen dat de menopauze hen veel last bezorgt.

Gezondheid

Wat de gezondheid betreft, zeggen de vrouwen over het algemeen dat ze in goede gezondheid verkeren, maar de vrouwen in (pre)menopauze hebben een algemeen zwakkere gezondheidstoestand en ondervinden tal van ongemakken die verband houden met de menopauze. Ze consumeren vaker en meer geneesmiddelen wanneer de menopauze hen hinder bezorgt.

Communicatie
Bijna 1 op de 2 vrouwen vindt dat ze onvoldoende geïnformeerd is, vooral bij de vrouwen jonger dan 50. De gynaecoloog en de huisarts blijven de belangrijkste gewenste en gebruikte informatiebronnen, maar de vrouwen willen toch nog meer informatie. Daarvoor worden de gynaecoloog, TV- en radioprogramma’s, medische brochures en gespecialiseerde medische tijdschriften als gewenste bronnen genoemd.

bron: oivi