Te koud te warm Irene Lelieveld

Afvallen in 2021

Of je het nu te snel koud hebt of snel te warm, dan is dat niet prettig. Bibberen van de kou, met sokken in bed liggen of continue een onaangenaam gevoel van koude handen en voeten is erg vervelend. Maar nachtzweten, opvliegers, warmte aanvallen en zweet aanvallen, daar word je ook niet blij van. Toch hebben veel mensen last van deze uitersten. De koude mensen smeken om het warm te krijgen en voor een kleine groep kan het niet warm genoeg zijn. Wanneer de mussen van het dak vallen van de hitte zijn ze in hun nopjes, terwijl als de winter er is, dan liggen ze met de kachel hoog aan met een dekentje op de bank tv te kijken. Het liefste trekken ze in bed  een muts over hun hoofd terwijl ze al met joggingpakken en dikke sokken onder een dubbel dekbed liggen. Voor mensen die het altijd te warm hebben is dit een ondenkbaar tafereel waar ze niks van begrijpen.

Vrouwen en Mannen

Vrouwen hebben het over het algemeen kouder dan mannen en dat komt omdat hun warmte verdeling anders is en door hun hormonen (de overgang). Er gaat namelijk veel energie/warmte naar organen en minder naar de uiteinden van het lichaam zoals de huid, handen en voeten.  Bij iedereen gaat de lichaamstemperatuur ’s nachts omlaag, maar bij vrouwen gebeurt dit veel sneller dan bij mannen. Dat is dan ook de reden waarom vrouwen het over het algemeen kouder hebben dan mannen. Vaak kruipen ze tegen mannen aan in bed of leggen hun ijskoude voeten tegen het warme mannenlichaam aan, of er wordt een kruik gepakt.

Warme Landen

Bovendien moeten we ook niet vergeten dat mensen eigenlijk oorspronkelijk uit warme gebieden komen. Onze verre voorouders zijn gaan reizen en in koude gebieden gaan wonen. Ons lichaam heeft zich wel wat aangepast uiteraard maar de meeste mensen houden toch echt meer van warme gebieden en warme vakantielanden. Warm weer en zon is voor de meeste mensen toch echt het lekkerste wat er is naast een warm bad of een hete douche.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mannen die het koud hebben en genoeg vrouwen die het te warm hebben, zeker na de overgang zie je dat de temperatuur door de hormoonverandering enorm gaat veranderen. Of je het snel warm of koud hebt, heeft natuurlijk ook voor een deel met je constitutie te maken.

Maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als de koukleumen het warmer kunnen krijgen en de warme mensen het een stukje frisser.

Nou, dat kan ook! Je kunt het echt veel warmer krijgen of frisser en dan hoef je alleen maar een paar voedingsmiddelen te veranderen of toe te voegen aan je huidige eetpatroon.

Win het boek ‘TE KOUD? TE WARM’

Het boek van Irene is onder andere te koop bij bol.com maar wij van vetvrij mogen twee exemplaren weggeven aan onze bezoekers! Wil je kans maken op dit unieke boek? Meedoen is heel eenvoudig: Like de facebook pagina van dieet, voeding, gezondheid, en de facebook pagina van Irene Lelieveld. Tot slot vertel je ons waarom jij graag het boek wil winnen. Stuur hiervoor een berichtje naar Sanne. Deze prijsvraag loopt tot 31 oktober 2014 en de prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Thermisch Eten

Thermisch gaan eten, daar gaat mijn vernieuwde boek “Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!” over. Zodat je lichaam koud-warm-boekbehaaglijk warm van binnen wordt of juist wat afkoelt. Alles wat we eten heeft namelijk een thermisch karakter. Eet je peper dan voel je dat je lichaam warm wordt en eet je pepermunt dat verfrist. Dat is het thermische effect van voeding. De kunst is om dan dat te eten wat bij je past.

Uitgebreide uitleg en een heleboel recepten met een lange lijst van voedingsmiddelen met hun thermische karakter vind je in het boek Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!

Natuurlijk kunnen ook lichamelijke problemen en ziektes de reden zijn van een onbehagelijk warm of koud gevoel, ook die redenen staan in het boek.

irene