Superfoods: Voordelen en Nadelen

Afvallen in 2021

Sinds ik creatief ben in de keuken, vind ik het erg leuk om nieuwe producten uit te proberen en er een recept mee te maken. Ik wil wel zoveel mogelijk volgens het Paleo principe blijven eten, daarom ga ik eerst onderzoeken of de producten wel geschikt en gezond zijn. Ik vind het erg belangrijk dat een voedingsmiddel iets toevoegt aan m’n gezondheid. Ik ben de volgende 3 producten grondig gaan onderzoeken:

 • Chiazaad
 • Lindehoning
 • Bijenpollen

Hieronder zal ik kort de gezondheidsvoordelen, de nadelen en de smaak van deze 3 producten proberen te beschrijven.

Chiazaad Superfood

 • Chiazaad is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Al voordat Columbus Amerika ontdekte werd het geteeld door de Azteken. Het kent vele gezondheidsvoordelen, ik zal er een aantal benoemen.
 • Chiazaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium.
 • Het verlaagt de kans op botontkalking
 • Het is goed voor hart- en bloedvaten
  Het verbetert de stoelgang en vertraagt het verouderingsproces

Maar net zoals met alle voeding het geval is kent het ook een paar nadelen:

 • Het zaad bevat veel fytinezuur *
 • Het zaad heeft een bloed verdunnende werking
 • Het is niet geschikt voor mensen die bloeddrukverlagende of vocht afdrijvende medicijnen gebruiken
 • Mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen
 • Sommige mensen krijgen last van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel
 • In sommige gevallen kan chiazaad een allergische reactie veroorzaken. Probeer het dus langzaam op te bouwen en luister daarbij naar je lichaam

Je kunt de zaadjes op 2 manieren eten:

 • Zo uit de verpakking, bv door een salade
 • Laat de zaadjes een nachtje in wat water met wat zuur laten weken

*Chiazaden bevatten veel fytinezuren en daarom is het beter om ze eerst een nachtje te laten weken in lauw water met wat zuur, om vervolgens het weekwater weg te gooien. Het leuke daarvan is dat de zaadjes dan helemaal opgezwollen zijn en er gelei achtig uitzien.

Hoe smaakt Chiazaad?

De smaak van chiazaden is niet bijzonder. Het smaakt eigenlijk nergens naar en is daarom makkelijk toe te voegen aan recepten die volume nodig hebben.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Chiazaden zeker thuis horen bij een gezond voedingspatroon, zolang je ze maar met mate eet en voldoende afwisselt. Ook is het erg belangrijk dat je ze van te voren goed weekt en daarna het weekwater weg gooit. Dus niet zoals je in veel recepten tegenkomt, de zaden een nachtje van te voren in de amandelmelk of andere melksoorten doen en het dan als een soort pudding te eten, want op die manier krijg je een grote hoeveelheid fytinezuur binnen.

Lindehoning Superfood

Honing is erg gezond en een goede vervanger voor suiker. Honing kent verschillende soorten. Normaal gebruik ik bloemenhoning door m’n dessertjes, maar omdat ik het leuk vind om te variëren, wilde ik een keer een andere smaak proberen. Lindehoning kent vele gezondheidsvoordelen:

 • Het heeft een positieve werking op de zenuwen
 • Het werkt positief bij onrust, slapeloosheid en nervositeit
 • Het heeft een positieve werking bij koorts, bronchitis en hardnekkige hoest
 • Het heeft een ontsmettende werking

Lindehoning, maar ook andere soorten honing, heeft ook nadelen:

het laat de bloedsuikerspiegel schommelen, opgepast dus voor mensen die daar last van hebben. Ik heb zelf ook last van wisselende bloedsuikerspiegel, als ik honing tijdens m’n ontbijt eet, dan houd ik daar de hele dag last van; als ik het eet op een gevulde maag dan niet,
het blijft een suiker, dus je kunt het beter niet te vaak eten.

Paleo Forum

Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!

De smaak van Lindehoning is erg lekker, ik vind het een beetje te vergelijken met bloemenhoning, maar dan met een vleugje mint erdoor.

Honing is altijd koud geslingerd, maar de (meeste) honing die je in de supermarkt koopt is verhit, zodat deze vloeibaar blijft. Deze honing verliest door de verhitting veel van zijn waardevolle voedingswaarde. Onbewerkte honing begint afhankelijk van het soort honing na verloop van tijd te kristalliseren (acaciahoning vormt hierop een uitzondering). Deze kristallisatie van honing is een volkomen natuurlijk proces, en toont hiermee aan dat de honing onbewerkt is.

De beste manier om honing te eten, is daarom ook onverwarmd. Als je honing door je melk of thee wilt gebruiken, kun je deze eerst beter af laten koelen. Het beste kun je altijd biologische honing of Nederlandse honing nemen, omdat deze tot maximaal 45 graden Celsius wordt verwarmd, niet-biologische of honing uit andere landen kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen. Nog een reden om voor biologisch of Nederlands te gaan, is dat niet biologische imkers hun bijen vaak suikerwater geven voor het overwinteren. Aan sommige buitenlandse honing wordt zelfs suikerwater toegevoegd. Goede honing kun je kopen bij een imker, die geen gebruik maakt van suikerwater.

Conclusie

Mijn conclusie is dat honing past in een gezond voedingspatroon, maar wel met mate. Het is en blijft een suikerrijk product en daar kun je maar beter zuinig mee omgaan!

Bijenpollen Superfood

Bijenpollen zijn kleine bolletjes gemaakt van stuifmeel wat door de bijen wordt opgepikt van de bloemen. De bij maakt er