Afvallen in 2021

Ga niet afvallen met shakes voordat je dit leest! 

Okay, je bent zover: je hebt overgewicht, je weet het en je wil er vanaf. Je leest veel over maaltijdvervangende shakes, maar werkt dat echt? Welk merk moet je kiezen en wat moet je precies doen om je ideale gewicht te bereiken én te behouden?

De afgelopen 15 jaar heb ik duizenden mensen mogen begeleiden, o.a. met gezond afvallen met shakes. Ik weet precies wat er fout kan gaan en wat je moet doen om op een gezonde manier af te vallen met shakes. Alles heb ik samen gevat in 5 tips. Let’s go!

Help! Welk merk shake moet ik kiezen?

Je kan kiezen uit tientallen merken en allemaal beweren ze de beste te zijn. Wat moet je weten om de juiste keuze te maken?

Eiwitshakes VS. Maaltijdshakes

Een maaltijdshake is een mix van eiwitten, vezels, gezonde vetten en vitaminen en mineralen. Het is een complete maaltijd en dus geen voedingssupplement – het is gewoon voeding.

De wet stelt strenge eisen voordat je een product maaltijdshake of “maaltijdvervangend product” mag noemen. Zo moet een maaltijdshake minimaal 200Kcal en 1 gram linolzuur bevatten. Daarnaast moet elke shake minimaal 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen leveren.

Afvallen met maaltijdshakes betekent dat je twee maaltijden per dag vervangt door een shake, bijvoorbeeld ontbijt en lunch. ‘s Avonds eet je een gewone, gezonde maaltijd en je mag 1-2 tussendoortjes als je echt trek krijgt.

Een eiwitshake is een ander verhaal. Die bestaat vooral uit eiwit en bevat vaak nauwelijks vezels, gezonde vetten of vitaminen en mineralen. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen moet je vaak extra vitaminepillen en vezels slikken.
Je neemt ze tussendoor om te zorgen dat je de rest van de dag minder eet, maar je vervangt er geen complete maaltijd mee.

Als je eiwitshakes gebruikt eet je meestal 5 kleine maaltijden met tussendoor twee eiwitshakes.

Suiker en kunstmatige toevoegingen

Helaas bevatten de meeste merken veel suiker of zelfs kunstmatige toevoegingen. Dat is namelijk lekker goedkoop om te produceren. Maar hoe meer suiker, hoe minder ruimte voor gezonde bouw- en voedingsstoffen. Herbalife is een bekend merk maar bestaat voor 33% uit suiker en bevat kunstmatige smaakstof en vulstof. Shakes van het Kruidvat bevatten zelfs 45% suiker – dat is bijna de helft! Extra suiker heb je echt niet nodig, want afvallen doe je voor je gezondheid.

Kies daarom voor een maaltijdshake met natuurlijke ingrediënten en weinig suiker. De eerste 100% natuurlijk maaltijdshake van Nederland en België is Shakeplus. De smaken aardbei en banaan worden op smaak gebracht met echt fruit. Zo wordt in elke pot 1 kilo verse aardbeien verwerkt om een pure, natuurlijke smaak te creëren. Voor de smaak banaan worden per pot 4 biologische bananen uit Brazilië gebruikt.

Conclusie

Hou het simpel en kies voor een goede maaltijdshake. Dan krijg je met één shake alle belangrijke voedingsstoffen binnen en niet alleen maar eiwit. Let op dat zo’n shake minimaal 200kcal bevat en dat er “maaltijdvervangend product” op het etiket staat. Herbalife en Kruidvat zijn voorbeelden van maaltijdshakes die aan de wetten en eisen voldoen. Ze bevatten echter veel suiker en ook kunstmatige toevoegingen. Een goed alternatief is afvallen met shakes van Shakeplus, de natuurlijke maaltijdshake met weinig suiker en zonder kunstmatige toevoegingen. Vetvrij.com heeft ook een review van Shakeplus.

Stop met dromen, start met doelen stellen

Een plan zonder duidelijk, meetbaar doel is niks meer dan een droom, een

wens. Je moet goede redenen hebben om je doelen te behalen. Redenen die zo sterk zijn dat ze je helpen als je het moeilijk hebt. Dat geldt voor alle doelen in je leven en dus ook voor afvallen. “Ik ga beginnen met afvallen en ik zie wel waar het schip strandt” is geen goed uitgangspunt. Je helpt jezelf enorm door doelen te stellen die bestaan uit drie onderdelen:

a. Omschrijf je doel in meetbare termen;

b. Omschrijf de positieve gevolgen als je wel je doel bereikt. Wat voel je van binnen als je keurig op gewicht bent en voor de spiegel staat in je favoriete zomerjurk?

c. Omschrijf de negatieve gevolgen als je niet je doel bereikt. Wat doet overgewicht met je gezondheid op langere termijn? Hoe zit het met je energieniveau en zelfvertrouwen?

Schrijf het bijvoorbeeld zo op

“Ik val 1 kilo per week af en over 15 weken, op [datum], weeg ik 62 kilo. Als ik 62 kilo weeg ben ik gezonder, zit ik beter in mijn vel en voel ik meer energie om volop van het leven te genieten. Dan durf ik weer in bikini naar het strand en past ook mijn trouwjurk weer als we straks ons 15 jarig huwelijk vieren. Dan kan ik de trap op lopen zonder bovenaan buiten adem te zijn.

Als ik mijn overgewicht niet aanpak en blijf hangen in mijn slechte gewoontes, dan voel ik me ongezond, futloos en onzeker. Overgewicht is slecht voor de gezondheid en dat blijft dan aan me knagen. Ook geef ik niet het goede voorbeeld aan mijn kinderen.”

Neem de tijd om jouw eigen versie op papier te zetten en zorg dat je het een paar keer per dag leest. Plak een briefje op de spiegel en op de koelkast. Op het dashboard van je auto en in je agenda. Blijf jezelf herinneren aan waarom je het allemaal doet, dat maakt het een stuk makkelijker!

De positieve gevolgen als je wel je doel bereikt moeten krachtig zijn, ze moeten je daadwerkelijk aangrijpen. Denk er dus goed over na en geef meerdere redenen die je écht raken. Hetzelfde geldt voor de negatieve gevolgen. Als het je allemaal niet zoveel kan schelen, dan heb je ook geen reden om te vechten voor je resultaat. Wees niet bang om de pijn op te zoeken en het op te schrijven.