Stemmen Foodwatch Gouden Windei

Start met KetoX

De Gouden Windei verkiezing 2012 is weer gestart. Wie is de grootste misleider van 2012? Welke marketingclaims van voedselfabrikanten vinden Nederlanders dit jaar te ver gaan? Consumentenorganisatie foodwatch heeft als kanshebbers Peijnenburg, Zonnatura avondmelange, Hero Fruit en Co, Slankie Smeerkaas en Becel Pro-activ genomineerd. Allemaal producten die doelbewust als gezonder of verantwoorder worden verkocht dan ze daadwerkelijk zijn.

foodwatch onderzoekt voedseletiketten en signaleert veel misleiding, zoals onterechte gezondheidsclaims, light-claims of sjoemelen met goedkope ingrediënten en verborgen suikers. Consumenten hebben recht op eerlijkheid over eten, omdat de keuzes die ze in de supermarkt maken directe gevolgen hebben voor hun gezondheid. ‘Dit type producten maakt het met opzet moeilijk voor consumenten om in de winkel echt bewuste keuzes te maken.’ legt directeur Bart van Opzeeland uit. ‘Consumenten hebben behoefte aan eerlijke en transparante informatie over hun eten en zijn de leugens van de levensmiddelenindustrie helemaal zat.’

De genomineerden zijn…

De 5 genomineerden zijn hier een goed voorbeeld van. Een korte uitleg per product:

Peijnenburg Complete Start Vezels

Peijnenburg Complete Start Vezels is, in tegenstelling tot wat de producent wil laten geloven, geen verantwoord ontbijt. Dit, onder andere door de toegevoegde vezels die voor de gezondheid niet meetellen, acht soorten suikers en acht verstopte E-nummers. Het is in feite gewoon een koek, die stampvol zit met suiker. Dus zeker geen verantwoord ontbijt: Een volkorenboterham met jam, of yoghurt met fruit is een veel betere optie. Stem op Peijnenburg Complete Start Vezels.

Zonnatura Avondmelange

Zonnatura Avondmelange oplosthee noemt zich rustgevend, biologisch, natuurlijk en verantwoord, maar bestaat voor meer dan 90 procent uit suiker. Bovendien zijn de ingrediënten niet biologisch. Stem op Zonnatura Avondmelange.

Becel Pro-activ  margarine met plantensterolen

Becel Pro-activ margarine met plantensterolen is eigenlijk een cholesterolverlagend medicijn dat verkocht wordt in de supermarkt, maar niet is getest volgens de strenge normen voor medicijnen. Er kleven mogelijk zelfs risico’s aan het eten van plantensterolen. Dit middel hoort dan ook niet thuis in het supermarktschap. Bart van Opzeeland: ‘Als je ziek bent ga je naar de dokter. Het is dan ook niet verstandig om zelf aan je cholesterolwaarden te gaan sleutelen.’ Stem op Becel Pro-activ margarine met plantensterolen.

Sla