Start met KetoX

Geniet van het kerstdiner door te kauwen.

Veel mensen zijn nu al bezig met het eten in de decembermaand. Door Sinterklaas, Kerstmis en de komst van het nieuwe jaar zijn velen onder ons bang een paar pondjes aan te komen. Natuurlijk kan dat gebeuren door het vele extra lekkere eten. Een manier om dit goed in de hand te houden is kauwen. In ons normale dagelijkse leven nemen we hiervoor vaak te weinig tijd. Heb jij wel eens geteld, hoe vaak je iedere hap kauwt? En, wat denk je? Kom jij aan het ideale aantal keer kauwen per hap? De gemiddelde Nederlander kauwt naar mijn schatting 3 tot 5 keer op een hap. Idealiter zouden we zo vaak op een hap moeten kauwen, dat we niet meer hoeven te slikken. Dit ligt rond de 35 keer per hap! Zo vaak, denk je nu misschien? Dan duurt het eeuwen, voor ik klaar ben met eten. Nu is er natuurlijk niks mis mee, als een maaltijd iets langer duurt. Vaak is een (gezamenlijke) maaltijd toch een sociaal gebeuren. Bovendien is kauwen erg belangrijk voor de vertering van het voedsel. Het kauwen in de mond zorgt voor een goede voorbereiding op de rest van de vertering. En door goed te kauwen, leren we ons verzadigingsgevoel weer kennen. Het herkennen van je verzadigingsgevoel levert weer winst op in de de strijd tegen de kilo’s. Het herkennen van je verzadigingsgevoel zorgt er namelijk voor, dat we eerder stoppen met eten. Bovendien is de mond de enige plaats waar we ons eten proeven en daarmee dus ook de enige gelegenheid om van ons eten te genieten. Dus die kans moet je niet laten liggen!

De gewoon eten dieet eettip voor de decembermaand luidt dan ook

“Neem de tijd om te kauwen en te genieten.”

Je vindt hier dan ook geen recepten voor een spectaculair kerstdiner, maar wel lekkere en eenvoudig te bereiden gerechten, waarbij je de eettip prima kunt toepassen.

Bereiden hoofdgerecht: 20 minuten

Wrijf 75 gram tonijnfilet per persoon in met peper. Maak met behulp van een staafmixer een pesto van twee teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 75 gram pijnboompitten, 8 groene olijven, 1 eetlepel peterselie en 1 eetlepel basilicum.
Doe 200 gram kant en klare gemengde salade in een kom. Maak een dressing van 2 eetlepels water, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels gedroogde bieslook, wat knoflookzout en 1 theelepel kerrie. Strooi de dressing over de salade. Garneer de salade met 2 eetlepels pijnboompitten.

Kook ondertussen 1 kopje couscous per persoon in 4 kopjes kokend water in vijf minuten gaar. Laat de couscous met de deksel op de pan na garen. Verwarm een grote pot erwten en wortelen (400 gram) op een lage pit.
Braad tenslotte de filet als een biefstuk in een pan even aan beide kanten in 2 eetlepels roomboter. Serveer de tonijnfilet met de pesto.

Voorbereiden nagerecht: 10 minuten

Giet het vocht van een blikje bramen, een blikje bosbessen en een blikje rode bessen (allen 125 gram) in een kom. Roer drie eetlepels bloem door het uitlekvocht en voeg een scheutje kirsch toe. Breng het uitlekvocht in een pan aan de kook en laat de saus 10 minuten al roerend indikken. Voeg de bosvruchten toe en laat deze even mee warmen. Schep een bolletje bosvruchten yoghurtijs in een schaaltje en giet de saus er lauwwarm over. Serveer met een ijswafel.

Verantwoord Kerstdiner Menu

  • Stokbrood met kruidenkwark
  • Tonijnfilet met pesto
  • Couscous
  • Groene salade met bieslook-dressing
  • Erwtjes en worteltjes
  • Wijn naar keuze
  • Yoghurtijs
  • Met een saus van warme bosvruchten
  • Koffie met bonbon

Ondanks het heerlijke en verantwoorde kerstdiner kunnen we ons voorstellen dat afvallen bovenaan je lijstje met goede voornemens staat.

Voorgoed afvallen in het nieuwe jaar

Afvallen door van gewoon eten superfood te maken

Zie jij ook wel eens door de bomen het bos niet meer? Heb je ook al alle diëten geprobeerd en heeft je dat niet het gewenste resultaat opgeleverd? Erger nog, kwamen de kilo’s er na afloop weer dubbel aan? Wil je nu voor eens en voor altijd van het diëten af en gewoon leren eten? Kun je dan afvallen? Ja, dat kan in de meeste gevallen wel door weer gewoon opnieuw te leren eten.

Bij het gewoon eten dieet geloven we dit en in de praktijk blijkt het ook elke keer weer te werken. We gaan uit van het principe dat je je lijf moet voeden. Dat betekent dat je voeding in je lichaam stopt, waar je lichaam energ