Spruitjes, een vitaminebom of niet?

Afvallen in 2021

Het najaar is weer echt begonnen. Tijd om weer wat anders te eten, dan een heerlijke zomerse salade. Je kunt al weer allerlei groenten kopen om heerlijke stamppotten te bereiden. Ook spruitjes zijn al weer volop te koop!

Spruitjes, ook wel spruitkool genoemd, werd oorspronkelijk in Belgie geteeld en vervolgens in Europa geïntroduceerd als wintergroente. Tegenwoordig worden spruitjes met name in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld. In Nederland gebeurt dat vooral in de provincies Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland.

spruitjes

Spruitjes zijn in 3 maten te verdelen, de kleine spruitjes, de middelgrote spruitjes en de grote spruitjes. In Nederland zijn de middelgrote spruitjes het populairste. Deze zijn, net als de kleine spruitjes vaak net iets minder bitter van smaak. Deze zijn dan ook aantrekkelijker voor kinderen. Een andere manier om de bittere smaak voor kinderen af te zwakken is het toevoegen van een beetje honing aan het gerecht (zie recept).

Zijn Spruitjes Gezond?

Spruitjes behoren tot de top 10 van gezonde wintergroenten. Wat niet veel mensen weten, is dat 100 gram spruitjes tot 2 keer zoveel vitamine C bevatten als 1 sinaasappel. Verder bevatten spruitjes B-vitaminen (met name vitamine B6), foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Wintergroenten?

Spruitjes zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar van de Nederlandse grond, alleen in mei en juni niet. Toch worden spruitjes meer als wintergroenten gezien en gebruikt, dan als zomergroenten. Niet voor niets vinden veel mensen de spruitjes pas lekker, als er een keer ‘vorst over heen is gegaan.’

Spruitjes Kopen en Bewaren

Spruitjes moeten bij de aankoop groen en stevig zijn. De buitenste blaadjes zijn soms een beetje verkleurd, of beschadigd, maar dat is niet erg. Voor gebruik haal je immers de buitenste blaadjes er af. Stevige, groene spruitjes kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Om aan 200 gram spruitjes per persoon te komen, moet je ongeveer 250 gram per persoon kopen.

Spruitjes anger bewaren kan ook. Maak dan de spruitjes schoon, snijd een plakje van de stronk af en blancheer de spruitjes een paar minuten. Goed uit laten lekken en dan invriezen.

Spruitjeslucht

In tegenstelling tot de meeste andere groenten, kun je spruitjes het beste koken in ruim water. Dan blijft namelijk in het het geval van spruitjes de meeste vitamine C behouden. Let op, kook de spruitjes maximaal 10 minuten. Anders ontstaat er een typische lucht, ook wel spruitjeslucht genoemd. Tijdens de groei nemen spruitjes zwavel op uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes luchtige zwavelverbindingen los en dat ruik je. Om deze lucht te voorkomen, kun je tijdens het koken een scheutje melk of azijn toevoegen aan het kookwater. Ook kun je een stuk ui meekoken, om de spruitjeslucht te beperken.

Een andere oplossing is om de spruitjes slechts enkele minuten te koken en vervolgens te verwerken in een wokgerecht, in een soep of in een hartige taart.
Spruitjes wokken kan zowel met hele spruitjes, als met alleen de blaadjes.

Recept Spruitjes met paprika en honing

Ingrediënten:

  • spruitjes
  • rode paprika
  • honing
  • olijfolie

Bereiden:

  • Maak de spruitjes schoon en kook deze ongeveer 6 minuten in ruim kokend water
  • Maak ondertussen de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes van ongeveer 2 cm. lang
  • Giet de spruitjes af en laat ze even uitlekken
  • Verwarm een klein beetje olijfolie in de wok
  • Roerbak de paprika kort en voeg de spruitjes toe
  • Vlak voor het serveren een theelepel honing toevoegen en even goed doorroeren

Eet smakelijk!

irma