Sporten en Afvallen

Afvallen in 2021

Wil je meer gaan sporten om er zo voor te zorgen dat je van je overtollige kilo’s af komt? Sporten en Afvallen is zeker mogelijk, maar niet alle methoden die je op internet vindt werken even goed. In dit artikel behandelen we dan ook de belangrijkste vragen voor jou op het gebied van sporten en afvallen.

In het begin van het artikel gaan we daarom in eerst in op de principes. Welke sporten werken het beste als je af wilt vallen? Vervolgens helpen je op weg met een schema en leggen we uit hoe veranderingen in je voeding ervoor kunnen zorgen dat je beter af kunt vallen. Als laatste geven je nog een paar handige tips om er voor te zorgen dat je gemotiveerd blijft. Het mooiste resultaat is immers een blijvend resultaat.

Wat weet de wetenschap over sporten en afvallen?

Als we zo effectief mogelijk willen sporten en afvallen, dan moeten we weten hoe het lichaam werkt. Welke mechanismen in ons lichaam kunnen we gebruiken om ervoor te zorgen dat we een snel en blijvend afvalresultaat krijgen?

Spiermassa moet onderhouden worden

Ook als je helemaal niets doet, zelfs als je slaapt, verbrand je calorieën. Dit is logisch, omdat je moet blijven ademen en omdat je lichaam zichzelf op temperatuur moet houden. Een van de dingen die ook altijd gebeurt is het in stand houden van spiermassa. Je mag dan weliswaar rusten, ons lichaam is er op gebouwd om de spieren te ‘bewaren’, zodat deze gebruikt kunnen worden als dit plotseling nodig is. Het calorieverbruik van een kilo spieren ligt dan ook een stuk hoger dan het calorieverbruik van een kilo vet.

Deze kennis kunnen we gebruiken. We kunnen sneller afvallen als we meer spieren kweken. Ook kun je kiezen voor afvallen met shakes. Dit betekent dat krachttraining meer bijdraagt dan cardiotraining. Dit betekent niet dat je gelijk naar de sportschool moet en moet gaan kijken of je 100 kilo kan drukken. Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met een kettlebell van 1 of 2 kilo en een korte sessie van een minuut of tien aan de hand van onderstaande video.