Sportarts of Topsport Dieet

Start met KetoX

Voor een sporter is een uitgebalanceerd dieet en de juiste voeding essentieel. Speciaal voor topsporters is het Sportarts of het Topsport Dieet samengesteld. Naast een Sportersdieet samengesteld. Naast een uitgebalanceerd ontbijt, lunch en diner zijn er verschillende richtlijnen die strikt gevolgd moeten worden voor het beste resultaat.

Ontbijt

Het ontbijt moet de voornaamste maaltijd zijn! Desnoods staat men een half uur vroeger op om lang, rustig en veel te eten zoals dit de gewoonte is in de Angelsaksische landen: Uit gehele vruchten bereide jam, konfituur of gelei: met name uit bessen maar gezoet met ingedikt appel – en perensap, niet met suiker

Brood en Beleg

niets, tenzij margarines uit poly-onverzadigde vetten.

Enkel magere platte kaas: alle gewone platte kazen en alle harde kazen zijn ten strengste af te raden (= bevatten tot 60% onzichtbaar en gevaarlijk vet)

Gedroogde of blikjes vis: maar liefst geen gerookte vis omdat het rookproces kankerverwekkende stoffen kan opleveren. Absoluut geen zg. charcuterie zoals worstjes, saucijsjes, patés, vleesmayonnaises en dergelijke bereidingen omdat ze niet alleen veel verborgen dierlijk vet bevatten maar bovendien nog verhit vet wat niet alleen aderverstoppend is maar ook leverbelastend en kankerverwekkend.

Tussendoortjes

Deze kunnen bijvoorbeeld tijdens de training of op het werk/school meegenomen worden in de voor- of in de namiddagpauze:

  • Droge vruchten: rozijnen, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, gedroogde appelen, gedroogde bananen (niet gesuikerd!)
  • Noten: amandelen, walnoten, pinda’s, hazelnoten, pistachenoten, cashuenoten.
  • Droge volgraankoekjes: muesslikoekjes of muesslirepen.

Lunch

Hetzij een warme maaltijd, hetzij een broodmaaltijd, indien een warme maaltijd kijk dan naar de hoofding ’s avonds. Indien het een broodmaaltijd is de hoofding ’s morgens met die verstande dat er nog een koude groentenmaaltijd bijkomt. Bijv. voltarweboterhammen gevuld met salade, schijfjes tomaten, geraspte worteltjes enz samen met wat vis of gevogelte.

Diner

Deze warme maaltijd kan bestaan uit:

  • koude groentenschotel; een mengsel van alle soorten groenten, vers en koud te gebruiken zonder de gewone mayonnaise maar eventueel met een mengsel van citroensap en plantenolie.
  • groentensoep: bereid uit alle soorten groenten met (eventueel) het kookwater van de voor het hoofdgerecht bestemde, gekookte groenten.
  • aardappelen: een vaak miskende maar nuttige vitamine C en mineralenbron. Beste is stomen in de schil. Nooit bakken of frieten ervan maken. (verhit vet is schadelijk)
  • gekookte groenten: sommige groenten zijn rauw weinig appetijtelijk en dus moet men ze wel koken. Nooit echter te lang koken!

Vis of gevogelte: als hoofdgerecht. Vis is de gezondste bron van eiwit want zonder cholesterolachtig vet en met onverzadigde vetten. Het beste is de vis te koken indien men hem toch in de pan bakt moet het vel verwijderd worden. Liefst geen dierlijk vlees eten. Ook hier is stoofvlees weer beter dan gebakken vlees. Roosteren of grillen verdiend geen aanbeveling (mogelijk vormen van kankerverwekkende producten). Schaaldieren zijn ook toelaatbaar. Wild is qua cholesterolachtige vetten iets beter dan gewoon dierlijk vlees maar slechter dan gevogelte, en dus ook niet aan te bevelen.

Dessert

minstens 3 stukken rauwe vruchten

Drank

mineraalwater, fruitsap, karnemelk. Indien de warme maaltijd ’s avonds genomen wordt, mag men ook wat bier (abdijbier met hoge gisting) of wijn (rode wijnen bevatten voldoende tannienen, die als secundaire plantenstoffen zo sterk werken als Vitamine C) drinken maar geen enkel andere alkoholische drank zoals aperitief drank, likeuren of gedestilleerd.