Spiritueel Afvallen door Nannet van der Ham

Afvallen in 2021

Door gewichts- en bewegingscoach Nannet van der Ham

Spiritueel Afvallen Praktijkgids Voor Een Lichter Lijf En Lichter Leven gaat over vriendschap sluiten met je lichaam

Stel je voor dat je op een dag de volgende brief van je geliefde zou krijgen:

Mijn liefste,

Het gaat niet meer. Ik ben aan het eind van mijn Latijn. Volgens mij heb ik vaak genoeg je aandacht proberen trekken. Je doet mijn klachten af als onbenullig en je geeft me het gevoel dat het allemaal in mij zit. Je neemt me niet serieus en gaat gewoon door met waar je mee bezig bent. Zie je niet wat je kapot aan het maken bent?

Terwijl het allemaal zo mooi begon tussen ons. We waren een uniek stel, jij en ik. Onvermoeibaar. We konden altijd op elkaar vertrouwen. Was je moe, dan liet ik je lekker slapen. Had ik honger, dan zette jij de heerlijkste gerechten voor me neer. Had ik pijn, dan luisterde je naar mij en verzorgde mij liefdevol. Wilde jij uit en urenlang dansen, dan deed ik met je mee.

Maar in de loop der jaren veranderde er iets. Ons leven werd te hectisch. En te vol. Er was en is altijd werk te doen. Er is geen tijd voor rustig eten, rustig zitten, even niets doen. Je jaagt me constant op, en dwingt me mee te gaan in jouw stressvolle leven.

Ik heb je veel signalen gegeven dat het niet goed is hoe we bezig zijn, maar je hebt ze denk ik niet eens opgemerkt. Het enige antwoord dat ik kreeg, was een geïrriteerde frons en een paracetamol. Alsof dat de oplossing is. Dat het aandacht trekken van mijn kant was, had je niet door, hè.

We geven elkaar de schuld van alles. Jij zegt dat je je zo moe voelt door mijn gebrek aan energie en ik kan niet goed functioneren omdat jij niet wilt horen wat ik te zeggen heb.

Hoe eindigt dit? Ik wil niet dat het eindigt! Nog lang niet! Wij horen bij elkaar. Hadden tot voor kort geen geheimen voor elkaar en kenden elkaar door en door.

Laten we de rust en de aandacht voor elkaar terugbrengen, lief. Laten we weer dansen zoals vroeger. Elkaar beminnen zoals in het begin. Het zal wat stroef gaan, maar ik beloof je dat ik je weer gelukkig zal maken. Laten we elkáár weer gelukkig maken en het beste in elkaar naar boven halen. Het is nog niet te laat.

Ik hou van jou en wil je nooit in de steek laten.

Voor altijd,

Je lichaam

Zo begint Spiritueel Afvallen, de manier om vanbinnen en vanbuiten lichter te worden, het boekje dat Nannet van der Ham twee jaar geleden schreef en dat inmiddels aan haar derde druk toe is.

Spiritueel afvallen onderscheidt zich op twee manieren van veel andere afslankmethodes: het is geen tijdelijk dieet, maar een nieuwe permanente levensstijl en niet het lichaam maar vooral het hoofd wordt lichter. In eerste instantie dan, want Nannet draagt uit dat een lichter hoofd, dat vrij is van drukte, verplichtingen en zorgen, leidt tot een lichter lijf. Dit doet zij door middel van haar boek Spiritueel afvallen, de tijdloze bureaukalender Lichter Leven die eind 2010 uitkwam waarvan met de inspirerende dagelijkse tips op elk moment van het jaar begonnen kan worden, maandelijkse nieuwsbrieven, dagworkshops en Lichter Leven retraites. Een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven is haar officiële motto.

Wat houdt Spiritueel Afvallen nu precies in?

Spiritueel Afvallen gaat niet over diëten, maar over de werkelijke redenen van overgewicht. Het gaat bij dit afslankconcept bovenal om liefde. Voor jezelf en vooral voor je lichaam. Ons mooie lijf wil zo graag, maar bewust of onbewust saboteren wij de perfecte werking van onze body door het te vullen met rommel, de spieren te laten verpieteren en de geest, onze ‘spirit’, murw te maken door ons te overladen met zorgen en verplichtingen en het plezier en de lichtheid van het bestaan uit het oog te verliezen.

Spiritueel afvallen doet drie dingen

Het bewustmaken van een nieuwe houding, attitude, ten opzichte van ons mooie lijf dat zo graag fit wil zijn;

Het vergroten van kennis omtrent voeding, beweging en ontspanning;

Het aanleren van vaardigheden om op de gewenste manier te voeden, bewegen en ontspannen.

Zonder ingewikkelde materialen of dure abonnementen: spiritueel afvallen is grotendeels gratis en kan vanuit huis geleefd worden.

In tegenstelling tot veel diëten waarbij lijden en afzien de boventoon voeren, is spiritueel afvallen vooral inspirerend, oppeppend en letterlijk en figuurlijk: verlichtend! Men wordt blij van het ontdoen van ballast in allerlei vormen.

Er wordt puin geruimd in het hele huis, in de vage kennissen