Start met KetoX

Vermindering van de spiermassa bij ouder worden

Ouderdom komt met zijn gebreken zeggen ze wel eens. Als je een oudere persoon vergelijkt met bijvoorbeeld een adolescent, merk je in de meeste gevallen duidelijk wat verschillen in de conditie van het lichaam. Naarmate de levensjaren verstrijken vermindert ook de spiermassa. Dit is niets om je zorgen over te maken, want het hoort bij het natuurlijk proces. Ik durf te wedden dat er enkele mannen en vrouwen op bejaarde leeftijd rondlopen waarvan je hun leeftijd niet wil geloven, omdat ze er nog super fit en jong uitzien. De vermindering van de spiermassa is naast de leeftijd ook afhankelijk van de leefstijl en / of een eventuele ziekte. Spiermassa is onlosmakelijk verbonden met eiwitten. Om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld kiezen voor eiwitrijke snacks. In dit artikel zullen we nagaan welke ziekten invloed hebben op de spiermassa en hoe je nog steeds fysiek er goed kan uitzien op bejaarde leeftijd.

Het proces van spierweefsel verandering

De skeletspieren hebben in het lichaam een belangrijke taak. Ze maken beweging van het lichaam mogelijk door de botten aan elkaar te verbinden. Wanneer je spiermassa begint te veranderen, gaat je lichaam er automatisch anders uitzien. Veranderingen van de spiermassa begint bij sommige mensen al rond het dertigste levensjaar. Maar over het algemeen vinden de grootste veranderingen pas tussen het 40ste en 50ste levensjaar plaats. Na het 40ste levensjaar verliest je elk jaar 1% van het spierweefsel. Uit onderzoek is gebleken dat de spiermassa tussen het 50ste en 70ste levensjaar vermindert met 30%. Hierna verdwijnt na elke tien jaar nog eens 30% van de spierkracht dat nog over is. Dit is een goede reden om de vermindering van je spiermassa in de gaten te houden.

Atrofie is de medische benaming van verzwakte spieren. Er zijn naast de leeftijdsfactor ook andere aspecten die spierweefsel vermindering in de hand werken. Die gaan we nu bespreken.

Weinig fysieke inspanning

Naast dat het krijgen van verzwakte spieren een natuurlijk proces is, kan dit versnellen als je te weinig lichaamsbeweging hebt. Dat gebeurt al snel wanneer je je dagen grotendeels zittend of liggend doorbrengt. Onderzoek wijst uit dat mensen die bedlegerig zijn iedere dag automatisch 1% van de spierkracht verliezen. Het is daarom verstandig dat deze mensen fysiotherapie krijgen om het lichaam in beweging te houden.

Medicijngebruik

Ook het gebruiken van bepaalde medicijnen kan leiden tot het verliezen van spiermassa. Het gaat voornamelijk om medicijnen die corticosteroïden bevatten. Medicijnen die speciaal zijn voorgeschreven voor mensen met ontstekingsverschijnselen of astma zijn hier een voorbeeld van.

Ziekte

Een ziekte kan ook een behoorlijke impact hebben op de spieren. Bepaalde ziekten zorgen ervoor dat de spieren niet gebruikt kunnen worden, waardoor er nog ergere spierproblemen ontstaan. Enkele ziekten die impact op onze spieren hebben zijn de verschillende zenuwziekten, ziekte van ALS en het syndroom van Guillain-Barré die een tijdelijke verlamming aan de spieren veroorzaakt. Ook leverziekten, AIDS, spierdystrofie en hartinsufficiëntie hebben invloed op de vermindering van spiermassa.

De leeftijd

Een oudere persoon van boven de 50 jaar kan niet dezelfde spierkracht uitoefenen als een 25 jarige. Dit komt doordat de spieren meer tijd nodig hebben om te reageren op de impulsen. Hierdoor gaan de spieren wat trager in actie. Bij een ongeluk herstellen de spieren zich na het 50ste levensjaar wat trager.

De werking van de spieren heeft ook invloed op de hartspier. Als de spiermassa achteruit gaat, kan de hartspier minder goed grote hoeveelheden bloed rondpompen naar de lichaamsdelen.

Hoe kan je gezond ouder worden?

Als je nu al een hoge leeftijd heb bereikt, kan je natuurlijk niet terug in de tijd om gedragingen te verbeteren en te corrigeren. Er is na een wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat je spiermassa