Spataderen, Dit kun je er tegen doen!

Afvallen in 2021

Een van de meest vervelende klachten aan je benen zijn spataderen. Dit komt niet eens zozeer door de klachten die voortkomen die hieruit voortkomen, maar vooral vanwege het feit dat je benen er een stuk minder mooi uit zien. Voor veel vrouwen zijn spataderen dan ook een reden om maar geen rokje meer te dragen.

Dit is voor veel vrouwen heel erg vervelend en zij houden zich dan ook bezig met de volgende vragen: Wat zijn spataderen en wat zijn de symptomen? Hoe worden spataderen veroorzaakt en wat kun je er aan doen om ze te voorkomen? En als het al te laat is, wat voor opties heb ik dan? In dit artikel lees je het antwoord op al je vragen over spataderen.

De Oorzaak van Spataderen

In je benen moet het bloed tegen de druk van de zwaartekracht in omhoog stromen. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat er kleppen in de aderen van de benen zitten. Deze gaan open als er bloed omhoog geduwd wordt door het hart, maar sluiten daarna weer. Op deze manier wordt voorkomen dat het bloed naar beneden stroomt. Bij mensen met spataderen sluiten de kleppen in de slagaderen niet goed meer. Dit zorgt ervoor dat er bloed terugstroomt in de benen en dat de aderen in de benen wijder worden (bron).

Spataderen

In sommige gevallen ligt de oorzaak van spataders niet in de kleppen, maar in problemen in de wand van de aderen. De aders verliezen dan elasticiteit, waardoor de aderen groter worden. Ook kunnen spataders veroorzaakt worden door een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld trombose.

De Symptomen van Spataderen

Het belangrijkste symptoom van spataderen is ongetwijfeld de veranderingen aan de huid van de benen. De aderen in de benen worden zichtbaar door de huid. Veel mensen vinden dit niet charmant. In verreweg de meeste gevallen blijven de gevolgen van spataderen hier gelukkig toe beperkt. Wel worden spataderen gezien als een zichtbaar teken van het ouder worden en ook dit is een reden dat veel mensen ze erg vervelend vinden.

Slechts een klein deel van de mensen met spataders ervaart ook klachten. Deze klachten zijn vaak vrij onschuldig, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Zo kun je last hebben van zware of vermoeide benen. Soms gaat deze pijn gepaard met krampen of een trekkende of stekende pijn in de kuiten. Verder zijn de benen af en toe ook nog erg warm als gevolg van de hoeveelheid bloed die in de benen achterblijft. Spataders kunnen ook leiden tot jeuk of trillingen in de benen. Deze klachten kunnen erg vervelend zijn, want ze zijn erg lastig te stoppen.

Zijn Spataderen Gevaarlijk?

Slechts in enkele gevallen leiden spataderen tot grotere problemen. Veel voorkomende klachten zijn ontstekingen. Ook kan de huid verkleuren of harder worden en kan er uitslag ontstaan. Als laatste kunnen er vochtophopingen ontstaan rond de enkels of in het onderbeen. In het slechtste geval kan je een open been krijgen als gevolg van spataderen. Dit komt gelukkig eigenlijk alleen voor als er niets aan de spataderen gedaan wordt.

Beginnende Spataderen

Het liefst proberen we de kans op spataderen natuurlijk zo klein mogelijk te maken. Helaas zijn er een aantal risicofactoren waar je niet altijd even veel aan kunt doen.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor spataders is iets waar je helemaal niets aan kunt doen. Je genen spelen een grote rol als het gaat om spataderen. Hebben je ouders er ook last van? Dan is de kans groot dat jij vroeger of later ook aan de beurt bent. Vrouwen krijgen daarnaast vaker last van als gevolg van hun hormoonhuishouding (bron). Ook hier is helaas niet altijd even veel aan te doen.

Spataderen en Jeuk

Andere factoren hangen af van je levensstijl. Een van de beste manieren om spataders te voorkomen is door de bloeddoorstroom in je benen soepel te houden. Dit betekent onder andere dat je beter niet al te vaak strakke broeken kunt dragen. Ook hoge hakken, leggings en strings kunnen ervoor zorgen dat de doorbloeding van je benen vermindert. Je kunt de kans op spataderen ook gemakkelijk verkleinen door niet meer met je benen over elkaar te zitten.

Ook lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol als het gaat om het soepel houden van de aderen. Als je nog geen spataderen hebt, dan helpt lichaamsbeweging om deze te voorkomen. Heb je al wel spataderen, dan kan lichaamsbeweging voorkomen dat ze erger worden. Minder zitten is wellicht het meest effectieve middel om het probleem te voorkomen.

De Behandeling van Spataderen

Als je al spataderen hebt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hier vanaf te komen. De meeste van deze strategieën zijn niet zo prettig. Een eerste mogelijkheid is om steunkousen te dragen. Steunkousen zijn misschien nog wel minder charmant dan benen met daarop duidelijk zichtbare aderen.

Een andere optie is om een operatie te ondergaan. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. Moderne technieken maken gebruik van lasers, terwijl erbij andere technieken middelen in de ader worden gespoten die de aderwanden weer soepel maken. Nadeel aan een operatieve ingreep is dat je een tijdje uit de roulatie bent en dat er littekens achter kunnen blijven.

Spataderen Verwijderen door Operatie of Laseren

Als er een medische noodzaak is kan een operatie, of het gebruik van steunkousen, echt noodzakelijk zijn. Gelukkig loopt het meestal niet zo’n vaart en zijn er andere mogelijkheden die stukken minder ingrijpend zijn. Denk hierbij aan het niet meer dragen van strakke kleding of meer lichaamsbeweging.

Varikosette Spatader Crème