Sonoma Dieet

Afvallen in 2021

TIP: hier kun je enkele gratis Sonoma recepten vinden

Dit dieet heeft veel raakvlakken met het South Beach dieet en Atkins.

Het dieet is begin januari 2006 gelanceerd in Amerika. Een Nederlandse vertaling van het boek over het Sonoma dieet is nog niet beschikbaar. Hieronder kunt een Nederlandse samenvatting lezen.

Afbeelding

Het Sonoma Dieet
Het nieuwste dieet op dit moment is het Sonoma dieet. Dit dieet is geschreven door de Amerikaanse Geregistreerde Diëtist Connie Guttersen. Het dieet ontleent zijn naam van het gebied Sonoma in Californië. Het gebied en de Vallei Sonoma is bekend om haar wijnen. Het sonoma dieet heeft een duidelijke mediterrane invloed.

Het plezier van eten

De ondertitel van het Sonoma dieet is ‘het meest smaakvolle dieet onder de zon’ en benadrukt het plezier van eten. Het dieet bestempeld 10 soorten voedsel als power voedsel: Amandelen, Spaanse peper, Bosbessen, Broccoli, Druiven, Olijfolie, Spinazie, Aardbeien, Tomaten, Gehele granen. Wijn, als product van druiven is een belangrijk onderdeel van het Sonoma dieet

De drie fasen van het Sonoma dieet

Het dieet is opgedeeld in 3 fasen. De eerste fase duurt 10 dagen en is het strengste. De tweede fase is de belangrijkste fase van het gewichtsverlies, en nummer 3 is de levenslange onderhoudsfase.

Het Sonoma dieet is gebaseerd op het nemen van de juiste porties en niet zozeer op het tellen van hoeveelheden of calorieen. Het leren van de juiste porties wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van een 18 cm bord voor het ontbijt en een 23 cm bord voor het diner.

Een wijngids

Er zijn niet veel dieeten die u helpen bij het selecteren van de juiste rode en witte wijn. Het Sonoma dieet doet dit wel. Wijn is onderdeel van het dieet.

Connie Guttersen

Connie Guttersen is een bekend Amerikaanse diëtiste. Zij ontwikkelde het Sonomadieet. Het dieet is genoemd is naar de streek en vallei ‘Sonoma’ in Amerika die wereldwijd vooral bekend is om haar wijnen.
De bewoners van dit gebied zijn beduidend slanker en gezonder dan andere inwoners van Amerika. Volgens Connie als gevolg van hun levens- (en voedingswijze) die veel lijkt op die van de mensen rond de Middellandse Zee.

De kern van het dieet

De kern van het dieet komt tot uitdrukking in de verschillende ondertitels die inmiddels de ronde doen, zoals ‘Het meest smaakvolle dieet onder de zon’ of ‘Het nieuwste dieet voor levensgenieters’. Het dieet is gebaseerd op de Mediterrane manier van leven en eten: genieten van uitbundige en rijk gevarieerde gerechten en maaltijden, voornamelijk opgebouwd met één of meerder van zogenoemde ‘power foods’ én in de juiste porties.
Het unieke is, dat deze maaltijden gerust – én zelfs bij voorkeur – gepaard gaan van een lekker glaasje wijn!

De 10 ‘power foods’

Het dieet bestempeld 10 soorten voedsel als ‘power foods’: olijfolie, tomaten, broccoli, spinazie, amandelen, Spaanse peper, bosbessen, aardbeien, gehele granen en druiven.

De juiste porties

Het Sonoma dieet is gebaseerd op het nemen van de juiste porties en niet zozeer op het tellen van hoeveelheden of calorieën. Het leren van de juiste porties wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van een 18 centimeter bord voor het ontbijt en een 23 centimeter bord voor het diner.

Wijn mag!

Wijn, als product van druiven is een belangrijk onderdeel van het Sonoma dieet.

Drie fasen

Het dieet is opgedeeld in 3 fasen. De eerste fase duurt 10 dagen en is het strengste. De tweede fase is de belangrijkste fase van het gewichtsverlies, en nummer 3 is de levenslange onderhoudsfase.

Conclusie

In Amerika worden Connie en haar dieet inmiddels op handen gedragen. Oprah Winfrey heeft er uitgebreid aandacht aan besteed en ‘loopt ermee weg!’. In Amerika betekent dit automatisch dat het een succes wordt, zo’n impact heeft de mening van Oprah. Al snel volgen dan de verschillende sterren die het ook allemaal gewéldig vinden, zoals Matt Dillon en Jennifer Aniston. Maar het zijn diezelfde Oprah en Jennifer die de afgelopen jaren verschillende diëten als hét dieet bestempelden ….

De drie fasen zijn niet uniek: meerdere diëten doorlopen stappen die veel weg hebben van ‘ontgiften’ of ‘ontwennen’, ‘opnieuw opbouwen’ of ‘een andere manier leren’, gevolgd door ‘bijhouden’.
Hoe het ook zij: het Sonomadieet is een makkelijke én positief ingestelde manier van afvallen.

Geen gedoe met calorieën tellen of tabelletjes bijhouden; gewoon de omvang van de porties in de gaten houden; wat meer groenten en granen eten, en de rest met mate blijven eten.

De aanpak en recepten geven je echt een goed gevoel – bijna een vakantiegevoel – met al die lekkere Mediterrane ingrediënten. En dan dat glaasje wijn dat gewoon mag! geweldig toch?

Korte beschrijving van het Sonoma boek

HET SONOMA DIEET DOET HET VOLGENDE:
• Afvallen in 3 fasen
• Na 10 dagen al verbluffend resultaat
• Gezonder eten
• Strakker in je vel zitten

DIT IS HET GEHEIM
• De nadruk ligt op de 10 power foods: olijfolie, tomaten, broccoli, spinazie, amandelen, Spaanse peper, bosbessen, druiven, aardbeien en gehele granen.
• Wijn is een belangrijk onderdeel van het dieet.
• Kleinere porties i.p.v. calorieën tellen.
• Meer groenten en granen en de rest met mate blijven eten.

HET BOEK
• Algemene uitleg en introductie van de fases
• Ervaringsverhalen van andere diëters