Sonja Bakker Boeken Bestellen

Afvallen in 2021

Sonja Bakker Dieet Methode

Sonja Bakker is geen diëtiste en wordt door veel diëtisten bekritiseerd. Desondanks is haar methode erg populair en gebruiken veel lijners de term sonjabakkeren, voor het lijnen volgens haar methode. Op gewicht blijven is bij dit dieet zes dagen in de week dieet volgen en één dag een SAS-dag (Schijt Aan Sonja), zeggen de aanhangers van deze afslank-hype.

Bestel de boeken van Sonja Bakker bij bol.com

Bereik je ideale gewicht !

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners !

Bereik je ideale gewicht
voor kinderen en tieners

Bereik en behoud je ideale gewicht!

Bereik en behoud
je ideale gewicht!

Zomerslank met Sonja

Zomerslank met Sonja

Gezond genieten met Sonja

Gezond genieten met Sonja

Verleg je grenzen met Sonja en Rik

Verleg je grenzen met Sonja en Rik

Biografie van Sonja Bakker

Sonja Bakker groeide op in een ondernemersfamilie: haar vader is bollenboer. Ze haalde in 1990 het diploma van de huishoudschool en rondde in 1993 de meao-opleiding (economisch en administratieve richting) af. Na de meao werkte Sonja als P&O-medewerker. Ze had zelf al diverse diëten geprobeerd voordat ze in 1995 met de schriftelijke LOI-cursus gewichtsconsulent begon waarvan ze in 1997 het diploma behaalde. Daarna volgde ze een cursus orthomoleculaire voeding, op basis waarvan ze haar eigen dieetmethode ontwikkelde. In 1997 startte ze haar eigen gewichtsconsulentenpraktijk.

Sonja Bakker is schrijfster van het boek Bereik je ideale gewicht, waarvan 400.000 exemplaren zijn verkocht in 2005 en 2006. In het boek staan strikte weekmenu’s die de sleutel tot gewichtsvermindering moeten zijn.

Na het schrijven van haar eerste boek, zette Sonja Bakker een online-afslankprogramma op. Deze methode is door een zorgverzekeraar opgenomen in het aanvullende verzekeringspakket van Univee.

Nadat ze in diverse televisieprogramma’s te gast was geweest presenteerde Sonja Bakker vanaf oktober 2006 het vijfde seizoen van het televisieprogramma “Je echte leeftijd” . De commerciële zender SBS 6 huurde de afslankgoeroe in als potentieel kijkcijferkanon, om het programma een nieuwe impuls te geven. In het programma begeleidde zij kandidaten op weg naar een gezond gewicht.

Bakker schreef columns voor het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant, het Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Daarnaast verzorgt zij lezingen voor artsen, ziekenhuispersoneel en het bedrijfsleven. Tijdens deze lezingen focust zij op gezonde voeding en op het probleem van ontbrekende motivatie, een probleem dat zij aanpakt door afslankers vooral tussendoortjes te laten nemen, om te voorkomen dat de grotere verleiders, zoals vette snacks, niet kunnen worden weerstaan. Verder heeft ze eenmalig het hoofdredacteurschap van het blad Flair verzorgd. Vanaf januari 2007 verschijnt haar maandelijkse column in Santé. Haar eerste boek Bereik je ideale gewicht! is in 2007 op de Duitse markt uitgekomen onder de titel, Erreichen Sie Ihr Traumgewicht!. Sonja Bakker deed hiervoor uitvoerig onderzoek in Duitse supermarkten waar zij in de winkelwagentjes keek wat er zoal aan producten werd gekocht die niet zouden misstaan in haar methode, waarin veel producten met name worden genoemd.

Bakker is getrouwd geweest met Koen Lenting waar ze in 2009 van gescheiden is. Samen hebben ze twee zoons. Ze woont in het dorp De Goorn (Noord-Holland). Coen is de uitgever van haar boeken, waarvoor hij uitgeverij De Zonnestraal oprichtte. In 2010 is Sonja gescheiden van haar man Coen.

Kritiek

Het Voedingscentrum leverde kritiek op het dieet van Sonja Bakker. Het voedingscentrum bevestigt dat het volgen van de methode van Sonja Bakker leidt tot gewichtsafname. Volgens het Voedingscentrum biedt de methode echter onvoldoende handvatten om op termijn een gezond eetpatroon te ontwikkelen waardoor de afvaller ook daadwerkelijk slank kan blijven. De tips in haar boeken zijn vrij summier en beperken zich toe “drie hoofdmaaltijden per dag” en “voldoende bewegen”, waardoor het volgens het Voedingscentrum twijfelachtig is of die beperkte informatie voldoende is om het voedingspatroon structureel aan te passen en zo het risico op terugval te verminderen.

Het Voedingscentrum wijst er verder op dat de boeken “weetjes” bevatten die niet overeenstemmen met wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld dat koffie vocht onttrekt, witte wijn cellulitis veroorzaakt en fruit het lichaam reinigt.

Tevens vindt het Voedingscentrum dat brood en zuivel een te ondergeschikte rol spelen in de menu’s van Bakker en niet in overeenstemming is met de Schijf van vijf.

De Nijmeegse psycholoog Tatjana van Strien heeft ook kritiek op het dieet van Sonja Bakker. In haar boek over afvallen met en zonder resultaat noemt ze het een “crashdieet”, dat blijvend problemen met de stofwisseling en het eetgedrag kan veroorzaken. Het dieet veroorzaakt volgens van Strien een zelfopgelegde hongersnood, omdat het lichaam over gaat op noodrantsoen en daardoor extra zuinig is met de aangeleverde energie.

Beschuldigd van plagiaat

Op 19 september 2006 werd Bakker van plagiaat beschuldigd door haar collega Bea Pols, gewichtsconsulente in Heerhugowaard. In haar boek Bereik je ideale gewicht zou Bakker minstens 20 zinnen exact over hebben genomen uit het in 2003 geschreven boek Afslanken en persoonlijke groei van Bea Pols. Pols volgde dezelfde LOI-cursus als Bakker. Bakker heeft deze beschuldigingen weersproken en zei te vermoeden dat Pols gebruik heeft gemaakt van bijlagen die Bakker in het verleden aan haar cliënten had verstrekt. Sindsdien heeft Bea Pols Sonja Bakker ook beschuldigd van het plagiëren van diverse andere boeken.

Boeken van Sonja Bakker

Sonja Bakker is schrijfster van de bestseller ‘Bereik je ideale gewicht!’, waarvan al vele exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Het is een unieke methode waarbij je van alles mag eten, geen calorieën of punten hoeft te tellen en toch afvalt. De kracht zit vooral in de variatie en de hoeveelheden. Het resultaat is verbluffend, blijvend en daardoor bijzonder motiverend! Na “bereik je ideale gewicht is “Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners” verschenen. In December 2006 gevolgd door haar boek “Bereik en behoud je ideale gewicht“. In de zomer van 2007 is “Zomerslank met Sonja” op de markt gekomen. December 2007 is volgens vele de meest complete uitgave van Sonja Bakker verschenen met als titel “Gezond genieten met Sonja“. De boeken worden uitgegeven door door de uitgeverij van de echtgenoot van Sonja, Koen Lenting (Uitgeverij Zonnestraal) Sinds enige tijd heeft Koen zijn baan opgezegd om fulltime voor zijn vrouw te kunnen werken.

Bestel de boeken van Sonja Bakker bij bol.com

Bereik je ideale gewicht !

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners !

Bereik je ideale gewicht
voor kinderen en tieners

Bereik en behoud je ideale gewicht!

Bereik en behoud
je ideale gewicht!

Zomerslank met Sonja

Zomerslank met Sonja

Gezond genieten met Sonja

Gezond genieten met Sonja

Verleg je grenzen met Sonja en Rik

Verleg je grenzen met Sonja en Rik

De Wereld van Sonja Bakker

Sonja is al langere tijd aan SBS verbonden met programma’s als Je Echte Leeftijd. Vanaf November 2007 heeft Sonja Bakker echter ook een eigen real-life soap. De Wereld van Sonja Bakker, zoals de soap heet, is te zien bij SBS 6. In de soap zien we haar aan het werk in Nederland en Duitsland.

Sonja Bakker in de media

Er is veel over Sonja Bakker in de Media verschenen. klik hier voor een greep uit de vele mediaberichten.

meer informatie kun je krijgen via de website van Sonja Bakker

Sonja Bakker Dieet getest door Vara Kassa *

Het Sonja Bakker Dieet is januari 2010 tijdens de afslankspecial door een testpanel van Vara Kassa getest.  Drie testpersonen hebben gedurende 10 weken de Sonja Bakker methode geprobeerd. Met zijn drieetjes wogen ze op 24 oktober 283 kilo. Samen zijn ze bijna 21,5 kilo afgevallen. Dat is een percentage van 8%.

* bron: vara kassa

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

bron biografie: wikipedia

31 Reacties

  1. Bij een lengte van 1,78m en 88,5kg val ik onder de categorie ‘overgewicht’. Ik kom van 94,4kg af en ben dus al een aantal kilo’s op eigen initiatief afgevallen. Echter merk ik dat ik nu al maanden op hetzelfde gewicht zit tot grote frustratie. Om mezelf toch weer gemotiveerd te krijgen, begin ik morgen met het SB dieet. Ik wil totaal tussen de 10-12 kilo kwijt raken dus ik hoop dat ik met het SB dieet de goede kant op ga.

  2. Ik heb aan de hand van een Sonja Bakker-boek zelf eens soort van dieet opgesteld in weken met voor mij normaal eten.
    Mag ik eens zón week naar je toesturen en wil je die eens bekijken en mag ik dan jouw oordeel hierover horen. Eet ik te weinig, doe ik het goed???
    Ik hoor graag van je, groetjes Wanda