Slapeloosheid Oorzaken en Oplossingen

Afvallen in 2021

Veel mensen zijn wanhopig omdat ze lange tijd slecht slapen. Een langdurig slechte nachtrust kan dan ook grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan neerslachtigheid, prikkelbaarheid of een verlies aan concentratie. Wat de gevolgen voor jou ook zijn, je wilt snel een oplossing voor de slapeloosheid en oorzaken en oplossingen vinden.

Chronische slapeloosheid

Om te kunnen bepalen wat de oorzaken en oplossingen zijn van jouw slapeloosheid, is het eerst van belang om te kijken of je last hebt van chronische slapeloosheid. Iedereen slaapt wel eens een keer slecht, bijvoorbeeld als gevolg van stress, geluiden of een verkeerde temperatuur.

Het wordt anders als je last hebt van chronische slapeloosheid. In dat geval slaap je over een langere periode slecht. Als je korter dan drie weken last hebt van een slechte nachtrust, heb je last van kortdurende slapeloosheid. Heb je langer dan drie weken problemen met het in slaap vallen of met doorslapen, dan heb je langdurende of chronische slapeloosheid.

Slapeloosheid symptomen

Het belangrijkste symptoom van slapeloosheid is niet goed kunnen slapen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Er zijn ook mensen die (bijna) iedere ochtend te vroeg wakker worden. Weer andere mensen hebben een nachtrust in twee fasen. Zij worden vaak halverwege de nacht wakker.

Een ander symptoom van slapeloosheid is een negatieve conditionering tegenover slapen. Waar de meeste mensen slapen als iets positiefs zijn, een mogelijkheid om uit te rusten, zien veel mensen met slapeloosheid slapen als iets negatiefs (bron). Zij weten immers dat de kans groot is dat zij niet kunnen slapen, en dus dat zij morgen niet zoveel energie zullen hebben.

Slapeloosheid gevolgen

metasleep slaapmiddel review

De slapeloosheid oorzaken en oplossingen zijn nu wel duidelijk. Maar wat zijn de belangrijkste gevolgen van slapeloosheid. Dit zijn vaak de indirecte gevolgen. Deze gevolgen worden veroorzaakt doordat je slecht slaapt en kunnen ook optreden bij mensen die niet genoeg slaap krijgen omdat zij bijvoorbeeld vaak ’s nachts doorwerken.

Als eerste is er een grote impact van slapeloosheid op prestaties overdag. Met name mensen die veel mentale arbeid moeten verrichten, kantoormedewerkers en studenten bijvoorbeeld, kunnen de volgende dag hun taken minder goed uitvoeren (bron). Als je erg slecht geslapen hebt, is de kans op ongelukken, bijvoorbeeld bij het autorijden ook een stuk groter (bron). Volgens sommige onderzoeken is het effect bijna net zo sterk als dronken achter het stuur zitten.

Tijdens je slaap wordt er veel gereguleerd in je lichaam en in je hersenen. Een slechte nachtrust leidt er bijvoorbeeld toe dat er allerlei hormonale processen in je lichaam verstoord raken. Dit leidt er dan weer toe dat je eerder honger hebt als je slecht geslapen hebt. Mensen met een slechte nachtrust hebben dan ook een grotere kans om overgewicht te krijgen (bron).

Tot slot is er ook bewijs dat slapeloosheid kan leiden tot depressie (bron). Er zijn verschillende reden waarom dit zo is. Als eerste omdat je minder energie hebt, maar veel mensen die last hebben van slapeloosheid gaan ook piekeren. Als je vaak niet kunt slapen, kun je je ook erg hopeloos voelen. Tot slot kan je dag- en nachtritme verstoord raken, waardoor je minder energie hebt en op bepaalde tijdstippen moe bent of minder goed kunt presteren.

Slapeloosheid test