Slaapproblemen Oplossen

Afvallen in 2021

Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Circa 15% heeft zelfs last van een bijna chronische vorm van slapeloosheid (bron). De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Als je slecht geslapen hebt, ben je vaak minder productief, eerder geprikkeld en bestaat ook nog de eens kan dat je meer gaat eten. Logisch dus dat veel mensen slaapproblemen zo snel mogelijk willen oplossen.

Slaapproblemen oorzaken

Om slaapproblemen te kunnen oplossen, moeten we eerst kijken naar de oorzaken. Een belangrijke oorzaak van slapeloosheid is stress. Hierover later meer. Ook verstoringen in het dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door ploegendiensten of uitgaan zijn een belangrijke oorzaak. Slaapproblemen kunnen ook door je lichaam worden veroorzaakt. Als je pijn hebt, is het vaak moeilijk om in te slapen. Ook je genenpakket kan een rol spelen bij het ontstaan van slapeloosheid.

Als gevolg van de opkomst van smartphones en tablets is er een nieuwe oorzaak van slapeloosheid bij gekomen. Deze apparaten zenden veel blauw licht uit. Dit blauwe licht blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine (bron). Veel mensen slapen hierdoor minder goed.

Slaapproblemen doorslapen

Niet iedereen heeft last van problemen bij het inslapen. Sommige mensen hebben ook last om door te slapen. Zij worden dan bijvoorbeeld ’s nachts rond een uur of drie wakker en vallen dan pas rond vijf uur weer in slaap. Het is vrij normaal om ’s nachts wakker te worden, bijvoorbeeld omdat je even moet plassen. Probeer daarom rustig te blijven als je ’s nachts niet kunt doorslapen.

Slaapproblemen test

Er zijn weinig betrouwbare tests om te kijken of jij last hebt van slaapproblemen. Je kunt wel eenvoudig bepalen of je slaapproblemen hebt door de volgende vragen te beantwoorden.

  1. Heb je vaker dan drie nachten per week moeite met inslapen, doorslapen of word je vroeger wakker dan gepland?
  2. Heb je het gevoel dat je overdag last hebt van het slecht slapen, bijvoorbeeld doordat je minder alert bent of eerder boos?
  3. Word je ’s ochtends niet uitgerust of zelfs moe wakker en heb je last van klachten als stijfheid of spierpijn?

Als je bovenstaande vragen alle drie met ‘Ja’ hebt beantwoord, dan is de kans groot dat je last hebt van slaapproblemen. Slaap je af en toe eens een nacht slecht? Dat is vrij normaal en dat komt overkomt zelfs de beste slapers wel eens.

Slaapproblemen stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen. Dit is ook een van de redenen dat sommige mensen soms een korte periode last hebben van slaapproblemen. Het bijhouden van een dagboekje kan een goede manier zijn om te bepalen of stress de oorzaak is van jouw slaapproblemen. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat je vaak slecht slaapt als het druk is op je werk, dan kun je hier rekening mee houden.

sleepzz-slaapmiddel-test

Daarnaast is het zoeken van ontspanning erg belangrijk. Een goede manier om te ontspannen is door een wandelingetje te maken ’s avonds, door te lezen of door muziek te luisteren.

Slaapproblemen oplossen

Om slaapproblemen voorgoed de baas te zijn, is het vaak zinvol om een combinatie te kiezen van een slaapmiddel en wat aanpassingen in je levensstijl. Zie de paragraaf slaapproblemen tips voor aanpassingen die je kunt doen in je levensstijl.

Er zijn veel slaapmiddelen op de markt, maar deze zijn van wisselende kwaliteit. Deze slaapmiddelen bevatten vaak de lichaamseigen stof melatonine, aangevuld met wat plantenextracten. Goede slaapmiddelen bevatten daarnaast neurotransmitters (of voorlopers hiervan), zoals 5-HTP. De plantenextracten en neurotransmitters helpen je om te ontspannen.

Niet alle plantenextracten werken even goed. Citroenmelisse wordt veel gebruikt, maar er kunnen afhankelijkheidsproblemen optreden (