Slaapmiddelen Met en Zonder Recept

Start met KetoX

In hun jacht naar een methode om iets te doen aan slaapproblemen, gaan veel mensen op zoek naar slaapmiddelen. Een slaapmiddel bevat stoffen die ervoor moeten zorgen dat je snel in slaap valt en ook goed blijft door slapen. Sommige slaapmiddelen zijn vrij te verkrijgen op internet of bij de drogist, maar er zijn ook slaapmiddelen op recept. Deze kun je alleen bij de apotheek kopen op het moment dat je een recept hebt van een arts.

Slaapmiddelen Soorten

Grofweg zijn er drie verschillende soorten slaapmiddelen. Als eerste zijn er homeopathische slaapmiddelen. Deze slaapmiddelen bevatten uitsluitend plantaardige extracten. Deze plantaardige middelen zorgen er vaak voor dat je een rustig en ontspannen gevoel krijgt.

Als tweede zijn er slaapmiddelen met melatonine. Melatonine is een lichaamseigen stof die ook wel het slaaphormoon wordt genoemd. Melatonine speelt een belangrijke rol in het regelen van het dag- en nachtritme. Het is mogelijk om losse melatonine te kopen, maar de meeste slaapmiddelen zijn een combinatie van melatonine met wat plantenextracten.

Als laatste zijn er slaapmiddelen op recept. Deze slaapmiddelen zijn alleen te krijgen als ze voorgeschreven zijn door een (huis)arts. Je kunt deze slaapmiddelen dan halen bij de apotheek. Bekende voorbeelden van slaapmiddelen op recept zijn zolpidem, temazepam, zopiclon en nitrazepam.

Beste Slaapmiddel

Het beste slaapmiddel is een slaapmiddel dat op natuurlijke basis is. Het bevat melatonine, omdat dat het enige stofje is dat je echt slaperig kan maken. Daarnaast bevat het beste slaapmiddel ook nog de nodige plantenextracten om je rustig te maken. Hierbij is echter niet elke plantaardige stof even effectief. Hierover later meer.

Slaapmiddel Temazepam

Temazepam is een van de bekendste slaapmiddelen op recept. Temazepam is een middel dat voorgeschreven wordt niet alleen bij slaapproblemen, maar ook bij mensen die een psychose hebben of bij palliatieve zorg.

Temazepam zorgt voor een betere nachtrust door een drievoudige werking. Als eerste werkt het spierontspannend. Als tweede is temazepam rustgevend. Als laatste maakt het je suf. Omdat je suf wordt van Temazepam moet je hier rekening mee houden bij het innemen. Je doet er verstandig aan om het in te nemen als je bent, geen ingewikkelde dingen meer hoeft te doen en als je makkelijk bij je bed kunt komen.

Temazepam heeft verschillende bijwerkingen. Sommige mensen hebben de volgende dag ook nog last van sufheid, slaperigheid of vermoeidheid. Je kunt last krijgen van spierzwakte of moeite met de coördinatie. Daarnaast beleef je je gevoelens wat minder sterk.

Net als bij andere slaapmiddelen op recept, zal een arts niet gelijk temazepam voorschrijven. Eerst zal een arts zoeken naar een andere manier om je van je slapeloosheid af te helpen, bijvoorbeeld door veranderingen in je levensstijl. Omdat je lichaam erg snel went aan temazepam, zal de arts je ook aanraden om het middel niet vaker dan eens in de drie dagen in te nemen. Als je temazepam langdurig hebt gebruikt, kunnen er sterke afkickverschijnselen optreden (bron).

Slaapmiddel Maken

Veel mensen willen als alternatief voor slaapmiddelen op recept zelf een slaapmiddel maken. Als particulier is het echter heel moeilijk om aan de juiste bestanddelen te komen. Veel alternatieven die worden genoemd voor slaapmiddelen, zoals het drinken van warme melk voor het slapen gaan, werken maar heel beperkt. De belangrijkste functie dit soort middeltjes hebben is de vorming van een soort ritueel. Omdat je warme melk gaat drinken, weet je lichaam dat je wilt gaan slapen.

Homeopathische Slaapmiddelen