Seth Roberts Shangri-La Dossier

Afvallen in 2021

Het Shangri-La Dieet van Seth Roberts wordt wereldwijd geprezen, maar Shangri-La is meer dan een dieet, het is een manier van leven. Ooit begon Linda met Shangri-La en tot op de dag van vandaag volgt ze trouw de methode van Seth Roberts. Zelf zegt Linda ‘Het klinkt wat afgezaagd, maar het heeft me echt veranderd’. Het onderstaande dossier over Shangri-la heeft Linda geschreven. Op veel vragen over de afslank filosofie van Seth wordt antwoord gegeven. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je altijd een vraag stellen aan Linda.

Seth Roberts Shangri-La Dossier

auteur: Linda van Essen

Afvallen is niet makkelijk. Als je een dieet volgt, moet je streng zijn voor jezelf. Het dieet beperkt je in wat je mag eten, je moet calorieën of punten tellen, en daarnaast heb je het gevoel dat je jezelf continu aan het uithongeren bent. Gelukkig heeft professor Seth Roberts hiervoor een oplossing: Het Shangri-La dieet.

Inhoudsopgave

De waarheid van de donut

Altijd is ons verteld dat als je wil afvallen, je minder moet eten. Ieder pondje gaat door het mondje. En daarnaast is het aan te raden om flink te gaan sporten. Maar voor veel mensen, waaronder ik zelf, is dit lastiger dan iedereen het doet klinken. En is het niet zo dat twee verschillende voedingsmiddelen met dezelfde hoeveelheid calorieën een heel ander effect kunnen hebben op je lichaamsgewicht? We hebben nooit de complete waarheid over afvallen gehoord. Het is niet waar dat je minder moet eten om af te kunnen vallen. Het Shangri-La dieet is gebaseerd op een nieuwe theorie over gewichtsverlies, en je voegt zelfs iets toe aan je eetpatroon!

Het missende deel

Het is gedeeltelijk waar dat ieder pondje door het mondje gaat. Als je teveel calorieën binnenkrijgt, wordt dit omgezet tot vet. En dan maakt het niet uit van welk voedingsmiddel deze calorieën komen. Maar het missende stukje waarheid, het gat in de donut, is dit: voedsel beïnvloedt je gewicht ook op een andere manier. Het beïnvloedt namelijk je set point. Dit is een bepaald gewicht dat je lichaam “wil” zijn. Vergelijk dit met je lichaamstemperatuur: als je het warm hebt, ga je zweten om af te koelen, en als je het koud hebt, span je je spieren aan (trillen, klappertanden) om het zo warmer te krijgen. Met je gewicht werkt dit hetzelfde. Voor details, en als je een idee wil krijgen wat jouw set point is, zie onderstaande tabel.

Ik voel me…Je set point is…
Uitgehongerd. Ik denk continu aan eten. Zelfs na een goede maaltijd voel ik me niet vol. Ongelukkig.Je lichaamsgewicht plus een aantal kilo.
Hongerig. Ik heb altijd zin om te eten. Iedere paar minuten denk ik wel aan eten.Je lichaamsgewicht plus ongeveer een kilo.
Comfortabel. Soms heb ik honger. Als het etenstijd is, ziet eten er goed uit. Ik eet standaard hoeveelheden.Ongeveer gelijk aan je lichaamsgewicht.
Na een maaltijd lang vol. Soms vergeet ik te eten. Ik denk niet aan voedsel. Ik heb geen honger tot ik begin te eten.Je lichaamsgewicht min ongeveer een kilo.
Erg vol. Ik voel me alsof ik dagen niet zou hoeven eten. Zelfs mijn favoriete voedsel sla ik af. Ik heb nooit honger.Je lichaamsgewicht min een aantal kilo.

Het leuke nieuws, is dat je je set point ook kunt veranderen. Als je set point daalt, neemt je eetlust af en daarmee je gewicht. Dit is ook meteen het verschil met ieder ander dieet. Stel, je weegt 80 kg en wil graag 10 kg afvallen. Door een aantal weken minder te eten dan normaal, is het je gelukt om al 6 kilo af te vallen. Natuurlijk heel goed, maar ondertussen is je eetlust vreselijk toegenomen, en moet je daar wel aan toegeven. Het probleem met andere diëten is dus dat je gewicht wel kan dalen, maar je set point blijft even hoog. Hierdoor wordt de honger ondraaglijk, en is dit niet vol te houden. Het Shangri-La dieet werkt, omdat je een voedingsmiddel toevoegt die je set point verlaagt. Hierdoor krijg je minder honger, waardoor je minder eet, waardoor je afvalt – zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Smaakloos

De smaak van een voedingsmiddel bepaalt het effect op je set point. Van nature houden we van zoet en zout voedsel, maar de meeste smaken (zoals spinazie) moeten we leren eten voordat we ervan houden. Dit komt doordat we van een smaak leren houden als we het associëren met calorieën. Des te vaker je een bepaalde smaak tot je neemt en het zo leert kennen, des te meer je lichaam het associeert met calorieën, en des te lekkerder het wordt. Een voedingsmiddel die je goed kent, denk maar aan cola of chocola, zal je set point doen stijgen. Een voedingsmiddel die je niet kent of met weinig smaak, zal je set point doen dalen. Een voedingsmiddel zonder smaak en daardoor geen associatie met calorieën, zal je set point nog meer doen dalen. Als je voedingsmiddel zou indelen op een schaal van 0 tot 10 in hoe ze je set point beïnvloeden, zou rauwe groente een 4 krijgen en junk food een 10. Er zijn zelfs twee voedingsmiddelen bekend met een 0. Deze voedingsmiddelen hoef je niet in grote hoeveelheden tot je te nemen, zelfs een kleine hoeveelheid zal je set point veel doen dalen.

# 1. Suikerwater

Je zou verwachten dat je een associate zou krijgen met calorieën, omdat suikerwater zoet is. Uit onderzoek is echter gebleken dat je brein suiker anders behandelt dan andere smaken. Het drinken van suikerwater heeft hetzelfde effect als het eten van voedsel zonder smaak: het verlaagt je set point zodat je afvalt.

# 2. Olijfolie

Hierbij gaat het om olijfolie met zo min mogelijk smaak. Dus gebruik juist geen Extra Virgine, maar bijvoorbeeld Bertolli Delicato, deze gebruik ik zelf ook. Vaak is aan de kleur olijfolie ook al redelijk te zien of het geschikt is. Hierbij geldt: des te lichter de olie, des te beter. Het kan per persoon verschillen hoe je reageert op een bepaald merk olijfolie. Van ieder merk is er wel een type olijfolie te vinden die wat lichter is qua smaak.

Werkwijze

Om het Shangri-La dieet te volgen, hoef je je maar aan twee regels te houden.

Regel 1. Per dag 100 tot 400 calorieën aan suikerwater en/of olie.

Het gaat hier om de hoeveelheid aan calorieën. 100 calorieën suikerwater staan gelijk aan 100 calorieën olie. De keuze voor suikerwater of olie is aan jou, het is ook te combineren. Verderop zal ik de voor- en nadelen van suikerwater en olie en de bereidingswijze benoemen. Het klinkt misschien gek, maar des te meer calorieën je per dag tot je neemt aan suikerwater en/of olie, des te meer je zult afvallen. Je kunt enigszins spelen met de hoeveelheden, maar probeer niet meer dan een kilo per week af te vallen. Diëten waarbij je meer dan een kilo per week afvalt, laten je meestal veel vocht verliezen, geen vet.

Regel 2. Een uur vóór en een uur na het suikerwater en/of de olie geen smaken.

Stel dat je van plan bent om van 12 uur tot half 1 te lunchen, neem dan om 11 uur of half 2 je suikerwater en/of olie. Zorg dus dat je een uur vóór en een uur na het innemen van de smaakloze calorieën totaal geen smaak binnenkrijgt. Dit zijn maaltijden, maar ook kauwgom, een sigaret, en ook kun je geen tandenpoetsen in deze tijd. Suikerwater moet je wat langzamer tot je nemen – zo langzaam als het drinken van hete thee, maar olie kan je even snel doen. Het maakt verder niet uit op welk moment van de dag je je suikerwater/olie inneemt, omdat het een langdurig effect geeft.

Het beste effect krijg je door de smaakloze calorieën (het suikerwater en/of de olijfolie) langzaam tot je te nemen. Tenzij je van plan bent maar een kleine portie te gebruiken, kun je de calorieën langzaam tot je nemen door een deel tussen je ontbijt en lunch te nemen, en het andere deel tussen je lunch en diner.

Suikerwater

Als je suikerwater wil gebruiken voor je smaakloze calorieën, denk er dan goed aan dat het gaat om suikerwater zonder toegevoegde smaak. Dus voeg niets toe, ook niet een beetje citroensap. Daarnaast moet je echte suiker gebruiken omdat er wel calorieën in het suikerwater moeten zitten, je kunt dus geen zoetstoffen zoals aspartaam of saccharine gebruiken. De beste keuze zijn suikerklontjes (sucrose) en fructose (vruchtensuiker).

Hoe bereid je suikerwater?

Zie onderstaande tabel. Hierin staat aangegeven hoeveel suiker je moet gebruiken om een bepaalde zoetheid van het water te verkrijgen. Werk met eetlepels van 15ml. Eén eetlepel suiker is ongeveer 45 calorieën, en gelijk aan 3 theelepeltjes, en aan 3 grote suikerklontjes.

ZoetStandaardMinder zoet
1 eetlepel per 200 ml1 eetlepel per 250 ml1 eetlepel per 350 ml
2 eetlepels per 350 ml2 eetlepels per 500 ml2 eetlepels per 750 ml
3 eetlepels per 500 ml3 eetlepels per 750 ml3 eetlepels per liter
4 eetlepels per 750 ml4 eetlepels per liter4 eetlepels per 1.5 liter

Je kunt suikerwater koud en warm drinken (als ‘thee’).

Voor- en nadelen van suikerwater

Voordelen van suikerwater

 1. Zoete smaak
 2. Makkelijk mee te nemen naar bijv. je werk

Nadelen van suikerwater

 1. Duurt langer om in te nemen
 2. Slecht voor je tanden

Na de alinea over olijfolie staat een tabel om een idee te krijgen hoeveel calorieën aan suiker je per dag op wil lossen in water.

Olijfolie

Naast suikerwater kun je ook kiezen voor olijfolie. Nogmaals, denk eraan dat het een type olijfolie moet zijn die licht van smaak is, zoals bijv. Bertolli Delicato. Omdat iedere olijfolie wel wat smaak heeft, is het aan te raden om je neus dicht te knijpen (handmatig of met een neusclipje voor zwemmers) tijdens het innemen van de olie. Zelf heb ik door experimenteren een handige manier gevonden om de olie in te nemen.

 1. Doe een neusclip op of houd je neus goed dicht.
 2. Schenk de gewenste hoeveelheid olie in een shot-glaasje.
 3. Neem een slok water in de mond en leg je hoofd in je nek.
 4. Giet de olie op het water in je mond.
 5. Slik door (terwijl je je hoofd nog naar achter houdt).
 6. Drink water om eventueel de smaak weg te spoelen.
 7. Adem een aantal keer door de mond en verwijder daarna de neusclip.
 8. Eventueel herhalen bij een grotere hoeveelheid olie.

Voor- en nadelen van olijfolie

Voordelen van olijfolie

 1. Gezond, ook voor je huid en haar
 2. Snel in te nemen

Nadelen van olijfolie

 1. Wordt soms vreemd of vies gevonden
 2. Neemt niet makkelijk mee

Zie de tabel hieronder om een idee te krijgen hoeveel calorieën je in moet nemen als je een bepaald gewicht kwijt wil.

Gewenste gewichtsverliesSuiker in waterOlijfolieTotaal aantal calorieën
Minder dan 9 kilo3.7 eetlepels1.4 eetlepels165 calorieën
Tussen 9 en 18 kilo7.3 eetlepels2.8 eetlepels330 calorieën
Meer dan 18 kilo8.3 eetlepels3.1 eetlepels375 calorieën

Wat kun je verwachten?

Sommigen merken al snel de gunstige effecten van het Shangri-La dieet, bij anderen duurt het even voor het aanslaat. Vaak hangt het ervanaf hoeveel je wil afvallen. Wil je veel kwijt? Dan merk je vaak al snel dat het werkt. Heb je al een gezond BMI maar wil je wat meer kwijt? Dan duurt het vaak wat langer voor je de effecten merkt. Desondanks kan iedereen met het Shangri-La dieet afvallen. Dit zijn de effecten die je kan verwachten als je het Shangri-La dieet volgt.

 1. Je zal minder honger hebben
 2. Je voelt je eerder vol tijdens het eten
 3. Je denkt minder na over eten
 4. Je hebt minder zin om te ‘snaaien’
 5. Je hebt meer zin in gezond voedsel

Vaak gestelde vragen

Ik vind het moeilijk olie te drinken.

Er zijn veel manieren om de olie in te nemen, waaronder de techniek die ik eerder beschreef. Daarnaast is het misschien een goede oplossing om telkens een klein beetje olie te nemen, het hoeft niet allemaal tegelijk. Na het innemen van de olie kun je ook water drinken.

Kan ik het Shangri-La dieet combineren met een ander dieet?

Ja, het is te combineren met andere diëten.

Ik heb hoofdpijn sinds ik dit dieet volg.

Dat kan voorkomen. Dit komt waarschijnlijk doordat je minder suiker/caffeïne inneemt dan normaal. Dit gaat meestal over na een paar dagen of een week.

Ik heb last van buikpijn.

Bij het gebruiken van fructose voor suikerwater kan het voorkomen dat je last krijgt van buikpijn. In dat geval kun je beter sucrose gebruiken (normale suikerklontjes). Ook bij het innemen van olijfolie kun je in het begin last hebben van buikpijn of zelfs diarree. Dit komt doordat je darmen nog niet gewend zijn aan het innemen van olie. Dit is meestal na een week over.

Ik heb meer honger dan eerst.

Gebruikers van suikerwater krijgen soms meer honger dan vantevoren. Mocht dit gebeuren, is het verstandig verder te gaan met olie.

Afsluiting

Geef het proces tijd. Veel diëten beloven je een gewichtsverlies van 5 kilo per week, maar dit is niet gezond. Shangri-La is geen wondermiddel in de zin van extreem snel gewichtsverlies, maar het is wel een dieet waar je mee door kunt gaan en je gewicht zult blijven verliezen tot welk gewicht je wilt. Iedere dag is dan niet meer noodzakelijk. Waarschijnlijk verlies je al gewicht in je eerste week. Het komt vaak voor dat je in het begin wat meer verliest, en dat het daarna wat langzamer gaat – dat is normaal. Na het bereiken van je ideale gewicht, kun je op dit gewicht blijven door af en toe een dosis olie of suikerwater te nemen.

Voor vragen kun je contact met me opnemen d.m.v. een reactie. Ook ben ik te vinden op het forum van de officiële site van het Shangri-La dieet.

Veel succes!

auteur: Linda van Essen
bron: dit artikel is ook te lezen op infonu.nl

20 Reacties

 1. Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 3 maanden olijfolie ingenomen. Ik heb nu twee keer een galsteen aanval gehad terwijl ik dat nooit gehad heb in het verleden. Kan dit zoveel effect hebben? Het werkte goed dus vind het jammer dat ik het niet meer neem. Ik had duidelijk minder honger. Suikerwater is ook een probleem omdat ik uit een Fam. kom met diabetes. Heb je nog adviezen? Komt het vaker voor?

  Frits

 2. Linda, hartelijk dank voor je duidelijke uitleg over Shangri La dieet. Ik ben een jongevrouw :-) van 43 jaar en ben in 2009 en 2011 zwanger geweest, waardoor ik veel ben aangekomen.
  Ik moet zeker minimaal 50 kg afvallen en alléén het idee al dat het zoveel is, maakte mij depressief. Maar nu dankzij deze methode van Seth Roberts ben ik gemotiveerd en blij dat het me financieel niets extra hoeft te kosten.

  Ik ben vandaag begonnen met suikerwater (had de olie nog niet in huis) en merkte al meteen verschil in mijn eetlust. Geen hongergevoel en ik zit ook snel vol.

  Mijn vraag: om zoveel mogelijk af te vallen, wat is voor mij dan het beste om te nemen, 3 eetlepels olie of alléén suikerwater of kan ik het ook combineren.

  Met vriendelijke groetjes

  Esther

  • En esther is het nog gelukt mey die olijfolie dieet ik moet 25 kg afvallen en heb ook alles geprobeert niets lukte
   ik hoor grasg van je

  • Hallo Esther
   Is het nog gelukt ?
   Ik moet ook 25 kg afvallen
   Heb ook van alles geprobeerd maar niets lukte

 3. Nog even een extra vraag…
  Zou je ook ‘gewoon’ een van je maaltijden met je neus dicht of een neusklem op kunnen eten?
  Is dat niet hetzelfde principe?
  alvast dank voor je antwoord!
  Karin