Gastric Bypass Nadelen en Ervaring

Afvallen in 2021

De Scopinaro ingreep wordt ook wel Gastric Bypass of Bilio-pancreatische derivatie genoemd. Daarnaast is de Scopinaro Ingreep bekend als Maagverkleining. Een Gastric Bypass mag overigens niet verward worden met een maagbandje.

Omschrijving Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

Gastrectomie: Het onderste gedeelte van de maag wordt weggenomen.
Bypass: De laatste 2,5 m darm wordt op de maag geplaatst ; Het eerste stuk dunne darm wordt met het laatste verbonden op 50 cm van de dikke darm. We krijgen aldus een reconstructie in Y vorm (zie tekening)

De Scopinaro-ingreep, zo genoemd naar de Italiaanse chirurg Nicolas Scopinaro die deze ingreep voor het eerst uitvoerde in 1976, is een ingreep die leidt tot ‘malabsorptie’ en is gericht op mensen die lijden aan “morbide obesitas” (= dodelijk of zwaar gezondheidsbedreigend overgewicht). Je neemt door deze techniek dus veel minder caloriën op uit je voeding wat dan op zich in het begin resulteert in een opmerkelijke gewichtsafname, die begint vlak na de operatie om tot een stabiel en meestal definitief resultaat te komen zowat 18 à 24 maanden later. Opnieuw dikker worden is er daarna dan ook niet meer bij.

Techniek Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

Scopinaro is een soort bypass-operatie van de dunne darm die een groot stuk wordt ingekort (van 3 naar 1 m) en waarvan het resterende, niet functionele darmgedeelte via een Y-vorm opnieuw op de tot 1/3 van het volume verkleinde maag wordt heraangesloten (het ongeveer 2 m lange niet meer functionele gedeelte van de darm wordt niet weggenomen maar ‘herkoppeld’ zodat de operatie later eventueel kan ongedaan worden gemaakt).

Omdat achteraf makkelijker galstenen zouden ontstaan wordt ook de gal weggenomen en meteen ook de appendix. Het is geen kleine, risicoloze operatie en ook achteraf brengt deze ingreep, naast het zo gewenste gewichtsverlies, toch ook nog een aantal ernstige consequenties met zich mee. Enkele ervan zijn: blijvende medische opvolging (op regelmatig tijdstip uitgevoerde bloedcontroles), frequentere en vloeibaardere stoelgang met vaak hinderlijke geur (steorrhae), blijvend letten op je suikerinname om overmatige winderigheid en buikkrampen (‘dumping’) te vermijden, blijvend letten op een gevarieerde voeding met vooral voldoende inname van calciumhoudende voedingsproducten (melkproducten), fruit, groenten en genoeg rood vlees. Ook moet men vaak supplementen van vitamines en mineralen innemen.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

15 Reacties

  1. Mijn operatie scopinaro gedaan in stuivenberg dr Hendriks top heel blij mee. Vitamine wel soms te kort nu nog 1 x per jaar bloed cheque maar niet erg momenteel zink te kort . Is nu ongeveer 26 jaar geleden . Opletten met suiker dat is de reden stinkende winden of stoelgang . Ik kan alles eten of drinken van 118 kg nu 78 kg soms wat meer dan wat minder dus ben kontent met mijn gewicht . 74 kg is zo wat het minste gewicht geweest .