Sapkuur Recepten voor Thuis

Het sapkuren dieet werd in de oudheid al gevolgd onder een andere naam. Het ging er toen om dat men vasten zag als een essentieel onderdeel van gezond leven. In de negentiende eeuw ontwikkelde Bircher Benner, een Zwitserse arts, het oorspronkelijk sapkuren dieet. Daarbij stonden groente- en fruitsappen, die veel vitaminen en mineralen bevatten, centraal.

Recepten voor het Sapdieet

Wil je kennismaken met het sapdieet? Download dan het Gratis Sapdieet Ebookmet 10 heerlijke saprecepten.

kind-sinaasappel

Omschrijving sapkuren dieet

Door het sapkuren dieet te volgen, kun je binnen één week tussen de 1 en 3 kilo kwijtraken en dit is een manier om snel gewicht te verliezen. Het dieet is simpel. Je eet helemaal niets en drinkt alleen sappen. Je kunt bijvoorbeeld vruchtensappen of groentesappen drinken. Door het drinken van groentesappen krijgt het lichaam een beetje energie zodat het dieet niet te zwaar wordt. Het sapkuren dieet kan enkele dagen tot tien dagen worden volgehouden. Als je er langer mee doorgaat, breek je spierweefsel af en krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Door het sapkuren dieet regelmatig te volgen, wordt het lichaam gereinigd en verlost van opgehoopte afvalstoffen. Als het lichaam door dit dieet grondig is gereinigd, wordt de weerstand van het lichaam verhoogd.

Het sapkuren dieet is niet voor iedereen

Iedereen die gezond is, kan het sapkuren dieet volgen. Als je echter in een herstelperiode zit, medicijnen slikt, diabetes hebt, hart- en vaatziekten hebt, zwanger bent, of andere lichamelijke of psychische klachten hebt, dan kun je dit dieet beter niet volgen. De stofwisseling in het lichaam is tijdens dit dieet namelijk verlaagd en bij aandoeningen en herstel vereist het lichaam juist een hoge stofwisseling. Wil je het dieet toch volgen, ga dan naar de huisarts en vraag om advies.

Basisregels sapkuren dieet

De basisregels van het sapkuren dieet zijn:

Volg het dieet tussen de 7 en 10 dagen en niet langer;
Eet niets en drink slechts sappen;
Stel je mentaal in op het sapkuren dieet om niet gedemotiveerd te raken;

Tot slot is het belangrijk om voldoende te bewegen om op die manier de stofwisseling op gang te brengen en te voorkomen dat je spierweefsel afbreekt.

Het is geen vaste regel, maar het is goed om na het sapkuren dieet over te stappen op een calorie arm dieet. Hierdoor verklein je de kans op een jojo-effect. Doordat je minder voedingsstoffen binnenkrijgt, is het goed om tijdens dit dieet multivitamine in te nemen.

Voor- en nadelen van het sapkuren dieet

Het voordeel van het sapkuren dieet is dat het relatief goedkoop is. Je valt bovendien in korte tijd af. Het nadeel is dat er ontgiftingsverschijnselen optreden. Daarom is het belangrijk om bij dit dieet veel water te drinken.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.