Jose van Amstel, Het belang van regelmatig eten

Afvallen in 2021

‘Een goede stofwisseling is belangrijk om op gewicht te blijven en daarom is het van belang om regelmatig te eten.’

En dat doen we dan ook massaal en graag. Regelmatig eten is aan de orde van de dag, maar of iedereen daarmee hetzelfde bedoelt?

Stofwisseling

Voor wie van eten houdt is dit een geweldig uitgangspunt. Legitiem de hele dag van alles eten. Ontbijt, iets lekkers bij de koffie, lunch, iets lekkers bij de thee, een middag snackje, avondeten, iets lekkers bij de koffie, een laat avond snackje, een drankje…..Ja zo blijft de stofwisseling wel op gang. Maar of je daarmee dan ook op gewicht blijft, dat valt te bezien.

Zes maaltijden op een dag is een must is voor een goede stofwisseling en dat je hiermee uitstekend op gewicht kunt blijven. Mits…..je natuurlijk gezonde producten en kleine porties eet.

Koolhydraatrijke Producten

Wie veelvuldig op een dag eet en dat doet met koolhydraatrijke producten (zetmeel en/of suikers) of veel ongezonde vetten kan natuurlijk op zijn vingers natellen dat je hierdoor niet op gewicht blijft, maar aankomt. En dat zien we terug in het aantal mensen dat kampt met overgewicht en obesitas.

Veel mensen hebben een struisvogel mentaliteit.
Ze steken hun kop in het zand als het gaat om eten. Ach, dat ene koekje, dat stukje chocola, die paar patatjes, wat worst en kaas, het glaasje fris of één glaasje alcohol…. daar word je toch niet dik van.

Speciale Momenten

Maar alles telt. Vooral als je aanleg hebt om dik te worden. Er is niets tegen chocolade, patat of alcohol. Ik ben er zelf ook dol op! Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om al het lekkers te weerstaan. Maar je kunt er maar beter geen gewoonte van maken. Bewaar deze lekkere extra’s voor een speciaal moment.

En wil je afvallen houd je dan aan de zes eetmomenten en maak een lijstje van wat jij lekker vindt en dat ook nog eens gezond is. Lekker en gezond? Dat is voor iedereen persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een mager stukje kaas of plakje kipfilet, een toastje, een gekookt ei, een stuk komkommer, paprika of tomaat. En dat alles met mate!

Glycemische Index

Houd de calorieën, koolhydraten en vetten die een product bevat in de gaten. Kijk naar de Glycemische Index. Hoe meer kennis van een product hoe beter je weet of het verstandig is om het te eten.

Bedenk dat voeding met veel eiwitten verzadigend is en dus ervoor zorgt dat je minder snel last krijgt van een hongergevoel. Eet dus zoveel mogelijk eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, eieren en yoghurt of de eiwitrijke, koolhydraatarme en vetarme producten. Eet bewust en gezond, kies voor pure producten en beweeg voldoende. En…blijf vooral genieten!

23 Reacties

  1. Beste Miranda,

    Afvallen na de overgang is een van de lastigste dingen die er zijn. Het lichaam gaat onder invloed van hormonen de eigen spiermassa afbreken en wil meer vetmassa opslaan. Als het eet- en beweegpatroon daar niet goed op wordt aangepast dan gaat het gewicht omhoog.

    U heeft er niet bij gezet wat uw gewicht en lengte is dus ik kan niet bepalen of uw gewicht ook echt omlaag moet. Het kan helpen om het gewicht psychisch wat meer los te laten, soms lukt het dan ineens.

    Het is belangrijk dat de voeding voldoende eiwitten levert en daarnaast is het van belang om niet te weinig te gaan eten. Als ik dit zo zie bevat uw eetpatroon op dit moment te weinig energie waardoor uw lichaam nog gemakkelijker vetmassa gaat opslaan. Daarnaast is uw voeding op dit moment onvolwaardig, er mist fruit en zetmeel (aardappelen, rijst of pasta) en ook de hoeveelheid zuivel is onvoldoende. Op het moment dat het lichaam niet in alle behoeften wordt voorzien zal afvallen ook niet of maar heel lastig lukken.

    Mijn advies is om de hoeveelheid koolhydraten wat te verhogen, voeg een boterham toe bij de lunch en aarda