Rawfood, Rauwe voeding is vers

Start met KetoX

Wat is een raw food dieet? Rauwe voeding is vers, natuurlijk voedsel dat niet is bewerkt, zonder chemische toevoegingen, en niet verwarmd boven 45°C. Het wordt zoveel mogelijk in zijn natuurlijke staat gegeten om voedingsstoffen en vitaminen te behouden.

Rauwe voeding, ook wel levende voeding genoemd, komt recht uit de natuur en bevat enzymen. Deze enzymen, die worden aanzien als heuse levenskracht, zijn heel belangrijk omdat ze helpen bij de vertering en absorptie van voedsel. Wanneer voedsel verwarmd wordt boven 45°C worden enzymen vernietigd. De moleculaire structuur van het voedsel verandert en je lichaam kan het voedsel ook niet maximaal benutten. Dit zorgt voor toxiciteit in het lichaam, wat dan weer leidt tot allerlei ziekten zoals kanker.

Een raw foodist eet voor minstens 75% fruit, groenten, kiemen, noten, zaden, granen, zeegroenten, en andere natuurlijke voedingsmiddelen die niet zijn bewerkt. Sommige raw fooders eten dierlijke producten zoals rauwe zuivel, vlees, sushi, honing en bijen pollen. De meesten echter zijn veganistisch, wat wil zeggen dat ze geen dierlijke producten consumeren.
Er zijn vele redenen waarom mensen een raw food dieet volgen

Gezondheid: Dit type van dieet brengt vrijwel zeker verbeteringen in je algemene lichamelijke en geestelijke status teweeg. Waaronder meer energie, een betere gezondheid, gewichtsverlies, ontgifting, en een steviger immuunsysteem dat beter bestand is tegen en herstelt van bijna elke vorm van ziekte.

Energie-efficiëntie: Doordat je niet meer hoeft te koken, produceer je minder afval en spaar je zo het milieu.

Ecologisch: Omdat je grotendeels biologisch eet help je de planeet te redden. Je maakt automatisch betere keuzes en consumeert milieubewuster.

Persoonlijke ontwikkeling: De meeste raw fooders zijn meer in harmonie met hun lichaam, en ervaren duidelijke spirituele groei.

Succesvol van gekookt naar rauw

Je hoeft geen vegetariër of veganist te zijn om “rauw” te gaan. Het is ook helemaal niet nodig om 100% rauw te eten om te kunnen genieten van de vele voordelen.
Elke hoeveelheid gezond voedsel brengt voordelen mee, maar tracht toch minstens 50% rauw te eten om een merkbaar verschil te voelen.

Hoe je de overgang van gekookt naar rauw voedsel maakt hangt helemaal van jou af. De ene persoon voelt zich goed bij een alles-of-niets aanpak, de ander is meer gebaat bij een stap voor stap overgang.

Luister naar je lichaam en observeer hoe je je voelt.
Wil je het geleidelijk aan doen, dan kan je beginnen met ’s morgens een gezonde smoothie te maken. Eet als voorgerecht bij je avondmaal een grote salade. Kies een appel als snack in plaats van een chocoladereep.

Raw food materiaal

  • Schil-en snijmessen, dunschiller, snijplank, mengkom, slazwierder zijn vrij gangbare keukenhulpjes, en in de meeste keukens al aanwezig.
  • Wil je ook experimenteren met uitgebreidere recepten, dan komen deze materialen goed van pas.
  • Blender: voor smoothies, sauzen, soepen, dressings
  • Keukenrobot: voor notenpatés, deeg, chunky sauzen
  • Sapcentrifuge: voor sapjes en afhankelijk van het merk ook ijs en patés
  • Spiralizer: om “spaghettisliertjes” te maken uit bvb komkommer, courgette, wortel en pompoen
  • Dehydrator: droogoven die voedsel opwarmt op maximum 48°C
  • Notenmelk zak: om notenmelk te maken en kiemen in te kweken

Voorbereiding is alles

Voorbereid zijn is de beste manier om je raw food dieet vol te houden en te voorkomen dat je naar ongezonde alternatieven grijpt.
Verlaat daarom nooit onvoorbereid het huis!

  • Zorg dat je een paar standaard ingrediënten steeds bij de hand hebt, zodat je snel een maaltijd ineen kan toveren als dat nodig is.
  • Maak een of twee dressings klaar die de hele week m