Documentaire: Raw, Rawer, Rawst met Rawfood

Afvallen in 2021

Vandaag gaat de Rawer in première. Rawer of Rauwer is een documentaire van Anneloek Sollart en is een vervolg op Raw of Rauw, de eerste documentaire die Anneloek over Tom heeft gemaakt. Het is alweer vier jaar geleden dat Tom Watkins en zijn moeder Francis door de documentaire Rauw een schok teweeg brachten in Nederland. De destijds 11 jarige Tom kreeg uitsluitend rauwe voeding (rawfood) voorgeschoteld van zijn moeder waardoor een groeiachterstand en andere medische aandoeningen zich openbaarde bij Tom. In 2008 is het leven van Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart, en nu, vier jaar later heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Rawer

Na Raw is het nu tijd voor Rawer. Er is  inmiddels veel gebeurd in het leven van Tom, en nee, hij eet tegenwoordig geen hamburgers en knapperige frietjes. Tom en zijn moeder zijn nog steeds overtuigd dat het eten van rauwe voeding gezond is voor lijf en leden. Zelf zegt ze dat de oermensen ook rauw aten en koken zou slecht zijn voor onze gezondheid. Producten als vis en vlees, maar ook zuivel of eieren zijn uit den boze voor Tom. Tom blijft achter met zijn groei, dat beaamt zelfs zijn moeder. ‘Dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt’ zegt ze. Heb je de eerste documentaire gemist? Kijk Raw dan hier terug.

Preview: Rawer

Bekijk de intro van Rawer, een documantaire van Anneloek Sollart.

Jouw mening over Raw en Rawer

Wat is jouw mening over Rawfood? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Kinderbescherming

Tom is een 14 jarige jongen die vanaf  5 jarige leeftijd uitsluitend rauw voedsel voorgeschoteld krijgt omdat zijn moeder ervan overtuigd is dat dit het beste voor hem is. In de documentaire ‘Rawer’ kun je onder andere zien hoe moeder en zoon verstrikt raken in het web van officiële instanties die hen onderzoeken.  Kinderrechters en Bureau Jeugdzorg doen er alles aan om Tom een gezondere toekomst te bieden. Voor de documentaire Rawer mochten de verschillende rechtszittingen gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. De kinderbescherming heeft geprobeerd om moeder Francis uit de ouderlijke macht te zetten om Tom op die manier de kans te bieden op een gezondere toekomst. Tom zegt in de rechtszaal dat hij zelf de keuze heeft gemaakt om uitsluitend rauw voedsel te eten en niet naar school te gaan.

Gezondheid

Tom heeft een groeiachterstand en verschillende instanties proberen tevergeefs om Tom via officiële wegen weer op het rechte pad te krijgen. Francis is aangeklaagd voor kindermishandeling. Als ze uiteindelijk toezegt om Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de resultaten onthutsend. Een arts uit het AMC heeft aangegeven dat de groeicurve van Tom onder een kind uit de derde wereld ligt. Hierop wordt een tweede arts geraadpleegd die aangeeft dat Tom 10 tot 15 cm korter wordt dan normaal. Francis daarentegen zegt dat Tom niet te klein is, maar de rest van de mensen juist ongezond lang door de groeihormonen die in ons voedsel zieetn.

De Wereld Draait Door

Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat Tom en zijn moeder te gast waren bij De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, door tafelgast Hugo Borst uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Bekijk het fragment uit DWDD.

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman hebben de documentaire besproken. Bekijk hier het fragment.

Niet naar school

Tom is ondertussen veertien en verzet zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

De toekomst

Ondanks dat verschillende instanties het beste met Tom voor hebben is hij er zelf van overtuigd dat hij gelukkig en gezond is. In de rechtszaal zegt hij dat hij heel goed weet wat er aan de hand is, en dat hij zelf mag bepalen wat hij wel en niet mag eten. Ook thuis studeren is geen probleem voor Tom. Is het systeem echt doorgeslagen en is het overbodig dat instanties zoals de kinderbescherming zich hiermee bemoeien? De Kinderbescherming heeft ondertussen het standpunt ingenomen dat verandering vanuit Tom zelf moet komen. Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat hij doet.

Jouw mening over de situatie van Tom Watkins

Wat is na het lezen van dit artikel jouw mening over de situatie van Tom? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Rawer gaat op 15 november in première op het IDFA.

173 Reacties

 1. Alles wat nieuw is wordt afgedaan als slecht, later wordt deze uiterst gezonde manier van leven gewoon.
  Ik geloof dat rauw eten bijdraagt aan onze algehele gezondheid, kijk naar de huid van moeder en zoon, ze zien er gezond uit, dat hij kleiner blijft dan gemiddeld zegt meer over het overschot aan suikers waar onze kinderen aan blootgesteld worden en waardoor mensen steeds langer worden.
  Ik denk dat we bewust mogen worden dat deze manier ook een manier is, en lang niet slecht voor onze gezondheid. Dit is geschreven door iemand door nog “gewoon” eet, met interesse in rauw eten en een objectieve kijk op het leven.

 2. Mensen lees het boek eens van : Huub Neys , Het natuurlijke en het onnatuurlijke . Over geluk , door terugwinnen van onze natuurlijke gezondheid …..een aanrader dat boek……groetjes

 3. Ik ben 20 jaar veganist en ik vind dit een criminele toestand. Ze moest de hoede van haar zoontje al lang onttrokken zijn.

 4. Ik ben overtuigd vegetariër maar ik heb wel katten en een hond die vlees echt nodig hebben. En die kan ik om gezondheidsredenen geen vlees onthouden. Wat geven deze RAW dood mensen hun dieren? Ik zag u de docu met Tom dat hij een hond heeft.
  Hoe doen die RAW food mensen dat???
  Groet
  Mary

 5. Het lijkt alsof deze jongen een keuze heeft, maar dat is niet zo. Hij zit onder de plak van zijn moeder en MOET rauw eten. Rauwe producten zijn gezond, maar wel in balans met ander voedsel als bijv. zelfgebakken brood of biologische zelfgemaakte soep bijvoorbeeld. Nooit iets warms mogen eten of drinken is belachelijk!

 6. Ik kan me er alles bij voorstellen dat alleen rauw eten, ook tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden mits je er geschoold genoeg in bent. Ik kan me niet voorstellen dat Fastfood tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden. Ik zie hele gezinnen bij fastfoodketens hun maag vullen. Kinderen die vaak te dik zijn en puisterig. Tom is een gezonde jongen met een mooie huid en heldere ogen. Ik zag hem gister op de Noordermarkt. Ook zijn lengte is normaal, zeker niet uitzonderlijk klein. Gewoon een lekker joch en leuke puber met een prachtige lach. Het is erg verdrietig dat Francis zo in het nauw gedreven wordt door werkers van instanties die er geen snars van af weten en zelf vaak uit gemak voor fastfood kiezen. Zelf ben ik pedagoog en docent en heb veel ervaring met pubers. De opvoeding van deze jongen heeft geleid tot een zeer bewust prettig mens. Waren ze allemaal maar zo!

 7. Toch raar, dat in de V.S. waar het volgens jou zo normaal is kinderen bij deze ouders worden weggehaald en er zelfs al ouders tot levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld vanwege de dood van hun kind. Ik kan ook rokers vinden die ver boven de honderd werden en nog optraden ook. Bovendien zal elke verstokte roker zichzelf wijs maken, dat hij zich prima voelt en zo gezond als een vis. Wat die superfoods betreft, het is maar waar je in gelooft. Ik denk, dat als je gewoon gevarieerd eet je deze dingen niet nodig hebt en niet de zakken van slimme zakenlieden hoeft te spekken.

 8. Ik ben zelf ook rawfoodeter en heb me nog nooit zo goed gevoeld, ik weet zeker dat Tom als hij volwassen is hier niet helemaal van af stapt, als hij namelijk “gewoon” gaat eten zal hij zich niet meer zo gezond voelen, deze ervaring heb ik ook al gehad, dan stop je er wel mee ( uit eigen wil)
  Nederland in een bekrompen landje waar iedereen naar een ander wijst, kijk eens in amerika naar het rawfoodisme al jaren NORMAAL is, daar zijn mensen die al meer dan 100 jaar oud zijn en gezond, ik heb een youtube film gezien van een man die op zijn 110e jaar nog een eigen bedrijf wil beginnen.
  Ik eet niet alleen rawfood, maar ook superfoods, zoek dat maar eens op.

  • Te gek voor woorden. B12 moet aangevuld worden, of je gaat er aan. Groeistoornis bij kinderen is irreversibel.

 9. Ze is 55 of 56 en haar opleiding doet er expliciet niet toe, want in deze kringen is elke opleiding verdacht. Opleiding maakt je volgens hen een slaaf van de gevestigde orde ipv iemand, die de gereedschappen heeft gekregen om een zich afgewogen oordeel te kunnen vormen. Ze kunnen trouwens wel uit eten er bestaan in de meeste grote steden rawfood restaurants. Wat werk betreft is zijn kostje al gekocht, als hij niet in opstand komt. Hij kan de stal van z’n moeder op de markt gaan exploiteren.