Documentaire: Raw, Rawer, Rawst met Rawfood

Vandaag gaat de Rawer in première. Rawer of Rauwer is een documentaire van Anneloek Sollart en is een vervolg op Raw of Rauw, de eerste documentaire die Anneloek over Tom heeft gemaakt. Het is alweer vier jaar geleden dat Tom Watkins en zijn moeder Francis door de documentaire Rauw een schok teweeg brachten in Nederland. De destijds 11 jarige Tom kreeg uitsluitend rauwe voeding (rawfood) voorgeschoteld van zijn moeder waardoor een groeiachterstand en andere medische aandoeningen zich openbaarde bij Tom. In 2008 is het leven van Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart, en nu, vier jaar later heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Rawer

Na Raw is het nu tijd voor Rawer. Er is  inmiddels veel gebeurd in het leven van Tom, en nee, hij eet tegenwoordig geen hamburgers en knapperige frietjes. Tom en zijn moeder zijn nog steeds overtuigd dat het eten van rauwe voeding gezond is voor lijf en leden. Zelf zegt ze dat de oermensen ook rauw aten en koken zou slecht zijn voor onze gezondheid. Producten als vis en vlees, maar ook zuivel of eieren zijn uit den boze voor Tom. Tom blijft achter met zijn groei, dat beaamt zelfs zijn moeder. ‘Dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt’ zegt ze. Heb je de eerste documentaire gemist? Kijk Raw dan hier terug.

Preview: Rawer

Bekijk de intro van Rawer, een documantaire van Anneloek Sollart.

Jouw mening over Raw en Rawer

Wat is jouw mening over Rawfood? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Kinderbescherming

Tom is een 14 jarige jongen die vanaf  5 jarige leeftijd uitsluitend rauw voedsel voorgeschoteld krijgt omdat zijn moeder ervan overtuigd is dat dit het beste voor hem is. In de documentaire ‘Rawer’ kun je onder andere zien hoe moeder en zoon verstrikt raken in het web van officiële instanties die hen onderzoeken.  Kinderrechters en Bureau Jeugdzorg doen er alles aan om Tom een gezondere toekomst te bieden. Voor de documentaire Rawer mochten de verschillende rechtszittingen gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. De kinderbescherming heeft geprobeerd om moeder Francis uit de ouderlijke macht te zetten om Tom op die manier de kans te bieden op een gezondere toekomst. Tom zegt in de rechtszaal dat hij zelf de keuze heeft gemaakt om uitsluitend rauw voedsel te eten en niet naar school te gaan.

Gezondheid

Tom heeft een groeiachterstand en verschillende instanties proberen tevergeefs om Tom via officiële wegen weer op het rechte pad te krijgen. Francis is aangeklaagd voor kindermishandeling. Als ze uiteindelijk toezegt om Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de resultaten onthutsend. Een arts uit het AMC heeft aangegeven dat de groeicurve van Tom onder een kind uit de derde wereld ligt. Hierop wordt een tweede arts geraadpleegd die aangeeft dat Tom 10 tot 15 cm korter wordt dan normaal. Francis daarentegen zegt dat Tom niet te klein is, maar de rest van de mensen juist ongezond lang door de groeihormonen die in ons voedsel zieetn.

De Wereld Draait Door

Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat Tom en zijn moeder te gast waren bij De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, door tafelgast Hugo Borst uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Bekijk het fragment uit DWDD.

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman hebben de documentaire besproken. Bekijk hier het fragment.

Niet naar school

Tom is ondertussen veertien en verzet zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

De toekomst

Ondanks dat verschillende instanties het beste met Tom voor hebben is hij er zelf van overtuigd dat hij gelukkig en gezond is. In de rechtszaal zegt hij dat hij heel goed weet wat er aan de hand is, en dat hij zelf mag bepalen wat hij wel en niet mag eten. Ook thuis studeren is geen probleem voor Tom. Is het systeem echt doorgeslagen en is het overbodig dat instanties zoals de kinderbescherming zich hiermee bemoeien? De Kinderbescherming heeft ondertussen het standpunt ingenomen dat verandering vanuit Tom zelf moet komen. Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat hij doet.

Jouw mening over de situatie van Tom Watkins

Wat is na het lezen van dit artikel jouw mening over de situatie van Tom? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Rawer gaat op 15 november in première op het IDFA.


Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

173 Reacties

 1. Alles wat nieuw is wordt afgedaan als slecht, later wordt deze uiterst gezonde manier van leven gewoon.
  Ik geloof dat rauw eten bijdraagt aan onze algehele gezondheid, kijk naar de huid van moeder en zoon, ze zien er gezond uit, dat hij kleiner blijft dan gemiddeld zegt meer over het overschot aan suikers waar onze kinderen aan blootgesteld worden en waardoor mensen steeds langer worden.
  Ik denk dat we bewust mogen worden dat deze manier ook een manier is, en lang niet slecht voor onze gezondheid. Dit is geschreven door iemand door nog “gewoon” eet, met interesse in rauw eten en een objectieve kijk op het leven.

 2. Mensen lees het boek eens van : Huub Neys , Het natuurlijke en het onnatuurlijke . Over geluk , door terugwinnen van onze natuurlijke gezondheid …..een aanrader dat boek……groetjes

 3. Ik ben 20 jaar veganist en ik vind dit een criminele toestand. Ze moest de hoede van haar zoontje al lang onttrokken zijn.

 4. Ik ben overtuigd vegetariër maar ik heb wel katten en een hond die vlees echt nodig hebben. En die kan ik om gezondheidsredenen geen vlees onthouden. Wat geven deze RAW dood mensen hun dieren? Ik zag u de docu met Tom dat hij een hond heeft.
  Hoe doen die RAW food mensen dat???
  Groet
  Mary

 5. Het lijkt alsof deze jongen een keuze heeft, maar dat is niet zo. Hij zit onder de plak van zijn moeder en MOET rauw eten. Rauwe producten zijn gezond, maar wel in balans met ander voedsel als bijv. zelfgebakken brood of biologische zelfgemaakte soep bijvoorbeeld. Nooit iets warms mogen eten of drinken is belachelijk!

 6. Ik kan me er alles bij voorstellen dat alleen rauw eten, ook tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden mits je er geschoold genoeg in bent. Ik kan me niet voorstellen dat Fastfood tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden. Ik zie hele gezinnen bij fastfoodketens hun maag vullen. Kinderen die vaak te dik zijn en puisterig. Tom is een gezonde jongen met een mooie huid en heldere ogen. Ik zag hem gister op de Noordermarkt. Ook zijn lengte is normaal, zeker niet uitzonderlijk klein. Gewoon een lekker joch en leuke puber met een prachtige lach. Het is erg verdrietig dat Francis zo in het nauw gedreven wordt door werkers van instanties die er geen snars van af weten en zelf vaak uit gemak voor fastfood kiezen. Zelf ben ik pedagoog en docent en heb veel ervaring met pubers. De opvoeding van deze jongen heeft geleid tot een zeer bewust prettig mens. Waren ze allemaal maar zo!

 7. Toch raar, dat in de V.S. waar het volgens jou zo normaal is kinderen bij deze ouders worden weggehaald en er zelfs al ouders tot levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld vanwege de dood van hun kind. Ik kan ook rokers vinden die ver boven de honderd werden en nog optraden ook. Bovendien zal elke verstokte roker zichzelf wijs maken, dat hij zich prima voelt en zo gezond als een vis. Wat die superfoods betreft, het is maar waar je in gelooft. Ik denk, dat als je gewoon gevarieerd eet je deze dingen niet nodig hebt en niet de zakken van slimme zakenlieden hoeft te spekken.

 8. Ik ben zelf ook rawfoodeter en heb me nog nooit zo goed gevoeld, ik weet zeker dat Tom als hij volwassen is hier niet helemaal van af stapt, als hij namelijk “gewoon” gaat eten zal hij zich niet meer zo gezond voelen, deze ervaring heb ik ook al gehad, dan stop je er wel mee ( uit eigen wil)
  Nederland in een bekrompen landje waar iedereen naar een ander wijst, kijk eens in amerika naar het rawfoodisme al jaren NORMAAL is, daar zijn mensen die al meer dan 100 jaar oud zijn en gezond, ik heb een youtube film gezien van een man die op zijn 110e jaar nog een eigen bedrijf wil beginnen.
  Ik eet niet alleen rawfood, maar ook superfoods, zoek dat maar eens op.

  • Te gek voor woorden. B12 moet aangevuld worden, of je gaat er aan. Groeistoornis bij kinderen is irreversibel.

 9. Ze is 55 of 56 en haar opleiding doet er expliciet niet toe, want in deze kringen is elke opleiding verdacht. Opleiding maakt je volgens hen een slaaf van de gevestigde orde ipv iemand, die de gereedschappen heeft gekregen om een zich afgewogen oordeel te kunnen vormen. Ze kunnen trouwens wel uit eten er bestaan in de meeste grote steden rawfood restaurants. Wat werk betreft is zijn kostje al gekocht, als hij niet in opstand komt. Hij kan de stal van z’n moeder op de markt gaan exploiteren.

 10. Hoe kan dit? Hoe kun je je kind elke vorm van “iets anders” eten ontnemen. Ik ga een eind met haar mee in dat het moderne voedsel mogelijk niet het beste is, maar deze moeder is wel heel erg extreem in haar wijze van denken. Buiten dat ze haar kind belangrijke voedingselementen ontneemt, ontneemt ze het kind ook sociale vaardigheden. Het kunnen genieten met elkaar van uit eten gaan en nieuwe dingen proeven. Het uitproberen met vrienden, het experimenteren met dingen, maar ook het vormen van een eigen mening. Hij beweert dat hij zelf mag zeggen wat hij wil eten, daarom gaat de rechter niet in op het voedingsgedeelte. Maar als dat zo is, waarom is haar andere zoon dan in Engeland gaan wonen? Die mocht dan toch ook voor gekookt eten kiezen? Was nu juist dat niet de reden waarom hij vertrok?

  Vervolgens zegt ze “ik ben toch een intelligente vrouw” is dit zo? Of is dit haar zelfbeeld? Waar heeft ze haar kennis vandaan. Ze zit te googelen als ze wil aantonen dat melk zo slecht is, maar tegenover elk negatief stuk op internet staan er ook positieve stukken. Die leest ze niet of ziet ze niet?
  Haar kind mag niet naar school toe want dat kan niet in onze maatschappij gecombineerd worden met haar wijze van leven. Wat als hij wil gaan studeren? Werken? Gaat hij dat ook thuis doen? Hoeft hij niet te leren ook dingen van andere mensen aan te nemen i.p.v. alles door zijn moeder voorgeschoteld te krijgen? Kan de moeder later leven met het feit dat haar kind 12 cm. kleiner is dan had gekund?

  Ik ben niet voor uit huis plaatsing, ze bedoelt het goed en houdt duidelijk van haar kind. Maar mijn indruk is dat ze nog veel meer van zichzelf en haar eigen inzichten houdt. Nog een laatste vraag, hoe oud is deze dame eigenlijk? En wat heeft ze zelf voor opleiding?

 11. Aanvankelijk dacht ik ook, dat Tom het beste bij zijn vader zou kunnen gaan wonen, Patricia, maar ik denk, dat het een gepasseerd station is. Na de documentaire is wel duidelijk, dat als Tom dat nu zou willen, het als verraad aan z’n moeder zou voelen. Zij is zo van haar gelijk overtuigd, dat ze elk gevoel voor proportie verloren heeft, maar of je dat mishandeling kan noemen is de vraag. Ze doet het immers met de beste intenties en ze denkt, dat ze Tom de vrije keus laat. Misschien zou de beste oplossing zijn om Tom privé les in voedingsleer te geven, zodat hij zelf gaat begrijpen welke risico’s hij loopt en hij dan een paar veranderingen in kan voeren om die te vermijden. Al geef ik toe, dat het 5 voor twaalf is en er al schade lijkt te zijn gezien Toms schoolprestaties. Die arme opa en oma, die moeten ook lijdzaam toezien op straffe van het verlies van de liefde van hun dochter en kleinzoon.

 12. ik heb met stomme verbazing de documentaire gezien en snap sommige reacties hier niet
  in het eten van tegenwoordig zitten vaak veel toevoegingen maar denk eens allemaal na
  de mens word nu ouder 80 is hoger is geen uitzondering meer en dat komt omdat er meer vlees gegeten wordt(mensen kunnen dit nu betalen vroeger hoogstens 1 keer per week) je kunt zuivelproducten eten en drinken(zelfde verhaal) toen de mensen de middelen niet hadden om dit te kopen was de gemiddelde leeftijd 40 tot 50 jaar !!!!!!!!
  mensen hebben deze voedingsmiddelen nodig, verder heb ik altijd geleerd dat gekookt eten veel producten makkelijker verteerbaar maken dus beter opgenomen worden door het lichaam
  ik vind dat de moeder helemaal doorgedraait is in haar zgn goeddoen, een fanaat die haar grenzen niet kent en haar zoon hierin betrekt
  mijn inziens moet die jongen daar zo snel mogenlijk weg, bij zijn vader en broer gaan wonen en hem moet daar ook andere voedingsmiddelen aangeboden worden zodat hij zelf kan oordelen
  verder vind ik dat hij zoveel gebrainwashed is dat hij alles doet om zijn moeder tevreden te houden
  als je hoort van tom zeg eens tegen de rechter of tegen de persoon van de kinderbescherming dan weet hij eerst niet wat te zeggen en vult zijn moeder hem al aan
  dit kind wordt mishandeld!!!

 13. Hoi Niels,
  Bedankt voor je reactie en je openheid. Niemand bestrijdt, dat je perfect kunt functioneren als vegetariër, zelfs als veganist als je braaf je vit B12 slikt. Zoals je al zegt heb je in het laatste geval wel een heel gevarieerd menu nodig om aan je behoeften te voldoen en als je dan je mogelijkheden ook nog eens enorm beperkt door alles rauw te willen eten, balanceer je op het randje van reële tekorten. Dat kan jaren goed gaan bij een volwassene, maar het is nergens voor nodig, omdat het idee, dat je levend moet eten echt totaal ongefundeerd is. Wij zijn nu eenmaal niet aangepast aan een totaal plantaardig dieet en het verhaal van Peter, dat je rauw beter verteerd is echt een fabeltje. Elke herbivoor heeft een eigen verteringsfabriekje in z’n spijsverteringskanaal, hetzij extra magen, hetzij een hele grote blinde darm. In dat fabriekje worden de plantencellen door bacteriën afgebroken, zodat de inhoud verder verteerd kan worden. Wij zijn omnivoren en hebben weliswaar een wat langer darmkanaal, dan carnivoren, maar zo’n speciaal fabriekje hebben we niet en we moeten het dus doen, met een darmflora, die weliswaar helpt, maar niet genoeg om echt harde cellen te kraken. Grote nadeel van rawvegan is dus afgezien van de beperkte keus, dat 80 % van je voedsel uit water bestaat en dat je van de overgebleven 20% waarschijnlijk niet alles kunt benutten. Perfect als je af wilt afvallen zonder honger, maar op de langen duur geen oplossing. Peter is duidelijk beïnvloed door mensen, die op z’n zachts gezegd geen enkel idee hebben hoe je spijsvereringsstelsel werkt, maar dat heb ik in de vorige post al uitgelegd. Gelukkig blijkt hij dus niet zo fanatiek te zijn, dat hij het coûte que coûte wil volhouden en nogmaals zolang je granen en peulvruchten eet , die wel kookt en op je vit b12 let is het mogelijk. Ik heb al heel wat gegoogled dus ik ken al die succesverhalen [30 bananas a day] bovendien discussieer ik al 4 jaar met mensen, die deze of nog extremere theorieën[ 80-10-10] aanhangen. Ik denk dus, dat ik alle argumenten al wel gehoord heb. Zoals het verhaal, dat je de alvleesklier spaart van overbelasting, door levend te eten. Nou als dat al zo zou zijn, waarom ga je dan je spieren wel overbelasten door marathons te gaan lopen en gewichten te gaan heffen? Nogal inconsequent. Ik hou me liever bij ” rust roest”. Het gaat naar mijn smaak niet zozeer om wie er gelijk heeft,het gaat erom of er sprake is van goeroes, die misbruik maken van zoekende mensen en die meestal beginnen met complottheorieën en daarna als perfecte manipulators mensen juist in dezelfde val laten lopen als die, waar ze begonnen zijn voor te waarschuwen. Het zijn vaak pseudowetenschappers, die alleen met studies op de proppen komen en nooit met deugdelijk dubbelblind onderzoek.

 14. Reaktie op doornroosje, die reageert op mijn bijdrage met ultraloper Peter. Natuurlijk kunt u niet weten of het waar is wat Peter vertelt. We kunnen evenmin weten of alle andere commentaren op waarheid berusten. Net als ik, is Peter een immigrant in Uruguay, zo leerden wij elkaar kennen. Beiden hardloper als hobby. Beiden vegetarier. Ultralopers zijn in die zin uitzonderlijk, dat niet iedereen die ambitie heeft. Maar er zijn er meer dan u denkt, google maar eens wat rond. Er is bv in NL de ronde van Texel, sommigen lopen die één keer, 60km, sommigen twee keer achter elkaar. Peter heeft mij nooit gepusht om rauw te eten. Zelf doet hij dat ook niet meer. Hier hebben wij te weinig produkten beschikbaar om ons verantwoord te voeden zonder vlees. En tot slot, misschien heeft Peter niet in alles wat hij denkt te weten, gelijk. Wie wel?

 15. Hoi Simone ook een gelukkig 2013 gewenst en verder wens ik iedereen, die hier reageert hetzelfde.
  Het is jammer, dat er weer een zgn. ervaringsdeskundige bijgehaald moet worden, die natuurlijk weer met het aloude riedeltje van de angst begint. Hij matigt zich nog al wat aan, alsof er überhaupt een reden zou kunnen zijn waarom wij bang voor rawfoodies zouden moeten zijn. Helaas is het wel een argument waar bijna geen verdediging tegen mogelijk is, omdat het niet inhoudelijk is. Hoewel niets mij garandeert, dat die Peter geen Lance Armstrong is, ga ik er toch maar van uit, dat hij de waarheid spreekt en dan vraag je, je af hoe het te verklaren is, dat hij zo goed gaat. Ik heb wel een verklaring, namelijk het psychologische effect van de suggestie. Het komt zelfs in de dierenwereld voor dat een fysiek minder aangepast dier als het eenmaal wint een winnaar blijft. Dat zal waarschijnlijk niet zo blijven uiteindelijk zal de aanvankelijke stressboost uitgewerkt raken en gaan de tekorten een rol spelen. Helaas doen deze mensen daar de wereld dan geen kond meer van. Het is dan ook mijn enige bezwaar tegen mensen die high zijn op rawfood, dat ze het aan anderen propageren als een bewezen feit en niet als een theorie waarin ze zelf als anekdote fungeren. Het verhaal over het verlies aan mineralen door koken is bv een aperte leugen of het moest zijn dat koken een kernreactie is. Het verlies aan enzymen en bacteriën is natuurlijk waar, maar enzymen overleven het zuur in de maag ook niet en hetzelfde geldt voor een groot deel van de bacteriën. Dus uitstel van executie voor de enzymen.En de bacteriën, die je nodig hebt voor de spijsvertering krijg je ook wel binnen als je normaal rauwkost eet en natuurlijk bioyoghurt. Die bacteriën kunnen zich ontzettend goed zelf vermeerderen, daarvoor hoef je ze niet één voor éen op te eten. Het is natuurlijk boven iedere discussie verheven, dat je een kind niet aan dit experiment mag onderwerpen, maar de rawfoodies zien het niet als een experiment: zij zijn blind voor het feit, dat de kassa rinkelt bij hun leermeesters, net zoals ie rinkelt bij Unilever.

 16. Wat ik deze moeder zeer kwalijk neem is dat ze experimenteerd met haar kind. Dat deze zwaar ondervoed is ontkend zij natuurlijk, die kinderarts is gewoon geen goede. In de USA komt zo`n moeder, afhankelijk van de staat, voor jaren in de gezangenis. Dat andere kinderen teveel eten is waar, maar zij cmoet gewoon eten koken en boodschappen doen voor haar zoon. Mischien heeft hij nog een toekomst, maar ik zie het somber in.
  Voor iedereen een goed 2013 toegewenst
  Simone Michael

 17. Hoi Niels, zeer wijs besluit van jouw om een reaktie te vragen. Interessant.
  het verhaal van Peter neem ik onherroepelijk aan, zelfs zonder erbij na te denken of het waar zou kunnen zijn. ben er dus van overtuigd dat zijn visie klopt.
  Maar wij hebben het hier over Tom, een KIND dat in de groei zit en naar mijnsinziens dus niet op dit rawfood dieet zijn lichaam, botten en hersens enz kan ontwikkelen.
  Ik geloof dan ook totaal niet dat dit dieet goed is voor Tom, een kind in de groei.
  verder blijft ook het feit dat Tom gewoon naar school moet en leren en vooral ervaringen op te doen met leeftijdgenootjes waaronder zowel de goede als de slechte ervaringen zullen plaatsvinden en situaties in de echte wereld waar hij zich uit moet weten te redden.
  dit kan niet door hem thuis in een vertrouwde omgeving te laten opgroeien.
  Verder ben ik van mening dat een kind zelf een eigen mening mag hebben ipv op te groeien als ja-knikker.
  de weg naar volwassenheid gaat gepaart met vallen en opstaan
  van elke fout leert men, zeker een kind.
  dus een kind thuis houden en te leren ja-knikken lijkt mij geen optie.

 18. Naar aanleiding van de Rauw commotie, heb ik ultrarunner Peter Miles om reaktie gevraagd. Aldus:

  Hi Niels,

  From what you told me about the debate in Holland it sounds like a simple case of conventional beliefs clashing with those of the individual. In general a society tends to react with fear when any individual stands out and challenges the beliefs of the group.Fear tends to lead to aggression and the attempt to suppress at any cost the source of the fear – in this case the mother and child in question.
  To argue that somebody is malnourished purely because they eat only raw foods is rather absurd and contradicts logic.
  Cooking a food does not add any nutritional value to a food. In fact in most instances cooking a food leads to a loss in nutritional value as the cooking process removes many of the natural vitamins and minerals in the food. A raw food diet will always be more vitamin and mineral rich.

  Cooking a food does not make a food more digestible. In fact it does the reverse. The cooking process kills all live bacteria and enzymes in food. These bacteria (pro-biotics) and enzymes are essential to the digestive process. If they are removed the body has to use a great deal more energy to digest the foods. it is also a recognized fact that natural bacteria are essential to the functioning of the intestines.

  Overall a great deal more nutrition is absorbed if you eat any food raw rather than cooked. Indeed the body will not require anywhere near the same amount of raw food as it does cooked food in order to function.

  From a personal perspective my experience is that a 100% raw food diet increased very significantly my physical strength and endurance. One of my “hobbies” is running Adventure Races. I have participated in such events in the Moroccan and Mauritanian Sahara, The Gobi desert in China and The Atacama desert in Chile. These are races of approximately 250 km over 6 days with daily distances of about a marathon a day and one day of a double marathon. Runners are self sufficient in food and equipment for the entire period and consequently are usually carrying a full pack of about 20 kilos. The terrain is harsh and the temperatures are usually at least 45 to 50 degrees during the day. I am not a serious athlete and don’t have the time to train enough to be really competitive in these races. They have always been a purely personal challenge. My objective has tended to be just to finish. This is no small feat as there is a drop out rate of about 30%. I managed to do this but always came in among the last to arrive in every race.

  For over a year prior to my last race I had switched to a 100% Raw Food diet.I noticed quickly that i was doing my training runs with a great deal more ease and finishing distances with lots of energy to spare whereas previously i would have finished exhausted. However i was amazed at how well i did in the actual race. Instead of coming in at the back of the pack every day I was placing in the middle and cutting hours off what it had taken me to do the same distance in previous races. My final result was one place from dead center of the group instead of in the last few runners. In addition I finished every day feeling good instead of feeling totally wasted. I had done less training for this race than i had for most of my previous races so i can only attribute this amazing improvement in performance to the Raw Food diet. Apparently it massively increased my stamina and endurance.

  After about 6 months of eating purely raw food i noticed two other things. One was that i was able to lift more weight in the gym than before and the second was that I felt as if I had much greater mental clarity. At the time I told people it was as if a veil had lifted in my head and my mind had become vastly clearer.

  In short I experienced two very quantifiable results from eating raw food. One was a massive increase in endurance the other a visible increase in muscle strength.Of course one might argue that “perhaps” this increase in physical performance was due to some other unknown and unrelated factor. I would respond that I have no idea what other factor that could be as there was no other significant change in my life during that period. At any rate if Raw Food leads to “under-nourishment” one would have expected a weaker physical performance whatever other factors might be involved.

  I hope this personal story is of interest and contributes positively to the debate.

  All the best,

  Peter

 19. Ach Rinka, zoals je misschien gehoord hebt is er een compromis uit de bus gekomen, wat de school betreft. Wie er dan ook bewogen heeft, dat is goed nieuws. Wat de lengte en het gewicht van Tom betreft: dat is natuurlijk het probleem niet. Het probleem is de oorzaak. Een kinderarts kan echt het verschil wel uitmaken, tussen een genetische oorzaak en een voedingsoorzaak.

  Als het een voedingsoorzaak heeft, dan is er meer mis, dan alleen lengte en gewicht, dan is er een tekort aan bouwstoffen, die ook bv de hersenen van een tiener moeten vervolmaken.

  O. k. er zijn miljoenen kinderen in de wereld, die niet voldoende bouwstoffen voor hun hersenen binnenkrijgen en er zijn duizenden kinderen in Nederland, die teveel rotzooi binnenkrijgen. Maar een kind, dat alles krijgen kan en dat uit principe op een gemankeerd dieet gehouden wordt….. Is dat de nieuwste welvaartsziekte ? Als wij daarvan weten, moeten we ons er wel druk om maken, al was het alleen maar om andere kinderen ertegen te beschermen. De regelgeving is inderdaad al vrij oud: je kunt je kind alleen aan de leerplicht onttrekken om religieuze redenen.

  Misschien moet daarbij komen, dat ouders, die niet willen, dat hun kinderen tot consument en werknemer worden opgeleid hun kinderen zelf mogen opleiden. De vraag blijft echter wel of je als kind er later bij gebaat bent, dat je ouders de keuze voor je hebben mogen maken en je niet zelf hebt mogen kiezen of je een consument met een baas en zonder mening wilt zijn.

 20. Waarom wordt zó veel aandacht besteed aan dit specifieke geval? Een buitengewoon eigenwijze moeder, een zoon die zich duidelijk goed voelt en mondig is, geen gebrek aan sociale contacten, met een vreemd dieet (waar ik als bio-tut me zéker niet in kan vinden, maar dat kan ik ook niet (nog minder) in MacDonalds-dieëten). Een jongen die wat te licht en te kort is volgens “de tabellen” (Zijn grootvader is ooit trouwens afgekeurd voor militaire dienst; reden: te klein). Een jongen, die niet meer naar school gaat (waar pesten de gangbare omgangsvorm is en je opgevoed wordt tot consument en werknemer en allang niet meer tot mens met een eigen mening).
  En dan Jeugdzorg: wél hierbovenop zitten, maar niet de juiste leeftijden doorgeven van meisjes die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en gedwongen geprostitueerd worden.

  Dan kan de conclusie niet anders zijn dan: er is hier iets ernstig mis met de regelgeving en Jeugdzorg vindt het waarschijnlijk te moeilijk om zich bezig te houden met de échte problemen en richt zich daarom maar op een “eenvoudige casus”.

 21. Beste Doornroosje
  Ook op Bonaire zijn er stukken koraalrif gestorven, maar dat was na een flinke storm. Op mijn favoriete snorkelplek was maar liefst 60% onder het zand verdwenen en het resultaat laat zich raden. Ik ben er nooit meer terug geweest. De rest doet het nog goed. De ellende met die bio-industie, en daarmee bedoel ik vooral die varkensfabrieken mee, hun voedsel wordt verbouwd in het platgekapte Amazonewoud en dit woud is voorgoed verloren wanneer het gaat om de productie van ZUURSTOF. Er staat de mensheid grote ellende te wachten, maar dat weten zij. Dit is niet de schuld zozeer van de mensen zelf, de wereld wordt nu eenmaal geregeerd door het grote geld. Het is slikken of stikken. Hetzelfde geldt voor die Thomas, luister naar Mammie, of anders… Veel geluk ermee.
  Simone

 22. Da nazies experimentreerde ook met kinderen die in ee afscuwelijke situatie afkeerde,Een goed oorbeeld is dr Mengelen en die is bepaald niet gelieft bij de nabetaande. Nu is deze vouw geen dr Megelen, maar oms gedraagd zij zich wel zo, als een ordiniare misdadiger Een uigebride behandeling bij een psygiater is voor haar beter op zijn plaats. Ze houdt in mijn ogen net iets teveel van zichzelf, haar zoon is bijzaak. Ik heb geen respect voor deze vrouw. Zelf ben ik chronisch ziek en doorat de verschijnselen bij meerdere ziekten passen, heb ik veel te lang doorgelopen met extreme pijnen. Toen ik eindelijk naar de dokter ging vond deze dat ik er ziek uitzach. Wat beel, ik zat vol met kaner aan de botten welke was uitgez, schouderbladen en zelfs naar de schedeleaaid naar de longen, lever, nier, bijnieren .mijn toetsenbord doet gek, dus sorry voor het lezen van mijn tekst. Ik ben binnen 1 maand 18 kilo verloren en nog steeds heb ik de grootste moiete met eten. Het is een medich wonder dat ik de super hoge calciumgehalte in het bloed heb overleeft [ met de hulp van . de heamatoloog.Ik heb nog steeds veel pijn. Dakzij mij Antiliaanse buren kon ik met spoed worden betreeed aan de wervels en zodoende geen dwarsleasie hag opgelopen. Nu ben ik weer thuis en geniet van mijn boken, DVD`s en huisdiren. Maar het is nu gewoon wacgen op de volgende crisis en hiermee heb ik vrede. IKk leef gewoon niet lang meer en ik ben degene die dit bepaalt. er zijn wel meer mensen di in dezelked situarie leven alsik en het daarmee moeten doen gelukkig wort ik niet oud. Groeten, S.Michael

  • Beste Simone,
   Je hebt helemaal gelijk, het is van de gekke, dat wij ons druk maken over één jongen, die geestelijk en lichamelijk tekort wordt gedaan, want al houdt moeder van hem, ze houdt nog meer van zichzelf. Toch dwingt mijn gevoel voor rechtvaardigheid mij, om te proberen haar en haar geestverwanten ervan te overtuigen, dat ze misleid worden. Er is nu een Facebook pagina die Francis Kenter en Tom Watkins supportpagina heet en daar probeer ik kritiek te leveren. Het probleem is een beetje, dat ze natuurlijk gelijk hebben, dat er veel niet klopt in de voedselindustrie. Al was het alleen maar, dat in elk 3e wereldland iedereen cola kan kopen, maar geen behoorlijk voedsel. Ik ben het dus met je eens, dat we geen soja aan koeien en varkens moeten voeren, maar ook geen mais in brandstof omzetten. Ik bedoelde eigenlijk, dat we dierlijk voedsel eerlijker moeten verdelen en plaatselijk consumeren. Dat scheelt dierenleed en brandstof. De beweging waar Francis voor staat blijkt trouwens ook sterk verweven met AIDS ontkenners en vaccinatieweigeraars, dus er is nog heel wat te doen om te proberen deze mensen ervan te doordringen, dat ze elitair en egoïstisch handelen. Deze woorden moet je natuurlijk vooral niet gebruiken, want dat strijkt tegen de haren, maar zo voel ik het wel. Het zijn mensen, die een hoge pet van zichzelf op hebben, want ze menen niet alleen een uitvinding gedaan te hebben, ze propageren het en verdienen er aan, terwijl ze dat anderen verwijten. In de V.S. is trouwens zelfs een echtpaar tot levenslang veroordeeld, omdat ze vegan waren en hun zoontje na 6 weken stierf. Ik weet niet heel veel over die zaak, maar die veroordeling is onmenselijk omdat deze mensen sowieso levenslang hebben, maar als het werkelijk aan het vegan zijn lag, dan hebben diegenen, die uitgevonden hebben, dat het makkelijk kan zonder vitB12 aanvulling heel wat op hun geweten. dat soort mensen kun je op allerlei Amerikaanse propagandafilmpjes zien, ze blaken van gezondheid en bedrijven topsport. Ze hebben tig kinderen, die allemaal vrolijk door de wei dartelen. Hoeveel mensen hebben genoeg kennis om te veronderstellen, dat dit leugens zijn? Van die boer met die 3 varkens, vind ik wel gek trouwens, scharrelvarkens zijn erg gewild, maar als de grote varkensboeren erachter zitten, dan wordt hij verpletterd. dat zijn gewoon multinationals op zich, dat weet ik omdat ik gepensioneerd dierenarts ben. Ik wens je veel sterkte met je eigen problemen en voor mij geldt een beetje hetzelfde als voor jou. Ik heb een mooi leven gehad en ik weet niet of jij kinderen hebt, maar mijn grootste schrikbeeld is, dat ik mijn kinderen moet overleven.
   Roos

 23. Beste Doornroosje.

  Ik ben het maar voot een klein deel met je eens. Het groote gevaar van de bio-industrie is het kappen van het Amazone Woud, de groene longen van de aarde. Dat er varkensfabieken in Nederlnd staan weet het publiek inmiddels wel. Het meeste vlees van deze stakkers wordt uigevoerd en weinig mensen protesteren hiertegen. Naar mijn mening zijn er bij die varkenshouders doodgewoon misdadigers bij. Duivels op twee benen. Ik ken een boer met een gemengd bedrijf en deze had hooguit 3 varkens. Hij is helaas met deze dieren gstopt omdat hij deze 3 dieren op dezelfde wijze moet gaan houden als die zgn. collegas. Maar waarom moest hij kraamkooien kopen en mochten de diren niet in hun modderbad? Het was altijd erg leuk om op zijn boerderij te komen. De dieren werden uitstekend verzorgt, dus waarom iemand dwingen tot dierenmishandelingf? Om het veodsel in de Amazone te kunnen telen worden de plaatselijke indianen het leven zuur gemaakt en soms worden zij vermoord. Ik beperk om deze reden ook het eten van soya omdat ik weet dat dit mensenlevens kost. Ook het kopen van broodbeleg is een puzzel geworden, hazelnootpasta komt vaak uit Turkye en het zijn kinderen die deze noten oogsten. De ouders zijn vaak erg arm en niet in staat zonder die kinderarbeid de meest basale dingen voor het gezin aan te schaffen. Nu woont er in Nederland een vrouw die haar kind alleen maar rauw eten geeft. Het kind groeir niet meer en zal waarschijnlijk geen normale toekomst heeben. Hij mag niet naar school van mammie, die als smoes hanteerd dat ze bang is dat hij wordt gepast. Ze geniet met volle teugen van de aandacht die ze krijgt op de tv en hoe haar speelpop Thomas het maakt is ondergeschikt aan haar wensen. Zelf weet ze niet dat ze gewoon knettergak is. Maar waar zal ik me druk om maken? heb vooral in Azie gereisd en daar is het nog heel gewoon dat kinderen nog gee jaar oud worden en naar school gaan de meeste toch al niet. Waarom je druk maken dat hij niet naar school gaat, in de meeste arme landen gaan de kinderen niet naar school Ook in Nederland is de schooluitval hoog en gaan de kinderen zonder diplomas van school. Dat het in mijn jeugd anders was doet niet ter zaken. Naast mijn gewonen schooldiplomas heb ik verder gestudeerd en hard gewerkt. Denken jullie nu echt dat ik wakker lig van deze vrouw met haar speelpop. Er zijn mensen die het harder kunnen gebruiken. Degene die op deze site reageren hebben straks wel wat uiteleggen aan het nageslacht en daar hoor ik ook bij. Ben steenwoestijn Nederland ontvlucht en woon nu op Bonaire. Nog een opmerking over die vrouw met haar sleelpop. Voor haar een geluk dat ze in Nederland woot. In sommige staten van de V.S. zijn de straffen op dit gedrag hoog, 10 jaar de gevangenis
  vngenis in bij het Syndroom van Mauchaussen bij Proxie zijn daar heel gewoon. niet dat die Thomas hier wat aan heeft, hij heeft toch gebrek aan alles en zijn toekomst, zo hij deze al heeft, is vernietigd. Mammie, ga vooral zo door. Wel zo gemakkelijk, je hoeft nooit te koken en iedereen die een andere menig heeft, scheldt je dan toch gewoon uit. Positieve of negetieve aandacht is voor jouw niet zo belangrijk, als je maar aandacht krijgt. Anderzinds is het toch al te laat voo rThomas en daar lig ik geen seconde wakker van.
  Groeten, Simone Michael

 24. Het lijkt me dat onze maag niet is ingesteld op uitsluitend rauw voedsel. Een koe bijvoorbeeld heeft niet voor niks 4 magen waarin het voedsel na elkaar wordt verteerd. En als het dan zo slecht is om gekookt, gebakken, gestoomd of anderszins bewerkt voedsel te eten hoe komt het dan dat onze Tante Riet 90 jaar is en helemaal niet van rauwkost houdt? Nee, alles met mate, denk ik.

  • Precies wij zijn geen planteneters, wij zijn alleseters en daar wringt hem de schoen.
   Het gaat niet om rauw, het gaat om rauw en veganistisch, waardoor je voedselpatroon beperkt wordt tot minder dan dat van een koe.

 25. Die jongen is intussen 15, hij ziet er uit als een knulletje van 11 a 12 jaar.
  Moeder ziet er ook niet florisant uit, erg mager, gezichtcontouren zijn zeer scherp en geen kleur.
  Moeder Francis is wel zeer overtuigd van haar eigen gelijk.
  Het is gezond om veel fruit en groente te eten, maar volgens mij kom je inderdaad het één en ander te kort als je geen granen en zuivel eet.

  Je kind thuis laten van school dat vind ik triest: hij mist zo een sociaal leven.
  Intussen is hij 15 en naar mijn idee geen eigen leven en geen ruimte voor een eigen mening.
  Ik vind Tom zielig!

  • Laten we er even van uitgaan dat Campbell zijn gegevens niet heeft vervalst, dan nog zijn zijn conclusies in het stadium van een hypothese blijven steken. Een hypothese, die niet door andere onderzoekers ondersteund wordt en waar ik als volledig onafhankelijk academicus ook niets van geloof, vanwege het simpele feit, dat zijn onderzoeksmateriaal en methoden me verdacht voorkomen. Zoiets noemt men naar de conclusie toe onderzoeken in plaats van te proberen het tegendeel van je eigen hypothese te bewijzen: een verwijt , dat alleen orthodoxe onderzoekers altijd over zich heen krijgen en soms terecht.
   Klein feitje waar hij overheen walst: Mensen, die een aangeboren tekort aan igf hebben , kun je niet laten groeien, door ze veel melk te geven. Was het maar zo. Ze hebben injecties met groeifactor nodig, want aan groeifactor uit de voeding hebben ze niks, zouden we er dan wel kanker in de geslachtsklieren van krijgen ?

 26. Ik ben bang dat de moeder wat doorgeschoten is in haar zorg voor haar kind.
  Hoe zit het met Tom zijn sociale leven? Straks is hij een eenzaam ondervoede jongen, die geen idee heeft hoe het leven in elkaar zit.
  natuurlijk zal de moeder heilig overtuigd zijn van het goede, maar ik denk toch dat er wat tekorten omtstaan.
  Maar hoe ver moet de kinderbescherming hierin gaan?
  Ik vind het nog niet zo eenvoudig.

 27. Beste Hikket [ goed gespeld hoop ik ]
  Veel ouders hebben geen idee hoeveel calorien hun kind nodig heeft, echt onwetendheid.Maar je kunt toch op je klompen aanvoelen dat wnneer je jouw kind vanaf zijn 5e jaar alleen maar rauwkost te eten geeft hij flink wat tekort komt. Het probleem ligt bij de moeder, die is wel zeer dominant. Naar mijn mening is ze ook een gevaar voor haar zoon, ik ben uiters somber over zijn sociale ontwikkeling.
  Groet, Simone

 28. Misscien kunt u zelf eens een maandje proberen om hetzelfde te eten als Thomas. U bent ten slotten volwassen en kan deze keuze zelf maken.
  Succes. S.Michael

 29. Ja Pascal, deze moeder heeft helaas een psychische afwijking. Ik zie de toekomst van Tomas somber is.

  Beste Corrie, over welk ideaal heeft u het?
  Groet, Simone

  S.Michael

 30. Beste Eveleine. Ik hoop dat ik niet weer zoveel typfouten maak in mijn antwoord. maar ik heb diepe bewondering voor u, het is een ramp wanneer je kind een stofwisselingsziekt eheeft. In de jaren 70 heb ik met deze kinderen gewerkt en de meesten waren zo ziek dat ze niet zo oud werden. De test op Fenylcetonurie was er nog niet[ de zgn. hielenprik ] laat staan een behandeling. Ik zie in gedachte de kinderen nog voor mij, geestelijk zwaar achter en lichaamlijk doodziek. Wanneer je dan zo`n moeder als die van Thomas hoort spreken met haar kind…
  Groet, Simone

 31. Beste Laanie, die documantaires zijn er, ik kan deze bijna maandelijks zijn op Discovery. Het gaat dan zowel over tieners als volwassenen. Door het eenzijdige eten zijn ze in feite zwaar ondervoed. De wijze van behandelen om deze extra kilo`s eraf te krijgen zijn verschillend, maar bij ieder kind met extreem overgewicht zit een moeder die heel wat kwijt is geraakt, bijvoorbeeld een eerder kind, en nu het kind waar het om gaat alles geeft wat het wil hebben. Doe dit een fors aantal jaren en dan krijg je een kind met diabetes, hoge boelddruk, om maar wat te noemen. Wat in met name de US ook nog een rol speelt is dat de verse groenten en fruit zo vreselijk duur zijn, dat junk-food een zeer geodkoop alternatief is. Maar hoe meer ik bijvoorbeeld over deze moeder van Thomas lees, hoe misselijk ik van deze vrouw wordt. Haar zoon moet inmiddels 13 zijn, maar heeft een lichaam van een kind van 7. Ook zo`n kind is eens in een documantaire geweest op de BBC. Deze had vanaf kleins af aan alleen zin in snoep en ijs en ook deze was zwaar ondervoed, had al meerdere malen in het ziekenhuis gelegen hiervoor. De ouders wisten zich werkelijk geen raad. en kregen van de artsen alleen maaar te horen dat het kind gewoon moest eten. Totdat een andere therapeut het kind ging behandelen, gewoon door het gezonde verstand te gebruiken. Deze zaak is goed afgelopen, het meisje werd gewoon gedwongen om met de pot mee te eten door haar alleen maaltijden aan te bieden en wanneer ze deze niet moest, was het gewoon met een lege maag naar bed. Toen moest ze wel haar eten opeten zonder dwang. Het voert te ver om deze casus helemaal te bespreken, maar wat mij wel opvalt is dat al dat gedoe over die rauwe dieeten van Thomas en zijn moeder niets anders is dan een eetstroornis. Ik hoop voor deze jongen dat hij uit zijn isolement wordt gehaald en normaal in de maatschappij kan funcioneren. Het gaat allang niet meer over het eten wat hij niet krijgt van zijn moeder, het is zijn geestelijk welbevinden die ernstig heeft te lijden. Opvallend is dat dit zich weer in een rijk land afspeelt. Mijn nichtje is ook vegetarier, maar heeft op een reis door het Amazonewoud de ernstige raad van de plaatselijke Indianen gelukkig ter harte genomen, eet 1 keer per week een stukje vis, anders krijg je te weinig eiwitten. Zij kan dit zelf kiezen, maar een jongen als Thomas niet, deze kan geen kant op, zijn moeder is in deze zo gestoord, dat een intensieve behandeling voor haar op zijn plaats zal zijn.
  Groet, Simone Michael

  • UIt mijn hart gegrepen Simone,het heeft niets met een hetze te maken, maar hoe dring je door tot iemand, die elke werkelijkheidszin is kwijtgeraakt. Zij is eigenlijk de enige, die er nog iets aan kan doen, want ik vrees voor een negatief placebo-effect als Tom zonder haar toestemming anders moet gaan eten. Dat is namelijk al eens gebeurd toen hij bij z’n vader een stukje kaas had gegeten en daar 14 dgn ziek van is geweest.

 32. “Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen”… Oh ja? Welk kind is dat op deze leeftijd? Wat verwachten we dan van een kind met een volkomen dominante moeder? Wat verwachten we dan van een kind dat bijna in een sociaal isolement wordt gehouden door moeder? Ik vind het niet vreemd dat Tom zijn moeder napraat gezien de geschetste situatie. Moeder gaat ervan uit dat we moeten kunnen eten als de oermensen. Ja sorry hoor, we zijn geen oermensen meer! En zodra er aanwijsbare tekorten ontstaan of achterstanden in groei of gewicht, is het goed mis. Overigens… om maar volledig te zijn, de ‘obesitas bij kinderen’ problematiek zoals die nu aan de orde is dient, naar mijn mening, ook aangepakt te worden. Te Veel Raw Food of Te Veel Fast Food is, zoals we volgens mij van diverse kanten bevestigd zien, gewoon Niet Goed! Mijn oma zei het al, Gezond, Gevarieerd, Gematigd en af en toe iets Bijzonders, is het beste dieet. Zeker voor mensen van nu. Enne…. zullen we ook fijn Blijven Bewegen?

 33. Ik heb groot RESPECT voor deze dame en maak daarom een diepe buiging voor haar.
  Tom is NIET ondervoed maar zijn groeicurve staat gelijk aan een ondervoed kind , en dat is wel even wat anders.
  Ik zie daar een sterke dame met een missie. Zij wil het allerbeste voor haar kind en het mooie hiervan vind ik dat ze niet vecht TEGEN alles en iedereen die hier niet mee eens is maar dat ze strijd VOOR de gezondheid van haar kind.
  Voor de meeste mensen is dit onacceptabel. Gek dat 95% van de mensen zich helemaal niet verdiepen in deze vorm van voeding of in welke vorm van voeding dan ook, maar hier wel een duidelijke mening over hebben.
  En eerlijk gezegd …….die kinderarts ziet er ook niet helemaal gezond uit!!!
  En Jacco moet zich gewoon bezig houden met zijn pupillen , daar waar hij goed in is. En je mag best je mening uiten op de nationale tv maar dan moet je wel eerst onderzoek hebben gedaan en niet zeggen dat iets absoluut niet waar is. Beetje Jammer Jacco.
  Ook de zin van dhr Witteman ….er zal wel geen run op uw marktkraam komen….vind ik een vernederende en domme uitspraak. Maar ach, hij weet ook niet beter.
  Waarschijnlijk kijken we er over een aantal jaar op terug en is ze het boegbeeld van deze vorm van voeding geworden en zijn we haar eeuwig dankbaar. Ik ben het in iedergeval nu al.
  Ik wens haar en Tom heel veel kracht om deze hetze te overleven en hoop dat ze blijven staan voor hun ideaal ,

  • Gut Corrie waar heb jij je artsenbul gehaald en daarna je specialisatie kindergeneeskunde gedaan?
   Ik heb me er nog niet toe verlaagd om iets te zeggen over hoe de mensen eruitzien, want dat zegt niet zoveel. Maar ik heb natuurlijk wel gedacht hoe iemand, die al zo mager is er nog prat op kan gaan, dat ze een paar dagen gevast heeft en denkt, dat ze nog maar 45 kg weegt.
   Vond je mvr. Rosensthiel van de integratieve kindergeneeskunde er ook slecht uitzien? Die weet namelijk heel wat meer van alternatieve voeding en ook die kon Francis geen gelijk geven.

  • Corrie, je hebt er totaal geen verstand van. Je pleit dus voor niet alleen ondervoeding, maar ook dat Tom geestelijk en lichamelijk een achterstand gaat hebben.Lees nog maar eens de bijdragen van Doornroosje en Eefkuh Peters. En dan hebben we het nog niet eens over gehad dat Tom al DRIE jaar niet naar school gaat. Gaat u ook buigen voor het feit dat Tom later geen schooldiploma heeft?

 34. Wanneer maken we ren documentaire over kinderen die uit sluitend junkfood te eten krijgen. Makkelijke kant en klaar producten gericht op de snelle en goedkope vulling. Maar dan ook met de zielige muziek en suggestieve negatief kritische commentaren wanneer we die kinderen in beeld krijgen. Dat kinderen zich niet meer kunnen bewegen omdat ze moddervet zijn gemest door het gemaksvoedsel dat geen verzadiging geeft. Dat is de ware kindermishandelIng.

  • Uiteraard zijn daar talloze documentaires over gemaakt, vooral in de VS en GB. Dus wat je schrijft is onzin.Ook in Nederland zijn er uitzendingen geweest, een voorbeeld is

   Voor de rest, nogal onzinnig wat je schrijft. Als je commentaar hebt op de overduidelijke ongezonde levensstijl van Tom, zou je het wel goed vinden dat kinderen overvoed worden?

   Wat is er mis met een gezonde levensstijl , met niet alleen rauwe groenten, maar goede granen, biologisch vlees of vis en zuivel?

 35. Allereerst had ik een nieuwsgierige open houding. Deze sloeg al gauw om in geschoktheid en later zelfs in afgrijzen. . .
  Ik zal kort uit proberen te leggen waarom.

  Mijn zoon (11 jaar) heeft de stofwisselingsziekte PKU. Hierbij dient hij een strikt dieet te volgen wat grofweg bestaat uit groente, fruit en aardappelproducten, en vetten en suikers. Dus ook geen vlees, vis, eieren, brood, pasta, melk etc. (Soort van veganistisch maar dan zonder noten en kaas b.v.) Als je dat vergelijkt met wat Tom eet is dit dus nog vrij divers.

  Het klinkt misschien gezond maar vanwege zijn benodigde dieet mist onze zoon een aantal ESSENTIËLE voedingsstoffen. Deze krijgt hij gelukkig toch binnen door het (elke dag) innemen van speciaal daarvoor vervaardigde medische preparaten. Zo worden zijn tekorten aangevuld en remt het zijn groei en/of ontwikkeling niet. Hierbij wordt hij uiteraard regelmatig gecontroleerd door kinderartsen en diëtisten waarbij soms helaas bijsturing nodig is daar waar toch tekorten worden geconstateerd.
  Met al deze hulp(middelen) wordt er gestreefd naar balans, een fragiele balans.

  Met onze ‘kennis’ en ervaring kan ik alleen maar raden wat er met het lichaam en brein van Tom aan het gebeuren is . . . .

  Evelyne

  • Dit moet voor jou inderdaad heel pijnlijk zijn Eefkuh. Jouw zoontje moet om zich verstandelijk goed te kunnen ontwikkelen dit vreselijke regime volgen. Ik weet hoe beroerd het voor een kind is om nooit eens gewoon met de andere kinderen mee te kunnen doen: echt nooit op een partijtje ook eens een gebakje. Hij is er natuurlijk aan gewend en weet, dat het niet anders kan. Maar wat moet je denken van iemand, die dit zijn kind uit vrije wil aandoet, zij het met een spookbeeld voor ogen, dat voor jouw kind reëel is, maar niet voor het hare. Sterker nog de speciale medische preparaten die jouw zoon krijgt worden door haar gezien als door Bigpharma opgedrongen ziekmakers. Ik heb ook al een paar gedacht hoe navrant deze zaak en al dat gescheld op te dikke kinderen, moet zijn voor de ouders van anorexia patienten.
   Zou je eens willen laten weten of jouw zoon ook zo ver onder de groeicurve zit ?

  • He Doornroosje,
   Sorry voor de late reactie.
   Helaas weet onze zoon beter en is het een dagelijkse strijd. Is echt iets waar hij niet aan kan wennen. Doet ons veel verdriet maar het moet zo voor zijn gezondheid.
   De ontwikkeling van onze zoon loopt volgens plan, volgens de groeicurve. Dit dus wel door gebruik van de diverse preparaten en andere toegevoegde benodigde voedingstoffen. Zonder zou het er heel anders uitzien…………
   Dat deze moeder er voor kiest om zo te eten… tsja niet mijn keus, maar onthoudt je kind dan niet van de andere benodigde voedingsstoffen. Daar zijn diverse mogelijkheden voor zonder dat je je eigen keus verloochent. Daarom ben ik het eens dat dit een vorm van verwaarlozing is. Niet zo zeer dus het gevoerde dieet maar het gebrek aan bereidwilligheid dit aan te vullen op gepaste wijze. . .

 36. De moeder van Tom is bezig met een experiment. Ze wil bewijzen dat we net als de oermens geen vuur nodig hebben. Ze gebruikt wel een blender, een verwarming een fiets. Ze noemt zichzelf een gevormde vrouw met een wetenschappelijke interesse. Zelf een warm kopje thee is een bedreiging voor de gezondheid?? Ik noem het een perfectionisme die niet te kraken is gebleken door de mensen om haar heen waarvan de eist dat ze respect voor haar hebben. Ze komt vooral cognitief goed over, ze kan zich waarschijnlijk met haar denken en gevoel niet verplaatsen in de behoeftes van haar zoon die best een boterham met pindakaas lust (ja, oma heeft gewoon gelijk!). Ik wil graag van haar weten wat er zo geweldig was aan de oermens.
  Naar mijn smaak haalt moeder doel en middel door elkaar: een kind is niet een middel om te willen bewijzen dat je gezond bezig bent. Ze heeft haar zoon geen ruimte gegeven om te kiezen, ze heeft hem bestookt met zeer eenzijdige informatie. Natuurlijk zou ze moeten weten dat de wetenschap geen basis moet zijn voor een kind om er zijn levenskeuzes mee te moeten maken. Hij moet leven met de wereld zoals die is en daarna kan hij zijn eigen levensvragen formuleren. Zijn schoolgenoten zijn wellicht helemaal niet zo smaldenkend als zijn moeder. Wat een arrogantie om te denken dat het mis zal gaan op school: kies een goede school en laat je daar vooral niet zien als moeder en dan komt vast goed! Mijn zoon werd op de basisschool gepest. Het duurde even, maar we hebben het wel op weten te lossen.Jezelf kritisch bekijken is een manier om het pesten te beteugelen. Wegblijven kan altijd nog.
  Ik ben er van overtuigd dat zijn moeder het erg goed bedoeld, dat ze met steeds slimmere oplossingen zal komen, ze zal steeds verontwaardigder worden. Ze ziet helaas niet dat houden van iets anders is dan dit geneuzel onder de noemer wetenschap.
  Ik wens Tom en Francis een warme kerst toe.

 37. Wat ik me afvraag is waarom er zo weinig respect te vinden is voor een ander, hoe zeer diegene ook afwijkt van wat in onze ogen ‘normaal’ is. Vooral die zwemcoach, hij probeerde haar op een minne manier onderuit te halen. Dat zegt ook iets over zijn waarden en normen. Wat IK vind is bepalend voor hoe ik reageer op mensen die het anders doen. Ook al vind ik dat Tom gewoon onder leeftijdsgenoten zou moeten opgroeien en niet met een allesbepalende moeder; daarom vind ik niet dat er zo respectloos met haar omgegaan hoeft te worden. Is het opgevallen dat ze geen enkele keer mocht uitspreken? Ze werd continu in de rede gevallen. Zij mag dan geen normaal eetpatroon hebben, en dit ook haar kind opleggen, de programmamakers hebben geen normaal besef van fatsoen!

  • Zwemcoach? Welke zwmcoach? Je bedoelt toch niet Hugo Borst? Dat is een sportjournalist. Ik denk dat hij in hoge mate ernstig bezorgd is over Tom en dat was nog voordat de artsen, ook die van het Slotervaartziekenhuis (de second opinion) constateerde dat het niet goed gaat met Tom. Als jij iemand een kind hard ziet geslagen worden, zou jij ook verontwaardigd zijn. In feite mishandelt de moeder van Tom, Tom ook.

  • vorige reactie hoort bijj een andere reactie, negeer dit bericht, ik reageer niet op het bericht van Lian maar op het bericht van

   ——————————————————————————–

   Auteur: Carina

   Reactie:

   Als justitie en jeugdzorg voor dit kinderen uit huis willen plaatsen, willen ze dan ook gelijk aankloppen bij iedereen die hun kinderen producten uit de bio industrie voert? Dit zit namelijk vol met antibiotica en maakt het lichaam resistent tegen bep geneesmiddelen. Ook veroorzaakt dit kanker en overgewicht, wat me nadeligere levensgevolgen doet geven dan het eten van enkel rauw voedsel. Ik denk overigens wel dat de de moeder in kwestie wel een tikkeltje is doorgeschoten. Ze kan haar levenswijze niet opdringen aan haar kind, en ze zou hem meer keuze vrijheid kunnen bieden. Tom zou bv bij vrienden of familie wat anders kunnen proeven, of mee kunnen eten. Maar thuis eet hij dan Rauw. Tom oogt een wijze, beleefde en slimme jongen, ik denk dat zijn opvoeding van hem deels een mooi mens maakt, dat kun je van veel kinderen niet zeggen.

  • Helaasd Lian, ik ben welliswaar niet zo geinterresserd in zijn lot, er zijn massas kinderen die nauwelijk gevoed worden, ook in Nederald. Wist je dat dikke kinderen ook ondervoed kunnen zijn door dat vele snoepen en frisdrank? Het gewonen eten is belangrijk, afhankelijk van de afkomst van het gezin. En dorst is een gewoon teken dat er water moet worden gedronken. Af en toe wat lekkers kan heus wel worden gegeten. En niet altijd acher de computer. Een behandeling voor deze Francis is denk ik nutteloos, ze heeft geen zelfinzicht. Bovendien zijn er ook andere mensen die begeleiding nodig hebben
   Groet, Simone Michael, Bonaire

 38. Met stijgende verbazing gekeken naar de documentaire.
  Moeders is rijp voor een psychiater, die is te ver gegaan met haar gezondheidswaanzin.
  En alles waar te voor staat… zei mijn moeder altijd…. behalve tevreden.
  Kan moeders met hulp weer op de Gulden Middenweg terecht komen?
  Ik zie voor het kind een zwaar leven tegemoet als hier geen professionele hulp bij komt.
  Sterkte Tom!

 39. Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten eet, is ondergedoken. Hij probeert daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst. Dat meldt de NOS.

  Bureau Jeugdzorg is van plan de 15 jaar oude Amsterdamse jongen uit huis plaatsen omdat zijn moeder weigert hem naar school te sturen. Hij zou daar worden gepest vanwege zijn eetgewoonten. Hij krijgt thuis les van zijn moeder, maar die heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

  De jongen kwam in het nieuws naar aanleiding van de documentaire Rauwer, waarin te zien is dat de jongen al sinds zijn vijfde jaar alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel mag eten van zijn moeder Francis. Volgens artsen is de jongen ondervoed en is zijn lichamelijke ontwikkeling gestagneerd omdat hij voedingsstoffen tekort komt, maar zijn moeder gelooft dat niet.

  bron nos

 40. Francis, you go girl! Eindelijk een moeder die (publiekelijk) kritisch is op wat haar kind eet. Ik had gewild dat de media kritisch naar mij had gekeken op de momenten dat ik mijn kind bijv. cola gaf…

 41. Ik ben heel blij voor jou Frank en ik hoop, dat je het vol kunt houden, maar dat jouw ouders je overvoerd hebben wil toch niet zeggen, dat het goed is om je kinderen te kort te doen.
  Voor jou is het ook beter om na verloop van tijd weer wat gevarieerder te gaan eten, want als je hier jaren mee doorgaat krijg je tekort aan bouwstoffen. Je zal dus peulvruchten moeten gaan eten en in ieder geval de vit B12 pillen niet vergeten als je puur plantaardig wilt blijven. Vergeet niet te stoppen bij de 80 kilo: dan komt het moeilijkste, gevarieerder eten zonder weer aan te komen.
  Succes gewenst.

 42. goede gedachte,

  ik ken een gezin waar enkele kinderen ook thuisonderwijs kregen en waar de moeder ook een duidelijke gedachte heeft over gezond eten.Het zijn super sociale kinderen geworden waar elke ouder trots op zou zijn. Ik zie gelijkenissen, maar we hebben allemaal het nadeel dat je niet zelf met Tom kan spreken. Eigenlijk zouden ze nu verder uit de publiciteit gehaald moeten worden en dan inderdaad begeleidt moeten worden door mensen die er verstand van hebben. Mensen die de gedachte van de moeder kunnen volgen en respecteren. Geef ze lucht, maar laat jeugdzorg eerst zijn eigen problemen aanpakken. ik wens ze sterkte en hoop dat men er uit komt. Moeder en Tom fijne kerstdagen en een gelukkig 2013

  • Hoewel ik het niet met je eens ben, dat thuisonderwijs goed is voor kinderen, kan ik me best een situatie voorstellen, waarin je daar voor kiest. Dat de kinderen waar jij over spreekt sociale mensen zijn geworden is geen bewijs voor het feit, dat het dankzij het thuisonderwijs is. Het kan ook ondanks het thuisonderwijs zijn. Als thuisonderwijs niet uit noodzaak geboren is lijkt het me in ieder geval niet de beste keuze, want de maatschappij is hard en niet iedereen kan kunstenaar worden.
   Maar het gaat hier eigenlijk om iets heel anders,afgezien van het feit, dat Tom straks zonder diploma’s de maatschappij in zou moeten, heb ik ook mijn twijfels over de invloed van het dieet op z’n intelligentie. Rokende moeders worden tegenwoordig als aso bestempeld, maar waarom niet moeders, die een rare kronkel hebben en vinden , dat hun kind zonder de broodnodige bouwstoffen om hun hersenen te ontwikkelen kan leven. Het probleem in jouw geval en het hare is, dat jullie niet geloven, dat dit dieet echt ongezond is:niet door wat Tom te eten krijgt, maar door wat hij niet krijgt. De mensen die er verstand van hebben en de gedachtegang van moeder kunnen volgen zijn al door haar afgewezen. Google de second opinion arts maar eens. Deze vrouw staat open voor alternatieve gedachtegangen, ze gaat zelfs met moeder mee in haar afkeer van vlees en zuivel,maar ook zij komt er niet door. David Wolfe met z’n rauwe roomboter redt het vrees ik zelfs niet en wat mij betreft is dat niet erg. Had hij maar gekookte bonen aangeraden, mja dan had ze ook niet geluisterd. Ik hoor net, dat Tom is ondergedoken. Ik hoop, dat hij bij z’n vriendinnetje zit, dan krijgt hij behoorlijk te eten en zit ook nog bij mensen, waar hij van houdt. Jammer dat moeder ook in dit geval weer voor zichzelf en haar eigen principes heeft gekozen, want dat Tom gepest werd is nooit als argument aangevoerd.

  • Waar enkele kinderen….je zegt het zelf. Tom is alleen met zijn moeder. Geen idee wat die moeder de rest van de dag doet, maar of Tom is daar alleen, of alleen buiten aan het spelen, of bij zijn vriendinnetje. Hoe sociaal is dat?

 43. Als ik nu eens 48 jaar terug in de tijd ga en ik bekijk mijn kindertijd dan was dat ook niet echt gezond , bij ons thuis was er altijd volop snoep , frisdrank , kaas , worst en genoeg geld om elke dag na school in de snacbar te kunnen hangen.
  Ik was vanaf mijn 3e jaar al te zwaar en vanaf ongeveer 8 jaar was ik echt dik , ik at heel veel ongezonde dingen en elke dag was bij het diner wel een groot stuk vlees met een sausje en gebakken aardappels met mayonesse.
  Omdat ik veel groter was dan mijn andere klasgenoten werd ik gelukkig nooit gepest en had ik behoorlijk wat vrienden omdat ik vaak patat weggaf in de pause op school ( de snackbar zat om de hoek van de school )
  Rond mijn 16e was ik rond de 100kg en dat is in de 30 jaar daarna naar 130kg gegaan.
  Nu precies een jaar geleden besloot ik om mijn leven te veranderen , ik ben al 48 jaar alleen en hoop ook eens een wat leuker leven te hebben.
  Ik ben in januari 2012 met planten eten begonnen en eet en drink dus al bijna 1 jaar alleen groente en fruit , ik eet het meeste rauw maar stoom ook wel eens groente en maak ook regelmatig soep.
  Ik ben nu 95kg en voel me een totaal ander persoon , de afgelopen 47 jaar zijn voor mij verloren jaren geweest waar ik liever niet meer aan denk.
  Op naar de 80 kg.

 44. Mensen, het gaat niet alleen maar om het voedsel. Tom gaat al drie jaar NIET NAAR SCHOOL. Vrije school en Montessori zijn namelijk ook niet goed voor Francis. In de tussentijd zie je Tom alleen buiten spelen met zijn skateboard, hond, thuis computerspellen spelen en tijd bij zijn vriendinnetje doorbrengen. De familie van die vriendin eet ook veel rauw, maar daarnaast ook vis en gekookt. Gevarieerder dus.

  Waar ik hier niet tegen kan is dat er veel mensen zijn die Francis gelijk geven, terwijl alles erop wijst dat Tom een achterstand heeft, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk door zijn afgezonderde levenswijze. Er wordt dan meteen geroepen dat het beter is dan al die kinderen die veel troep eten. Dat is waar, maar hebben jullie ook wel eens gehoord van een MIDDENWEG?

  Jullie lijken wel fundamentalistische moslims die alle ongesluierde vrouwen als onzedelijk beschouwen die alleen maar minirokken en andere sletterige kleding dragen.
  Jullie weten dat dat niet waar is. Waarom wordt de moeder van Tom geprezen die een eenzijdig voedselpatroon aanhangt zonder enige eiwitten, gekookt voedsel, zuivel etc? En dat kan met mate zijn, biologisch en heel gezond. En dan nog het OPZETTELIJK ONWETTELIJK weghouden van school en het ook weigeren te betalen van de boete van E 250.

  Tom wordt dus door zijn moeder thuis gehouden en leert daar. Zijn moeder is dus zijn enige referentiepunt. ER was een reageerder die stelde dat het heel sociaal is om thuisschool te doen. Hoe soicaal? Alleen met moeder thuis (Vraag mij af of ze wel werkt, want hoe kan ze de tijd vinden om Tom thuis les te geven°, dat is dus niet echt sociaal.

  Jullie moeten je echt schamen om die moeder daar gelijk in te geven.

  • Freya ik ben het 100 procent met je eens.
   wat ik nog wel ff kwijt wil is dat hier veelal mensen hun eigen rauw food ervaringen, eten van plantjes etc plaatsen.
   men vergeet dat het om Tom een jongen van 15 gaat
   en niet over een volwassene die zelf keuzes maakt en uit de groei is.

 45. In Nederland is bijna 50% van de kinderen te zwaar. Kunnen we ons niet beter richten op ouders die hun kinderen volproppen met chips, cola, energiedrankjes en snoep? Moeten deze kinderen niet onder toezicht worden gestelt? Ik snap hier werkelijk helemaal niks van :-|

 46. graag wil ik even reageren omdat ik merk dat de film me aangrijpt om andere redenen dan waar nu zoveel hectiek over is. Om te beginnen kan ik me erg druk maken over de slechte onderbouwing dat rauw voedsel voor Tom zo slecht zou zijn. (even terzijde, ik ben zelf een alles eter en ben absoluut geen voorstander van alleen rauw eten). Zijn lengte en de samenstelling van het voedsel wordt als maat gebruikt voor zijn gezondheid, terwijl er helemaal niet gekeken wordt naar hoe zijn lichaam verder functioneert (botstructuur, bloedsamenstelling, etc). Dat er weinig calcium in het voedsel zit wil namelijk absoluut niet zeggen dat dat in zijn lichaam niet aanwezig is of op een andere manier wordt aangemaakt.
  Verder wordt er gesuggereerd dat er sprake is van verwaarlozing door de ondervoeding. Waar ik me veel zorgen over maak is het enorme loyaliteitsconflict waar Tom mee kampt (hoe kan hij nou een eigen keuze hebben als een moeder zo fanatiek is, de kans lopen afgewezen te worden door je eigen moeder is het ergste wat er is). Dit gezin mag van mij keuzes maken die afwijken van de norm, maar ze moeten professioneel begeleid worden in hoe ze daar op een gezonde manier mee omgaan. Het fanatisme van de moeder leidt tot manipulatie en zet Tom onder enorme emotionele druk. Dat is wat ik zorgelijk vind aan het hele verhaal.
  Er wordt gezegd dat Tom een eigen keuze heeft en ook zelf kiest om niet naar school te gaan. Hij kan dat wel uitspreken, maar uiteraard heeft hij helemaal niet te kiezen. Zijn keuze is namelijk niet: wel of niet naar school, zijn keuze is wel of niet geaccepteerd worden door zijn moeder. Hij kiest natuurlijk voor de loyaliteit voor zijn moeder!

 47. Aan liefde voor haar kind ontbreekt het niet. Echter deze vrouw indoctrineert haar zoon.Zij legt hem deze levenswijze op. En met vragen legt ze zelfs de antwoorden in zn mond. Er wordt naar mijns inzien, door haar niet gekeken hoeveel calorieën hij binnen krijg per dag en wat voor een puber nodig is. Met een wat groente en fruit kom je nooit aan de aanbevolen calorieën. Hij krijgt, denk ik te weinig eiwitten en koolhydraten binnen wat zijn groei remt. (dit na het zien van beide documentaires raw/rawer) Ik denk dat het ook terecht is dat de arts aangifte heeft gedaan van kindermishandeling. Francis past in deze tunnelvisie toe en stelt haar eigenbelang boven dat van haar zoon. Hij hoeft van mij niet uit huis geplaatst te worden maar bijvoorbeeld eten onder toezicht. En zeer zeker naar school. Zij onthoudt hem in deze zijn voorbereiding voor de maatschappij.

 48. Ik vraag me af of je alleen bevestigende informatie voor je rauw theorie zoekt, of probeert de kwestie objectief te bekijken. Ik heb geprobeerd objectief te kijken en vond, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat het proces dat je zo
  http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1b.shtml#maillard
  Quote: “Heat-treated foods have played an important role in human
  nutrition since Homo habilis began to use fire [45]. Up to now, highly genotoxic effects of foods containing a mixture of various MRP or melanoidin structures seem unlikely to pose an evolutionary disadvantage for humans, although individual compounds formed during heat treatment of foods may have these effects, such as HAAs. But as the majority of
  dietary MRPs and melanoidins, as well as their intestinal degradation, absorption or endogenous metabolism are still unknown, the risk assessment remains unfeasible. (Fomoza, 2005)”
  Dat mensen vroeger ook niet gekookt aten, is bovendien een erg slecht argument. Vroeger werden mensen minder oud dan tegenwoordig. Dat mensen dingen ooit niet deden, betekent niet dat ze wel gaan doen evolutionair nadelig is. Dat mensen vroeger iets ook niet deden, is sowieso nooit echt een goed argument: Vroeger wasten mensen hun handen ook niet voor ze hielpen bij bevallingen en was de moedersterfte veel hoger, om dit maar eens te illustreren.
  Ik denk dat je op het moment al zo ver bent dat je je haast niet meer kan bedenken. Je hebt nu in het openbaar je mening verdedigd en het zal moeilijk zijn hierop terug te komen. Toch zou je nog eens kunnen nadenken.

  • Ik sluit me helemaal bij de laatste opmerking aan maar ik vrees, dat het al te laat is.Tom is ondergedoken om te voorkomen, dat hij naar school moet. Laten we hopen, dat hij bij z’n vriendinnetje zit, maar als ik erover nadenk zal hij waarschijnlijk daar niet meer heen kunnen, omdat het al in het openbaar gezegd is en die mensen dan van ontvoering beschuldigd kunnen worden. Hij zal dus bij een andere rawfood vegan zijn ondergebracht en er verandert dus niets. Moeder gaat zoals ze in het interview met freedom tv aankondigde door tot het bittere eind ongeacht de gevolgen voor haar kind.
   Jouw stuk gaat ze niet geloven, want het is niet door een goeroe geschreven, maar door een wetenschapper. Als ze al eens een wetenschapper zal geloven, dan is het er één, die een stelling verdedigt die door geen andere wetenschapper wordt ondersteund. Frits van der Blom bv stond als arts aangekondigd, maar die kan al jaren z’n praktijk niet meer uitoefenen, Hij zegt zelf door een burnout, maar als je leest wat hij er voor ideeën op na houdt, dan mag je blij zijn, dat hij geen kans meer krijgt om onschuldige mensen te behandelen. En dat zeg ik, die een voorstander ben van complementaire geneeskunde :(

 49. beste Carina

  mee eens, ik zat bijna te denken dat als hij uit huis wordt geplaatst hij bij ons zou mogen komen wonen, we zullen zijn moeders ideeen respecteren en hem ook een zekere vrijheid geven.

  Aan alle mensen die de moeder veroordelen zou ik het volgende willen zeggen.

  Het komt helaas vaak voor dat alles mensen constant aangevallen worden ze zich gaan gedragen zoals de moeder van Tom doet. De humor verdwijnt. Als ik dan zie hoe de voetbalvriend van Marco van Basten zich gedraagt en uitlaat in DWDD dan ga je je steeds meer terugtrekken in een kleine wereld die met de dag kleiner en vijandiger lijkt te worden.
  Ons onbegrip en onwetendheid heeft deze vrouw zo geobsedeerd gemaakt.

  Als we een documentaire zien over een volkje in het Amazone gebied dat zich ook zo voedt dan lopen al die zogenaamde TV sterren kwijlend onze slechte gewoontes af te branden want dan zijn die Amazonebewoners hip . Ik zou wel eens een echte discussie over voedsel willen zien.

  Ik hoop dat Tom en zijn moeder ons allen aan het denken zet, haal de positieve punten er uit, daar help je Tom ook meer mee.

  • Me dunkt, dat de discussie over voedsel hier behoorlijk echt is, al valt er niet echt te discussiëren over wat wetenschappelijk is vastgesteld. Zolang je binnen de grenzen blijft van wat er bekend is over onze voedselbehoeften valt niemand je aan en kun je nog heel wat discussiëren over de nuances.
   Françis Kenter is pas aangevallen nadat ze zelf als een profetes met haar rauwvoedsel ideologie in de publiciteit was gekomen, maar ik ben het wel met je eens, dat zij zich niet meer door alle gefundeerde argumenten van de wereld laat overtuigen. Zij weet helaas niet beter, dan de goeroe-charlatans te geloven. Wat een kulverhaal stond die man op te hangen zeg en heb je de verzameling voedingssupplementen zien staan, die hij ongetwijfeld buiten beeld aan de man heeft gebracht? Maar ik geef toe, dat er ook wetenschappers zijn, die zeer twijfelachtige onderzoeken hebben gepubliceerd en die voor eenvoudige aan wittejasfobie lijdende vrouwen als Françis niet te ontmaskeren zijn.
   Ze noemde er weer ëén Colin Cambell, die in de China Study beweert te hebben bewezen, dat dierlijke eiwitten kanker veroorzaken. Ten eerste zijn er evenveel studies die het tegendeel beweren en ten tweede is er helemaal geen principieel verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Verder die eeuwige mythe over Pasteur, die op z’n sterfbed Béchamp gelijk zou hebben gegeven dat er toch een generatio spontanea bestaat en dat al de door hem ontdekte ziekteverwekkers slechts door onszelf en onze onbalans geproduceerd worden. Kortom héél de medische wereld heeft het al 150 jaar mis en zij hebben het licht gezien. Het leukste aan de hele zaak is nog, dat Pasteur in zijn tijd helemaal niet erg serieus genomen werd, ze zouden hem dus juist als een voorbeeld moeten zien.

 50. Ik heb de documentaire ‘Rawer’ gezien. Ik vind de psychische mishandeling door de moeder schokkend. Ik vind het zorgwekkend dat niemand het daarover heeft. Daar zou iets aan gedaan moeten worden.

 51. Francis geef ik gelijk in haar idee over het voedsel van nu! Er is in verschillende documanetaires aandacht besteed aan het feit dat de vissen de restanten eten van ons plasticoverschot als eiland drijvend op de oceaan. . Lees het verhaal? Ik snap nog steeds niet dat die plasticzakje over de toonbank vliegen! en bekijk deze link eens: . Ik kan me voorstellen dat mensen met kinderen zich bedenken of zij hun kinderen niet vergiftingen. De voedingsindustrie is machtig! Het vee dat wij eten dat zit vol met snel groei producten. Ik denk eerder dat het voor iedereen verstandig is om die hele voedingsindustrie te onderzoeken!

 52. je kan een mening hebben over de moeder, dat is je goed recht.
  Ze voldoen niet aan het plaatje van bijv. de schijf van 5, maar een heleboel argumenten die ze heeft zijn terecht, maar we meten het af aan wat ons is ingehamerd. 90 % van de mensen denkt niet na over voedsel. Het argument dat de jongen niet aan zijn uitgerekende lengte gaat komen, leker belangrijk. Is hij minder sociaal, wordt het een crimineel op deze manier.
  Van jeugdzorg is bekend dat ze niet op waarheid onderzoeken en dat je bent overgeleverd aan de willekeur van de ” deskundige “. Mishandeling wordt gezegd door jeugdzorg, is er niet sprake van mishandeling als ouders hun kinderen volproppen met verkeerde vetten, ze geen controle hebben over het drankgebruik van de prinsjes en prinsessen. Daarvan is wetenschappelijk bewijs dat het ongezond is. Ik denk dat de deskundigen te weinig weten over dit opzienbarende dieet. Deze mevrouw heeft meer nagedacht over voedsel dan de meesten van ons. Het heeft alleen de schijn dat het bizar is. En nu gaan rechters en jeugdzorg medewerkers zich hier over buigen. Straks wordt hij uit huis geplaatst, zielig, maar als je als instantie faalt dan straf je de ander in plaats van naar je zelf te kijken.

  sterkte tom en moeders

  • Totnutoe reageert jeugdzorg heel terughoudend en gelukkig maar, want die lieverd van een Tom heeft al genoeg te verduren. Dat jij ontkent, dat er wetenschappelijk bewijs is, dat dit dieet ook héél ongezond is en niet alleen de lengte, maar ook de intelligentie kan beïnvloeden moet je zelf weten, maar kom niet aan met andere misstanden om deze misstand goed te praten. Dat laatste doet Françis zelf al wel zo vaak, dat ze het zelf gaat geloven.

 53. Als justitie en jeugdzorg voor dit kinderen uit huis willen plaatsen, willen ze dan ook gelijk aankloppen bij iedereen die hun kinderen producten uit de bio industrie voert? Dit zit namelijk vol met antibiotica en maakt het lichaam resistent tegen bep geneesmiddelen. Ook veroorzaakt dit kanker en overgewicht, wat me nadeligere levensgevolgen doet geven dan het eten van enkel rauw voedsel.

  Ik denk overigens wel dat de de moeder in kwestie wel een tikkeltje is doorgeschoten. Ze kan haar levenswijze niet opdringen aan haar kind, en ze zou hem meer keuze vrijheid kunnen bieden. Tom zou bv bij vrienden of familie wat anders kunnen proeven, of mee kunnen eten. Maar thuis eet hij dan Rauw.

  Tom oogt een wijze, beleefde en slimme jongen, ik denk dat zijn opvoeding van hem deels een mooi mens maakt, dat kun je van veel kinderen niet zeggen.

 54. Ik denk dat wat deze moeder doet niet goed is. Maar…ik denk dat ouders van kinderen met overgewicht door verkeerde voeding hetzelfde of meer te verwijten is. Omdat mensen vaak heel goed weten wat ongezonde voeding is. Daar zouden ook wel rechtszaken over gehouden kunnen worden.

 55. In de Scandinavische landen is allang de helft verboden van wat er hier nog steeds in voedingsmiddelen zit…omdat ze daar uit onderzoek hebben aangetoond dat driekwart (zeer) schadelijk is voor je lichaam. Maarja, daar is sowieso alles anders en beter geregeld, maargoed, omdat Nederland een handelsland is en geld wil verdienen, wordt die troep hier nog steeds verkocht. En dan de grap van de reclames…halvarine is beter dan roomboter… is ook de grootste onzin. Halvarine bevat mega veel slechte stoffen en pure roomboter zitten juist de gezonde stoffen en vetten in. We nemen het donkerste brood, want dat is het gezondst denken we…ten eerste is brood helemaal niet gezond, want je darmen kunnen brood bijna niet verteren en ten tweede, die donkere kleur komt puur door de kleurstoffen! hahaha, wat een giller! En zo worden we bijna met alle producten voor de gek gehouden (en we laten ons voor de gek houden) want je kunt deze dingen ook zelf onderzoeken, maar daar hebben we geen zin in, aannemen is makkelijker…of de info nou juist of onjuist is…Maargoed, ik ken mensen die vet slecht eten en 100 zijn geworden en ik ken mensen die super gezond leven en met hun 50ste dood gaan…En andersom….Tja….iedereen is zelf verantwoordelijk en moet het maar lekker zelf weten. Maar die vrouw heeft inderdaad in bepaalde opzichten wel gelijk…je moest eens weten wat je in de winkels koopt…Niks gezond, veelal gelogen, om maar te kunnen verkopen. Het gezondst zijn nog altijd de pure producten, dus zonder allerlei toevoegingen…en af en toe een patatje en een stukje chocola…mmmmm…. maarrrr alles met mate….

 56. Dat smoothies en salades lekker zijn, daar kan ik alleen maar achter staan, maar als ik toch alleen maar raw voedsel zou mogen eten.,… dan weet ik het zo net nog niet.
  Ik vind mijn boterhammetjue met kaas en mijn kopje koffie of thee of warme chocomel toch wel heel lekker en zou het niet willen missen.
  Nee ik kan niet echt meegaan in het verhaal van die vrouw en haar zoon en hoe zij daarmee om gaat. Het is volgens mij inderdaad ook duidelijk een meningsverschil tussen haar en de rest van de wereld. Wij moeten begrip opbrengen voor haar levensstijl, maar ze keurt zelf al het andere af. Want alles wat niet rauw is is slecht.
  Zij wil haar mening niet loslaten en voelt zich daarom van alle kanten en door iedereen aangevallen.
  Want ze leest en heeft het alleen maar over al het slechte in voeding, schimmels, giften, bacteriën. Ik vind dat ze daarin erg doorgeslagen is.
  En die mandarijnen, die bananen, die wortels en alle andere groenten die zij eten, zijn die wel allemaal zo gezond dan? Zit daar dan niets in wat schadelijk is?
  Dan wordt er gepraat over de lengte van dit kind, maar is dat het enige wat achterblijft?
  En het kind thuishouden van school dat vind ik heel slecht. Op het einde van de documentaire kun je lezen dat hij al drie niet naar school gaat. Dit is slecht voor zijn cognitieve maar vooral ook sociale ontwikkeling. Door de angst van moeder dat het kind in de verleiding zou komen om “slechte” dingen te gaan eten zoals gevulde koeken of patatjes houd ze hem maar thuis van school. En Tom wil dit zelf ook? Ja natuurlijk, die staat helemaal achter de mening van de moeder want zo is hij groot gebracht. Misschien is het wel een makkelijke puber die nergens tegenin gaat. Soms heb ik het idee dat Tom niet anders kan dan meegaan in moeders denkwijze. Omdat zij overal argumenten tegen in weet te brengen.

 57. Beste,
  Zo jammer dat de voordelen niet op de voorgrond staan (energie en helderheid) en dat de moeder er niet blijer over spreekt. Al die angstaanjagende spookverhalen tegen die jonge kinderen!!
  Ik zie ook inconsequentheid als er ‘buitenlandse’ vruchten worden gegeten waar zoveel kilometers voor worden gereden en de blender de gezonde vezels verpulverd.
  Ik zou Tom graag een bordje warme tomatensoep gunnen van verse tomaten. (De stoffen in tomaten worden verwarmd nl. beter opgenomen) Waarmee ik maar wil zeggen liefde en warmte ipv de opgeheven vinger. groet, ingrid

 58. Zij Hoort in de gevangenis en Tombijeen pleeg gezin.het s hier duidelijk dat Tom geen normale etens patron heven dat hij later ziek word is en feit.waar blijft hier de kinderen berscherming? Warrom word deze moeder niet aangepakt? Arme Tom..

 59. dat mens is gestoord en hersenspoelt haar eigen kind de mens is zo snel geevolueerd omdat we leerden vuur te maken en eten te verwarmen met name vlees en vis kijk hoe ongezond ze eruitzien die jongen is 15 en ziet eruit als een 10 jarige en die moeder is zo gerimpelt en mager als een skelet

 60. Overgenomen van de taaltelefoon:
  “Orthorexie of orthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij men zo obsessief bezig is met gezond eten dat het ongezond wordt. Voor orthorexiepatiënten gaat het niet zozeer om de kwantiteit van het eten, als wel om de kwaliteit. Steven Bratman, de Amerikaanse arts die de term in 1997 heeft bedacht, is zelf zo gefixeerd geweest op gezond eten dat hij alleen groenten en vruchten at die maximaal vijftien minuten ervoor waren geoogst, altijd in afzondering at en zich verplichtte om bij elke hap minstens vijftig keer te kauwen. Behalve met een afname van hun eet- en levensgenot kunnen orthorexielijders ook te maken krijgen met concrete fysieke problemen, die gaan van haaruitval tot nier- en leverbeschadiging. In het Grieks betekent orthos ‘recht, juist’ en orexis ‘begeerte, eetlust’. Een vergelijkbare term is anorexie of anorexia nervosa”.
  Zien we hier een combinatie van orthorexie en Münchhausen by proxy ?
  Aan Ben kun je zien, hoezeer het een egoïstisch motief is geworden voor de moeder om Tom onder controle te houden. Bij Ben is het mislukt, dit is een extra druk op Tom om z’n moeder niet te laten vallen. Helaas is de vader een goedzak, die het allemaal niet in de gaten heeft.
  Wat een in-en intrieste zaak is dit. Dank aan Anneloek Sollart, die ons ervan bewust heeft gemaakt, dat er ook kinderen zijn, die volledig klem zitten tussen hypercorrecte ouders en de maatschappij. Ik wist het eigenlijk al wel, want af en toe zie je wel eens een ouder, die een aangeboden snoepje voor z’n kind weigert, omdat het kind van hem of haar niet mag snoepen.
  Gelukkig gaan dit soort mensen niet naar de slager, het trauma van een afgeslagen stukje worst zullen de kinderen dus niet oplopen: wel een gebroken arm.

 61. bewondering voor francis!!! het enige waar ik m’n vraagtekens bij zet is……hoe de loyaliteit van tom t.a.v. zijn moeder hierin parten speelt. daarnaast denk ik, als “vrije school moeder”, dat het wel mogelijk is dat tom hier onderwijs volgt en dat zo ook het vertrouwen in tom groter zal worden en tom gestimuleerd wordt om zijn eigen verantwoordelijkhied te kiezen en dus te kiezen voor raw food. hier kan je alleen maar achter komen door te experimenteren. ( dit deden wij toch ook ooit;))!?.door naar school te gaan komt zijn sociale ontwikkeling ook niet in de knel. dit is nl iets waar ik enigszins vraagtekens bij heb wanneer zo’n begaafd kind als tom, niet naar school gaat. . francis: chapeau en, misschien iets minder krampachtig maar……… ga door!

 62. Ongelofelijk hoe jullie elkaar de vliegen afvangen over het juiste voedingspatroon!!
  Hierin is iedereen vrij om te kiezen wat voor hun het beste is. Prima dat je van mening bent dat vlees of vis schadelijk is voor je lichaam. Of dat melk ervoor zorgt dat je groter wordt! Maar als een kinderarts of dokter, die hier overigens jaren voor geleerd heeft en dit echt niet uit zijn/ haar duim zuigt, de diagnose stelt dat een kind groeiachterstand en groeistilstand heeft opgelopen en jij (Francis) dit gaat verwerpen door even te ‘googleen’.

  Volgens mij heb je een beste klap van de molen gehad dat je al deze waarheden gelooft die op internet te vinden zijn.

  Afgezien van het feit dat JOUW kind niet naar een school mag, in de documentaire niet een keer met vriendjes te zien is. Alleen bij zijn vriendinnetje komt, die dezelfde overtuiging hebben als u ( in mindere mate weliswaar en een variërender weekmenu hebben), kan ik alleen concluderen dat u uw kind ontzettend te kort doet!! Toen ik 15 was, vond ik het heerlijk om tussen de andere mensen te zijn, nog beter: leeftijdsgenootjes!!!!

  Dit is pure manipulatie, tuurlijk spreekt een kind zijn moeder niet tegen, met een camera voor zijn neus!! Hij zal u altijd zijn hand boven het hoofd houden, omdat u zijn moeder bent! Hopelijk durft hij wel zijn mening ooit te geven, u hem niet de mond snoert of een mening opdringt.

  Het moge voor u duidelijk zijn dat dit niet de juiste manier van opvoeden is! U geniet van de aandacht die dit onderwerp oprakelt.

  Uw mening over het voedingspatroon valt over te twijfelen maar waar ik absoluut zeker van ben: u doet uw kind tekort door hem zo af te zonderen! Wat een medelijden heb ik met dit jongetje zeg!!!

 63. Heb de documentaire net gezien. Als je het met Francis dus niet eens bent, ben je dom en gemanipuleerd, blijkbaar ook volgens haar aanhangers hier. Heb ruim een jaar veganistisch geleefd. Ik nam wel vervangers daarvoor. Blijkbaar niet genoeg, want ernstig B12 tekort en de homocysteinespiegel die niet klopte, wat weer een gevaar is voor hart en vaatziekten. Advies was, vlees eten. Dat doe ik nu dus weer jaren. Niet iedere dag. En het gaat goed. Vorige week nog alles laten testen, en alles in orde.
  Wat hier aan de hand is is een te stringent eetpatroon wat dus wel ongezond is. Zijn vriendinnetje Tara eet veel gezonder en dat is ook te zien. Bovendien vindt Francis zelfs de Vrije school niet als optie, dat past nog steeds niet in haar levensfilosofie. Thuisscholing dan maar.
  Dat bleek dus te bestaan uit simpele sommetjes en een beetje een BBC internetpagina bespreken. Dat is echt een zeer slechte zaak. De dwangsom die de Rechtbank haar oplegde (wegens het niet naar school gaan), E 250, die ze sowieso niet gaat betalen, is echt een lachertje.

 64. Je hebt meer mensen die zichzelf en hun kinderen vette troep voorschotelen, die kinderen hebben met overgewicht, nou dát is lekker gezond….biet dus. Ik vind deze mevrouw wel een beetje te extreem maar ze heeft in veel opzichten gelijk. Je moet je maar eens verdiepen wat bijv. E-nummers al niet met je kunnen doen. Veel mensen kunnen van veel kwalen afkomen als ze gezonder zouden leven. Er zit zoveel troep in voedsel, waar de farmaceutische wereld weer baat bij heeft. Haar zoon bij d’r weghalen zou dom zijn, zielig voor d’r zoon, maar ik zou heel af en toe wat anders erbij doen. Gewoon niet mee bemoeien. Maar ik schrok wel toen iemand met die jongen ging praten Hoe hij zich zou moeten gaan voelen enzo…kreeg een beetje een sekte idee. Maar ik denk dat hun voedingspatroon beter is dan die mensen met overgewicht hebben.
  ps, ik ben iemand die alles eet, maar afwisselend, verse groenten, rauw en gekookt maar probeert van alles niet teveel te eten. Eet gezond, niet extreem!

 65. Naar aanleiding van de uitzending in DWDD heb ik mij verdiept in raw food.
  Ik ben nu ook een overtuigde raw foodist en voel me er prima bij.
  Ik ben niet een dag ziek geweest, zelfs niet een dag verkouden.
  Tom en Anneloek still going strong.

  • Harry deze discussie gaat over Tom , een kind, en niet over een volwassen persoon zoals jij die zelf keuzes maakt. ik eet zeer uitgebreid van gekookt, tot rauw vlees en gekookte, gegrilde, gebakken en rauwe vis. we zijn het er allemaal wel mee eens dat rauw eten gezond is. maar het gaat hier om de keuze van een kind. een kind wat in de maatschappij hoort op te groeien en dus naar school hoort te gaan. en zoals ik eerder al las, als Tom inderdaad zelf ervan overtuigd is zal hij op school niets aanraken wat anders is als rauwe groente.
   Dus dat rauw eten goed is zijn we het allemaal wel over eens maar daar hoort ook op zijn tijd vlees en vis en zuivel bij.
   maar bovenal moet Tom naar school zodat hij weet wat er onder zijn leeftijdsgenootjes speelt.
   Verder de uitzending van afgelopen maandag met die Goeroe erbij vond ik zeer eng.
   een sekte dus waarbij Tom word gebruikt om de wereld te veranderen.
   als Tom in de dokumentaire aan het woord is slaat hij zijn ogen neer. kijkt niemand recht aan en inderdaad moet hij vertellen wat zijn moeder horen wil.

 66. dat mens moet zich in der boven kamer ff goed laten onder zoeken .
  dus alles wat uit de grond komt en aan de bomen is wel goed.
  alle fijn stoffen zure regen etc komt allemaal uit de lucht en komt in alle gewassen voor.
  uw moet echt gaan google voor een goeie psychiater en een voor beeld aan uw oudere zoon nemen gewoon eten en naar school……………………………..!!!!!!

 67. Ik vind dat het erop lijkt alsof dit voor de moeder niet om Tom gaat, maar om het rauw eten en de publiciteit die door haar en “Tom” hiermee word gehaald. Als je een overtuiging hebt, kan je dat door allerlei middelen naar buiten brengen, en zelfs al voer je die overtuiging thuis uit dan nog hoor je je kind niet in die publiciteit te zetten. En als je overtuigd bent dat je kind dit zelf wil eten, dan zou hij gewoon naar school kunnen, omdat dat dat bewijst dat dit Tom zijn keuze is. Ik hoop voor de moeder en de zoon dat ze een “gezond” evenwicht in het eten kunnen vinden, want dit gedoe met instanties lijkt me voor Tom ook verschrikkelijk. Voor de moeder denk ik dat ze hier iets moet uithalen, wat betreft haar gevoelens, naar “raw” eten, anders stel je hier je kind niet aan bloot.

 68. Dominante moeder die erg kort door de bocht gaat. Haar stelling is dat dieren in het wild en de eerste mensen ook geen gekookt eten aten en dat rauw voedsel eten de meest natuurlijke en gezonde manier van leven is. Zij gaat eraan voorbij dat dieren in het wild en de prehistorische mens niet erg lang leven/ leefden. Mensen in de prehistorie gingen jong dood en ontbeerden vele noodzakelijke voedingsstoffen. pakweg 100 jaar geleden gingen er nog mensen voortijdig dood omdat zij niet goed aten. Dit is gelukkig allemaal veranderd. Dat neemt overigens niet weg dat ik vind dat kinderen en jongeren nu erg veel ongezonde producten eten. Ook overgewicht neemt toe en ik maak me zorgen als ik zie hoeveel chips, energiedranken en fastfood er bij pubers naar binnen gaan. Er moet een tussenweg zijn. Af en toe een keer snacken, heerlijk toch, geniet ervan. Maar belangrijk is dat kinderen weten dat gezond eten ook lekker kan zijn, ik haal die boodschap niet uit de documentaire. Bovendien denk ik dat ze haar kind emotioneel chanteert. Haar reactie op de aanklacht en de directe manier waarop ze de jongen aanspreekt zorgen ervoor dat hij uit loyaliteit naar zijn moeder toe toch doet wat ze wilt. En als die goeroe hem ook nog eens persoonlijk erop wijst dat hij de wereld kan veranderen door te eten zoals hij dat nu doet, wat een geestelijke belasting en wat een druk rust er op de schouders van Tom. Bovendien ziet Francis er uit alsof ze ieder moment kan bezwijken. Zelden iemand gezien die er zo ongezond uitziet, geen reclame voor de levensstijl die ze propagandeert.

 69. Ik heb inderdaad bij mijn bezoek aan Curaçao in 2001 gezien hoe de koraalriffen achteruitgegaan waren. Ik heb daarvan eerder Shell de schuld gegeven, maar een algehele verzuring van de zee kan daar natuurlijk ook de oorzaak van zijn. In het laatste geval zou ook op Bonaire een duidelijke sterfte van het koraal te zien moeten zijn. Ik ben het met je eens, dat de er veel mis is in de bio-industrie, maar die is voor ong. 18 % van de CO2 uitstoot verantwoordelijk. De oplossing waarbij iedere wereldburger een gezond deel van z’n dieet uit dierlijke bron zou kunnen krijgen, ligt naar mijn smaak eerder in het verlagen van de andere CO2 bronnen. Daarmee zou het % van de bio-industrie dus groter worden, maar de kwantiteit gelijk blijven. tegelijkertijd zou de vleesconsumptie in Westerse landen sterk verminderen en in ontwikkelingslanden vermeerderen.

 70. Doornroosje, ik geef nog even een nadere toelichting waarom ik vlees niet zo lekker vind hier. Ten eerste is het ingevoerd, ik weet niet waaar het vandaan komt, en bovendien in dit klimaat [ 30 graden en meer] smaakt dat ook niet. In Nederland kocht ik mijn vlees bij de Groene Weg, wel veel duurder, maar gegarandeerd biologisch. In deze tijden moeten we ons echter ernstig bezinnen op wat mensen dieren allemaal aandoen en daarbij zichzelf. Niets geeft zoveel CO2 uitstoot als de bio-industrie, het water van de oceanen verzuurt en vernietigt op den duur het plankton en de rest van het onderwaterleven. Men heeft het over onze nakomende generaties wanneer het over pensioenen gaat, maar we hebben straks wel wat meer uit te leggen aan onze kinderen dan dat alleen.
  Groet, Simone Michael

 71. Ik ben het helemaal met je eens Simone, alleen het verhaal over de Massai zou juist in hun straatje passen (helaas). Zij beweren namelijk, dat er ook van nature hormonen in dierlijk voedsel zitten, die niet alleen de groei beïnvloeden, maar zelfs diverse vormen van kanker. Het zou dus leuk zijn om eens te onderzoeken of er bij de Massai ook meer borst- en prostaatkanker voorkomt, dan in veganistische gemeenschappen. Laatst heb ik een litteratuurstudie van een Belgische arts gelezen en uit alle onderzoeken ooit gedaan is tot nu toe nog nooit een significante relatie tussen zuivel en deze kankervormen vastgesteld. Mja deze mensen geloven alleen de auteur van “The China study”.
  Ik heb trouwens hetzelfde als jij, ik vind vlees ook steeds minder lekker.
  Roos Verbraak

 72. Ik gelooof dat deze vrouw zelf een ernstig probleem heeft en helaas is haar zoon hiervan de dupe. Ze geniet van alle aandacht die zij in de media krijgt, een andere manier is er niet voor haar. Legt tijdens de documentaire Tomas ook voortdurend woorden in de mond of steld hem voor een onmogelijke keuze. Het is echt gemeen om van je kind solidariteit te vragen, ze weet dat haar zoon gewenst wilt zijn. maar heeft hij vrienden en hobby`s buitenshuis? Het risico op pesten is levensgroot, maar dat zal zij wel ontkennen. Ook de opmerking dat de groeisnelheid van andere jongelui komt door de hormonen in de voeding, met name het vlees is onjuist, hormonen in vlees is verboden in Nederland. In Afrika leven de Masai en die zijn tot op heden nog steeds de grootste mensen ter wereld. Reuzengroei komt alleen voor bij Hipophyse tumoren en groeistilstand bij ernstige ondervoeding.
  Groeten, S.Michael

 73. Ja hoor Doornroosje, we hebben hier plenty vis, zowel “plaatselijk”zo ingevoerd. Maar ik ben niet zo`n vlees/ vis eter, niet zo vaak althans. Ik ben geen vegetarier, maar vaak dierlijk voedsel vind ik niet zo lekker in dit klimaat. Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten, en dat is hier al lastig genoeg.
  Groeten, Simone Michael

 74. Ik zou die vrouw zo graag eens door elkaar schudden. Ik ben blij voor haar zoontje als hij uit huis gaat en zelf kan beslissen. Als het dan tenminste niet te laat is…

 75. Gelijk heb je, iederdaad, alles moet worden ingevoerd, maar er is hier ook zilvervliesrijst te koop en peulvruchten en sinds AH hier is neergestreken [ onder de naam Van Den Tweel} zijn er meer vegetarische producten bijgekomen. Ik ben niet zo`n vleesfan en hier hebben we nu eenmaal geen Groene Weg, daar kocht ik in Nederland wel eens mijn vlees De vruchten uit de regio zijn hier heel lekker, bijvoorbeeld de papaya. Ik ben nog van een generatie die met budgetten werkt, maar ik merk steeds dat diverse zaken duurder worden. Nu er weer meer natuurrampen zijn geweest, zijn er veel oogsten mislukt. Eet dus vooral groeten van de seizoenen en wanneer dit mogelijk is, maak hiervan dan een rauwkostsalde. Rode kool met rozijnen en appel is rauw heel goed te eten en lekker. Zelk een sausje maken met olyfolie, mayo, mosterd, honing, citroensap, wat zout en vers gemalen peper, echt heel lekker. Ja hoor, ik koop gewoon mayo uit een pot en de citroen komt uit een flesje, anders wordt het erg duur. Straks maak ik weer een heerlijke avocadosalade met olijven mozzarella en een citroendressing, heerlijk. Ingevoerde zaken, dus ook eten, zijn extra duur en wanneer het dan ook nog eens niet van de seizoenen is, is het ook nog eens onbetaalbaar, zeker in Nederland. Daar zag ik eten ingevoerd uit Marokko of India. Niet doen, de omgeving waarin je woont biedt genoeg, dat is de raad die ik anderen zou willen geven.
  Eet smakelijki, S.Michael

 76. Hee, wat een toeval toen je over importeren begon, dacht ik meteen aan de Cariben.
  Ik heb als tiener 3 jaar op Curaçao gewoond. Ik weet er dus alles van: ik denk zelfs, dat het daar nog moeilijker is, want nog minder water.
  Enfin, mijn vriendinnetjes aten vaak rijst met piccalilly en tomatenketchup. Ik vond het heerlijk, maar als basisvoedsel met foenchi ( maismeel) toch veel te éénzijdig. En die tamarindeboom of die zuurzakboom staat ook niet op de meeste erven.

 77. Marja, ik woon op Bonaire, een deel van Caribisch Nederland. Voeding hier is schikbarend duur. Ik leef in de gelukkige positie dat ik een goed pensioen heb, maar dan nog is het goed uitkijken. Alles wordt zo`n beetje ingevoerd, maar de plaatselijke boeren en particulieren hebben nog wel een klein moestuin. Voor een stukje Tofu betaal ik al gauw 6 $, maar een pompoen kan ik zelf kweken, vinden de Leguanen ook heel lekker, dus veel gaat ook weer verloren.
  Waarom ik hier ben gaan wonen. Het sociale klimaat in Nederland vond ik in 2004 al zo slecht, dat ik heb besloten om in een kleinere gemeenschap te gaan wonen. Wanneer ik op bezoek ben in Nederland valt mij zo op dat supermartkten de meeste ruimte die ze hebben vullen met frisdrank en snoepgoed. Vroeger kochten mijn ouders dit voor wanneer er iets te vieren viel. Voor de rest aten wij thuis met de seizoenen mee en fruit kwam uit eigen tuin.
  M.S.Michael

 78. Ja Doornroosje, maar mango`s zijn hier ook duur. Gisteren heb ik een avocado salde gemaakt, heel gewoon en heel lekker. Alles wat hier uit de regio komt heeft een heerlijke smaak. Ik heb in mijn tuin wel een Mango boom en eenmaal groter heb ik dan de vruchten. Veel fruit kunnen we hier zelf telen, maar er zijnhier ook dieren die van deze producten leven, dus goed oppassen, mijn spinazieteelt is mislukt door de vogels. Maar voor de rest is alles wat wordt ingevoerd heel duur en de meeste mensen hier kunnen gezonde voeding niet betalen.
  Groeten, M.S.Michael

 79. Ik woon in een land waar de mensen over het algemeen arm zijn en blij zijn eten te kunnen kopen. Vaak is er echter geen geld om gezonde vruchten, groenten en bijvoorbeeld noten te kopen. Mensen in de zgn rijke landen kunnen kiezen wat ze willen hebben, daar is hier geen sprake van. Mensen die rauw eten promoten en hun kinderen dwingen hiertoe, moeten zich eigenlijk schamen en ook bij andere reactie frons ik mijn wenkbrauwen. Zijn jullie in Nederland nu echt zo dom en weten jullie niet dat achter al die zgn onderzoeken grote financiele belangen schuilen? Het is maar wat je graag gelooft of je laat aanpraten, maar die luxe hebben wij niet.

  • Ik ben ook wel benieuwd, waar je woont M.S. en jij werpt inderdaad een ander licht op de zaak.
   Misschien kunnen we wel concluderen, dat deze extreme ideeën over voeding op zich, weer een nieuwe welvaartsziekte zijn.
   P.S. Misschien kan in het land waar jij woont iemand trouwens nog wel eerder iedere dag een mango kopen, dan in N.W.Europa.

 80. ” Onderzoeken worden gemanipuleerd of selectief gepubliceerd.”

  Ja precies, zoals die van ene Diederik Stapel. Weet je nog wel:”van alleen maar naar vlees kijken wordt je al hufterig”
  Maar zonder gekheid hoor jullie moeten en mogen alles niet eten waarvan je denkt, dat je ongezond wordt. Vergeet alleen niet, dat er evenveel goeroes zijn, die beweren, dat je alleen vlees en vet moet eten, omdat dat het ultieme oerdieet was.
  Het is maar net welke messias je geloven wilt. Eén ding is zeker, echt verstand van zake hebben ze niet en ze maken allemaal misbruik van mensen, die slecht in hun vel zitten.
  De verschillen tussen anorexie, orthorexie en boulaemie zijn kleiner dan je denkt.
  De meesten proberen hun kinderen, daar toch tegen te beschermen.

 81. Mooie reactie Johanna zo denk ik er precies over , we eten en drinken met z,n allen teveel zie jeugd ,ook de ouderen kunnen er tegenwoordig wat van ,er is veel te veel aanbod en luxe , de voedsel bank zou verboden moeten worden ,dan leert een mens weer met weinig toe te komen, ik ben er inmiddels achter en ik hoop dat ik niet te veel gif in mn lijf heb gekregen door de vroegere over consumptie ,ben tig kilo afgevallen en voel me fitter dan ooit ,voor mij geen junkfood meer en geen kant en klaren zakjes en sausjes ,

  • Beste Marina
   Waarom zou je in een a-sociaal land als Nederland de voedselbank verbieden? Weer zo`n a-sociale maatregel, maar dan duidelijk vanuit een Nederlandse burger. Ik dank God op mijn blote knieen dat ik daar weg ben en ik kom ook niet meer terug. Ik weet al jaren dat er met kant en klare voeding wordt gerommeld, dus ik maak gewoon alles zelf, het is hier bijna niet te koop.
   Eet smakelijk en leef nog lang en gelukkig. En vergeet je medemens niet, ook dan kan je medemenselijkheid terug verwachten.
   S.Michael

 82. Vreselijk dit land met zijn overdreven bemoeizucht waarin iedereen zich binnen nauwe grenzen moet bewegen. Relatie groei – gezondheid is onzin. Je kunt de vraag stellen waarom Nederlandse kinderen zo snel groeien.
  Petje af voor deze moeder die tegen de verdrukking in haar eigen weg gaat. Ze is een voorloper, over 20 jaar of eerder blijkt dat ze gelijk heeft. Als ik zie wat een gemiddeld Nederlands kind per dag binnen krijgt, kan ik me niet voorstellen dat deze jongen tekorten heeft. Hij groeit minder snel omdat hij geen producten krijgt met groeihormonen (vlees, melk e.a.). Eerder was vlees zo noodzakelijk. Nu blijkt dat mensen daarmee gezond oud kunnen worden met over het algemeen minder kwalen dan vleeseters. Melk was voor sterke botten, nu blijkt het tegendeel waar te zijn. Ideeën veranderen, zijn gebaseerd op onderzoeken. Onderzoeken worden gemanipuleerd of selectief gepubliceerd.

 83. Gelijk heb je M.S. Michael, maar iedereen heeft het recht er anders over te denken. Ik zou zelfs zover willen gaan om te zeggen, dat iedereen z’n kinderen gewild of ongewild, ook indoctrineert.
  Het grappige of navrante zo je wil, is alleen, dat degenen, die proberen bepaalde mensen te overtuigen van het feit, dat ze gewoon vaststaande feiten ontkennen in hun angst voor complotten en daarmee hun kinderen schade toebrengen, als de onverdraagzamen en kortzichtigen worden weggezet. Nee degenen, die terug willen naar de prehistorie waar wij het hebben overleefd itt de Neanderthaler, dankzij het feit dat we landbouw gingen bedrijven en kookten, diegenen zijn de zieners, die de mens opnieuw hebben uitgevonden.
  @ Adrie,
  Sorry, maar je bent al aardig geïndoctrineerd zelfs zó, dat je de politiek erbij moet halen. Misschien geloof je nog steeds in prof. Stapel, maar in dat geval ben je kennelijk een “onverbeterlijke vleeseter”
  Wij zijn geen leeuw, noch koe: wij zijn zwijnen. Op varkensvoer zouden we het prima doen en andersom. Als je werkelijk evenwichtig rauw wilt eten, dan moet je maar op een wild-zwijnen- of beren-dieet gaan en af en toe behalve mieren een levende rat,een mol, een vis of een rauw eitje ook een kuikentje opslokken.
  Je verhaal over rotting van vlees in je darmen hoor ik wel vaker uit de hoek van rawfoodies. Ik probeer het nog maar een keer, al zul je me niet geloven, maar als je vertering rotten noemt, dan rot plantaardig voedsel net zo hard in je darmen en het komt weliswaar minder verrot er weer uit, maar ja, je eet toch niet om je voedsel niet te benutten…..tenzij je natuurlijk wat kilootjes kwijt moet. Voor mij hoeft niemand vlees of zuivel te eten, maar realiseer je, dat de mens dierlijk voedsel nodig heeft en er alleen vanaf kan zien, dankzij de moderne techniek die vitB 12 kauwtabletten produceert.
  Aan diegenen, die terug willen naar de Azteken, de vraag. Waarom willen jullie wel de tomaat en chia zaadjes van ze overnemen en niet de aardappel ?

 84. Zo moeilijk is het niet om een lactose allergie te herkennen, mijn zusje heeft het ook en neemt nu soyamelk. Ik hoop dat mevrouw wel noten,, avocados, gedroogd zeewier enzo eet. Is heerlijk en super gezond. Helemaal rauw kan nooit, brood moet nl worden gebakken en zonder een graanproduct komt men veel tekort. Ook peulvruchten moet je koken, anders wordt je vergiftigd. maar die hele discussie over dat rauwe eten en hoe dom artsen wel niet zijn, hangt mij nu een beetje de keel uit. Allemaal aandacht trekkerij. Ik weet wat ziek zijn is en zonder mijn heamatoloog was ik er niet meer geweest. Al leef je nog zo gezond, ziekte hoort bij het leven en dood gaan ook.
  S.Michael

 85. Geweldig om dit te lezen ook ik was jarenlang ziek en wilde ze me volstoppen met anti depressieva pillen die ik geweigerd hebt , omdat het tussen mn oren zou zitten ik heb een lange weg afgelegd voor ik op het goede pad was ,het bleek een lactose en melk allergie ,en voordat al die rommel uit je lijf is ,ik at steeds minder en al 25 jaar geen vlees al alleen joghurt en groente en werd steeds zwakker en zieker, tot ik het boek las van censuur van dr Lenkei ,en later het boek oersterk ,van Richard de Leth ,en leef nu op groente en fruit en allemaal raw food en zie ben nog nooit zo fit geweest ,geen melk en joghurt meer, kaas heb ik mn hele leven niet gelust dus is het geen straf zoals voor de meeste nederlanders,gebruik veel natuurlijke vitamines van Lenkei ,maar de meeste kijken je aan of dat je gek bent om zo te eten maar het is bij de meeste onkunde en geen zin om er zo veel tijd in te steken,ben ook de oer groenten gaan eten wat een ervaring ,succes met jullie ziekten en klets maar ik heb met vele het licht gezien en de meeste artsen maken je ziek ,omdat ze geen verstand hebben van eten ,alleen maar van pillen,

 86. Ik heb de wijsheid niet in pacht maar uit eigen ervaring kan ik haar op veel punten alleen maar gelijk geven.
  Ik ben 48 en heb mij ongeveer 27 jaar behoorlijk beroerd gevoeld en woog in die periode altijd tussen de 110 en 130 kg , ik heb in die periode zeker 50 dieten gevolgd , sommige dieten kosten meer dan E 1000,-
  Na het dieet ging het meestal weer heel snel de verkeerde kant op en was ik zwaarder dan bij het begin.
  In december 2011 voelde ik mij erg beroerd en had behoorlijk last van steken bij rond mijn hardstreek.
  Op 2e kerstdag 2011 besloot ik om mijn voeding totaal te gaan veranderen en nooit meer op dieet te gaan.
  Ik heb op internet een aantal documentaires bekeken over voeding en toen ik de film ” FAT,SICK AND NEARLY DEAD ” had gezien wist ik welke kant ik opwilde.
  Op 1 januari 2012 ben ik een juice fast van 30 dagen begonnen en na 1 week voelde ik mij al een stuk beter , na 30 dagen waren al mijn klachten verdwenen en barste ik van de energie.
  Ik eet alleen nog maar groente en fruit ( smoothies , salades , soepen , gestoomde of gewokte groente en ik maak de lekkerste sappen.
  Ik heb nu na 11 maanden nog geen 1 keer het gevoel gehad dat ik op dieet ben , ik ben 35 kg kwijt en probeer om voor de zomer van 2013 rond de 80 kg te wegen.

  • Prima hoor Frank, als je maar iets vollediger gaat eten als je de 80 kilo bereikt hebt, want het kan zeker voor een volwassene heel lang aan, maar niet eeuwig.
   Laat je niets wijsmaken door mensen, die beweren, dat ze al 20 jaar zo leven, topatleten zijn enz. Denk maar aan Lance Armstrong en je weet genoeg.
   Dat je je geweldig voelt komt door het gewichtsverlies en dat je geen honger hebt komt door de enorme hoeveelheid vocht, die je tot je neemt en de relatief lange tijd, die dit voedsel in de maag doorbrengt. Doordat je een deel stoomt heb je nog een bredere variatie dan Tom, maar peulvruchten zullen wel ontbreken en over noten hoor ik je ook niet. Je krijgt dan op den duur tekorten aan essentiële eiwitten en misschien ook aan essentiële vetten. Maar als je jarenlang geen dierlijk voedsel neemt, dan moet je in ieder geval vit B12 bijslikken, want dat krijg je niet uit plantaardig voedsel en eenmaal een tekort zal moeilijk te herstellen zijn.

  • WOW ! Frank, wat geweldig !!! Ik heb ook door schade en schande er achter moeten komen dat onze samenleving helemaal niet het beste met ons voor heeft en heb mijn goedgelovig vertrouwen gaanderweg verloren. Ik wil best nog wel geloven dat artsen ed ter goede trouw geloven dat ze goed bezig zijn, maar we zijn ergens op een verkeerd spoor terecht gekomen en daarop voortdenderen is eerder een gevaar voor de bevolking dan iets waarvan we kunnen vertrouwen dat we goed bezig zijn. Mensen als jij, Francis en mijn veganistische kennis maken me duidelijk dat ik mezelf moet corrigeren, en telkens als ik dat doe, ondervind ik daar profijt van, voel ik me beter en gezonder. Mensen noemen het complottheoriën tegen de medische wereld, voedselbranche en hoe ons vlees op ons bord komt etc, maar dat is onzin: je ZIET dat het verkeerd gaat, hoe blind moet je zijn dat goed te praten ? Wat voor mij vooral schokkend is, is dat er helemaal geen Gezond Verstand en Mensenkennis te vinden is in deze braches en andere instituten waar je als burger een beroep op moet doen. Onze samenleving is niet verziekt door een paar zieken die los rondlopen, maar helaas bemannen de zieken alle belangrijke posten en helpen onze samenleving verder verzieken. Ellebogenwerk – Concurentie – Marktwerking – Het Psych.Handboek DSM-IV-TR – Per Diploma of Handeling Betaald Worden – praat zo ongeveer alles recht wat krom is ! Maar niet zonder gevolgen: Wij Mensen Lijden Daaronder en Worden Ziek ! Ik ben er ook ziek van geworden en zie ook dat dat allemaal te maken heeft met deze samenleving waarin ik leef: mijn werk, de huisarts, woonomgeving, etc. Maar zou ik gebruik maken van de medische zorg, dan zou ik nog veel zieker zijn vw de rotzooi die ik dan binnenkrijg en was er allang in mij gesneden omdat zulke zinloze handelingen ook al op anderen, met mijn ziekte, zijn gedaan en helemaal niet hielp. Ik blijf er verre van. Ik kijk hoe ik mij kan aanpassen aan mensen die nog wel hun gezond verstand gebruiken, en daar knap ik meestal meer van op dan dat ik mee ga in wat wij reguliere zorg noemen. Vorig jaar nog een tante naar de ellende zien gaan na onnodige operaties (van de één kwam het ander), ik ben al blij dat op tv aandacht wordt gegeven en de politiek wakker aan het worden is dat er heel wat veranderd moet worden in Nederland, voordat Gezond Verstand weer de boventoon voert. Helaas gaat Justitie/Teeven voorlopig onze samenleving verder verzieken met het sluiten van 11 gevangenissen. Hij was zo goed bezig, maar een misplaatst vertrouwen in enkelbandjes, doet hem geloven dat onze samenleving gerust gebruikt kan worden als afvoerputje voor het schorrie morrie dat onze veiligheid kapot maakt. Geef ze een mooi gestreept pakje aan zodat we weten waar we mee te maken hebben. Ik ben bang dat het eerder een verticaal krijtstreepje wordt, dan horizontaal zwart wit. Er is geen visie en geen Gezond Verstand ! En als je het wel laat zien, dan wordt er op je ingehakt door alle visielozen en blinden, die perse hun domheid aan je op moeten dringen. Ik ben verbijsterd te lezen hoe rauw-eters in de VS mishandeld worden, wij zijn die kant aan het op gaan. We mochten onze levens verknallen en met z’n allen aan de drugs, maar … oh,oh,oh, … in ons vrije landje is geen plek als je gezond bezig wilt zijn. Als er nou toezicht was bij Francis om te leren hoe het óók kan, zoals in een vrij land betaamd. Nee, er is toezicht om schade aan te richten als de hysterie van de gehersenspoelden niet meer bedwongen kunnen worden. Dat vind ik zo erg ! Hier wordt gezegd, dat Francis hetze maakt en sektarisch is, maar haar zoon is gezond, ligt niet voor pampus op de bank met een zak chips of is de weg kwijt nav drugs, dat bewijs zien wij. Ik vind de toon van mensen die tegen Francis zijn zo erg, ze nemen klakkeloos aan dat wat tot norm is ook goed is, en verdedigen hun blindheid met napraten en soms ook agressie. Wordt wakker mensen, het gaat niet goed met nederland ! Kijk naar Zembla, Radar, Meldpunt, KRO Reporter, Brandpunt, Gesprek op 2, etc en word wijzer, je hoeft niet onwetend te zijn ! Maar kies jij ervoor liever onwetend te zijn, weet dan dat je een gevaar bent voor jezelf en de samenleving, omdat je kiest eenzijdig te denken en waant dat alles goed gaat, terwijl je wegkijkt van wat werkelijk gaande is. We leven in een vrij land, we mogen ons helemaal naar de ellende helpen met drugs, maar owee als je gezond leeft en daarmee zichtbaar maakt dat de anderen ongezond lang zijn vw de groeihormonen in het vlees. Mijn vega-kennis is ook een kop korter dan ik, dat krijg je nou eenmaal, als je die rotzooi in ons eten niet binnenkrijgt, door bewust gezond te eten ! En ik zit ziek thuis … en zij staat gezond in het volle leven ! Denk na !

   Sorry lieve Frank, het kwam er allemaal zomaar uit ! Maar ik vind het geweldig wat je doet en ga kijken of ik die film “FAT,SICK AND NEARLY DEAD” ergens kan zien. Ik zie je voorbeeld als een aanmoediging ! :o)

   En even voor Doornroosje, 20 nov., ons darmstelsel is er juist op gemaakt om geen vlees, maar slechts plantaardig te eten. Een leeuw heeft een maag, een korte darm en een gat waar het vlees het lichaam snel genoeg verlaat voordat het gaat rotten. Wij mensen hebben een maag, een dikke darm en dan een meterslange dunne darm om flink te kneden en te doen om het eten goed te preparen en alle voedzame stoffen er uit te halen die het lichaam nodig heeft, speciaal voor groenten en rauwe kost. Dit proces wordt teniet gedaan door rottend vlees dat te lang in ons darmstelsel verblijft en door de slijmlaag die melk veroorzaakt. Daardoor kunnen de darmen hun werk niet meer goed doen, worden ze ziek en verdragen wij geen gezond eten meer ! In ONZE samenleving wordt van ons verwacht dat wij ons aanpassen aan de ziekte en deze instand houden. In een GEZONDE samenleving mijd je juist ziekmakende processen, bestempel je die als gevaarlijk en corrigeer je schadelijk gedrag. Hier in Nederland corrigeer je gezond gedrag, vw geld, werk, status (quo), winstoogmerk, en het behoud van de baan van vele verkeerde poppetjes op de verkeerde plek. En daar moeten wij een hoge prijs voor betalen, nl met onze gezondheid en velen met de dood tot gevolg. Wij hebben júist darmen om te eten zoals Francis doet, het is dus heel erg vreemd en heel ONNATUURLIJK hoe nav Francis’ eetpatroon gereageerd wordt ! En Frank laat nog eens zien, hoe geweldig goed het is, om juist met eten die kant op te gaan !

   (Ik twijfelde. ’n Beetje lang, maar ik doe het tóch !)

  • Geweldig Frank, dat dit je lukt! Hou vol!
   Jammer dat je zoveel geld hebt weggegooid aan dieten, want het beste dieet is nog steeds, eet minder en gevarieerder, maar vooral minder. We eten veel meer dan nodig is voor ons.
   Die klachten die jij had kwamen volgens mij letterlijk alleen maar door het overgewicht.
   Dat je je dan niet goed (meer) voelt, kan ik me voorstellen als je rond de 120 kilo bent.
   Dat smoothies en salades en soepen lekker zijn, daar kan ik alleen maar achter staan, maar als ik toch alleen maar raw voedsel zou mogen eten.,… dan weet ik het zo net nog niet.
   Ik vind mijn boterhammetjue met kaas en mijn kopje koffie of thee of warme chocomel toch wel heel lekker en zou het niet willen missen.

 87. Wanneer een moeder een bericht krijgt dat haar kind van 11 zwaar ondervoed is en behalve een groeiachterstand ook een groeistilstand heeft, en dan er nog alles aan doet om haar zoon dit eenzijdige voedsel te geven, is niet in staat om voor haar zoon te zorgen. Ze is te fanaat en op zichzelf gericht om deze taak te kunnen behartigen. Bovendien is dit een vorm van kinderverwaarlozing. Het lijkt mij het beste voor deze Francis om zich onder behandeling te laten stellen van een psycholoog, want er is veel meer aan de hand dan het eten die zij op tafel zet. Het is Francis tegen de bozen buitenwereld en niet anders. Er zijn meer gevallen bekend van opzettelijke mishandeling van kinderen, meestal gepleegd door de moeder, die dan volop de aandacht krijgt die zij verlangt, komt gelukkig niet vaak voor, maar er zijn gevallen bekend waarbij het kind is overleden of zwaar hersenletsel heeft overgehouden. Zelf eet ik heel simpel, weinig vlees / vis, maar wel gevarieerd.
  Met vriendelijke groet, S.Michael

 88. Waarom denken veel mensen toch dat juist zij de waarheid over goede voeding weten,en waarom reageren ze zo argressief op deze moeder?
  Echt ! Lees jullie berichten eens na,echt zo bekrompen.misschien blijkt over 20 jaar wel dat deze moeder het bij het rechte eind heeft en vergiftigen juist wij onze kinderen met het eten wat wij ze dagelijks geven boordevol suikers,e nummers ,kleurstof,slechte vetten enz.deze moeder voed haar kind op op de manier die zij juist vind,dat doe jij in jou veronderstelling toch ook ? Val haar niet zo aan,respecteer je medemens, ook al neemt deze andere beslissingen dan jij,wilt dat nog niet zeggen dat die fout zijn,ze zijn anders dan wat jij gewend bent,misschien kun je er nog iets van leren,net als ik want ook ik eet te veel suikers enz.

  • Beste Sim,
   Niemand propageert kleurstoffen en slechte vetten en niemand wil, dat Françis dat aan haar kind geeft. Het probleem met Françis is, dat ze mensen, die wel echt verstand van voeding hebben als bekrompen wegzet en als pionnen van de heksenjacht van BIGFOOD.
   Deze mensen hangen ideeën aan die 100 jaar geleden al zijn weerlegd en die zullen echt over 20 jaar niet plots weer omarmd worden, omdat ze voortkomen uit complottheorieën. Ik praat hier niet over de vraag of E-nummers ongezond zijn of niet en ook niet over of melk gezond is of niet en meer van die deelgebiedjes, maar over de essentie van hun theorie.
   Die theorie is, dat de mens een planteneter is, dat gekookt eten dood en giftig is en dat de mens alleen kan floreren dankzij de levende enzymen uit de weinige planten die wij ongekookt kunnen eten.
   Nou de mens is een alleseter, die planten slecht kan verteren omdat z’n darmstelsel daar te kort voor is en die zelf veel efficiënter enzymen maakt om voedsel te verteren, dan dat beetje uit levende planten, dat trouwens in de maag al meteen doodgaat door het maagzuur.
   Koken verandert voedsel natuurlijk wel, maar als die veranderingen zo slecht voor de gezondheid zouden zijn als deze mensen beweren, hoe kan het dan, dat we al kokend de meest succesvolle diersoort op aarde zijn geworden ? Je hebt helemaal gelijk, dat deze moeder, net als andere moeders het beste voor haar kind wil, maar daarin is zij het, die ontspoord is in fanatisme en kortzichtigheid. Elke weldenkende ouder gunt z’n kind toch af en toe eens een snoepje of patatje ? Vraag maar eens aan ouders van kinderen, die een streng dieet moeten volgen vanwege een stofwisselingsziekte, hoe zeer ze hun kind af en toe eens een traktatie zouden gunnen, die alle andere kinderen krijgen.
   Voor Françis is het net als voor die laatste ouders onmogelijk om haar kind iets te geven, dat zij als vergif beschouwt en daardoor krijgt het kind niet meer de nodige bouwstoffen binnen om op de langen duur gezond uit te groeien. Dit is gewoon een sektarische zienswijze, die helaas met argumenten niet meer te bestrijden valt, omdat elke deskundige als de duivel wordt weggezet. Tegen jou zou ik willen zeggen: suikers heb je niet direct nodig, maar zolang je voldoende andere goede voeding neemt, is er ook helemaal niks op tegen.

  • In deze is het geen kwestie van de waarheid over goede voeding te hebben. Het gaat hier om een zwaar ondervoede jongen van 11 jaar die behalve een groeiachterstand ook nog eens een groiestilstand te hebben. Nu mag hij ook niet naar school, omdat de moeder bang is dat hij dan stiekum gaat snoepen etc. Dat is het probleem, een verstoorde verhouding met de buitenwereld en daar is het kind nu het slachtoffer van. Ik zie dat de moeder een gestoorde kijk heeft op haar omgeving en meent het allemaal beter te weten wanneer het over eten gaat, maar vergeet dat haar zoon nu wordt weggezet als probleemgeval. Leuk toch, al die aandacht1
   S.Michael

 89. Dat kind ziet er doodongelukkig uit. Het lijkt echt alsof hij alleen maar zegt wat zijn moeder vindt en vind je het logisch dat hij liever thuis school wil hebben als hij waarschijnlijk iedere dag raar wordt aangekeken door kinderen omdat hij zo gezond eet. Ik vind het niet gezond hoe die jongen uit zijn ogen kijkt. Natuurlijk is het gezond om rauw te eten, en het vlees van tegenwoordig is ook aan alle kanten bewerkt, maar betekend dit dat hij dit helemaal niet meer kan/mag eten? Het lijkt me nog steeds gezonder om dit wel te eten dan om helemaal geen/weinig van deze belangrijk/essentiële voedingsstoffen die in vlees zitten binnen te krijgen.

  En dan daar bij als hij weer gewoon gekookt eten gaat eten, betekend dit niet meteen dat hij energiedrankjes, chips e.d gaat eten.

  Hij wordt in mijn ogen btw ook helemaal niet verplicht door zijn moeder om dat te eten, alleen durft hij er gewoon geen tegenspraak in te geven. Waardoor het toch een soort verplichting wordt.

 90. Och Jolanda eet jij dooie dieren dat is pas zielig en arm ,wij hebben geen vlees nodig ,rottings proces begint in de darmen en ook de kanker ,eet jij maar lekker de bespoten aardappels en dooie beesten,

  • Typisch een reactie van iemand die geen vlees eet. Met de term ‘dooie dieren’ proberen te shockeren. Ik vind vlees heerlijk en eet liever ‘dooie dieren’ dan levende dieren :)

  • volgens mij gaat deze discussie over het extremisme van de moeder.
   denk dat iedereen het er wel mee eens is dat ze hem gezond eten geeft maar een lekkere biefstuk om aan te sterken zoals Jolanda zegt doet wonderen. dat deed het bij ons toch ook????
   of ben je de schijf van 5 vergeten???
   vergeet niet dat we het hier over een kind in de groei hebben die van de buitenwereld word uitgesloten en niet over een volwassene die zelf kan beslissen

  • Je kan ook onbespoten aardappels en levende beesten eten hoor!
   Lekker:gekookte aardappeltjes uit eigen tuin( tenminste als de oogst niet mislukt is door aardappelziekte) en… oesters!
   Als je 20 kilo bent afgevallen en je lijdt nu niet aan ondergewicht, dan leed je toen aan overgewicht, dus logisch dat je nu gezonder bent.
   Verder ben je geen haar beter, dan anderen, want jij gunt te dikke kinderen wel, dat ze bij hun ouders weg moeten……

 91. Lijkt me niet gezond. Arm kind, ik zou hem graag eens een lekkere biefstuk (sterkt ie van aan) voorschotelen met frietjes erbij en roerbakgroentes

 92. Ik heb de uitzending ,geweldig ,en de kinderbescherming moest zich schamen om dit kind bij zijn moeder weg te halen,alle kinderen die overgewicht hebben haal die maar weg bij de ouders ,die proppen zich vol met ongezonde voedsel .Lees het boek oersterk nu maar eens en Censuur ,ben 20 jaar zoekende geweest waar al mijn klachten vandaan kwamen werd volgestopt met medicijnen,kassa voor de arts en de apotheek, nu ben ik heel anders gaan eten rauw en biologisch.eet geen vlees kaas ,(nooit gelust ) veel groeten en fruit en zie het resultaat 20 kilo afgevallen en fit als nooit tevoren, en aan deze moeder kan men een voorbeeld nemen , en koop die rotzooi niet in de supermarkt, maar ja makkelijk , de overheid maakt ons ziek ,met al die E nr en bespoten voedsel ,en wat denk je van al die injecties die ze aan kinderen geven dat is mishandeling ,maar het een grote maffia bende die pharmacie artsen ,die weten niet wat gezond voedsel is ,

 93. Veel dicipline heb je nodig om een rauwkost dieet vol te houden.

  Een maal per dag eet ik rauw, zoals fruit! Dat is de lekkerste maaltijd van de hele dag!

  • Helemaal gelijk wb die discipline, daarom vind ik Francis ook zo sterk. Maar op een gegeven moment wil je lichaam ook niets anders meer, dan wordt het een makkie, maar voor je zover bent !!!! Ik vind nu pas, 10 jaar na overstap van melk naar sojadrink, de soja net zo lekker als ik melk eerst vond. In de zomer vind ik het heerlijk om een bak sla te eten en ik hoef er ieder jaar ook steeds minder in te doen om het lekker te maken, ik ga de sla gewoon missen en moet het in huis halen. Maar in de winter moet weer alles warm zijn wat maaltijd betreft en raakt het weer uit het systeem. Iedere dag een stuk fruit eten is natuurlijk ook rauw, dank je wel voor de eye-opener ! :o) Ik ben wel gek op olijven zwemmend in knoflookteentjes, als dat ook rauw is dan ben ik beter bezig dan ik dacht. Jouw voorbeeld van 1x pd rauw eten vind ik heel sterk, dat is iets wat ik mee ga nemen om naar toe te groeien en bewust toe te gaan passen ! Het is iets wat me haalbaar lijkt ! Dankjewel ! :o)

 94. Goed zo Adrie, ik wou ook dat er meer Francissen op de wereld waren. Ze heeft mij ook enorm geinspireerd om weer meer op mijn gezondheid te letten.

  • Ja, wat heerlijk verfrissend, hé, Marga, iemand die wel doet wat ik zelf ook graag zou kunnen. Ik ken iemand die veganistisch is, geen rauw eten, maar helemaal geen vleesproducten, dus jaren terug wilde ik dat ook graag gaan doen. Ik was al op weg naar vegetarisch eten, maar niet streng. Nu besloot ik het streng toe te gaan passen, geïnspireerd door haar fantastisch voorbeeld. Helaas, na 2 weken schreeuwde mijn vlees-geconditioneerde lijf naar een dubbele hamburger, telkens als ik een fastfoodzaak passeerde, ik gaf toe ! :o( Maar … ik heb er wel wat op gevonden, ik eet al jaren heel weinig vlees, maar heb in de la zo’n voorverpakte hamburger liggen, zodat mijn lijf weet: het is in huis voor het geval dat … ! Ondertussen taal ik er al maanden niet om ! :o) Ik kan niet wat Francis of mijn veganistische kennis doet, maar door hun voorbeeld kan ik wel iets opschuiven naar de goede richting ! En met iedere keer een klein beetje hoop ik op den duur toch nog een heel eind te komen ! Ik hoop net als jij nog door veel Francissen geinspireerd te worden, zodat ik iedere keer weer aangespoord wordt om een stapje verder te gaan ! Heel veel succes met het toepassen van jouw inspiratie ! :o)

 95. Velen schrijven hier dat Francis de weg kwijt is, maar is dat wel zo ?

  Ik heb net naar een Tv-college door Henk Oosterling over de Franse filosoof Michel Foucault gekeken: (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1304898). Daar wordt bevestigd wat we in het leven van Francis zien gebeuren.

  De pijlers van onze samenleving is oa comercialisering en medicalisering. Daar is het ziek maken op vele manieren, zoals door voeding of slechte werkomstandigheden en opgedrongen armoede zoals nu veroorzaakt door de banken, een onderdeel van. Ook dat de media het controlerend en besturend deel ervan is, blijkt uit het intimiderend gedrag van Hugo Borst bij de DWDD en nu weer door Pauw en Witteman, dat ons moet weerhouden van onze zoektocht na te gaan denken en het beste voor onszelf uit te vinden. Wij moeten in gareel lopen en niet van ons opgedrongen pad afwijken.

  Wie hier de weg kwijt is, is denk ik niet Francis, maar iedereen die zichzelf op haar projecteert. Het is duidelijk dat zij haar pad gevonden heeft en gelukkig is ze niet van plan af te wijken. Ipv haar gezonde verstand ter discussie te stellen, kun je beter zelf afvragen wat je weerhoud om gezond bezig te zijn. Mij is duidelijk dat we in een zeer verziekte samenleving leven, waar men niet het beste met ons voor heeft, maar wat manipuleert en uitbuit. We dienen slechts lichamen te zijn, die als pionnetjes verzet worden, naargelang de wanen van hen die daar belang bij hebben. Dat we meer zijn dan ons lichaam en dat ons lichaam ook zelf behoeftes heeft, bewijst Francis.

  Ik zelf heb decennia krom gestaan van de darmpijn vw een lactose-allergie. Mijn huisarts kon mij wel 5x zinloos naar het ziekenhuis sturen voor onderzoek, maar niet gewoon goedkoop melden dat ik lactose-houdende producten moest laten staan. Via via moest ik horen dat het aan de melkprodukten lag, de pijnen waren weg zodra ik op soja-producten was overgestapt !

  De kosten in de zorg zijn hoog ? Nou, Francis heeft de oplossing !

  Steeds meer diabetici-patienten in de toekomst ? Mijn voeten begonnen dik te worden, en het verontrustte mij dat ik niet meer aan 2 schepjes suiker in mijn koffie genoeg had, het moesten er 3 zijn. Dankzij de komst van Stevia, doorbrak ik de verslaving van suiker en mijn voeten werden weer normaal. Door het lezen van het volgende, verbaasde het me niets dat ik zoveel vocht vasthield nav mijn suiker gebruik:

  ‘De suikerbiet bevat 17 tot 20% suiker, suikerriet 14%. Als de plant zo in z’n geheel zou worden gebruikt is ze niet schadelijk. De Witte suiker wordt echter van alle vitamines en mineralen ontdaan om haar een zo groot mogelijke zoetkracht en een zo wit mogelijk kleurtje te geven. Het suikersap wordt met kalkmelk verhit, waarbij de calciumzouten en eiwitten verdwijnen. Door de alkaliese reaktie worden alle vitaminen vernietigd. Daarna komt de suiker met ongebluste kalk, koolzuur, zwavelzuur en natriumcarbonaat in aanraking. Vervolgens wordt de massa enkele keren gekookt, afgekoeld, gekristalliseerd en gecentrifugeerd. Dan gaat de al dode massa nog naar de raffinaderij. Ze wordt daar met kalkkoolzuur gereinigd, met zwaveligzuur gebleekt, door beenderkool gefiltreerd en met indanthreenblauw (een teerkleurstof) of het giftige ultramarijn gekleurd. Tijdens dit proces is het suikerpercentage gestegen tot 99 á 100 %. Het eindproduct is geen suiker maar het chemische vergif saccharose. Niemand kan ons wijsmaken dat voor het vervaardigen van een voedingsmiddel een complete chemische fabriek nodig is. Suiker is het enige voedingsmiddel dat geen water bevat. Het is vrijwel onbeperkt houdbaar, alleen iets doods is zo lang houdbaar.’

  En waar zit eigenlijk geen suiker in ? In ieder geval niet meer in mijn koffie !

  Wie is hier nu de weg kwijt: wij die al die rotzooi eten ? Of iemand die haar kind beschermd tegen zoveel geweld dat het het lichaam ziek maakt, maar wat wij voedsel plegen te noemen ? Haar zoon wordt correct beschermd tegen het geweld dat gewoon is geworden in onze samenleving, wat een voorsprong heeft die jongen. En wij zeuren dat hij ondervoed en te kort is. Misschien is kort en energiek wel normaal, maar weten wij dat niet meer ? Concurentie is ongezond en niet constructief. Dat hij geen goal schiet is omdat de mens er niet van nature op gemaakt is. De behoefte te winnen ten koste van anderen is een egoïstische waan die we een ziekte zouden moeten noemen, ware het niet zo dat onze samenleving al zo verziekt is met deze ziekte dat we het gezond zijn gaan noemen. Maar hoe iets genoemd wordt is nog niet persé een feit.

  Ik wil Francis bedanken voor haar voorbeeld. Ik ga ook weer eens kijken of ik meer rauw kan eten. Heeft ze geen website met tips en waar online van haar winkeltje kan worden gekocht ? Vooral de koekjes lijken me een goed begin om te leren de juiste kant op te gaan. Dan kan ik de suiker helemaal laten staan. :o)

  Ook zo balen dat vw de bezuinigingen fastfood onbetaalbaar is geworden? Dan is dit misschien een troost: Hamburgers en frites die onbeperkt houdbaar zijn … te vinden op: (Halverwege, Thursday, Nov. 3, 2011)

  Wie is er nou hier de weg kwijt ? Denk eens na !

  • Bij mij kwam de vergelijking met wat Foucault zegt ook boven. Toch heb ik hem meteen weer verworpen, want wat Françis overkomt is het gevolg van de beslissingen die ze haar kind aanpraat.
   Een kind , heeft er recht op om gevrijwaard te worden van zaken , die het zouden kunnen schaden.
   Een kind mag er ten eerste niet toe gemaand worden, om niet als normaal gezien te worden. Als het kind zich bij een andere sociale groep aan wil sluiten is 18 jaar vroeg genoeg. Dus waarom zit hij niet op de Vrije school ? Maar de grondslag van dit hele verhaal is niet, dat Tom en zijn moeder een afwijkende lyfestyle hebben. Dat wil zij wel graag zo doen overkomen, maar de echte reden is, dat Toms gezondheid gevaar loopt. Ik begrijp best, dat het naar is als de diagnose lactose-intolerantie gemist wordt, maar als je daar de conclusie aan verbind, dat de artsen je uit commercieel oogpunt aan het lijntje hebben gehouden, dan kun je misschien je eigen emotionele evenwichtigheid eens ter discussie stellen. Het is heus niet zo’n makkelijke beslissing voor een kinderarts om de kinderbescherming in te schakelen, dan is er echt wel iets aan de hand.
   Helaas had ik dat 4 jaar geleden al kunnen voorspellen, want er is een levensgroot verschil tussen lekker veel rauw eten en alleen maar rauw eetbare planten eten.

 96. Die Tom en zijn moeder zagen er super uit en voelen zich zo te horen ook prima. Als je darmen het goed aankunnen is ongekookte en verse voeding uiteraard het allerbeste voor een mens.
  Waar ik wel enorm van schrok waren de bizarre en intimiderende reacties van ogenschijnlijk redelijke mensen die een wel heel vertekend en star beeld blijken te hebben van wat gezonde voeding is. Die dogmatische reacties had ik niet verwacht, in die mate althans.
  Tragisch dat zo’n jongen door zijn omgeving gedwongen wordt niet naar school te kunnen gaan, al zou het denk ik op een Vrije School wel geaccepteerd worden.

  • Ikben het eens met Berend. Zelf zou ik graag een poosje mee willen eten met dit gezin. Heerlijk alleen maar gezonde dingen eten en wat overtollige vetrolletjes kwijtraken.

 97. Ik heb P&W gezien en ben eerlijk gezegd nog steeds in shock. Ik vond het bewonderenswaardig hoe rustig Francis bleef en ook ben ik het met haar eens dat we wel eens iets kritischer naar ons “normale”voedsel uit de supermarkt moeten gaan kijken. Echter, zij kwam op mij zeer intimiderend over op dat schattige zoontje toen ze bij de rechter zaten. Zij zegt steeds dat Tom zelf mag kiezen, maar zegt dat op zo’n manier dat je als kind er liever niet tegen in gaat. En waarom ook; hij weet toch niet beter… Een kind gaat heel ver in het plezieren van een ouder (daar kunnen natuurlijk heel veel voorbeelden bij bedacht worden). Ik denk dat een ouder verplicht is aan een kind om het kind kennis te laten maken met de leuke dingen des levens, zoals een stukje appeltaart proberen. Deze leuke Tom heeft gewoon een groeiachterstand en dan zeg je nog dat het niet aan het voedsel ligt, onbegrijpelijk en respectloos naar de weerloze ziel van een kind. Onbegrijpelijk! En dan heb ik het nog niet eens over het weerhouden van het naar school gaan…. Ik kan niet wachten op het volgende deel vd docu over een jaartje of 5 wanneer die schattige Tom hopelijk is losgeweekt van dit overheersende dichtgetikte mens. En dan oprecht een eigen mening heeft over het eten van raw food alleen wel jammer dat ie dan te oud is om nog bij te kunnen groeien.

 98. In plaats van rauw kan je ook met gezond en matig eten een gezond mens blijven.
  Wat is het doel van deze mevrouw om haar kind op deze manier te voeden?? Nog gezonder dan bijv vegetarisch?? (ze ziet er zelf helemaal niet gezond uit, maar dat terzijde)

  Het maakt dat deze jongen in een sociaal isolement is gekomen…en dát is pas erg. Heeft deze jongen nog wel vriendjes? Hij kan niet naar verjaardagen, op school en overal moet hij zich aanpassen want anders zal hij ziek worden of is mama boos…..

 99. De tekst naast de docu vind ik veel te gekleurd veel te gestuurd richting,negatief. er staat NIETS positiefs in. Ik zou zelf Nooit zo willen eten maar ik vind deze tekst schrijver zelfsnog manpuleerderiger dan de moeder!!!

 100. Ook ik heb Tom samen met zijn moeder gezien bij Pauw en Witteman. Ik bemerk bij mijzelf boosheid als ik zie op welke wijze deze moeder haar 15 jarige zoon ernstig remt in zijn ontwikkeling. Niet alleen zijn lichamelijke, maar ook in zijn sociale ontwikkeling en zijn mogelijkheden om zich te individueren en los te maken van zijn moeder. Natuurlijk kun je als ouder een eigen visie hebben op voeden en opvoeden maar het gaat er ook om dat je steeds meer de ruimte geeft om een eigen mening te ontwikkelen. Bij Tom zie je reacties die je ziet bij een kind met ouders met psychiatrische problematiek. Van alles vind hij wel maar ook weer niet, want stel je voor je geeft het verkeerde antwoord dan heb je nog meer ellende. Waar is zijn vader? en wat doet hij om zijn kind te beschermen. Het is een zeer treurig verhaal.

 101. Ik vond Francis er op tv beter uitzien dan menig andere vrouw van haar leeftijd, Ze is dun, maar daar is niets is mee. Beter dan al die zogenaamde middelbare vrouwenbuikjes en heupen… Alsof dat zo gezond is…. En haar huid en ogen glanzen. Ik ben het niet eens met een kind niet naar school sturen. Dat vind ik echt belachelijk en dat zou niet mogen. Daarin schiet de moeder erg door in haar overtuiging. Maar rauw eten is echt niet ongezond hoor! Mijn moeder is 10 jaar geleden begonnen met rauw eten en ziet er serieus goed uit voor haar leeftijd, is super fit en sterk en nooit ziek. Rauw eten is niet zo maar een beetje fruit naar binnen proppen, daar wordt echt wel over nagedacht… Er zijn binnen een rawfood dieet ook veel (natuurlijke) supplementen (superfoods) die men neemt om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Al die hormonen en antibiotica die tegenwoordig in vlees en melk enzo zitten is echt niet beter voor je dan rauw eten !

  • Vertel op, wat zit er in die voedingssupplementen ? Daar zegt Françis namelijk niets over.Het probleem is natuurlijk dan ook nog of je ervan uit kunt gaan, dat erin zit wat er op het potje staat.
   Ik hoop echt van harte dat er echte vitB12 in zit, want dat is mijn grootste zorg Voor de rest moet ze het zelf weten, als ze denkt, dat dit een natuurlijk dieet is: tenminste als de kinderarts geen tekorten aan bouwstoffen in het bloed van Tom heeft geconstateerd. Dat laatste betwijfel ik wel een beetje hoor, want ik kreeg een beetje de indruk, dat ze nog meer voedingsmiddelen heeft weggelaten sinds de vorige documentaire.

  • Ja een eye-opener vooral het deel waarin ze oppert om haar kind met andere rauw -etende kinderen in een vergelijkende studie met toxisch etende kinderen te laten onderzoeken.
   In Amerika dan wel, in het geheim dat ook, want als ze in Amerika horen, dat je kind rauw eet pakken ze het meteen af. De voorgestelde onderzoekers zijn de bedenkers van het dieet.

 102. Ik heb die uitzending bij dwdd gezien en heb geen enkel wetenschappelijk bewijd van de moeder gezien waarmee zij haar beweringen waar kan maken. Wat ikw el zag was een vrouw aarvan ik zelfs zonder onderzoek aan het uiterlijk al kan zien dat ze een vitamine D gebrek heeft en een lief kind wat volkomen gehersenspoeld is door een totaal gestoorde moeder. Zo’n kind dient dan ook onmiddelijk uit huis geplaatst te worden want wat deze dame doet kunnen we registeren onder de noemer kindermishandeling. Zowel geestelijk als lichamelijk.

 103. Net bij uitzending gemist mw. Francis Kenter en haar zoon Tom gezien. Heel moedig van deze mw. om voor haar overtuiging te gaan staan. Ik heb bewondering voor de manier waarop ze kalm en bedaard de toch agressieve manier van haar een mening opdringen pareert. Ook niet kwaad wordt als anderen zeggen dat het “gewoon” niet klopt wat ze beweert. Ik heb de documentaire niet gezien, ga hem zeker bekijken. Wel veel gehoord op de radio de afgelopen dagen over dit onderwerp. Ben er vast van overtuigd dat het aanbod van voeding en drinken in de meeste winkels voor het grootste deel niet gezond is. En Francis heeft zeker gelijk als ze zegt dat artsen echt niet alles weten, integendeel, op het gebied van voeding weten de meeste artsen juist heel weinig. Het is een moeilijk onderwerp, nog moeilijker is het om zo strikt je overtuiging te volgen. Krijg ook zeker het idee dat Tom altijd inspraak heeft en zijn eigen keuzes maakt. En afwijken van de norm is geen pretje. Ik heb bewondering voor Francis en Tom en hoop dat men (alle instanties die zich hiermee menen te moeten bemoeien) het hen niet te moeilijk maakt. Hartelijke groeten. Ria

  • Ben je arts, dat je zo goed weet, dat die er weinig van weten ? Of ben je diëtiste, maar in dat laatste geval ben je er toch om de arts aan te vullen? Je hebt gelijk, dat Françis het allemaal heel geduldig en vriendelijk uitlegt, dat is zeker haar kracht. Je zou haar nog geloven, als ze vertelde, dat Elvis Presley nog leeft.

 104. “Omdat raw-foodisten te weinig rauwe groente kunnen eten om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen, hebben ze vaak last van ondergewicht. Ook krijgen ze al gauw te weinig ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen. Onder raw-foodisten komt meer tandbederf voor, en een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen en een groeiachterstand bij kinderen. ” Tja

 105. Er is eigenlijk weinig aanleiding om te constateren dat het reguliere aanbod zoals dat in supermarkten in de schappen ligt zeer ongezond zou zijn. Inderdaad, sommige mensen eten zeer veel, en lopen risico op diabetes, hart en vaat ziekten enz. Toch level mensen nu langer dan ooit tevoren, en deze hoge levensverwachting is zeker niet het gevolg van het dogmatisch consumeren van enkel rouw voedsel.

  Hier schrijft iemand dat hij/zij tegen suiker is. Vervolgens adviseert deze persoon het eten van fruit. Interessant genoeg zitten veel fruitsoorten juist vol met suiker. Van nature. Zout idemdito. Zout zo heel slecht zijn, maar feit is dat we dit ook gewoon nodig hebben om gezond te blijven.

  Ook leuk is dat mensen met allemaal anekdotisch bewijs aan komen om de waarde van rauw voedsel te bepleiten. Nicolaas is in dertig nooit ziek geweest. Nou en. Er zijn zat mensen die hun hele leven rookten en nooit kanker ontwikkelden. Aldus is roken eigenlijk niet risicovol? Onzin. Op eigen ervaring iets algemeens bepleiten is gewoon zinloos.

  De moeder in kwestie is overigens compleet verbind. Hoe zij redeneert is eerder sektarisch dan gebaseerd op afgewogen argumenten en feiten.

  • Ik ben ook tegen suiker; zo flauw als iemand redeneert dat in fruit ook suiker zit. Het lijkt me dat diegene ‘kristalsuiker’ bedoelt.

  • Jordi, het enige verschil tussen vruchtensuiker en kristalsuiker is, dat er in kristalsuiker zowel vruchtensuiker als glucose zit. Alleen mensen die geen enkel benul hebben van het minieme verschil tussen glucose en fructose, zullen denken, dat het één gezonder is, dan het andere.
   Ze zijn geen van tweeén gezond, maar in normale hoeveelheden ook niet ongezond.
   Verder ben ik het grotendeels met Thomas eens.Alles waar TE voor staat zei mijn moeder altijd……Dit is te eenzijdig, te fanatiek en te eigenwijs.

 106. Suiker is verslavend en slecht voor onze gezondheid. Groenten en fruit bevatten bijna alles wat we nodig hebben. Daarnaast een aanvulling met noten en zaden zorgt voor kompleet voeding. Mishandelen van haar zoon? Nee, mishandeling van je kind is, als je kind van 4 jaar zijn totale melkgebit moet laten trekken omdat je hem elke dag cola te drinken geeft. Volop suiker en slechte ingrediënten. Mishandeling is dikke kinderen volproppen met suiker. Deze jongen ziet er gezond uit. Dat hij niet goed genoeg groeit is omdat hij geen melk met groeihormonen tot zich neemt en dus niet voldoet aan onze groeilijn waaraan we moeten voldoen.
  Eet gezond zonder suiker en zout. Eet fruit en zoveel veel mogelijk groenten en gevarieerd.

  • Waar ik mij verschrikkelijk boos over maak, is het sociale isolement waarin deze jongen geplaatst wordt.
   Hij behoord naar school te mogen/ kunnen gaan, net zoals onze zoon.
   Het is aan de ouder je kind bewust te maken van datgene wat hij eet.
   Ik ben het er absoluut mee eens dat er verschrikkelijk veel rotzooi aangeboden wordt, zonder enig kritisch oogpunt voor onze gezondheid.
   Maar om je kind aan de interaktie van mede leeftijdsgenootjes op school te ontrekken gaat me te ver.
   Wij bestaan ook door de ander!!!!!!!!

 107. Ik zag het programma Pauw & Witteman. Het stoorde mij dat iedereen een negatieve opvatting had, zonder dat men ook maar echt te luisteren naar die mevrouw. Waar ik niet achter ben gekomen is: Eet/drinkt men kaas, melk, eieren (rauw), boter, haver, tarwe?

  Eén ding is zeker: de rommel die er tegenwoordig in het voedsel zit (en waar we nauwelijks weet van hebben) is zoveel, dat rauw voedsel nauwelijks slechter kan zijn.

  • Ik dacht, dat ze duidelijk had gezegd, dat ze geen dierlijke eiwitten nuttigen, dus nee geen eieren en die andere dingen ook niet, want die moet je koken.

 108. Zwaar gestoord…… dat is mijn mening.
  Je zal zo’n mooi kind hebben en hem niet toelaten van de mooie dingen in het leven te genieten. School, vrienden, ‘normaal zijn’.
  Weghalen dat kind daar!!

 109. Erg triest om te zien hoe deze moeder haar eigen kind al negen jaar mishandeld. Als je een kind maar net zo lang verteld dat het normaal is om iedere dag een uur ondersteboven te hangen gaat hij het uiteindelijk zelf geloven. Francis moet zelf weten wat ze doet, maar iemand die dit een kind aandoet is zelf een misdadiger. Tom ziet er overigens, afgezien van zijn groeiachterstand niet slecht uit. Francis is echter de afgelopen vrier jaar flink achteruit gegaan en ziet er beroerd uit. Staat Tom een zelfde lot als zijn moeder te wachten?

  Waar is trouwens zijn vader? Er ligt een mooie taak voor hem klaar.

  yvonne

 110. De documentaire Rauwer van Anneloek Sollart is de komende tijd op de volgende locaties te zien

  Amsterdam

  Munt 11 op do 15-11 om 19:45
  Munt 11 op zo 18-11 om 10:00
  Tuschinski 3 op ma 19-11 om 22:30
  Brakke Grond Rode Zaal op do 22-11 om 17:45

 111. Mens is knettergek en ziet er niet uit.Hoe oud zal ze zijn met een zoon van 14? Goed voor je gezondheid en er zo slecht uit zien? Arme Tom, gebrainwashed :-(

 112. Als je ergens een geloof in hebt dat het heel gezond is en je wordt ondersteund door een groep mensen die hetzelfde erover denken voel jeje gesterkt erin en ga je door. De moeder is overtuigd van haar standpunt en het kind kan geen mening hebben want hij houd van zijn moeder, hij weet niet beter en hij eet lekker. Voor hem is het een vreemde toestand en bijna elke moeder en zeker deze heeft het niet slecht met haar kind voor.Rauw voedsel is gezond daar ben ik van overtuigd in welke mate is inderdaad de vraag. Het kind wordt 15 centimeter kleiner maar wordt het hier niet omgedraaid en zijn mensen tegenwoordig groter omdat we anders eten met b.v vlees met groeihormonen erin? Vroeger waren de mensen ook kleiner dus jah. Als het inderdaad verder niet goed gaat met de gezondheid is het een andere kwestie en pas je het eten aan, net zo goed als iedereen dat doet die tekorten heeft.

  Ik krijg veel mensen in mijn praktijk die rauw voedsel eten en ja soms hebben ze te korten maar over het algemeen valt het wel mee. Als ze maar genoeg van alles binnen krijgen, het is echt een dagtaak en onderschat rauw voedsel eten niet. Er zitten mega veel voedingswaarde is en best wel duur ook. Als het kind naast de groei niet ziek is prima, wat betreft niet naar school gaan, tja kinderen moet je niet afzonderen als dat niet hoeft. Het is altijd moeilijk om een mening te hebben als je niet 100% de situatie kent vind ik.

  • Ik weet niet wat voor praktijk je hebt, maar alleen rauw voedsel is uit het oogpunt van wetenschap een flink aantal stappen terug. De kans op tekorten is levensgroot en zelfs onvermijdelijk als er geen voedingssupplementen worden genomen althans bij rawvegan. Ons darmstelsel is er niet op gebouwd, want we kunnen de celwanden niet verteren, met het gevolg, dat er een groot deel van die “megavoedingswaarde” zo weer van achteren uitkomt. Je krijgt in ieder geval wel genoeg ruwvezel binnen, dus met de doorstroming zit het wel goed. misschien geeft dat een gezond gevoel en we weten allemaal hoe krachtig het placebo-effect is. Verder ergert het me, dat iedereen klakkeloos overneemt, dat er hormonen ( en antibiotica)in melk en vlees zitten. Beide zijn verboden en worden gecontroleerd. De natuurlijke hormonen, die erin zitten zijn zo laag, dat het zeer de vraag is of ze enige invloed hebben en bovendien zijn er ook planten waar natuurlijke hormonen in zitten. De eerlijkheid gebied met te zeggen, dat rawfoodies, die dan ook niet eten. Enfin het is niet eens het principe, maar het sektarische fanatisme waarmee het wordt toegepast en aan de kinderen wordt opgelegd, dat van mij weer een fanatische tegenreactie oproept. Ik ben er trouwens niet voor om Tom bij zijn moeder weg te halen, daarmee maak je de schade alleen maar groter. Maar hoe krijg je haar zover om water bij de wijn te doen?

 113. Allemaal leuk en aardig, maar als dit kind niet meer naar school mag, omdat hij daar misschien in aanraking komt met gekookt/gebakken voedsel, ben je als ouder ernstig de weg kwijt.

  Ik vond mevrouw de moeder tamelijk dominant.

  • helemaal eens met Kaat. over voedsel valt te discusseren maar om een kind uit te sluiten van de echte wereld moet verboden worden. We zijn geboren in het heden en niet in de oertijd. alsTom inderdaad zelf overtuigt /gehersenspoelt is dan zal hij op school toch zeker geen “ongezond” voedsel aanraken.
   als Tom aan het woord mag komt er geen antwoord uit zijn mond.

 114. Over fragmentje uit DWDD:
  Echt genant de ‘voedingsexpert’ Hugo Borst, die zich 1 hele middag (jawel!) in voeding heeft verdiept, en vervolgens mevrouw, die daar al jaren mee bezig is, allerlei verwijten gaat maken.
  Ik doe al 30 jaar een soort van rauwkost-dieet, en ben in die periode nooit 1 dag ziek geweest. Nooit. Niet 1 dag.
  Als je de bagger ziet die er in een gemiddelde supermark wordt verkocht onder het mom van voedsel, is het niet verwonderlijk dat zoveel mensen ziek, zwak of misselijk zijn. Een grote pluim voor mevrouw, die voor zichzelf kan denken, en haar eigen lijn uitzet.

 115. Gewoon belachelijk, dat arme kind, hij zou uit huis geplaatst moeten worden. Als artsen aan geven dat die jongen ondervoed is, is dit kindermishandeling.

 116. Ik hoef niet persė rauw maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat rauw gezonder is dat de wereldgerechten van knorr, kroket, magnetronmaaltijden, bak&braad, macaroni kaas en de rest dat vol met E-nummers zit (ooit ’s in een tankstation gekeken wat er in die sandwiches zit?). Processed food is sowieso slecht… Helaas bestaat 80% van wat kinderen te eten krijgen uit deze rotzooi.

 117. Het is onder bepaalde mensen over de hele wereld al lang duidelijk dat een rauw dieet heel gezond is. Er is veel onderzoek naar gedaan. Kijk naar Dr. Douglas Graham 80/10/10 en de documentaire: reversing diabetes in 30 days. Je moet alleen wel wat van voeding af weten, en het rauwe dieet op een juiste manier toepassen. Ga dus niet zomaar wat eten, maar doe onderzoek en/of ga naar een raw food coach. Zo voorkom je tekorten van bepaalde nutrienten en vitamines.

  Het lijkt me duidelijk dat het conventionele voedsel en drinken dat wordt aangeboden onder niveau is en ik denk dat je wel heel kortzichtig en naief moet zijn als je denk dat niets heeft te maken met de stijgende hoeveelheid van mensen met kanker en diabetes.

  Iedereen maakt zijn eigen keus, laat mensen in hun waarde!

  • Het spijt me erg hoor, maar 80/10/10 is Russische roulette met je gezondheid. Die 10 %calorieén van eiwit en 10% van vet is veel te dicht langs de rand van de tekorten aan essentiele aminozuren en essentiele vetten. Om van de vetoplosbare vitaminen en vit B12 nog maar te zwijgen. Enfin mijn buurman heeft zichzelf ook van diabetes genezen, door te stoppen met de grote hoeveelheden cola, die hij dronk en verder van alles wat minder te doen, zodat hij flink afviel.
   Dr Graham is net zo commercieel als al die artsen, die jullie zo wantrouwen, hij heeft alleen een betere babbel. En zeg nou zelf de grootste promotie is afvallen en daarvoor zijn er duizenden goeroes. Waar staat dat Dr eigenlijk voor, want ik ken ook een sigarettenmerk Dr Dushkind.

  • Het lijkt me inderdaad niet zeer ongezond om alleen maar rauw te eten, maar in mijn ogen blijft het gevaarlijk, omdat je bepaalde voedingsstoffen mist. Zo is het eten van slechts suikerproducten en vetproducten niet gezond, is dat met slechts rauw voedsel ook het geval. Er bestaat een soort gulden middenweg.
   Ik ben het absoluut oneens dat het “conventionele voedsel en drinken dat wordt aangeboden onder niveau is”, als je dan zaken zoals plofkip etc. niet meerekent.

   Wat betreft de stijgende hoeveelheid mensen die kanker en diabetes heeft: suikerziekte is een erfelijke ziekte, die vrij weinig te maken heeft met onze eetgewoonten.
   Kanker is een van de zeer weinige ziekten die wij als mens niet kunnen genezen. Aangezien zo’n 200 jaar geleden iemand al van een zware verkoudheid doodging, is de enige boosdoener die wij nu nog kennen, kanker. Deze heeft wederom niets met eetgewoonten te maken.

   Als laatste ben ik het met je eens dat IEDEREEN zijn eigen keus moet maken op dit gebied. Daarom moet de moeder van dat kind zich doodschamen dat ze haar kind verplicht alleen maar rauw te eten!

Klik hier voor meer ervaringen

Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com