Hormonen en Premenstrueel Syndroom (PMS)

Start met KetoX

De laatste tijd wordt er veel geschreven over hormonen. Hormonen zijn stoffen die door het lichaam worden aangemaakt om verschillende biochemische processen en functies in het lichaam te kunnen regelen. Hormonen komen van nature voor in voedingsmiddelen die afkomstig zijn van een dier, zoals melk, eieren en vlees. Steeds vaker hebben mannen en vrouwen last van gezondheidsklachten zoals migraine, hoofdpijn, menstruatiepijn,  Premenstrueel Syndroom (PMS) klachten, depressieve klachten, transpiratie, etc. Veel van deze klachten komen door een disbalans in de hormoonhuishouding en het is grotendeels voeding gerelateerd. Over het onderwerp hormonen kan ik wel 2 tot 3 boeken wijden, maar vandaag wil ik mij richten op 1 ziektebeeld dat de afgelopen jaren veel voorkomt onder vrouwen, namelijk: Premenstrueel Syndroom (PMS).

Wat voor soort hormonen bestaan er?

Progesteron

Hormonen worden geproduceerd in de bijnier door middel van progesteron. Progesteron is een geslachtshormoon dat wordt geproduceerd in de ovaria. In de bijnier kan progesteron omgezet worden in andere hormonen zoals testosteron en cortisol.
Progesteron, oftewel het ‘zwangerschapshormoon’,  speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus. Het hormoon stimuleert verschillende processen in het lichaam, waaronder dus de voortplanting. Daarnaast is progesteron betrokken bij de embryo-ontwikkeling, stabiliseert het de bloedsuikerwaarden, bevordert het de vetverbranding, verhoogt het je libido en werkt het als een antidepressivum. In tijden van stress, moet het lichaam veel cortisol produceren. Progesteron, de voorloper van cortisol, wordt hiervoor gebruikt. Dit gaat ten koste van de hoeveelheid progesteron die nodig is voor de vruchtbaarheidscyclus.

Symptomen van een laag progesteron

  • Premenstrueel syndroom (PMS);
  • Agitatie (rusteloosheid);
  • Hoofdpijn;
  • Pijnlijke, gezwollen borsten;
  • Onregelmatige menstruatie;
  • Lichte slaap -vocht vasthouden;
  • Restless legs;
  • Onvruchtbaarheid.

Dus wat kan je doen bij een gebrek aan progesteron?

Ten eerste, mijd de consumptie van cafeïne: cafeïne uit koffie verhoogt de cortisolproductie. Daarnaast zou Vitex Agnus Castus de gevoeligheid van de progesteronreceptor kunnen verhogen. Als laatste bestaat er een plant Rhodiola rosea die de aanmaak van cortisol kan bevorderen. Bovendien vermindert het de effecten van stress en kan he