Polycysteus Ovarium Syndroom Symptomen PCOS

Start met KetoX

PCOS  Symptomen en Voeding (Polycysteus ovarium syndroom)

PCOS is een aandoening die alleen bij vrouwen voorkomt.  Het is een hormonale aandoening. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft deze aandoening, die gepaard kan gaan met klachten. PCOS is een verzamelnaam van verschillende klachten. Als je goed behandeld wordt, kun je van deze aandoening afkomen.

Inhoud van dit artikel

Klachten bij PCOS zijn

 • Onregelmatige menstruatie (omdat de eisprong uitblijft)
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Cystes in de eierstokken (vochtblaasjes)
 • Dikker worden
 • Acne
 • Overbeharing of juist haaruitval door overmatige aanmaak testosteron (mannelijk hormoon)

Het ontstaan van PCOS kent verschillende oorzaken en het is belangrijk om deze allemaal eens te bekijken.

Oorzaken van PCOS

 1. Insulineresistentie (hoofdoorzaak)
 2. Overproductie testosteron
 3. Teveel aan oestrogeen (door te dik worden, teveel soja en xeno-oestrogenen uit plastic en milieuverontreiniging en door niet biologisch te eten)
 4. Tekort aan progesteron (door stress, geen eisprong, en dergelijke)
 5. De pil en andere anticonceptiemiddelen
 6. Tekort aan vitamines en mineralen zoals D3 of B12 die erg belangrijk zijn bij deze aandoening

1)     Insulineresistentie komt tegenwoordig steeds vaker voor en dat komt doordat steeds meer mensen teveel snelle koolhydraten eten en drinken zoals producten met witte suikers en witte bloem en fruitsappen. De suikerspiegel wordt hierdoor onstabiel en er moet er continue teveel insuline aangemaakt worden. Insuline is een hormoon dat de suiker uit het bloed haalt en naar de cellen in het lichaam brengt. Op een gegeven moment zal het lichaam niet meer op die insuline reageren en dat heet dan insulineresistentie. Hierdoor ontstaan andere ziekten en klachten zoals PCOS. Vermijd daarom alles waar suiker en witte bloem inzit. Het beste kun je mijn boek Wegwijs in de overganglezen.

Hierin staat nog veel meer informatie, bijvoorbeeld hoeveel een product de suikerspiegel beïnvloedt en veel tips voor een gezonde hormoonbalans. Ook de Pil kan insulineresistentie en dus PCOS veroorzaken; dus stop liever hiermee. Wanneer de suiker niet in de cellen opgenomen kan worden ten gevolge van insulineresistentie, zal deze in vet omgezet worden. Een teveel aan vet maakt dik, maar veroorzaakt ook een oestrogeendominantie, die ook weer PCOS stimuleert. Daarnaast veroorzaakt insulineresistentie ook dat er moeilijker een eisprong ontstaat waardoor er weer een progesterontekort optreedt. Een tekort aan pr