Pagina 1 van 1

Kokossuiker, niet alleen erg lekker! (vanaf F4)

Geplaatst: 11 aug 2012, 17:00
door Thira
Al enige tijd ben ik helemaal verzot op kokossuiker. Als ik als dropverslaafde zeg, dat ik, als ik moest kiezen, liever een zakje kokossuiker heb dan een zakje drop dan weet je genoeg!
Ik vind het zó lekker, dat ik het met een theelepeltje oplepel en echt geniet van de aparte zoete smaak.
Mmmm..... nog één hapje, was dat een stukje karamel ertussen? Nog één hapje....Ja, volgens mij was dat....
Even ten overvloede, gewone suiker doet dit niet met me, hoor.

Gelukkig vond ik op het internet een artikel, waarin stond hoe gezond kokossuiker is, en dat er (nog) helemaal niet mee wordt gerotzooid in de westerse fabrieken om het een zoveelste hype in zoetstoffenwereld van te maken (zoals stevia).
Er valt immers veel geld mee te verdienen. Je kunt je wel voorstellen hoe blij ik met dit artikel ben.


Kokossuiker
Kokossuiker is een alternatieve suikersoort die van nature een lage Glycemische Index (GI) heeft, dit heeft weer voordelen voor gewichtscontrole en het verbetert het glucose- en lipideniveau voor mensen met diabetes (type 1 en 2).

Het wordt geproduceerd uit het zoete sap van tropische kokospalmbloesems. Traditionele suikerboeren klimmen hoog in de kruin van wiegende kokospalmen en oogsten het zoete nectar door voorzichtig de bloem open te snijden.
Eenmaal verzameld, wordt de nectar in een ketel ingekookt tot een dikke karamel en gemalen tot suikerkristallen.

Kokossuiker is al lang een suikeralternatief in de Zuid-Oost-Aziatische keuken en de kruidengeneeskunde.

Kokossuiker is beoordeeld als een GI 35.
Ter vergelijking; de meeste commerciële honing is GI 55 en rietsuiker is GI 68.

Kokossuiker heeft een veel rijkere voedingswaarde dan alle andere commercieel beschikbare zoetstoffen.

Kokossuiker is rijk aan kalium, magnesium, zink en ijzer en is een natuurlijke bron van vitamines B1, B2, B3, B6 en C.

Kokossuiker is een 100% biologische, onbewerkte, ongefilterde en ongebleekte natuurlijke zoetstof.
En bevat geen conserveringsmiddelen.

Het gedeelte hoe goed het is voor arme boeren en zo heb ik weggelaten.
Ten eerste omdat het daar op het forum niet over gaat en ten tweede omdat het vertaalde Nederlands erg belabberd is.
Bron: Essential Living Foods

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker!

Geplaatst: 11 aug 2012, 17:30
door JowieS
Klinkt goed! Kun je dat ook als vervanging in cakes en dergelijke gebruiken?
Waar kun je het kopen?

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker!

Geplaatst: 11 aug 2012, 19:50
door Thira
Dat ligt eraan. Ik had gelezen dat je overal waar suiker staat de kokossuiker kunt gebruiken, maar een mooie blanke cake zul je er niet mee krijgen. Het is vrij donkere suiker.
Maar gecombineerd met cacao zal het best lekker zijn.
Ik ben niet zo'n keukenprinses, maar je zult met google vast wel recepten kunnen vinden.

Palmsuiker (dus geen kokos, maar praktisch hetzelfde) is hier te koop bij Jumbo.
Kokossuiker is verder bij verschillende internetshops te koop.
Groetjes

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker!

Geplaatst: 20 aug 2012, 17:09
door oeps
mag je dat ook gebruiken tijdens het kuren????

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker!

Geplaatst: 20 aug 2012, 17:40
door JowieS
Nee, tijdens fase 2 mag je helemaal geen suiker, dus ook geen kokossuiker. Dit is iets waar je na 3 weken stabiliseren aan kunt beginnen.

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker! (vanaf F4)

Geplaatst: 20 aug 2012, 18:29
door oeps
oke bedankt!

Re: Kokossuiker, niet alleen erg lekker! (vanaf F4)

Geplaatst: 22 aug 2012, 06:08
door oeps
IK bak ook bijna alles in kokosolie! vandaar