SUSHI Hygiënetest consumentenbond COMPLETE UITSLAG

Wil je persbericht publiceren over afvallen, voeding en gezondheid? Of heb je een ander interessant artikel? Actuele berichten kun je plaatsen in deze rubriek.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
maaike
SUSHI Hygiënetest consumentenbond COMPLETE UITSLAG

Bericht door maaike » 24 aug 2015, 19:40

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 64% van de onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9. De Consumentenbond vindt dat sushirestaurants de hygiënevoorschriften veel beter moeten naleven.

De versheid en hygiëne verschillen per restaurant, maar geen van de restaurants uit het onderzoek heeft het allebei helemaal op orde. Sommige van de aangetroffen bacteriën duiden op het te lang of te warm bewaren van de sushi, andere duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding, bijvoorbeeld door vuile snijplanken of het niet vaak genoeg wassen van de handen. Hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter is de kans op ziekteverwekkers.

Uitslag test

Afbeelding


Inspectiegegevens horeca


Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is. Het is dan ook zaak dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.' De NVWA is in juli 2014 gestart met het publiceren van inspectiegegevens voor de horeca, maar tot nu toe zijn alleen de resultaten voor lunchrooms te raadplegen door consumenten. De Consumentenbond vindt dat consumenten het recht hebben om te weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca en dat de inspectiegegevens van álle eetgelegenheden openbaar moeten zijn.

Mystery-onderzoek

De Consumentenbond haalde bij 20 all-you-can-eat-sushirestaurants, verspreid over Nederland, 160 sushihapjes af en liet die in het laboratorium onderzoeken. Behalve de versheid en hygiëne werd ook de grootte van de sushi en de hoeveelheid vulling bekeken en proefde een smaakpanel een deel van de sushi. Itoshii in Hoofddorp en You Hachi in Hillegom eindigden bovenaan, zij scoorden beiden een krappe voldoende. Ook het smaakpanel kon de sushi van deze restaurants waarderen.

Meer informatie over het all-you-can-eat-sushi-onderzoek staat in de Consumentengids van september 2015 en op. Daar is ook een video van de smaaktest te vinden en tips waar consumenten op kunnen letten bij het uitzoeken van een sushirestaurant.

[youtube]22zvEMdTV1Y[/youtube]

bron: consumentenbond nieuwsbericht

Gebruikersavatar
emanuel

Re: SUSHI Hygiënetest consumentenbond COMPLETE UITSLAG

Bericht door emanuel » 24 aug 2015, 20:06

Personeel van all-you-can-eat-sushirestaurants nemen de hygiënevoorschriften niet in acht. Ze wassen hun handen slecht en gebruiken vieze snijplanken. Daardoor zitten sushi vol bacteriën. Dat zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

De bond deed onderzoek bij 20 all-you-can-eat-sushirestaurants. Daaruit bleek dat de kwaliteit van het voedsel heel slecht was. Slechts twee restaurants haalden een magere voldoende, een 5,9. De rest scoorde lager.

Volgens de Consumentenbond zijn de onvoldoendes niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook omdat de sushi te lang en te warm wordt bewaard. Al deze zaken brengen een risico met zich mee, volgens de bond. De darmbacterie E-coli werd in één restaurant in Lelystad in grote mate aangetroffen op de sushi.

Tips

Voor mensen die toch bij een all-you-can-eat-sushirestaurant willen eten, heeft de bond wel enkele tips. Omdat bacteriën niet te zien zijn, is het slim om te ruiken aan de sushi. "Als je de vis ruikt, dan is ie niet vers."

Te warm bewaard
De Consumentenbond deed onderzoek bij twintig verschillende zaken en kocht overal de vier populairste sushi’s. De hygiëne bleek op veel plekken onder de maat. Uit microbiologisch onderzoek bleek dat veel sushi te lang of te warm was bewaard.

Sushi is populair in Nederland. Er zijn inmiddels al bijna 400 sushirestaurants in Nederland.

Voor een vast bedrag zoveel sushi eten als je wil. Het kan in de all-you-can-eat-restaurants, maar de kwaliteit laat te wensen over, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit zijn de beste en slechtst geteste restaurant.

De bond deed onderzoek bij 20 all-you-can-eat-sushirestaurants. Daaruit bleek dat de kwaliteit van het voedsel heel slecht was. Slechts twee restaurants haalden een magere voldoende, een 5,9. De rest scoorde lager.

De best geteste restaurants:
1. Itoshii, Hoofddorp. Oordeel: 5,9
2. You Hachi, Hillegom. Oordeel: 5,9
3. Izumi, Zandvoort. Oordeel: 5,5
4. Hasekura, Heerhugowaard. Oordeel: 5,4
5. Shabu Shabu, Leiden. Oordeel: 5,4

De slechtst geteste restaurants:
1. Yume, Apeldoorn. Oordeel: 2.1
2. Sushi Koi, Arnhem. Oordeel: 2,1
3. Shabu Shabu, Amsterdam (Rembrandtplein). Oordeel: 2,2
4. Yoshi, Gouda. Oordeel: 2,3
5. Tomoyoshi, Hoogeveen. Oordeel: 2,6

Daarnaast kan je kijken of de ingrediënten voor de sushi in koelvitrines worden bewaard. En als de sushi er droog uitziet, is dat ook geen goed teken, aldus de Consumentenbond.

Gebruikersavatar
lisbeth.

Re: SUSHI Hygiënetest consumentenbond COMPLETE UITSLAG

Bericht door lisbeth. » 24 aug 2015, 20:09

Het is droevig gesteld met de kwaliteit van de Japanse hapjes bij de all-you-can-eatformules. Twintig restaurant werden getest en bij Shabu Shabu in Haarlem en Sushi Koi in Arnhem bevatten alle geteste sushi te veel bacteriën. Waar moet je op letten en waar kun je beter niet eten?

64 procent van de 160 porties sushi die door de Consumentenbond zijn getest, bleek te veel bacteriën te bevatten. In een laboratorium zijn vier soorten sushi van 20 restaurants getest. Ook is de sushi geproefd door een panel van sushikenners en liefhebbers. Er werd sushi met tonijn, zalm, ei en avocado/surimi getest.

Er werd gelet op de versheid en hygiëne maar ook op de grootte van de sushi en de vulling. Rie Sato uit het panel vertelt: ,,Goede sushi is sushi met goede rijst. Voor ons is sushi ook geschiedenis. Wij eten sushi niet alleen met de mond maar ook met de ogen."

Maar de hoeveelheid rijst en vis die je krijgt verschilt per restaurant, ontdekte het panel. Bij het ene restaurant krijg je 2 gram zalm en bij het andere krijg je 5 gram zalm.

Uit de tests bleek dat het niet goed gesteld is met de hygiëne in all-you-can-eat-restaurants. De Consumentenbond schrok van de resultaten. Zo zat op de sushi van ParaPara uit Lelystad de darmbacterie E. coli. Bij Yume in Apeldoorn zaten grote hoeveelheden enterobacteriën op de sushi. De echt ziekmakende bacteriën zijn bij de tests niet in grote hoeveelheden aangetroffen, dat noemt de Consumentenbond een klein lichtpuntje.

Itoshii uit Hoofddorp en You Hachi uit Hillegom scoorden het beste, met krappe voldoendes. Dit danken zij aan de versheid van de sushi. Maar op de hygiëne was toch nog wel wat af te dingen volgens de Consumentenbond. Yume in Apeldoorn scoorde het slechtste met een 2,1.

Grote ketens zoals Sumo en Shabu Shabu zaten elk met drie restaurants in de test. Sumo zit in de middenmoot met allemaal onvoldoendes. Shabu Shabu scoorde wisselend: de vestiging op het Rembrandtplein in Amsterdam eindigde in de onderste 3. Het filiaal in Leiden staat in de top-5.
Tips

Ga je sushi eten? Dan heeft de Consumentenbond wat tips. Als je vis ruikt; ga dan ergens anders eten. Verse vis hoor je namelijk niet te ruiken. Vis moet koel bewaard worden: als het onnodig lange tijd buiten de koeling ligt, is dat niet goed. Ingrediënten die uitgedroogd ogen zijn ook een slecht voorteken.

Plaats reactie

Terug naar “Media en Persberichten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast