veiligheid vlees in Nederland niet gewaarborgd

Wil je persbericht publiceren over afvallen, voeding en gezondheid? Of heb je een ander interessant artikel? Actuele berichten kun je plaatsen in deze rubriek.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Meike Rijksen
veiligheid vlees in Nederland niet gewaarborgd

Bericht door Meike Rijksen » 26 mar 2014, 11:35

De voedselveiligheid is in het geding en het toezicht daarop schiet tekort. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de risico's van voedselveiligheid in de vleesverwerkende industrie.

Meike Rijksen, campagneleider foodwatch Nederland:

“De conclusie is van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is duidelijk: de vleessector is ziek en het huidige controlesysteem is inadequaat. De consument wordt onvoldoende beschermd tegen ernstige risico's op het gebied van voedselveiligheid en fraude. Zelfregulering gaat deze problematiek niet oplossen. foodwatch vindt het hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen, strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.”

“foodwatch eist transparantie van de NVWA over te kort schietende (vlees)bedrijven en betrokken eindproducten, zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Consumenten hebben het recht om dat te weten en het kan bovendien de sector de benodigde prikkel geven om de veiligheid te verbeteren. Nu houdt de NVWA de lippen stijf op elkaar. Consumenten weten nog steeds niet in welke producten verdacht vlees van Selten of Van Hattem is verwerkt. De NVWA lijkt de belangen van bedrijven boven die van consumenten te stellen. Dat is onacceptabel.”

Het rapport is ook kritisch over ondoorzichtige tussenhandel in de vleessector. Zo kan één hamburger in de supermarkt zijn bewerkt door drie of vier slachterijen. De afkomst is vaak niet te traceren.

De vleesverwerkende sector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zullen het bij de presentatie van het rapport gaan ontgelden.

Plaats reactie

Terug naar “Media en Persberichten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten