Namaak dieetproducten en namaaklijners

Jouw ervaring staat bij ons voorop. Geef hier jouw mening over alles wat met dieet, voeding en gezondheid te maken heeft. Ook als je vragen hebt of advies nodig hebt kun je hier terecht.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mojo
Vetvrij Volhouder
Vetvrij Volhouder
Berichten:160
Lid geworden op:11 okt 2009, 18:30
lengte:162 cm
Welk dieet volg jij?:low carb en eiwitdieet
Startdatum:4 oktober 2009
Startgewicht:140 kg
huidiggewicht:93,8
Streefgewicht:60/75 kg
Re: Namaak dieetproducten en namaaklijners

Bericht door Mojo » 07 jun 2010, 11:55

Ieder jaar duiken weer diëten op die in een mum van tijd populair zijn en vele aanhangers kent. De lijnindustrie oftewel de dieetindustrie is niet voor niets de grootste industrie. In deze tak van Farmacie wordt het meeste verdiend. Daar willen ook niet legitieme en illegale handelaren van profiteren. Er worden allerlei pillen, theeën en andere producten aangeboden via het internet, die niet doen wat ze beloven, namelijk je helpen bij het diëten en afvallen of een gezondere levenswijze aanmeten.

Het zijn niet alleen onbekende artikelen die worden aangeboden, maar meer nog juist nagemaakte gerenommeerde merken die op velerlei wijze aan mensen via het internet, fora en websites worden aangeboden. Momenteel is het low carb en high proteïne in en met name Prodimed. Binnen een mum van tijd stond Marktplaats vol met aanbiedingen van mensen die zogenaamd er mee begonnen en er mee gestopt zijn. Als je de advertenties goed leest zijn het allemaal verschillende mensen, zowel mannen als vrouwen en allemaal andere adressen en namen. Het valt op dat er vaak dezelfde reden wordt aangedragen en dezelfde aantallen worden aangeboden. Mensen die zeggen 1 dag bezig te zijn geweest, dat het niks is en dat men een compleet starterspakket minus 5 zakjes heeft. Ook toevallig dat er 25 personen een starterspakket minus 5 zakjes aanbieden en allemaal gestopt na 1 dag. Dit terwijl je toch echt door een Prodimed diëtiste goed wordt voorgelicht en je nimmer een geheel pakket behoeft af te nemen.

Vaak gaat het hier om namaak of zakjes die uit een niet juiste productie komen en die op deze wijze aan de man worden gebracht via allerlei fora en websites.

Zo ook met het Mentale dieet plan. Deze kun je kopen voor een bepaald bedrag en dan doe je mee met dat dieet. In een mum van tijd verschenen er op diverse fora mensen die het soms wel goed bedoelen, dat je het van hen kunt kopen. Soms per opbod, soms goedkoper. Maar informatie over het dieet verder geven ze niet. Het is een slim marketingplan om zo toch het dieet verder te verspreiden. Niet iedere aanbieder is een particulier die het ook zelf gekocht heeft. Maar dan nog. Je hebt het gekocht om je levenswijze te veranderen en je hebt betaald. Als je anderen wilt helpen, doe je dit niet tegen betaling, maar help je ook daadwerkelijk mensen met hun dieet zonder geld te vragen voor iets wat je al gebruikt hebt.

Nu is het met een stuk papier niet zo dat het je gezondheid schaadt, echter de namaak artikelen schaden deze gezondheid wel degelijk. In de namaakartikelen zitten vaak zwaar kankerverwekkende stoffen. Ik kan zo snel de link niet meer vinden, naar een recent verschenen artikel waarbij namaak Prodimed zakjes zijn onderschept en geanalyseerd. Maar onderdelen van batterij inhoud werden zelfs gevonden en zware giftige stoffen.

Zo ook met de weliswaar niet nagemaakte maar onder eigen onbekende zaken en dieetartikelen die worden aangeboden zoals thee, pillen, zakjes, poeders, snoep en anders. Volgens het instituut voor Volksgezondheid sterven er jaarlijks mensen aan deze niet goedgekeurde artikelen. Het is absoluut niet de weg naar een betere gezondheid, waar je immers naar streeft bij de aanvang van een dieet.

Ook al wordt het via een fora of website door een particulier aangeboden, dan nog kun je niet nagaan of je de originelen hebt en wat er verder mee gebeurd is. Het is dus meer dan af te raden zakjes over te nemen of te kopen via niet gerenommeerde bedrijven.
Over namaaklijners, de ‘dieettrollen’ worden ze genoemd. Ook die duiken op een iedere <ongewenst> op. Er zijn er diverse soorten. Vaak duiken ze ook op als individuelen vlak na elkaar, maar vormen vaak een groepje. Ze beginnen meestal zich uit te geven als zijnde een mede dieter. Totdat ze gaan flammen (uitlokken) of dat er iemand merkt dat hun verhalen, en vooral hun adviezen niet kloppen. De persoon die daar een opmerking over maakt gaan ze dan aanvallen, natuurlijk ieder als individu. Net zolang totdat de kritische persoon is verdwenen of niet meer mee wil discussiëren.


Uit onderzoeken is gebleken is dat vooral mensen die zelf falen of gefaald hebben zich hier schuldig aan maken, maar nog meer anorexia patiënten die dit vaak in groepjes doen. Zij doen zich voor als regulier lijner en geven adviezen die de ander van z’n stuk kan brengen. Door bijvoorbeeld te adviseren dat bepaalde voeding gewoon wel kan, zaken die niet kloppen over bepaalde voeding (zoals koolhydraatgehalte of vetgehalte) in de hoop dat de andere zijn dieet verpest, niet meer afvalt. Dat geeft hun namelijk een goed gevoel. Een anorexia heeft namelijk continu het gevoel te falen in afvallen en als een ander dat nu ook doet dan is dat faalgevoel voor hun persoon niet zo erg.

Of men geeft op topics waar mensen heel zwaar lijnen het advies patat te eten of mayonaise of broodjes chocoladepasta. Wetende dat sommigen daar erg gevoelig voor zijn of menen dat dat dan wel eens tussendoor kan. Waarbij de ‘trollers’ dan weten dat het voor die persoon moeilijk is zich er weer van af te keren. Ook het ‘kijk wat ik eet wat jij lekker niet mag’ gedrag komt hierbij voor. Gewoonweg kinderlijk anderen pesten is dit.

Ook gaan ze vaak met elkaar in discussie waarbij de schijn wordt gewekt dat je dus met individuelen te maken hebt die elkaar niet kennen. Ze bevestigen elkaars ongemakken en gaan zogenaamd positief in op de verkeerde adviezen alsof ook zij daar bij gebaat zijn. En niet aangesloetn bij de groep trapt daar vaak in.

Ik heb voor mijn beroep, lange tijd moeten profileren en zoals eerder aangegeven in een topic, zijn er diverse soorten lijners. Mensen die er de gehele dag mee bezig zijn en er over zeuren en niets als positief ervaren en ook willen dat iedere ander met hun lijngedrag bezig is en ook continu duidelijk maken dat ze aan het lijnen zijn en iedere handeling of gebeurtenis willen duiden aan iedereen. Je hebt mensen die gewoon hun gang gaan en bezig blijven, of ze nu afvallen of aankomen en het zien als een veranderende levenswijze en er verder ook niet moeilijk over doen. Dit zijn de hoofdzakelijke onderscheidingen ( je hebt er nog wat meer en eigenlijk is het wat genuanceerder, maar dan kom je op een psychologische verhandeling die veel tijd vergt).

Onder de eerste genoemde zitten ook nogal wat ‘trollers’. Komt vaak omdat ze meerdere malen het hebben geprobeerd, niet slagen en hopen dat ze het beter doen dan een ander, dus een ander tot falen willen dwingen. Wat heeft hebben de namaaklijners en de namaak dieetproducten nu ook nog gemeen? Vaak gaan de dieettrollers, die zelf diverse producten hebben geprobeerd en er veel geld aan hebben uitgegeven, over tot deze verkoop van producten en zogenaamde adviezen als zijnde deskundige. Omdat ze inderdaad veel deskundigheid hebben op het falen op hun eigen gebied, geven ze in eerste instantie adviezen die kloppend lijken, echter het niet zijn. Ook deze zijn dus zeer schadelijk voor je gezondheid.
Een verstandige dieter raad ik dus aan, altijd eerst naar een dietiste te gaan (of je daarna nog vervolg nodig hebt is je eigen keuze, maar je hebt inzicht verworven over je eigen voedingspatroon). Tevens raad ik dus af van niet gerenommeerde websites of van particulieren dieetproducten te kopen of over te nemen. Natuurlijk zijn er gerenommeerde sites, maar die zijn dan ook duidelijk te herkennen.

En dan heb je natuurlijk nog sites met goede informatie, waar je zelf alles kunt uitzoeken. Kijk bijvoorbeeld maar bij deze website (Vetvrij) bij de informatie, waar je over veel diëten en zaken en gezondheid, goede en juiste informatie krijgt en waar je vragen over kunt stellen.


Gr
Mo

Plaats reactie

Terug naar “Jouw Ervaring”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten